PARTNER SERWISU
rftfklug
431 432 433 434 435

Kiedy dno bessy?

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 28 marca 2010 12:14:20
to sa uroki AT :) ciezko o pelny obiektywizm

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 28 marca 2010 13:05:10
Ja trochę w bok odejdę od rodzimych spekulacji :) Popatrzmy na Dow Jones Industrial - wykres poniżej w ujęciu tygodniowym. Sytuacja jest raczej optymistyczna i nadzwyczajnych technicznych zagrożeń nie widać.

Kluczowe jest wybicie ponad czerwoną linię długoterminowego trendu spadkowego. Ona jest o tyle istotna, że bardzo ładnie tłumaczy nam od strony technicznej styczniowo-lutową korektę. Jednak łatwy marsz do górnego ograniczenia średnioterminowego kanału rosnącego - niebieskie linie - raczej nie jest możliwy. Po drodze będą przygody ;)

W najbardziej pesymistycznym scenariuszu możemy wyjść z "niebieskiego kanału" i oprzeć się na czerwonej linii, albo nawet jakoś ją naruszyć - być może poruszamy się teraz w krótkoterminowym kanale rosnącym - brązowe linie.

W nieco bardziej optymistycznym i chyba bardziej prawdopodobnym minimalnie zejdziemy w dół - miejsca nie jest za wiele - i powoli ruszymy do góry, gdzie raczej na pewno jakieś problemy nas czekają przy moim zdaniem istotnych oporach - zielone linie. Prawdopodobieństwo, że runiemy w dół, przełamane zostanie wszystko co teraz ważne i znajdziemy się poniżej 10 tys. punktów jest teraz niewielkie.

A do tego jeszcze jedno - bardzo, ale to bardzo nie podobają mi się wyceny rynków kontra realna gospodarka. Ta druga jest w zdecydowanie gorszej kondycji, niż giełdy i niedawna korekta niewiele tu zmieniło. Zatem kupuję, ale się boję ;)

kliknij, aby powiększyć

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 28 marca 2010 16:35:01

Jeżeli dobrze rozumiem to chłopaki mówią o krótkoterminowym przesileniu i zalecają grać na krótko.

Patrząc na końcówkę tygodnia w stanach to co nam wyrysowali też nie nastraja optymistycznie.

Z drugiej strony mamy końcówkę kwartału więc nie powinni oddać już zdobytych punktów. A i tydzień krótszy- wielki piątek bez sesji także za oceanem.
Edytowany: 28 marca 2010 18:30

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 28 marca 2010 19:32:14
serpico napisał(a):
@ Kamilku, może teraz lepiej?

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

a dlaczego orgr, czy rgr nie może mieć takiego układu? dwie głowy, to są na mały interwale, ale śmiało można to przyjąć jako jedną formację. po drugie zatrzymaliśmy się w okolicach 2500, czyli idealnie na linii szyji. na razie wszystko gra. po wtóre, to zakładasz dojazd do 2900, czyli formacja wypełni się :) więc nie ma orgra, ale robimy jego zasięg :) :) :) inną kwestią jest fakt, iż formacje lubią być negowane, więc nie wykluczone, że nie wypełni się orgr.

tak na marginesie deweloperki to ja bym się nie dotykał min dlatego, że jak spojrzysz na wig-dev, to 50 sesyjna przecięła od góry 200 sesyjna, a to jest bardzo silny sygnał sprzedaży.

a wracając do orgr, to stare chińskie przysłowie mówi: co dwie głowy to nie jedna :) :) :) a może to jakieś kurpiowskie przysłowie? nie ważne, pazdrawlaju

Wątły ten ORGR, no ale jest. Natomiast jak już to linie szyi mamy na 2400, a nie 2500.
Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 28 marca 2010 19:41

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 28 marca 2010 20:48:21
Czyli zasięg ORGR na WIG20 - 2700-2750.

Ja bym dopisał jedno ALE.

Na S&P500 ORGR, po walce, się wypełnił. Obecnie jesteśmy jakby niżej, w konsolidacji. Jak długiej nie wiemy.
Czy przedłużenie konsoli w Usiech nie spowoduje zatrzymania wzrostów u nas ? Czy np. mimo spadków za oceanem my wypełnimy ORGR z opóżnieniem ?

W Polsce wyniki kwartalne nie są tak ważne jak w USA. Jeżeli w Stanach ma spadać to raczej po Wielkiejnocy. Czy w te 4 dni zrobimy 10% wzrostu ?

Oczywiście w USA może wszystko ciurkiem rosnąć i moje zastrzeżenia psu na budę się zdadzą.

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 28 marca 2010 23:11:47
Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić dlaczego eurodolar otworzył się z luką 70 pipsów ???!!!

To chyba nie efekt artykułu Jonathana Burton'a ?? :P

Jeżeli przełoży się to na rynek akcyjny no to 2500 powinno być wspomnieniem już na otwarciu Pray

Widzę że na marketwatchu też optymistycznie piszą o rynku pracy... tłumaczą się troche efektem sezonowości no ale dane i tak powinny być bardzo dobre no a baza też jest kiepska.

Dodać do tego że statek koreański zatonął bo był starym gratem no i mamy euforię...

Jeśli jestem w błędzie to wyprostujcie mi myśli...

Pozdrówki
Edytowany: 28 marca 2010 23:17

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 28 marca 2010 23:38:37
kierunek jest jasny, w górę z małymi korektami.
to ORGR ktore widzicie daje piekny zasieg 2800,
i tyle pewnie bedzie.

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 28 marca 2010 23:51:41
Tak na prawdę bardzo rzadko zdarza się taki ruch na walutach jak teraz. Zazwyczaj zmiany są minimalne a dzisiaj jest bardzo nerwowo. Bardzo dużo transakcji i w sumie jeden kierunek, jestem bardzo podekscytowany bo ostatni raz widziałem coś takiego jak pojawiły się plotki że wehikuł inwestycyjny z abu dabi może być niewypłacalny.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 29 marca 2010 00:06:43
morfeusz, dzieki za zwrocenie uwagi. rzeczywiscie osobliwa sytuacja.

lajkonik
0
Wysłane: 29 marca 2010 00:56:11
3 tygodnie temu miałeś też otwarcie po weekendzie z luką, choć nie tak dużą. Ale i poziom był wyższy.
Ostatnie wzrosty dolara były spowodowane przez Europę (wrzućcie do koszyka wszystko z tygodnia). Teraz Europa to oaza spokoju, a aukcja 7 latek w USA nieudana. Jest pretekst do realizacji zysków na forexie. Potwierdzać może ten fakt, że Otwarcie było maksymalnie wysokie, a teraz zjad w kierunku piątkowego zamknięcia. Oczywiście ciągle jest to imponujący dystans 45 pipsów.
Co do giełdy, to Mathu wiele osób pisało tu na wątku, że korelacja z walutą zachwiana. Ja uważam, że o ile para euro/dolar ma przełożenie na S&P500, o tyle na pln, aż tak natychmiastowego nie ma. Jeżeli nie będzie skoku złotówki o 2 grosze to nic gwałtownego na akcjach się nie wydarzy.
Futy wna SP co prawda się zielenią, ale do rana daleko, a poziom futy poniżej kasowego - normalnie.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 29 marca 2010 01:56:44
lajkonik napisał(a):
Co do giełdy, to Mathu wiele osób pisało tu na wątku, że korelacja z walutą zachwiana.

To nawet ja pisałem że w końcu zostanie zerwana (tak jak z surowcami) i może nawet już to się stało, tylko że my tego zwyczajnie nie zauważymy - już w tym momencie nie wiadomo czy ewentualne ruchy na walutach nie giną w "szumie" spekulacyjnej sprzedaży eurodolara (a teraz już chyba kupowania, ale to jeszcze nie jest pewne). Sprawa jest dośc prosta jeśli chodzi o PLN - tutaj kilkudniowe ruchy zawsze pokazują korektę i jej koniec - ale jak w końcu Goldmany znowu zaczną kręcić złotówką, to te ruchy przestaną mieć przełożenie na giełdy.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 29 marca 2010 21:28:14
To o czym osatatnio pisałem krótko i chaotycznie, ułożyłem, napisałem na spokojnie i to mi wyszło:

Długość cykli Naszej gospodarki nie odbiega znacząco od cykli gospodarki amerykańskiej, której średni cykl recesji (od szczytu do dna) trwał dla 30 badanych cykli (1854-1982) 18 miesięcy, natomiast dla cykli dotyczących lat pokoju (25 cykli) 19 miesięcy. Okres ekspansji (od dna do szczytu) to odpowiednio 33 miesiące i 27 miesięcy. Długość pełnego cyklu (od dna do dna, także od szczytu do szczytu) to okres 51 miesięcy i 46 dla lat pokoju (dane o USA z "Analiza fundamentalna" John C. Ritchie).

Na dzień dzisiejszy od dna zanotowanego przez WIG r/r minęło 17 miesięcy. Jeżeli powtórzyłby się scenariusz z okresu III'98-II'00 to mielibyśmy przed sobą jeszcze jeden miesiąc wzrostu zmiany WIG-u r/r. Tak krótki cykl ekspansji oznaczałby krótki pełen cykl szczyt/szczyt- od VI'07 minęły 33 miesiące. Tak krótki okres takiego cyklu nie był notowany przynajmniej od 15 lat, bo takimi danymi dysponuję. Jednak również w gospodarce amerykańskiej trudno znaleźć tak krótkie cykle (jeden w latach 1891-1893- 30 miesięcy, drugi 1908-1910- 32 miesiące i trzeci 1927-1929- 34 miesiące). Gdybyśmy przyjęli, że obecny cykl "wpisze" się w średnią cykli dno/szczyt, to szczyt koniunkturalny przypadnie na październik tego roku. W przypadku pełnego cyklu od szczytu do szczytu dla średniej cykli jest to grudzień 2010 roku, natomiast dla najkrótszego będzie to sierpień.

Przeprowadzając takie same obliczenia dla notowań WIG-u to dla najkrótszego cyklu dno/szczyt otrzymujemy maksimum w sierpniu tego roku, a dla średniej grudzień 2010 roku. Dla pełnego cyklu szczyt/szczyt to odpowiednio lipiec i listopad 2010 roku.

Podsumowując, dla zmiany WIG-u r/r prawdopodobny okres ustanowienia szczytu zawiera się w przedziale "od dziś"-grudzień tego roku, a pomijając najkrótszy cykl dno/szczyt otrzymujemy okres sierpień-grudzień. Natomiast dla WIG-u to analogicznie lipiec-grudzień 2010 roku. Nakładając te okresy na siebie prawdopodobny szczyt otrzymujemy w okresie lipiec-grudzień 2010 roku.

Na podstawie obecnych danych można postawić tezę, że do drugiej połowy roku akcje przyniosą zadowalające stopy zwrotu. Należy te wnioski na bieżąco dostosowywać do sytuacji rynkowej i napływających danych, bo być może obecny cykl będzie dłuższy niż średnia, lub istotnie krótszy i notowane niedługo szczyty będą tymi ostatnimi lub dopiero będą zapowiedzią kolejnych wzrostów.

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 30 marca 2010 09:06:31
wave
Zapraszam do konkursu na przewidzenie przyszłych poziomów WIG20.
Nagrodą jest roczny abonament Stockwatch.

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 30 marca 2010 17:18:00

jedyne, ale może i przede wszystkim co niepokoi w tej sytuacji, jest niemoc naszych indeksów. tylko jedna rzecz przychodzi mi do głowy w tym wypadku, ktoś otwiera dużą ilość pozycji. wcześniej dedukowałem, że były to elki, ale 10-cio dniowy postój w miejscu wzbudza u mnie podejrzenie. nie korzystamy z dobrej atmosfery na świecie, więc nie koniecznie mamy się ku realizacji orgra, a bliżej nam do zrobienia podwójnych szczytów.

sytuacja w stanach też się ku temu skłania. ostatnich kilkanaście sesji wygląda jak cicha dystrybucja, a do tego klin zwyżkujący na s&p, jest formacją spadkową. no i zaczęło się ściąganie dolca z rynku, ostatni etap TARPA wyborcza.biz/biznes/1,101303,7...

no i mamy zagwostkę

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 30 marca 2010 18:33:02
Nie sądzę by z tego się urodziła jakaś większa wywalanka. O sprzedaży akcji Citi było już we wczorajszych newsach na yahoo.
Myślę natomiast, że rynek jest już chwilowo wykupiony i można zagrać pod paredziesięcio pkt korektę z tego tytułu na S&P.
Osobiście uważam że tylko window dressing z okazji zakończenia kwartału blokuje obecne ruchy korekcyjne, ale pod to postanowiłem zagrać.

ezechiel2517
0
Wpisów: 112
Wysłane: 30 marca 2010 20:31:55
Jutro zamykamy na naszym grajdołku kwartał. Do tej pory fundom raczej zależało na przyzwoitym kursie, żeby się pochwalić wynikami. A od poczatku kwietnia moze sie zaczac wywalanka. Dośc mocno męczymy sie z granicą 2500pktow na W20.
Chciałbym się mylić ale nadal oczekuje jakiejśtam korekty (nie mówię, że będzie mega zwała) w najbliższym czasie.
Pamiętajmy, że nasza szulernia nie zawsze chodzi jak pies za SP blackeye

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 30 marca 2010 22:04:39
Wg ponizeszego wynika, ze przynajmniej do lipca mozemy uniknac korekty:

After several disastrous months for home sales across the country, when volume dropped by 23 percent, the pace appears to be picking up again. The number of Des Moines homes under contract in February rose by a third from the January level. The number of pending contracts jumped 10 percent in Naples, Fla., 14 percent in Houston and 21 percent in Portland, Ore.

Po kilku kiepskich miesiacach dla handlu nieruchomosciami, kiedy do wolume spadl o 23%, ilosc transsakcji wadaje sie zwiekszac. Ilosc domow Des Moines zakontraktowanych do transakcji wzrosla o 1/3 w stosunku do stycznia. Ilosc kontraktow bedac w poczekalni wzrosla o 10% w Naples, 14% w Hosuton i 21% w Portland.

These deals will be reflected in the national sales reports when they become final, this month or next. There is no evidence that prices have begun to move in response to the higher volume. Indeed, so many homes are coming on the market that prices might well fall further.

Powyzsze transkacje/dane beda widnialy w rprtach sprzedazy kiedy zostana zakonczone, w tym lub nastepnym miesiacu. Nie ma dowodow na to ze ceny zaczely rosnac w odpowiedzi na wzrost liczby transakcji. Prawde powiedziawszy, jest tyle nowych ofert na rynku ze ceny moga zaczacc spadac dalej.

Real estate agents say buyers and sellers are hurrying to take advantage of the tax credit, which is worth up to $8,000 for home buyers.

Agencji handlowi mowia ze obie strony tzn. kupujacy i sprzedajacy chca wykorzystac tax credit w wyskosci 8k$ dla kupujaych - konczy sie 30.04.2010.

Dalej:

A few days earlier, however, government regulators extended a refinancing program for homeowners whose properties had plunged in value. Originally due to expire in June, the program has been renewed to the middle of 2011 “to support and promote market stability,” the Federal Housing Finance Agency said.

Kilka dni wczesniej, rzad usa przedluzyl program refinansujacy dla wlascicieli domow ktorych domostwa utracili sporo na wartosci. Pierwotnie mial on sie zakonczyc w czerwcu ale zostal przedluzony do polowy 2011r.

Dalej czytamy ze Obama zamierza wesprzec suma 600mln$ stany ktore najbardziej zostaly dotkniete kryzysem na rynku nieruchomosci.

I najwazniejsze:

Buyers who want the tax credit must sign a deal by April 30 but would have until June 30 to close. Consequently, if sales volume is going to plunge after the credit expires, it will not show up until the numbers for July are reported.

Kupcy ktorzy chca skorzystac z pomocy rzadu w wysokosci 8k$ musza podpisac umowe do 30.04 ale cala transakcja musi zastac zakonczona do 30 czerwca. W konsekwencji, jezeli ilosc transakcji na rynku nieruchomosci ma spasc po wygasnieciu programu wsparcia dla kupujacych, to nie bedzie to wykazane az do raprtu danych za lipiec.

Ciekawie sie robi. salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 30 marca 2010 22:26:23
Wracając do meritum wątku - czy ktoś sądzi że przebijemy dołki z lutego 2009??
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

lajkonik
0
Wysłane: 30 marca 2010 22:37:07
limagraf napisał(a):

After several disastrous months for home sales across the country, when volume dropped by 23 percent, the pace appears to be picking up again. The number of Des Moines homes under contract in February rose by a third from the January level. The number of pending contracts jumped 10 percent in Naples, Fla., 14 percent in Houston and 21 percent in Portland, Ore.

Byłeś w Des Moines ? Ja przejeżdżałem ponad 20 lat temu. Pamiętam, że to była dziura :) i sprawdziłem, ze nadal jest. Z perspektywy Polski i czasów 49 województw to takie Skierniewice (nie żebym coś miał przeciwko Skierniewicom) tylko chodzi o proporcje wielkości do takiego NY czy Californi.

Liczy się całokształt i pewnie masz rację, że spadać nie będziemy, a w każdym razie nie w zawrotnym tempie.Ale z danych z Des Moines czy Naples nie wyciągłbym wniosków. Huston juz prędzej.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 30 marca 2010 22:59:25
lajkonik napisał(a):
Huston juz prędzej.

Lajkonik czy masz na myśli chwilowy problem z hossą? Angel
Edytowany: 30 marca 2010 22:59

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

431 432 433 434 435

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,492 sek.

oqssesqk
nlpeuwwn
tkcazfsi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jnmusjhq
puyuludp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat