PARTNER SERWISU
ymlavgpp
19 20 21 22 23
lechsie
0
Wpisów: 117
Wysłane: 1 maja 2010 09:07:11 przy kursie: 5,15 zł
Ok wyjasniam .W każdej chwili moze pojawić sie tutaj gwałtowny popyt związany z brakiem chęci odpowiedzi na duże pakiety kupna.Oznacza to,że nikt duzy w aktualnej sytuacji nie jest zainteresowany sprzedażą akcji/pisząc duży mam na mysli pakiety powyzej 500 tys akcji/.A,ze AT jest tu kompletnie bez znaczenia to śmieje się z osób na siłę chcących udowodnic coś na podstawie AT.Zremb to spółka" wybitna" pod wzgledem duzych akcjonariuszy/nie będę wyjaśniał co znaczy w tym przypadku słowo wybitny/.Na ten moment są oni zainteresowani raczej albo w ślimaczeniu albo w wybiciu.A,że wiem że paru średnich inwestorów się interesuje to moze byc ciekawie dlatego pisałem że nie znasz dnia ani godziny.A ha ha było po to,że jesli ktoś na zrembie kieruje się AT to wzbudza mój smiech i tyle gdyz niezaleznie od AT na takim drobiazgu ktos z niewielka kasą/0,5 do 1 mln/może zrobic wszystko w aktualnej sytuacji własnosciowej zremba
Edytowany: 1 maja 2010 12:01

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 1 maja 2010 13:56:14 przy kursie: 5,15 zł
lechsie napisał(a):
Ok wyjasniam .W każdej chwili moze pojawić sie tutaj gwałtowny popyt związany z brakiem chęci odpowiedzi na duże pakiety kupna.A,ze AT jest tu kompletnie bez znaczenia to śmieje się z osób na siłę chcących udowodnic coś na podstawie AT.Zremb to spółka" wybitna"

No po prostu SZOK...!Przecierałem oczy z niedowierzania,że można na serio coś takiego napisać...
To śmiejesz się z technicznych analiz Buldiego,czy z technicznego tłumaczenia przez Siekoo...?Przecież rzeczowo wszystko napisane,bez względu na sympatie do spółki.
Ja też mogę napisać,że "w każdej chwili może pojawić się gwałtowna podaż,a nie popyt. Zremb jest spółką wybitną??? A ja się pytam czym sobie na to miano zasłużył?Czy tym,że od dołka wzrósł 25% podczas,gdy wig20 wyznaczał nowy szczyt?Ja nie napiszę,że chce mi się smiać,bo dałem słowo WatchDogowi,że piszemy o spółkach,a nie o ludziach,ale przyznam,że jestem nieco zszokowany takim niemalże patosem dotyczącym Z R E E E M B U U U wave
Edytowany: 1 maja 2010 13:57

mily
0
Wpisów: 193
Wysłane: 1 maja 2010 14:45:39 przy kursie: 5,15 zł
cyt:

