PARTNER SERWISU
bbitaqqj
514 515 516 517 518

Kiedy dno bessy?

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 17 maja 2010 22:06:05
Ładna świeczka na SP i tak samo na edku, odbicie bedzie. Ale ta miedź mnie niepokoi. Wzrosły zapasy miedzi i pewnie dlatego spada .. Ale dlaczego wzrosły? Chiny już tyle nie budują? Think
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 17 maja 2010 22:08:00
Taurus80 napisał(a):
I jeszcze jedno od dzisiaj KGHM juz taki wielki nie jest przypominam ze od dzisiaj w W20 jest PZU

I owszem. Ale ciągle KGHM ma największy wpływ na indeks plus dane ze świata mogące pomóc mu spaść. Tyle, że nie na dno.
O roli PZU, z mojego punktu widzenia, napiszę za chwilę na właściwym wątku wave

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 17 maja 2010 22:09:40
ami napisał(a):
Ładna świeczka na SP i tak samo na edku, odbicie bedzie. Ale ta miedź mnie niepokoi. Wzrosły zapasy miedzi i pewnie dlatego spada .. Ale dlaczego wzrosły? Chiny już tyle nie budują? Think

ami czytaj wcześniej i uważniej, chinczyki podali, że sprzedaż mieszkań spadła o 80% m/m, a głównym odbiorcą miedzi na świecie są chiny. pęka u nich ta sama bańka co w ameryce 2 lata temu?

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 17 maja 2010 22:22:47
Frog napisał(a):
Czasem gdy Was czytam zapominam, że jest hossa i myślę o wycofaniu kapitału z GPW

Lki zgodnie z ich nazwą trzyma się długo, a Ski krótko (żart).
Dzięki takiej strategii, jak będziemy z WIGiem o kilkadziesiąt procent wyżej zarobię i ja i nasi shortmeni. Nie jestem pewny kto straci, ale wychodzi na to, że Grubas:)

A Ci nasi shortmeni to osoby jak najbardziej godne podziwu, bo rynek rośnie od ponad roku, a oni na Skach wciąż mnożą kapitał.

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 17 maja 2010 22:27:07
krewa napisał(a):
a za oceanem nieśmiało zieleni się...
@Frog - kontrakty dokonują mniej zniszczeń w ludzkiej psychice aniżeli np. kobieta.

Chyba ze sie jest z ta odpowiednia kobieta, to wowczas bardziej po booty dostaje nasz portfel :).
salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

serpico
0
Wysłane: 17 maja 2010 22:29:26

nocny SL is your best friend :) i to jest podstawa zarabiania

a tak na poważnie, to po dzisiejszym wyczynie to 2470 możliwe, czemu nie. technicznie to pięknie wyglada, ale elki nie dotknę, strach i panika wisi w powietrzu, miedź, chińczyk, grecja, ale nie wykluczone te 2470. trochę się to pomieszało

ami
ami
0
Wysłane: 17 maja 2010 22:32:20
Jak się ma wyczucie to na kontraktach można zarobić w każdym momencie. Ja nie jestem bynajmniej szortmenem ale kilka kontraktów czasem mam na zabezpieczenie akcji. To sie chyba hedging nazywa Angel

W sumie też mógłbym o 17 napisac, że rano odwróciłem na L i zamknąłem na fixie i ugrałem xxx punktów. I oczywiście że grałem na max dźwignie ( czy jak niektórzy mylnie piszą lewarze) i miałbym taaaki długi nos jak pinokio Liar

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 17 maja 2010 22:35:40
No i po zamknięciu wiemy więcej. Korekty wyglądają jak bliźniaki.
Jedyne co mnie martwi to zachowanie miedzi ale po takiej sesji w chinach to było przewidzenia.
Pociesz natomiast zachowanie złota. Zdaje sie, że tam będzie towarzystwo doskonale ubrane w złoto podobne instrumenty bez pokrycia w prawdziwym kruszcu.
Albo my ich, albo oni Was.

serpico
0
Wysłane: 17 maja 2010 22:36:01

ami podaj maila na priv to podeślę Ci wykaz transakcji, bo aż mnie dziwi, że w kraju, gdzie 90% to katolicy, aż tylu niewierzących

serpico
0
Wysłane: 17 maja 2010 22:37:59

wujku, co do złota masz rację, coś czuję, że ta nagonka na złoto, która trwa od x czasu, skończy się dla wielu kapielą w przeremblu hehehe

ami
ami
0
Wysłane: 17 maja 2010 22:57:00
Jest szansa na zrobienie "W" na SP i u nas, chińczyki juz opadli z 20% to może sobie przerwę zrobią.
Uważam, że dla nas pęknięta bańka nieruchomości w chinach nie będzie katastrofą. Nie eksportujemy do chin ani towarów ani usług. A mają takie nadwyżki że sobie poradzą w razie potrzeby.

wujek_staszek
0
Wysłane: 17 maja 2010 23:02:02
Pęknięta bańka nieruchomości w USA też nie miała mieć na nas wpływu.
Ja natomiast nie traktowałbym poważnie tego infa o spadku o 80% zbyt poważnie. Oni też tam produkują dane na zamówienie, z tym z zupełnie kogoś innego niż w stanach. :)

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 maja 2010 23:03:27
Vox napisał(a):
jeśli nie wyciągną UP w końcówce, albo nie wyskoczą
z jakimś bailoutem, to kierunek jest jasny. DI BRE daje 2100,
w BOŚ w analizie znalazłem poziom 1900. zobaczymy jak będzie.

rynek zaskakiwał nie raz, moze końcówka będzie zielona? Think
chociaż szczerze WