cyt:
"Szanowni Akcjonariusze,
W imieniu Zarządu Spółki Zakład Budowy Maszyn „ZREMB –CHOJNICE” S.A.
przedstawiamy Państwu skonsolidowane sprawozdanie z działalności Grupy
Kapitałowej w 2009 roku.
W roku 2009 Grupa Kapitałowa ZBM „ZREMB –CHOJNICE” S.A. osiągnęła przychody
ogółem w wysokości 46.482.458,20 PLN, w tym przychody netto ze sprzedaŜy w
wysokości 37.483.952,97 PLN. W roku 2009 Grupa Kapitałowa wypracowała zysk netto
w wysokości 6.423.326,59 PLN.
Rok 2009 był zarówno dla Spółki dominującej jak i dla Spółki zaleŜnej rokiem daleko
idących zmian.
Dokonano wykreślenia hipoteki kaucyjnej ustanowionej na rzecz Banku PKO BP,
stanowiącej zabezpieczenie kredytu spłaconego przez Spółkę w 2008 roku.
Spółka dominująca kontynuowała swoją dotychczasowa działalność produkcyjną.
Do zmian mających dalekosięŜny wpływ na sytuację ekonomiczno - finansową Spółki
dominującej , zaliczyć trzeba nabycie we wrześniu 2009 roku 85 % udziałów w kapitale
zakładowym spółki Henczke Budownictwo Sp. z o.o. ( obecnie Hemex –Budownictwo
Sp. z o.o. ).
Czynnik ten w duŜej mierze przyczynił się do wypracowania znacznego wzrostu
skonsolidowanych przychodów ze sprzedaŜy ( w porównaniu do roku 2008 wzrost o
kwotę 6.473.780,28 PLN , co stanowi 120,88 % ) oraz do wypracowania
skonsolidowanego zysku netto w wysokości 6.423.326,59 PLN. ( wzrost do roku 2008 o
kwotę 6.125.403,60 PLN)
Spadek przychodów z produkcji Spółki dominującej wynika z wydłuŜenia okresu
negocjacji nowych zamówień, spowolnienia tempa dostarczania informacji technicznej
niezbędnej do procesu realizacji produkcji od klienta oraz zwiększony udział sprzedaŜy
wyrobów z materiału powierzonego w stosunku do całości sprzedaŜy.
To ostatnie jest jednak czynnikiem pozytywnym , ogranicza bowiem ryzyko pogorszenia
płynności finansowej Spółki.
Nabycie udziałów w podmiocie zaleŜnym Henczke – Budownictwo sp. z o.o. otworzyło
Spółce dominującej drogę na dotarcie do o wiele szerszego kręgu odbiorców, oraz
poszerzyło moŜliwości całej Grupy kapitałowej. MoŜliwym jest składanie ofert
począwszy od projektowania aŜ po kompleksowe wykonawstwo , zarówno usług
budowlanych jak i wytwórstwo konstrukcji stalowych.
Zarząd Spółki dominującej w Grupie Kapitałowej, tj Zakład Budowy Maszyn „ZREMB –
CHOJNICE” S.A. deklaruje, Ŝe będzie angaŜował się we wszystkie przedsięwzięcia
prowadzące do dalszego intensywnego rozwoju Spółki, do najbardziej efektywnego
zarządzania jej majątkiem i realizacji projektów produkcyjnych i inwestycyjnych.
Biorąc to pod uwagę podjęto decyzję o objęciu w 2010 roku udziałów w spółce
NAVIMOR Invest Sp. z o.o.
Korzystając z okazji chcę podziękować za okazane nam zaufanie i wsparcie.
Składamy równieŜ podziękowanie wszystkim partnerom i współpracownikom Spółek
za ich dobrą pracę, która jest podstawą rozwoju naszej Grupy Kapitałowej.
Z powaŜaniem,
Prezes Zarządu
Krzysztof Kosiorek - Sobolewski"
W dniu 17 lutego 2009 r. Zarząd Spółki podpisał z Bankiem BPH SA następujące umowy transakcji
zabezpieczających kurs EUR typu Forward:
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 300.000 EUR w dniu 16.03.2009 r. po kursie terminowym 4,9070
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 200.000 EUR w dniu 15.04.2009 r. po kursie terminowym 4,9150
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 200.000 EUR w dniu 11.05.2009 r. po kursie terminowym 4,9205
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 200.000 EUR w dniu 01.06.2009 r. po kursie terminowym 4,9230
Wszystkie transakcje zostały zawarte przez Spółkę w warunkach rynkowych nie odbiegających od tego
typu transakcji finansowych. Transakcje nie miały na celu spekulacji walutowych, a zabezpieczenie kursu
waluty wynikające z rzeczywiście zawartych umów i zakontraktowanych naleŜności Spółki.
W dniu 23 kwietnia 2009 r. Zarząd Spółki podpisał z Bankiem BPH SA następujące umowy transakcji
zabezpieczających kurs EUR typu Forward:
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 100.000 EUR w dniu 05.06.2009 r. po kursie terminowym 4,4705
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 100.000 EUR w dniu 22.06.2009 r. po kursie terminowym 4,4738
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 100.000 EUR w dniu 24.07.2009 r. po kursie terminowym 4,4782
Wszystkie transakcje zostały zawarte przez Spółkę w warunkach rynkowych nie odbiegających od tego
typu transakcji finansowych. Transakcje nie miały na celu spekulacji walutowych, a zabezpieczenie kursu
waluty wynikające z rzeczywiście zawartych umów i zakontraktowanych naleŜności Spółki.
Spółka zaleŜna:
W związku z istniejącym zagroŜeniem w braku płynności finansowej spółki, Zarząd podjął decyzję o
zaciągnięciu kredytu obrotowego celowego na finansowanie rozpoczętej budowy BYTOM w kwocie
10.000.000 zł. jako zabezpieczenie kredytu wystawiono weksel własny In blanco wraz z deklaracją
wekslową. Termin spłaty kredytu ustalono na 30.11.2010 r.
na samych forwardach zarobilismyok. 500tys. pln ,juz to wyliczalem w zeszlym roku
Główni odbiorcy na produkowane przez Spółkę dominującą wyroby to:
- Drehtainer GmbH Niemcy odbiorca 21,49 % przychodów ze sprzedaŜy ogółem Spółki dominującej, w
Ŝaden sposób nie jest powiązany ze Spółką
- Eurooffschore AS Norwegia odbiorca 42,45 % przychodów ze sprzedaŜy ogółem Spółki dominującej.
Brak formalnego powiązania ze Spółką.
- HB Rentals Wlk. Brytania odbiorca 12,61 % przychodów ze sprzedaŜy ogółem Spółki dominującej.
Brak powiązania za Spółką.
- Protea Polska odbiorca 5,10 % przychodów ze sprzedaŜy ogółem Spółki dominującej. Brak powiązania
za Spółką.
Główni odbiorcy na świadczone przez Spółkę zaleŜną usługi to:
-DROGBUD – Podkarpacki holding Budowy Dróg i Mostów z udziałem 51,67 % w przychodach ogółem
spółka zaleŜnej
- Stalmont Sp. z o.o. z udziałem 14,28 % w przychodach ogółem spółka zaleŜnej
- AGAT SA z udziałem 10,37 % w przychodach ogółem spółka zaleŜnej
W zakresie usług projektowych Spółka prowadziła działalność zarówno na rynku Polskim jak i
Litewskim. Głównym odbiorcą usług projektowych był AB MOZEIKIU Nafta oraz Zakłady azotowe
Kędzierzyn SA
Źródła zaopatrzenia
itd. zachecam do przecztania chocby czesci raportu