"Szanowni Akcjonariusze,
W imieniu Zarządu Spółki Zakład Budowy Maszyn „ZREMB –CHOJNICE” S.A.
przedstawiamy Państwu skonsolidowane sprawozdanie z działalności Grupy
Kapitałowej w 2009 roku.
W roku 2009 Grupa Kapitałowa ZBM „ZREMB –CHOJNICE” S.A. osiągnęła przychody
ogółem w wysokości 46.482.458,20 PLN, w tym przychody netto ze sprzedaŜy w
wysokości 37.483.952,97 PLN. W roku 2009 Grupa Kapitałowa wypracowała zysk netto
w wysokości 6.423.326,59 PLN.
Rok 2009 był zarówno dla Spółki dominującej jak i dla Spółki zaleŜnej rokiem daleko
idących zmian.
Dokonano wykreślenia hipoteki kaucyjnej ustanowionej na rzecz Banku PKO BP,
stanowiącej zabezpieczenie kredytu spłaconego przez Spółkę w 2008 roku.
Spółka dominująca kontynuowała swoją dotychczasowa działalność produkcyjną.
Do zmian mających dalekosięŜny wpływ na sytuację ekonomiczno - finansową Spółki
dominującej , zaliczyć trzeba nabycie we wrześniu 2009 roku 85 % udziałów w kapitale
zakładowym spółki Henczke Budownictwo Sp. z o.o. ( obecnie Hemex –Budownictwo
Sp. z o.o. ).
Czynnik ten w duŜej mierze przyczynił się do wypracowania znacznego wzrostu
skonsolidowanych przychodów ze sprzedaŜy ( w porównaniu do roku 2008 wzrost o
kwotę 6.473.780,28 PLN , co stanowi 120,88 % ) oraz do wypracowania
skonsolidowanego zysku netto w wysokości 6.423.326,59 PLN. ( wzrost do roku 2008 o
kwotę 6.125.403,60 PLN)
Spadek przychodów z produkcji Spółki dominującej wynika z wydłuŜenia okresu
negocjacji nowych zamówień, spowolnienia tempa dostarczania informacji technicznej
niezbędnej do procesu realizacji produkcji od klienta oraz zwiększony udział sprzedaŜy
wyrobów z materiału powierzonego w stosunku do całości sprzedaŜy.
To ostatnie jest jednak czynnikiem pozytywnym , ogranicza bowiem ryzyko pogorszenia
płynności finansowej Spółki.
Nabycie udziałów w podmiocie zaleŜnym Henczke – Budownictwo sp. z o.o. otworzyło
Spółce dominującej drogę na dotarcie do o wiele szerszego kręgu odbiorców, oraz
poszerzyło moŜliwości całej Grupy kapitałowej. MoŜliwym jest składanie ofert
począwszy od projektowania aŜ po kompleksowe wykonawstwo , zarówno usług
budowlanych jak i wytwórstwo konstrukcji stalowych.
Zarząd Spółki dominującej w Grupie Kapitałowej, tj Zakład Budowy Maszyn „ZREMB –
CHOJNICE” S.A. deklaruje, Ŝe będzie angaŜował się we wszystkie przedsięwzięcia
prowadzące do dalszego intensywnego rozwoju Spółki, do najbardziej efektywnego
zarządzania jej majątkiem i realizacji projektów produkcyjnych i inwestycyjnych.
Biorąc to pod uwagę podjęto decyzję o objęciu w 2010 roku udziałów w spółce
NAVIMOR Invest Sp. z o.o.
Korzystając z okazji chcę podziękować za okazane nam zaufanie i wsparcie.
Składamy równieŜ podziękowanie wszystkim partnerom i współpracownikom Spółek
za ich dobrą pracę, która jest podstawą rozwoju naszej Grupy Kapitałowej.
Z powaŜaniem,
Prezes Zarządu
Krzysztof Kosiorek - Sobolewski"

W dniu 17 lutego 2009 r. Zarząd Spółki podpisał z Bankiem BPH SA następujące umowy transakcji
zabezpieczających kurs EUR typu Forward:
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 300.000 EUR w dniu 16.03.2009 r. po kursie terminowym 4,9070
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 200.000 EUR w dniu 15.04.2009 r. po kursie terminowym 4,9150
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 200.000 EUR w dniu 11.05.2009 r. po kursie terminowym 4,9205
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 200.000 EUR w dniu 01.06.2009 r. po kursie terminowym 4,9230
Wszystkie transakcje zostały zawarte przez Spółkę w warunkach rynkowych nie odbiegających od tego
typu transakcji finansowych. Transakcje nie miały na celu spekulacji walutowych, a zabezpieczenie kursu
waluty wynikające z rzeczywiście zawartych umów i zakontraktowanych naleŜności Spółki.
W dniu 23 kwietnia 2009 r. Zarząd Spółki podpisał z Bankiem BPH SA następujące umowy transakcji
zabezpieczających kurs EUR typu Forward:
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 100.000 EUR w dniu 05.06.2009 r. po kursie terminowym 4,4705
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 100.000 EUR w dniu 22.06.2009 r. po kursie terminowym 4,4738
- na sprzedaŜ przez Spółkę kwoty 100.000 EUR w dniu 24.07.2009 r. po kursie terminowym 4,4782
Wszystkie transakcje zostały zawarte przez Spółkę w warunkach rynkowych nie odbiegających od tego
typu transakcji finansowych. Transakcje nie miały na celu spekulacji walutowych, a zabezpieczenie kursu
waluty wynikające z rzeczywiście zawartych umów i zakontraktowanych naleŜności Spółki.
Spółka zaleŜna:
W związku z istniejącym zagroŜeniem w braku płynności finansowej spółki, Zarząd podjął decyzję o
zaciągnięciu kredytu obrotowego celowego na finansowanie rozpoczętej budowy BYTOM w kwocie
10.000.000 zł. jako zabezpieczenie kredytu wystawiono weksel własny In blanco wraz z deklaracją
wekslową. Termin spłaty kredytu ustalono na 30.11.2010 r.

na samych forwardach zarobilismyok. 500tys. pln ,juz to wyliczalem w zeszlym roku

Główni odbiorcy na produkowane przez Spółkę dominującą wyroby to:
- Drehtainer GmbH Niemcy odbiorca 21,49 % przychodów ze sprzedaŜy ogółem Spółki dominującej, w
Ŝaden sposób nie jest powiązany ze Spółką
- Eurooffschore AS Norwegia odbiorca 42,45 % przychodów ze sprzedaŜy ogółem Spółki dominującej.
Brak formalnego powiązania ze Spółką.
- HB Rentals Wlk. Brytania odbiorca 12,61 % przychodów ze sprzedaŜy ogółem Spółki dominującej.
Brak powiązania za Spółką.
- Protea Polska odbiorca 5,10 % przychodów ze sprzedaŜy ogółem Spółki dominującej. Brak powiązania
za Spółką.

Główni odbiorcy na świadczone przez Spółkę zaleŜną usługi to:
-DROGBUD – Podkarpacki holding Budowy Dróg i Mostów z udziałem 51,67 % w przychodach ogółem
spółka zaleŜnej
- Stalmont Sp. z o.o. z udziałem 14,28 % w przychodach ogółem spółka zaleŜnej
- AGAT SA z udziałem 10,37 % w przychodach ogółem spółka zaleŜnej
W zakresie usług projektowych Spółka prowadziła działalność zarówno na rynku Polskim jak i
Litewskim. Głównym odbiorcą usług projektowych był AB MOZEIKIU Nafta oraz Zakłady azotowe
Kędzierzyn SA
Źródła zaopatrzenia

itd. zachecam do przecztania chocby czesci raportu
salute

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 maja 2010 16:38:08 przy kursie: 5,15 zł
Najistotniejsze zmiany w rocznym w odniesieniu do kwartalnego:

Aktywa trwałe - spadek z 30 mln zł do 26,5 mln zł
Aktywa obrotowe - wzrost z 29,3 mln zł do 31,5 mln zł
Zobowiązania ogółem - spadek z 24,9 mln zł do 23,3 mln zł

Wartości niematerialne i prawne - spadek z 7,1 mln zł do 0,3 mln zł

Zysk na sprzedaży - wzrost z 1,3 mln zł do 2,1 mln zł
Zysk operacyjny - wzrost z -1,1 mln zł do -0,8 mln zł
Zysk netto kwartalny - wzrost z -1,2 mln zł do -0,9 mln zł
Zysk netto roczny - wzrost z 6,1 mln zł do 6,4 mln zł

Biegły nie miał zastrzeżeń, ale cichaczem zmieniono zakwalifikowanie nadwyżki wartości księgowej Henczke nad ceną nabycia, z "Wartości firmy jednostek podporządkowanych" w aktywach trwałych na "Długoterminowe aktywa finansowe".

O całościową ocenę zaudytowanego sprawozdania poprosiłem tym razem Kasię.

lechsie
0
Wpisów: 117
Wysłane: 2 maja 2010 11:34:12 przy kursie: 5,15 zł
Amol napisał(a):
lechsie napisał(a):
Ok wyjasniam .W każdej chwili moze pojawić sie tutaj gwałtowny popyt związany z brakiem chęci odpowiedzi na duże pakiety kupna.A,ze AT jest tu kompletnie bez znaczenia to śmieje się z osób na siłę chcących udowodnic coś na podstawie AT.Zremb to spółka" wybitna"

No po prostu SZOK...!Przecierałem oczy z niedowierzania,że można na serio coś takiego napisać...
To śmiejesz się z technicznych analiz Buldiego,czy z technicznego tłumaczenia przez Siekoo...?Przecież rzeczowo wszystko napisane,bez względu na sympatie do spółki.
Ja też mogę napisać,że "w każdej chwili może pojawić się gwałtowna podaż,a nie popyt. Zremb jest spółką wybitną??? A ja się pytam czym sobie na to miano zasłużył?Czy tym,że od dołka wzrósł 25% podczas,gdy wig20 wyznaczał nowy szczyt?Ja nie napiszę,że chce mi się smiać,bo dałem słowo WatchDogowi,że piszemy o spółkach,a nie o ludziach,ale przyznam,że jestem nieco zszokowany takim niemalże patosem dotyczącym Z R E E E M B U U U wave

Proszę czytaj ze zrozumieniem."Wybitna" pod wzgledem akcjonariatu a nie wybitna sama w sobie.A dlaczego wybitna to sprawdź kto ma akcje ,kto jest prezesem i kto zasiada w radzie nadzorczej/popatrz na ich dokonania na GPW i doświadczenie zawodowe i giełdowe/.Jesli dalej nie wiesz o co mi chodzi to juz Twój problem ja dalej nie idę w wyjaśnieniach/storm, MSX/.Nie piszę o osobach z forum tylko o potencjale ludzkim spółki a to chyba nie jest niedozwolone.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 2 maja 2010 22:08:36 przy kursie: 5,15 zł
jak dla mnie, to szanse na dalsze wzrosty sa wyraznie mniejsze niz na spadki (powolne osuwanie sie - vide np. wykres spolki ciech).
zremba sila rzeczy obserwuja od prawie roku (poczatki na gieldzie - duza wiara w zaklinanie rzeczywistosci i brak SL'ow). dzieki gwaltownemu ruchowi w dol i jego korekcie wyszedlem z tej spolki obronna reka, jak i wyleczylem sie z sentymentow.
lechsie napisał(a):
(...).A,ze AT jest tu kompletnie bez znaczenia to śmieje się z osób na siłę chcących udowodnic coś na podstawie AT.(...)

a ja naiwny zawsze myslalem, ze AT to projekcja wyceny spolki przez rynek...
analiza to analiza, niewazne czy produktem jest ryz czy ogrodowe krasnale. AT mozna roznie interpretowac (zaleznie od doswiadczenia, wiedzy czy humoru), ale kon jaki jest kazdy widzi. mnie niepokoi to:

kliknij, aby powiększyć

(kreski rysowane malo dokladnie, ale zbytniej precyzji chyba nam tutaj nie potrzeba)

wyskoczylem, czy dobrze - czas pokaze. decyzja podjeta po przeanalizowaniu sytuacji. wciaz sie ucze, wiec moge sie mylic, ale na obecny stan mojej wiedzy gdybym postapil inaczej, to bym sie gryzl z myslami salute

uwazam, ze duze jest prawdopodobienstwo na podwojne dno i dopiero potem zremb zacznie naprawde rosnac.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 2 maja 2010 22:36

Niedzwiadek
0
Wpisów: 162
Wysłane: 2 maja 2010 22:26:25 przy kursie: 5,15 zł
siekoo napisał(a):

uwazam, ze duze jest prawdopodobienstwo na podwojne dno i dopiero potem zremb zacznie naprawde rosnac.

siekoo, nie potrafisz okreslic tego prawdopodobienstwa. Na razie nie ma nawet jakichkolwiek wskazowek na podwojne dno! Ostatni marazm i powolne spadki mozna interpretowac jako flage. Jak bedzie rynek pokaze, ale nie dostrzegaj w wykresie czegos czego nie ma. Absolutnie podstawowa regula AT o ktorej tak czesto zapominamy. Komentarz jest ogolny, bo zrembem przestalem sie interesowac po opuszczeniu ze strata. Mimo wszystko nie zaluje. Spolka pod obserwacja, ale tylko i wylacznie spekulacyjnie ze wzgledu, ze kiedys mialem. 1Q bedzie bardzo interesujacy bo w koncu pokaze czy henke znaczy cos realnie dla zremba czy tylko papierowo, a ryzyko papierowego uwzglednienia jest duze. Jak z w kazdej spolce, ktora zaczyna zajmowac sie rzeczami, ktore nie leza w glownym hardcorowym biznesie spolki. A ciezko jest laczyc konstrukcje kontenerow z inzynieria budowlana. hehehe. Nie odpowiadam za myslenie glownych akcjonariuszy.

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 3 maja 2010 11:08:37 przy kursie: 5,15 zł
ostatnimi miesiącami ZREMB podążał swoimi ścieżkami..szeroki rynek w górę a spółeczka po wynikach,super wynikach, za poprzedni kwartał zsunęła się z kursu 1,10 na 0,80 gr...powyżej ktoś pisze o właścicielach i akcjonariacie, prawda jest też taka że bardzo nieprzewidywalnym a i osiągnięcia giełdowe to już trochę czasu temu były...jest tak że kurs tutaj może być kontrolowany w każdą ze stron i AT to tylko suche dane...ja też sprzedałem, obserwuję ale optymistą to na tej spółce byłem kiedyś, teraz to raczej 3xZ...zakupić, zostawić, zapomnieć a nuż się kiedyś uda ...pozdrawiam

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 3 maja 2010 11:57:34 przy kursie: 5,15 zł
Niedzwiadek napisał(a):

siekoo, nie potrafisz okreslic tego prawdopodobienstwa. Na razie nie ma nawet jakichkolwiek wskazowek na podwojne dno! Ostatni marazm i powolne spadki mozna interpretowac jako flage. Jak bedzie rynek pokaze, ale nie dostrzegaj w wykresie czegos czego nie ma. Absolutnie podstawowa regula AT o ktorej tak czesto zapominamy.

masz racje, nie potrafie okreslic prawdopodobienstwa podwojnego dna - to wylacznie moja wyobraznia + obserwacja innych wykresow (oczywiscie niezaleznych od siebie). nie powinienem byl pisac tego ostatniego zdania, bo to tylko moj amatorski poglad.
duzo jeszcze przede mna nauki - dzieki za Twoj wpis w takiej, a nie innej formie wave
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

mily
0
Wysłane: 3 maja 2010 12:37:43 przy kursie: 5,15 zł
siekoo napisał(a):
Niedzwiadek napisał(a):

siekoo, nie potrafisz okreslic tego prawdopodobienstwa. Na razie nie ma nawet jakichkolwiek wskazowek na podwojne dno! Ostatni marazm i powolne spadki mozna interpretowac jako flage. Jak bedzie rynek pokaze, ale nie dostrzegaj w wykresie czegos czego nie ma. Absolutnie podstawowa regula AT o ktorej tak czesto zapominamy.

masz racje, nie potrafie okreslic prawdopodobienstwa podwojnego dna - to wylacznie moja wyobraznia + obserwacja innych wykresow (oczywiscie niezaleznych od siebie). nie powinienem byl pisac tego ostatniego zdania, bo to tylko moj amatorski poglad.
duzo jeszcze przede mna nauki - dzieki za Twoj wpis w takiej, a nie innej formie wave
ludzie ,fakt ze po wylamaniu sie z trendu wzrostowego technicznie mamy problem,tak wiec zobaczymy co dalej...
jakie podwojne dno?---kurs musialby znow nurkowac do okiolic 0,85 ale szanse sa na prawde niewielkie aby tam dotarl albowiem sa jeszcze wskazniki wyprzedania .
ja bym sie bardziej zastanawial co z luka hossy 0.97-0,99albowiem towarzyszyly jej ladne wol. tak wiec nie jest bez znaczenia.
policzylem sobie rowniez srednia sesyjna od poziomow luki i wychodzi mi ze przy ewentualnym domykaniu wiekszosc zacznie realizowac straty.Tak wiec niech sypia najwyzej bedzie okazja aby nisko usrednic.
To oczywiscie czarny scenariusz ktory towarzyszy obecnej AT i sytuacji na szerokim a jak wiadomo nie jest za szczesliwa
Zobaczymy jak dzis Usa a bedzie mozna wyznaczyc jak zachowaja sie rynki w tyg.
co do samego zremba i wynikami za 2009-moim zdaniem jest ok.i nie mam tu na mysli samych przeszacowan
zaraz wynik q1 tylko nawet jak beda w miare dobre a takie maja byc jak zapewnial prezes przy glebszej korekcie na szerokim nic nie pomoze albowiem panikarzy nie brakuje.

wszyscy chyba zapomnieli jeszcze o jednej ale jakze waznej sprawie
--jago a kondycja tej spolki nie jest nam bez znaczeniasign7 smilebox

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 3 maja 2010 13:27:22 przy kursie: 5,15 zł
Ja tez bym się tu nie spodziewał głębszych spadków. Technicznie możliwe jest domnkiecie luki a nawet zejście troche poniżej, ale z drugiej strony na poziomie 1 zeta widoczny był dosyć spory popyt.
Raport chyba też nie zaskoczył nikogo negatywnie, ale szczerze mówiąc gdybym te 100 stron przeczytał nawet 5 razy i tak nie wyłapie niuansów które dla Kasi są oczywiste, dlatego czekam z niecierpliwością na omówienie.
Zmiany o których w dużym skrócie wspomniał WD, nie powinny być chyba powodem korekty.
Wyceny cały czas są OK jak by sobie tego nie tłumaczyć i wciąż uważam że główną przyczyną tak głebokich spadków było wywalanie przez Stormm a nie wyjątkowo kiepskie perspektywy.
O ile do tej korekty w ogóle dojdzie - nie liczył bym na powrót do poziomu dna.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 3 maja 2010 20:28:03 przy kursie: 5,15 zł
buldi napisał(a):
Ja tez bym się tu nie spodziewał głębszych spadków.

Też myślę, że tu nie będzie żadnych głębszych spadków. Ale nie będzie również żadnych większych odbić. Na moje oko (a "powszechnie" wiadomo, że bacznie przyglądam się spółce), kurs utrzyma się w kanale 1.00 - 1.10(w dużych porywach) i tak będzie sobie płynął aż do jakiegoś cudu. Którym może okazać się:
- zdobycie naprawdę dużego kontraktu (nie takich jak dotychczas, które pozwalają firmie po prostu trwać)
- zapowiadanie przez prezesa przejęcie jakiegoś godnego uwagi podmiotu, przy założeniu, że rynek, czyli - obrazowo mówiąc - wy wszyscy uzna, że jest to korzystne posunięcie
- nagły "atak" spekulacyjny - Zremb to niewielka firma, akurat na "grzankę". Skoro było można z Drągowskim, można i tu. Jednak ten scenariusz to moim zdaniem czyste science fiction.
Uważam więc, że zahamowanie wzrostów jest raczej zapowiedzią wielokrotnie tu ćwiczonego, nacechowanego marazmem trendu bocznego. Moim zdaniem raport za pierwszy kwartał będzie umiarkowanie rozczarowujący, nie na tyle jednak, żeby wciągnąć kurs z powrotem w kanał 0.9 - 1.0.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 5 maja 2010 12:52:58 przy kursie: 5,05 zł
Omówienie rocznego skonsolidowanego sprawozdania finansowego Zremb za rok 2009

Faktycznie widać znaczący w porównaniu do 2008 roku wzrost przychodów. Przyrost o około 6 mln PLN, czyli prawie 21%, dał jednocześnie wzrost zysku na działalności gospodarczej o 2,5 mln PLN. Udało się to osiągnąć dzięki mniejszemu wzrostowi kosztów produkcji – głównie zużycia materiałów mimo wzrostu kosztów wynagrodzeń. I tu należą się brawa, tak trzymać. Rentowność na niższych poziomach byłaby jednak zbliżona do tej z poprzedniego roku, gdyby nie jednorazowo rozpoznany przychód. Także w zakresie rentowności na poziomie zysku brutto Zrembowi niewiele udało się zdziałać w porównaniu do 2008.

Otóż w pozostałych przychodach operacyjnych Zremb wykazał kwotę prawie 7 mln PLN z tytułu wyceny wartości udziałów kupionych w spółce Henczke. Ten jednorazowy przychód pozwolił spółce na wykazanie znaczącego zysku już na poziomie zysku z działalności operacyjnej. Przy ocenie fundamentów działania Zrembu należy koniecznie pamiętać, że jest to wynik jednorazowy, który nie zostanie powtórzony w następnych latach.

Widać to w przepływach pieniężnych z działalności operacyjnej, które są ujemne. Po wyłączeniu z zysku wyceny przepływy robią się ujemne na ponad 1 mln PLN. Inwestycje w nowe środki trwałe finansowane są z kredytów. Do rachunku przepływów proszę się nie przywiązywać, bo nie zgadza się do bilansowej zmiany stanu środków pieniężnych.

Sytuacja płynnościowa Zrembu jest niekorzystna także ze względu na krótszy cykl spłaty zobowiązań niż ściągania należności. Ten ostatni wydłużył się w ostatnim roku. Poza tym spółka musiała opłacić zakup udziałów w spółce zależnej, co niekorzystnie wpłynęło na stan gotówki. Spólka zależna wypłaciła też dywidendę za 2008 rok, co doprowadziło do kolejnego zwiększenia zapotrzebowania na gotówkę. W związku z tym obie spółki były zmuszone do zaciągania kredytów krótkoterminowych na utrzymanie płynności.

Te problemy płynnościowe mogą doprowadzić do niezrealizowania lub przesunięcia w czasie przez Zremb wcześniejszych założeń co do planu sprzedaży lub inwestycji. Konieczność utrzymania ciągłości działalności, spłaty kredytów mogą doprowadzić do problemów z płynnością.

Wzrost przychodów został odnotowany głównie dzięki konsolidacji nowej spółki. Ta świadczy usługi budowlane i to właśnie w usługach widać największy przyrost. Za to przychody ze sprzedaży samego Zrembu spadły w porównaniu do 2008 roku. Można więc powiedzieć, że całość wzrostu Zremb osiągnął dzięki przejęciu. Fundamenty jego podstawowej działalności nie są na tyle silne lub zdrowe, aby zapewnić wzrost chociażby organiczny. Zwracam jeszcze uwagę na silne uzależnienie zarówno samego Zrembu jak i jego spółki zależnej od kilku kluczowych odbiorców. Może być to jednym z powodów pogorszenia się rentowności podstawowej działalności, ponieważ stali kontrahenci mogą wymagać ograniczenia marż.

Podsumowując, Zremb nie zdziałał wiele, aby jego podstawowa działalność rozwijała się i przychody oraz rentowność rosły. Możliwe są także problemy płynnościowe ze względu na niski stan środków pieniężnych.

Na zakończenie zwracam jeszcze uwagę na fakt, że spółka zależna nie sporządziła swojego sprawozdania zgodnie z MSR. Najprawdopodobniej już dane za 1q2010 będą zwierały przekształcony bilans otwarcia.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

mily
0
Wysłane: 5 maja 2010 15:12:10 przy kursie: 5,05 zł
Treść raportu:
Zarząd ZBM "ZREMB-CHOJNICE" S.A. biorąc pod uwagę wysoki kurs EUR do PLN podjął decyzje o zabezpieczeniu części swych należności wynikających z podpisanych kontraktów i w dniu 05 maja 2010r. zawarł z Bankiem BPH SA transakcje typu FORWARD.
Przedmiotem transakcji jest:
1.sprzedaż przez Spółkę kwotę 175.000 EUR po kursie terminowym 4,0145 w dniu rozliczenia 07.06.2010r.
2.sprzedaż przez Spółkę kwoty 175.000 EUR po kursie terminowym 4,0165 w dniu rozliczenia 14.06.2010r.
3.sprzedaż przez Spółkę kwoty 175.000 EUR po kursie terminowym 4,0185 w dniu rozliczenia 21.06.2010r.
4.sprzedaż przez Spółkę kwoty 175.000 EUR po kursie terminowym 4,0205 w dniu rozliczenia 28.06.2010r.

Treść raportu:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 05 maja 2010r. zawarł umowę na dostawę na rynek norweski, kontenerów offshorowych, na łączną wartość 3.125.898,36 ( trzy miliony sto dwadzieścia pięć tysięcy osiemset dziewięćdziesiąt osiem 36/100 ) PLN.
Terminy dostaw ustalono sukcesywnie, na okres od miesiąca czerwca do końca września 2010r.
Umowa nie przewiduje dochodzenia kar umownych.
Umowa ta spełnia kryterium umowy znaczącej zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 3 - Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

inwestor1234
0
Wpisów: 27
Wysłane: 5 maja 2010 16:24:10 przy kursie: 5,05 zł
Zauważ Irfy, że zaszedł drugi z warunków rozpoczęcia się korekty, a więc i spadku Zrembu, o którym pisałem dawno temu. DJ przekroczył 11000 oraz akcje Budopolu miały swój skok powyżej 1,35. Teraz spadamy do DJ ok. 10300, wtedy należy kupować.

buldi
0
Wysłane: 7 maja 2010 09:38:18 przy kursie: 4,70 zł
No to wypadało by się ponownie przywitać na tym łez padole.salute

mily
0
Wysłane: 7 maja 2010 16:19:26 przy kursie: 4,70 zł
OMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 21 / 2010
Data sporządzenia: 2010-05-07
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A.
Temat
Objęcie nowoutworzonych udziałów w spółce zależnej Navimor - Invest Sp. z o.o.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd ZBM "ZREMB – CHOJNICE" S.A. w Chojnicach informuje, że w dniu 07 maja 2010r. uzyskał informację, iż w dniu 06 maja 2010r. Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników firmy Navimor – Invest Sp. z o.o. z siedzibą w Gdańsku ( Spółka zależna od Emitenta) podjęło uchwałę o podwyższeniu kapitału zakładowego Spółki z kwoty 408.900 zł ( słownie: czterysta osiem tysięcy dziewięćset ) do kwoty 459.360 zł ( słownie: czterysta pięćdziesiąt dziewięć tysięcy trzysta sześćdziesiąt ) poprzez utworzenie nowych 29 ( słownie: dwadzieścia dziewięć ) równych i niepodzielnych udziałów o wartości nominalnej 1.740,00 zł ( słownie: jeden tysiąc siedemset czterdzieści ), a po cenie emisyjnej 17.400 zł każdy, które przeznacza się do objęcia wyłącznie przez dotychczasowego wspólnika – Zakład Budowy Maszyn "ZREMB – CHOJNICE" S.A., z wyłączeniem prawa pierwszeństwa pozostałych wspólników do objęcia podwyższonego kapitału zakładowego.

W związku z podwyższeniem i objęciem przez Emitenta nowoutworzonych udziałów, Zarząd Spółki oświadcza:
1. że przed zajściem w/w czynności posiadał 120 ( słownie: sto dwadzieścia ) udziałów o łącznej wartości nominalnej 208.800,00 zł ( słownie: dwieście osiem tysięcy osiemset ), co stanowiło 51,06 % w kapitale udziałowym Spółki Navimor- Invest Sp. z o.o., i odpowiadało 51,06 % głosów na Zgromadzeniu Wspólników,
2. po zarejestrowaniu podwyższenia kapitału, Emitent posiadać będzie 149 ( słownie: sto czterdzieści dziewięć ) udziałów o wartości nominalnej łącznie 259.260,00 zł. ( słownie: dwieście pięćdziesiąt dziewięć tysięcy dwieście sześćdziesiąt ), co stanowi 56,44 % w kapitale zakładowym Navimor - Invest Sp. z o.o., i odpowiada 56,44 % głosów na Zgromadzeniu Wspólników Spółki Navimor – Invest Sp. z o.o.

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 7 maja 2010 16:38:23 przy kursie: 4,70 zł
No to informacja negatywna...Przy takim rynku może zadziałac ze zdwojoną siła...
A jak jeszcze zobaczymy wyniki Iq,w ktorym nie było za dużo kontraktów,to już nie jest wesoło.

mily
0
Wysłane: 7 maja 2010 16:48:33 przy kursie: 4,70 zł
Amol napisał(a):
No to informacja negatywna...Przy takim rynku może zadziałac ze zdwojoną siła...
A jak jeszcze zobaczymy wyniki Iq,w ktorym nie było za dużo kontraktów,to już nie jest wesoło.
uzasadnij jak mozesz...binky

buldi
0
Wysłane: 7 maja 2010 23:18:55 przy kursie: 4,70 zł
Jakie ta informacja w ogóle ma znaczenie?
Chyba tylko kurtuazyjnie to podali - bo muszą.Not talking
... i po to by Amol mógł się swoich negatywów doszukiwać.Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ZREMB

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,259 sek.

yflgnkhy
nnugiqad
aluemocs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lyiuzkvo
fbycztep
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat