0 Dołączył: 2009-04-16 Wpisów: 256
Wysłane:
23 marca 2010 22:57:38
przy kursie: 3,00 zł
Miło mi się Ciebie Wodzu czyta. Dzięki za wkład z forum
|
|
0 Dołączył: 2010-02-02 Wpisów: 17
Wysłane:
24 marca 2010 14:50:47
a moim zdaniem to bedziecie sie tak kisic w granicach 2,90 - 3,30 przez miesiac/dwa bo opor jest straszny i nawet jak sa dobre infa to poleeeci ,a potem nagle wysypuja do realizacji zysku i tak ciagle
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
24 marca 2010 21:41:52
Z tymi zapasami VST to nie jest tak żle. Zmniejszyły się, a jak przeliczymy na liczbę sklepów i weżmiemy pod uwagę, że biżuteria czy zegarki markowe niemało kosztują to zapas musi być dużą pozycją w bilansie. W odzieżówce rozmiarówka to podstawa. Niby można ściągać dla nietypowego klienta towar z innego sklepu, ale to tylko dla nietypowego. Inny musi wyjść ze sklepu ze swoim towarem. Także sklepy odzieżowe to spore zamrożone pieniądze. Co do zapasów to potrzebna by była "insiderska" wiedza jaką część zapasów stanowią niesprzedane kolekcje sprzed wielu lat. Zakładam, że brak przeszacowań zapasów dobrze świadczy o ich jakości. Dużo mówi się o wzroście wartości złotówki. O ile ten scenariusz się sprawdzi to obniżone będą koszty. Przede wszystkim koszty najmu. Mam wrażenie, że w 2009 jeszcze też nie była w pełni wykorzystana synergia z połączenia 4 marek w negocjacjach cenowych z galeriami. Jednak droższy złoty to problem z eksportem. W zasadzie jego zmierzch. Same przychody z eksportu nie znaczą wiele, jednak ze względu na jego charakter stanowią procentowo o wiele wiekszą część produkcji. W końcu tu sprzedawana jest praca ludzka w czystej postaci. Wątpię, by ów brak produkcji na eksport w jakikolwiek sposób skompensował rynek krajowy. Przy braku wzrostu przychodów z odzieży, wolumen pozostaje zbliżony. W sumie oznacza to, że produkcja we własnych zakładach stanie się jeszcze droższa (koszty jednostkowe). Spółka tym chętniej będzie zlecała swoją produkcję na świecie i w rezultacie dojdzie do zamknięcia własnych zakładów na terenie naszego kraju. To oznacza zwolnienia i to spore, konieczność wypłacenia odpraw ? Słabo wygląda sprzedaż Wólczanki. Zmniejsza się bardziej niż pozostałej odzieży. Niby Wólczanka to była dobra marka od zawsze, ale nie kojarzona jest z luksusem. Zresztą Vistula też nie. Przydała by się promocja tych marek. Może jakiś VISTULA SOPOT OPEN  . Jakby pomysł wypalił to prezesi, proszę do mnie  . Może być zapłata w akcjach  . Tyle, ze na dzis kasy na promocję specjalnie nie ma. Nie tylko tą w stylu Bauera. A przecież zwiększenie sprzedaży to podstawa tego biznesu. Zdziwiła mnie np marka Burberry wymieniana wśród marek VST. Czy nie była to marka prezesa Mazgaja ? Czyżby jakiś dodatkowy deal przy umowie z Fortisem zabezpieczający bankowe kredyty ?! Może coś przeoczyłem ? Trochę dziwne są te postępowania sądowe. Raz niby sprawa nieważna, a odpisy są tworzone, a za chwilę żądania ponad 12 mln i odpisu nie ma. Co z tą apelcją za 2 mln ? Ja rozumiem, że to nie VST apelowala, a werdykt główny był satysfakcjonujący, ale firma z 17 mln zysku powinna akcjonariuszom powiedzieć, że apelację tez wygrała. A moze nie ? To samo z Cacharelem.
Edytowany: 24 marca 2010 21:43
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-25 Wpisów: 31
Wysłane:
24 marca 2010 23:19:15
Nie wypowiadam się o biznesie jubilerskim, natomiast w części dotyczącej biznesu odzieżowego podzielam poglądy lajkonika - grunt to wydatne zwiększenie wolumenu sprzedaży przy zachowaniu rozsądnych marż. Z przykrością również od dłuższego czasu obserwuję osłabianie się marki Wólczanka - tu trzeba podjąć kilka kroków. Rozwijać sprzedaż w internecie - garnituru tak się nie sprzeda, ale koszule tak. Oprócz dwóch głównych linii - lux Lambert i klasyczna Wólczanka, wprowadzić dwie dotatkowe - np. Wólczanka Easy (koszule 100% bawełna ale typu non-iron) oraz jakąś bardziej ekstrawagancką wzorniczo, ale dość tanią linię dla dzieciaków/młodziży, która byłaby dostępna nawet w siecówkach typu Real/Tesco/Carrefour itp. (może niekoniecznie pod nazwą Wólczanka, żeby nie psuć marki). Przez internet da się też sprzedawać spodnie Vistuli i dodatki: krawaty, paski, skarpety, a nawet bielizne). Rownież sugerowałbym wejście w polo, t-shirty, kurtki, żakiety, bluzki damskie i.in. To musi być - rozsądna - ale jednak asortymentowa i ilościowa eksplozja, przy zachowaniu priorytetu lansowania marek Lambert i Wólczanka oraz Lantier i Vistula. Ale to trzeba obudować większą ilością tańszych rzeczy dla dzieciarni pod innymi nazwami.
|
|
Wysłane:
25 marca 2010 06:47:28
@ Dziwkoniusz. Moim zdaniem w internecie odzieży z tego segmentu sprzedawać się nie da. Poza koszulami. Nawet spodni. Jak trzeba by je pakować by się nie pogniotły ? Po za tym nie ten klient, za duże pieniądze plus ewentualne poprawki. Po wprowadzeniu linii młodzieżowych o casual - tak - bluzy czy jeansy z internetu OK. Oczywiście Polo i swetry. Zaczeli firmować buty. To był bardzo dobry pomysł. Paski, krawaty. Lansowanie nowych marek - linii produkcyjnych - no cóż trzeba mieć kasę. A jak tej brakuje na podtrzymanie image marek już wylansowanych ? Przejście do supermarketów pod inną nazwą ? Tam już jest tyle b.taniego chłamu, że szkoda na to czasu. Ewentualnie tam sprzedawać stare zapasy po wypruciu metek z nazwą. Ale to ostateczność dotycząca tylko BArdzooooooo staryyyyych zapasów. VST to ma być marka. Np. Rolex to znana marka, chce sprzedawać duzo to sie intensywnie promuje. Philippe Patek mniej się promuje, ale oczywiście też, sprzedaje mniej, za to drożej. Dla odzieży VST istnieje problem zamożności klienta. Im droższy wyrób tym piramida węższa u podstawy. Im tańszy, mniej promowany tym większa część wierzchołka odpada. Konfitury są przy wierzchołku. Im niżej tym bardziej jest to mielenie gotówki. Jestem za wierzchołkiem, choć na czubek nawet bym się nie próbował drapać. Walczyć z Bossem ? Tak. To maksymalny zasięg. Ale też ogromny przekrój sprzedawanych towarów. Zgadzamy się, że trzeba rozszerzać asortyment. VST easy czy coś w tym guście może być OK. VST young fashion ? To powinien być główny target dla firmy. Wychowanie sobie klientów. Wszystko pod marką VST. Dawny klient VST powoli wymiera, oszczędza na odzieży, już mu nie zależy tak bardzo na wyglądzie. A nowy nie wychowany. To duży błąd. Sprzedaż pakietowa ? Karta stałego klienta VST powinna przynosić zniżki we wszystkich markach, a nie tylko Kruk w Kruku, VST dla VST, DC w DC itd. Zniżki zależne od zrealizowanych obrotów w tych sklepach. Tak naprawdę dużym problemem VST jest miłość nas polaków do cudzoziemszczyzny. Szczególnie w modzie jest to mocno widoczne. Może wykorzystując sieć salonów wprowadzić jakąś markę światową dopełniającą ofertę ? Dlatego pisałem o Burberry. Tylko kto to sprzedaje ? Prezes Mazgaj czy VST ? W raporcie wymieniane jest w kontekście VST. Byłaby to znakomita wiadomość. Ale jedna marka, nie więcej. Rozszerzenie oferty na bieliznę ? Jestem za. Także w segmencie DC
|
|
0 Dołączył: 2010-01-26 Wpisów: 29
Wysłane:
25 marca 2010 10:42:44
przy kursie: 2,99 zł
mam nadzieję że ktoś z marketingu Vistuli przeczyta te sugestie, bo na prawdę ciekawie prawicie. Moim zdaniem Vistula nie ma możliwości sprzedawania się w internecie z bardzo prostej przyczyny: rzeczy tego typu wolimy sobie przymierzyć, to jest segment tzw. smart wear, więc tutaj człowiek powinien mieć ciuchy dopasowane, ważne też są poprawki, które można wykonać, nawet po głupią koszulę często się idzie np w marynarce, żeby dobrać koszulę kolorystycznie i fasonowo pasującą. Ale rzeczywiście świeży powiew by się przydał, no i żeby w końcu kurs z tej konsolidacji na dobre wyszedł. Dobra, koniec koncertu życzeń, trzeba wracać do gry :) http://www.puzzla.pl - tym zarabiam na waciki Ofiara petrohipnozy - leczenie wciąż trwa IDM, FMF, CRM i kilka innych drobiazgów obserwuję: SGR, HEL, IPX, SNS, OIL
|
|
0 Dołączył: 2010-02-04 Wpisów: 73
Wysłane:
26 marca 2010 10:16:22
przy kursie: 3,07 zł
O. Przeleciało prawie 500k akcji własnie... God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-16 Wpisów: 256
Wysłane:
30 marca 2010 22:11:09
przy kursie: 2,92 zł
Znowu do dołu. Ehh. Już  mi się chce.
|
|
Wysłane:
30 marca 2010 22:47:16
Jest jakś konkretny powód czy jest to kolejna odsłona dobierania akcji przy kolejnych poziomach i trzymania ich długoterminowo ? Mogę sie mylić, ale emerytowany student może miec rację. Tyle, że interpretowałbym to jako dobieranie plus realizacje krótkoterminowych zysków przez większych graczy. Tak jak było przy 2,20 i w górę.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
30 marca 2010 23:31:00
chyba albo dobieranie, albo realizacje zyskow, chyba ze ktos koniecznie chce dac zarobic DM za prowizje. popatrzcie na wykres - rosnie. z korektami, ale rosnie. przyznam zas, ze uformowalo sie quasi-RGR i to moze niepokoic, ale poki co idziecie jak po sznurku (z odchylkami). [IMG]media.stockwatch.pl/data/2010/..."/> kliknij, aby powiększyć" title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>   [IMG] media.stockwatch.pl/data/2010/..."/> kliknij, aby powiększyć"/> kliknij, aby powiększyćZawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 marca 2010 23:38:01
jeżeli linia zostanie naruszona, to poważniejszego wsparcia należy doszukiwać się w okolicach 2,44 chociaż zasięg wg moich pobieżnych obliczeń to ca. 2,36.
|
|
Wysłane:
31 marca 2010 09:47:02
przy kursie: 2,94 zł
Taki ORGR po skosie dość ryzykowny i trudny do oszacowania, ale 2,4 to dobre przybliżenie. Zwracam uwagę, że taki spadek może spowodować powstanie "dużego" ORGR z linią szyji na 2,5 i potencjalnym zasięgiem dalszych spadków poniżej 2 zł ( 1,8 ?!). Może, nie musi !!! Wersja może bardzo pesymistyczna, ale zakładając, że są na niej duzi gracze DT ( nie fundy zasiedziałe na VST, które wolałyby stałe wzrosty kursu) to przy słabszych raportach za 1 i 2 kwartał - co normalne, możemy mieć taką grę. Póki co WD nie odwołał swojego wpisu, że VST nadaje się tylko pod DT  . Choć z pewnością mniej niż kiedyś.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
31 marca 2010 09:57:45
Drogi lajkoniku czemu ORGR? A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
|
|
Wysłane:
31 marca 2010 10:27:46
Teresa napisał(a):Drogi lajkoniku czemu ORGR? Rozumiem, ze chodzi o ten ewentualny "duży" ? Chyba się zapędziłem. Przepraszam
Edytowany: 31 marca 2010 10:29
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
31 marca 2010 10:35:58
Chodzi mi tylko o kierunek. ORGR wygląda mniej więcej tak: www.stockwatch.pl/forum/defaul... Więc jeśli ma się przebić przez trendline i spaść to mówimy o RGR A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
|
|
Wysłane:
31 marca 2010 11:09:31
Tak, tyle, że te ramionka wtedy nie po tej stronie żeby był RGR o linii szyji 2,5, prawda ? Oczywiście, że myślałem o RGRrze  tyle, że zasugerowałem się ramionkami i wszystko mi się pop...  Czasami jak człowiek się chce podzielić szybko niby genialnym przebłyskiem tu mu się tak robi. Raz jeszcze wstyd mi Ewentualnie można by pisać o RGR z linią szyji na poziomie 2 i wtedy lecimy na 0,7 No ale nawet spadek z tego RGRu, małego, nie dochodzi do 2. Więc nie ma o czym pisać. Zresztą fundamenty na dziś są za mocne na 2. Dużo za mocne. A i trend na szerokim rynku na to nie pozwoli.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-04 Wpisów: 73
Wysłane:
1 kwietnia 2010 16:34:53
przy kursie: 2,90 zł
No i  blada... Na szerokim rekordy a tu stagnacja. Zeby chociaz ta stagnacja była powyżej 3 zł. Jakby się 3 zł tak ugniotły to byłbym jakiś spokojniejszy God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 123
Wysłane:
1 kwietnia 2010 20:43:37
" KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 9 / 2010 Data sporządzenia: 2010-04-01 Skrócona nazwa emitenta VISTULA GROUP Temat Zawiadomienie o zbyciu akcji, w wyniku którego podmiot stał się posiadaczem akcji dających poniżej 10% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu spółki publicznej Podstawa prawna Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji Treść raportu: Vistula Group S.A. w Krakowie (dalej: "Spółka") informuje na podstawie zawiadomienia otrzymanego od ING Powszechnego Towarzystwa Emerytalnego S.A., działającego zgodnie z art. 69 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2009, nr 185, poz. 1439), że w wyniku w zbycia akcji Spółki w transakcjach na GPW w Warszawie, rozliczonych w dniu 31 marca 2010 roku, ING Otwarty Fundusz Emerytalny (dalej: "Fundusz") zmniejszył stan posiadania akcji Spółki, poniżej 10% głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki. Przed zbyciem akcji Fundusz posiadał 11.745.609 akcji Spółki, stanowiących 10,53% kapitału zakładowego Spółki i był uprawniony do 11.745.609 głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki, co stanowiło 10,53% ogólnej liczby głosów. W dniu 1 kwietnia 2010 roku na rachunku papierów wartościowych Funduszu znajduje się 10.770.609 akcji Spółki, co stanowi 9,66% kapitału zakładowego Spółki. Akcje te uprawniają do 10.770.609 głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki, co stanowi 9,66% ogólnej liczby głosów." No to juz wiem dlaczego wyrzucilo mnie z okretu
|
|
0 Dołączył: 2009-08-23 Wpisów: 65
Wysłane:
1 kwietnia 2010 20:54:37
nie pamietam już na wątku jakiej spólki to czytałem ale podobno jak ING sprzedaje to zaczynają sie wzrosty... i napewno nie było to na wątku TEXA...
|
|
0 Dołączył: 2010-02-18 Wpisów: 135
Wysłane:
7 kwietnia 2010 00:24:32
ING posyła akcje. Janek Koch pewnie musiał sprzedać:) PS. No,no. Wątek przeradza się w grupę doradczą Grzegorza Pilcha
Edytowany: 7 kwietnia 2010 00:26
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.