PARTNER SERWISU
qxkapnsr
5 6 7 8 9
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 29 stycznia 2009 11:59:23 przy kursie: 5,09 zł
Znalazłem link z wyceną pakietu Autocentrum.pl sprzed roku.Trudno powiedzieć na ile na ile wycena jest aktualna ze względu na spadki na giełdach,ale z drugiej strony branża internetowa jako jedna z nielicznych notuje cały czas wzrost przychodów.W każdym razie gdyby nawet obecna cena była niższa,niż rok wcześniej,to i tak jest to wartość kilkumilionowa...
www.oponeo.pl/inwestorzy/173/r...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 29 stycznia 2009 12:10:00 przy kursie: 5,09 zł
Kierunek jest zacny, AutoCentrum.pl ładnie się rozwija i oprócz działalności redakcyjno/społecznościowej prowadzi też handel - ale wpisywanie hipotetycznych zysków z przyszłej emisji w wyniki Oponeo.pl jest trochę przedwczesne. (MSR na to pozwala i będzie widać w raportach, kiedy się pojawi przytoczona wycena).
Takie rzeczy odbywają się na zasadzie: Masz? Nie, ale mam mieć. A potem się dziwimy, że balony rosną. :blah5:

pop
pop
0
Wysłane: 29 stycznia 2009 19:55:46 przy kursie: 5,09 zł
Poniżej zamieszczam dzisiejszy komunikat z Infostrefy:

DM PKO BP podtrzymuje "kupuj" Oponeo.pl, cena docelowa 15 zł

29.1.Warszawa (PAP) - Analitycy DM PKO BP w raporcie z 22 stycznia
podtrzymali rekomendację "kupuj" dla Oponeo.pl, ustalając cenę
docelową akcji spółki na 15 zł.
Raport został wydany przy kursie akcji spółki na poziomie 5,89
zł, a w czwartek na zamknięciu płacono za nie 5,09 zł.
"Po bardzo silnej przecenie z października ubiegłego roku oraz z
początku bieżącego roku, Oponeo.pl jest tanie. Nawet uwzględniając
nie najlepszy IV kwartał oraz wpływ ogólnego spowolnienia
gospodarczego, uważamy, że obecna cena akcji spółki jest bardzo
atrakcyjna" - napisano w raporcie.
"Przyjmując konserwatywne założenia dotyczące wzrostu jej
przychodów w najbliższych latach, obniżamy wycenę DCF do 19,10 zł
z 26,9 zł w połowie ubiegłego roku, zaś wycenę porównawczą
bazującą na spółkach internetowych o podobnie wysokiej dynamice
wzrostu przychodów i zysków do 15,89 zł. Biorąc pod uwagę powyższe
wyceny oraz aktualną sytuację na GPW ustalamy cenę docelową
Oponeo.pl na 15 zł i wydajemy rekomendacje +kupuj+" - dodano.
W ocenie analityków w czwartym kwartale 2008 r. Oponeo.pl
osiągnęło przychody wysokości 36,4 mln zł, przy zysku netto na
poziomie 2,31 mln zł, co w skali roku przekłada się na 90,8 mln zł
przychodów i 6,03 mln zł zysku.
"Jest to sporo poniżej naszych oczekiwań z połowy roku, kiedy
zakładaliśmy przychody na poziomie 110,4 mln zł, a zysk netto na
poziomie 9,07 mln zł. Jednocześnie przyznać należy, że pomimo
słabego IV kwartału, wynik roczny trudno nazwać złym. Zakładając
realizacje obecnej prognozy, wzrost przychodów rok do roku
powinien wynieść nieco ponad 40 proc., zaś zysku netto 45 proc." -
napisano.
"Tym samym, można powiedzieć, że spółka zamiast rewelacyjnych
wynikówdo których przyzwyczaiła nas w poprzednich latach, pokaże
po prostu dobre wyniki" - dodano.(PAP)

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 29 stycznia 2009 20:10:01 przy kursie: 5,09 zł
Cytat:

jak to mozliwe skoro spolka jest notowana poltora roku ??:blah5:

pop
pop
0
Wysłane: 29 stycznia 2009 20:41:35 przy kursie: 5,09 zł
W uzupełnieniu do rekomendacji:
PKOBP spodziewa się nast.wyników Oponeo w b.r.:
przychody:132mln
zysk netto:9,6mln
Jest też zastrzeżenie,że prognoza jest konserwatywna i uwzglądnia kryzys finansowy.

yoss66
0
Wpisów: 13
Wysłane: 29 stycznia 2009 22:24:15 przy kursie: 5,09 zł
Pop wydaje mi sie ,że przeceniasz rolę i umiejętnosci analityków,Czytajac tego typu i podobne analizy nalezy zawsze miec na uwadze dlaczego analitycy to robia i odpowiedż - robia to bo dostają za to pieniądze .Nie dostają pieniedzy za trafnośc analiz i rekomendacji ale za ich pisanie.Niestety!
Poza tym jesli taką rekomendację wydał DM PKO BP to oczywistą oczywistością jest to ,ze OFE i TFI z tego banku kupują te akcje a jakoś nie zauwazylem zwiekszenia ich zaangazowania .
Black Horse w innym wątku na tym forum napisał zdanie ,ktore na pierwszy rzut oka brzmi komicznie ale ma głeboki sens i daje do myślenia-cytat "czy myślenie to myslenie czy myslenie to marzenie?"
I takie odnoszę wrażenie ,ze akurat w przypadku tej rekomendacji/na dzień dzisiejszy /, jest to bardziej marzenie niż myślenie!

Starpol
0
Wpisów: -6
Wysłane: 29 stycznia 2009 22:30:57 przy kursie: 5,09 zł
raul07 napisał(a):
Cytat:

jak to mozliwe skoro spolka jest notowana poltora roku ??:blah5:

Tutaj autorowi raportu po prostu chodziło o poprzednie okresy obrachunkowe, za jakie spółka sporządzała swoje sprawozdania finansowe. Np. za 2007r., 2006r., 2005r., 2004r.

Starpol
0
Wysłane: 29 stycznia 2009 23:07:04 przy kursie: 5,09 zł
yoss66 napisał(a):
Pop wydaje mi sie ,że przeceniasz rolę i umiejętnosci analityków,Czytajac tego typu i podobne analizy nalezy zawsze miec na uwadze dlaczego analitycy to robia i odpowiedż - robia to bo dostają za to pieniądze .Nie dostają pieniedzy za trafnośc analiz i rekomendacji ale za ich pisanie.Niestety!
Poza tym jesli taką rekomendację wydał DM PKO BP to oczywistą oczywistością jest to ,ze OFE i TFI z tego banku kupują te akcje a jakoś nie zauwazylem zwiekszenia ich zaangazowania .
Black Horse w innym wątku na tym forum napisał zdanie ,ktore na pierwszy rzut oka brzmi komicznie ale ma głeboki sens i daje do myślenia-cytat "czy myślenie to myslenie czy myslenie to marzenie?"
I takie odnoszę wrażenie ,ze akurat w przypadku tej rekomendacji/na dzień dzisiejszy /, jest to bardziej marzenie niż myślenie!

Tak, masz rację. Analitycy często piszą swoje raporty na "zlecenie". Jednak z każdego raportu, nawet tego najbardziej "tendencyjnego" zawsze można coś ciekawego wyczytać. Tak jest równierz i w tym przypadku. Mnie interesuje tylko spółka. Nie interesują mnie zamiary TFI PKO BP. Nie obchodzi mnie to, czy oni będą kupować akcje tej spółki, czy też nie...

Spodobał mi się cytat Black Horse'a. Dlatego życzę każdemu, żeby jak najwięcej myślenia było myśleniem...

pop
pop
0
Wysłane: 29 stycznia 2009 23:49:31 przy kursie: 5,09 zł
yoss66 napisał(a):

Do yoss66
Nie zgadzam się z twierdzeniem,że " przeceniasz rolę i umiejętnosci analityków"-przedstawiłem jedynie "suchą",znalezioną informację na Infostrefie,a nie dałem przecież żadnego swojego komentarza do tej rekomendacji.Ale jeśli temat jest wywołany,to teraz ewentualnie mogę pokusić o subiektywną ocenę.
Niestety kilka rzeczy w Tw.wypowiedzi się nie zgadza:
1.Analityk,który robił analizę Oponeo wziął pewnie za to pieniądze,ale nie zakładam tu jakiejś teorii spiskowej,gdyż czytałem wcześniej bardzo ciekawy i profesjonalnie wykonany raport o Netmedii oraz Travelplanet.Mam dostęp do pełnego najnowszego raportu o Oponeo i nie widzę powodu,by uważać,że -przynajmniej prognoza wyników finansowych-"jest to bardziej marzenie niż myślenie!"-Jeśli chodzi o kurs-to na dzień dzisiejszy jest tak odległy od "wyceny docelowej",że tu takie zdanie oczywiście może mieć uzasadnienie i jest zrozumiałe.Analityk w analizie porównywał P/E Oponeo z wieloma innymi firmami e-commerce na Zachodzie(gdzie trudniej już o dynamiczny rozwój ze względu na spore nasycenie branży) oraz na GPW.Na Zach.takie spółki mają P/E od.14-40,a Oponeo-jak pewnie wiesz dużo niższe.Stąd takie wyznaczenie ceny docelowej,dzisiaj wydaje się niemożliwe,ale raz,że dopiero mamy pocz.roku,a dwa-
niemal wszystkie spółki zaskakują cenami,zarówno w górę ,jak i w dół.Ja wiem,że na giełdzie wszystko jest możliwe i głównie uzależnione od wyników finansowych,jak ogólnoświatowej sytuacji gospodarczej...
2.Ów analityk na pocz.2008 roku wydał rekomendację dla Oponeo z ceną docelową 15pln,kiedy na GPW dopiero rozkręcała się bessa,a Oponeo miało kurs zaledwie 7,50pln,a później po kilku miesiącach cena doszła(pomimo bessy!)do...18.80pln-...
Oczywiście nie mam pojęcia,czy też tak będzie i tym razem,ale zmierzam tylko do tego,że na giełdzie naprawdę wszystko jest możliwe,choć na pozór w danym momencie wielu inwestorom wyda się absurdalne
3.Analizy spółek danego banku nijak się mają do zakupów przez fundusze owego banku,to nie ma nic do rzeczy.To dotyczy nie tylko PKOBP,ale w zasadzie wszystkich banków,a to dlatego,że po prostu każda spółka ma -nazwijmy to umownie-"swoich opiekunów-anlityków" zajmujących się spółką w związku z wprowadzeniem przez dane biuro na giełdę,taka sytuacja dotyczy przede wszystkim małych spółek.Przy dużych spółkach-oczywiście wiele biur maklerskich wydaje rekomendacje danej spółki i już nie ma to związku z uprzednim wprowadzaniem na parkiet

yoss66
0
Wpisów: 13
Wysłane: 30 stycznia 2009 01:00:48 przy kursie: 5,09 zł
Króciutko bo pózno juz.Gdyby analitycy naprawde wierzyl iw swoje rózne analizy i rekomendacje/giełdowe głównie bo na nich najłatwiej zarobic/ to zarabialiby miliony jako inwestorzy a nie kilka tys jako analitycy.
I tylko kilka przykładów -ropa dojdzie do 200 dol za baryłke,/lato 2008/, dolar wkrótce ponizej 2zł/ sierpień 2008/, bank ziemi polnordu wart kilka mld/gdy cena polnordu gdy cena dochodziła do 300 zł,lotos wart 0- zero ! zł niedawno unicredito itd itp..Nie chce tu za gleboka brnac ale sens mojego wcześniejszego postu był taki ,ze w zalewie róznych analiz częśc chocby z praw statystyki jest trafiona natomiast do wiekszości nalezy podchodzic przede wszystkim z rozwaga bo to ja lub Ty kupujac akcje ryzykuję a nie jakis anonimowy często analityk.

greg12
0
Wpisów: 94
Wysłane: 30 stycznia 2009 01:15:54 przy kursie: 5,09 zł
Yoss 100% racji nie słuchac analityków,słuchac muzyki rynków.
Analitycy są śmieszni bo doradzają jak grac ,ale sami za swoje nie grają.
Ehh analitycy ,doradcy z licencjami MBA maklerzy i inne ufoludki którzy myślą ,że gry można nauczyc się na uniwersytecie są nic nie warci.W tym biznesie liczy się tylko ilośc zarobionych % ,dlatego mam bardzo duży szacun do samouków którzy mimo kryzysu uciułali kilka %,niż do tych alchemików z góry z licencjami ,którzy doprowadzili OFE i TFI do gigantycznych strat.

Starpol
0
Wysłane: 30 stycznia 2009 21:00:29 przy kursie: 5,08 zł
greg12 napisał(a):
Yoss 100% racji nie słuchac analityków,słuchac muzyki rynków.
Analitycy są śmieszni bo doradzają jak grac ,ale sami za swoje nie grają.
Ehh analitycy ,doradcy z licencjami MBA maklerzy i inne ufoludki którzy myślą ,że gry można nauczyc się na uniwersytecie są nic nie warci.W tym biznesie liczy się tylko ilośc zarobionych % ,dlatego mam bardzo duży szacun do samouków którzy mimo kryzysu uciułali kilka %,niż do tych alchemików z góry z licencjami ,którzy doprowadzili OFE i TFI do gigantycznych strat.

Zgadzam się z opinią na temat analityków.

Co do słuchania muzyki rynków, to mam zupełnie inne zdanie. Wolę się wsłuchiwać w spółkę, i w jej otoczenie. Dla mnie muzyka rynków (tak jak to ująłeś), to tylko niepotrzebny szum. Owszem, mogę mu się przysłuchiwać. Ale będę to robił, tylko z czystej ciekawości.

Wracająć do tematu analityków: oni są potrzebni. Np. mogą zaoszczędzić Twój cenny czas. Analitycy dostarczają wiele cennych informacji. Nie musisz tracić swojego czasu, żeby ich szukać. Wzbogacają Twoją wiedzę na temat spółki, którą się interesujesz. To tylko od Ciebie zależy, czy uznasz treść raportu analitycznego za ciekawą, czy za tendencyjną.

Dobrze się stało, że Oponeo jest analizowane przez PKO BP. Przeczytałem ich wszystkie raporty. Podchodziłem do nich z pewną dozą ostrożności. Z drugiej strony, często znajdowałem w nich coś interesującego; coś co kazało mi, nad czymś się zastanowić. Co do jakości raportów PKO BP (w tym ostatniego) nie będę się publicznie wypowiadał. Uważam, że dobra spółka poradzi sobie bez pomocy raportów, rekomendacji, itp. Zawsze tak jest...

Starpol
0
Wysłane: 2 lutego 2009 21:04:43 przy kursie: 4,85 zł
Starpol napisał(a):
cube007 napisał(a):
Przy okazji mojego pierwszego postu witam serdecznie wszystkich stockwatcherow!

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Wartosci liczbowych nie ma, ale trend widac :)

Myślę, że powinniśmy kontynuować naszą analizę oglądalności witryn Oponeo. Ponieważ zaczęliśmy od obrazka na google trends, warto byłoby do niego powrócić po zakończeniu stycznia. Tak, żeby porównać styczeń 2008 vs. styczeń 2009. Być może też dobrym pomysłem byłoby cykliczne powracanie (np. co miesiąć) do tych samych wykresów. Uzyskalibyśmy "ciągłość porównawczą", a także możliwość weryfikacji/rewizji poprzednich wniosków, do których doszliśmy, analizując wcześniejsze wykresy.

Czy macie jakieś wstępne przemyślenia co do stycznia? oglądalność witryn i i sprzedaż?

beatnik
0
Wpisów: 14
Wysłane: 4 lutego 2009 10:41:43 przy kursie: 4,70 zł
jutro sądny dzień, zobaczymy.

beatnik
0
Wysłane: 4 lutego 2009 11:21:49 przy kursie: 4,70 zł
większość obrotu do tej pory to jedna transakcja:
22 2009-02-04 093619 4,7 27951szt 131369,7zł (trochę mało na insidera:) )

dopiero 2h handlu, teraz 33,5k wolumen.
zapowiada się ważna sesja, wolumen już jest dużo wyższy od średniego dla tej spółki.

pop
pop
0
Wysłane: 4 lutego 2009 11:25:00 przy kursie: 4,70 zł
beatnik napisał(a):

A tego dziwnego postu,to trochę nie rozumiem-masz na myśli wyniki,których wstępne dane zostały upublicznione w wywiadach z prezesem ok.2 tygodni temu?Przezież to już jest znane,ważne teraz co dalej,co z wynikami za I kwartał,jakie plany na ten rok,na razie poznaliśmy prognozę wyników z PKOBP-ów analityk zniera dane ze spółek(nie tylko z Oponeo,ale również z Netmedii,Travelplanet),więc dla mnie osobiście jego zdanie nie jest bez znaczenia.
Ale może dowiemy się czegoś więcej z kolejnego wywiadu z prezesem Topolewskim,który będzie w TVNCNBC w piątek 6 lutego,polecam zainteresowanym tą spółką.

beatnik
0
Wysłane: 4 lutego 2009 11:31:04 przy kursie: 4,70 zł
pop napisał(a):
beatnik napisał(a):

A tego dziwnego postu,to trochę nie rozumiem-masz na myśli wyniki,których wstępne dane zostały upublicznione w wywiadach z prezesem ok.2 tygodni temu?Przezież to już jest znane,ważne teraz co dalej,co z wynikami za I kwartał,jakie plany na ten rok,na razie poznaliśmy prognozę wyników z PKOBP-ów analityk zniera dane ze spółek(nie tylko z Oponeo,ale również z Netmedii,Travelplanet),więc dla mnie osobiście jego zdanie nie jest bez znaczenia.
Ale może dowiemy się czegoś więcej z kolejnego wywiadu z prezesem Topolewskim,który będzie w TVNCNBC w piątek 6 lutego,polecam zainteresowanym tą spółką.

właśnie jakiś szerszych informacji oczekuję od raportu, trzeba się w niego wczytać, zresztą jak podają wyniki, więcej ludzi się o nich dowie niż o prognozach, powinno być głośno, szczególnie że każdy na opcjach powtapiał i/albo ma znaczące spadki przychodów, a oponeo ma wzrost. Jest to jak by nie patrzeć perełka na rynku. Można by się kłócić czy na standardy obecnej bessy jest droga czy nie, tego nikt nie wie. To zależy tylko od nas ile chcemy za nią dać.

Wywiad zapewne też nagłośni sprawę i wtedy pewnie szersze grono ludzi przyjrzy się spółce, taka mała reklama, bo nie każdy jest na bieżąco ze wszystkimi 400 na GPW.

pop
pop
0
Wysłane: 4 lutego 2009 12:00:09 przy kursie: 4,70 zł
Na tym forum staram się podawać plusy i minusy Oponeo.Wg mojej oceny- ja akurat zadowolony z wyników nie jestem,wiem,że inne spółki mają się bez porównania gorzej i perspektywy przygniatającej większości z nich są na ogół fatalne,to prawda,ale akurat od Oponeo miałem trochę większe wymagania,gdyż do tej pory spółka przyzwyczaiła inwestorów do wręcz rewelacyjnych wyników i od b.dobrych firm po prostu wymaga się więcej.Ale nie im będzie-zima była fatalna i w związku z tym nie ma wzrostu przychodów,tylko na podobnym poziomie,jak ro wcześniej,choć wyniki całoroczne są niezłe.
Natomiast z całą pewnością wg mnie argumentem pozytywnym na dziś jest fakt,że jak na branżę e-commerce,to spółka jest bardzo tania.-Na pewno najtańsza wskaźnikowo z tej branży na GPW ,podobnie jak znam wyceny wielu takich firm na Zachodzie,to wskaźniki są tam wyższe od kilkudziesięciu-do nawet kilkuset procent,więc nie boje się powiedzieć,że pomimo nienajlepszych wyników za IVkwartał 2008,spółka jest fundamentalnie tania jak na tę branże,tym bardziej,że jako jedna z naprawdę nielicznych ma mieć w tym roku kolejne wzrosty przychodów ...

beatnik
0
Wysłane: 4 lutego 2009 12:15:43 przy kursie: 4,70 zł
no właśnie a na razie tylko pogłębiamy dołki:/

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 4 lutego 2009 13:51:50 przy kursie: 4,70 zł

bo rynke czasami jest slep,trwa to jakis czas ale zawsze potem poprawia wzrok

spadek kursu Oponeo tzn ten ostatni zjazd z ok. 7 ma przyczyne w jednym z akcjonariuszy anie w samej Społce

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE oponeo.pl

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,364 sek.

xrdjwcjx
uricsjoa
drttzsrn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkyrsstm
erjxkqle
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat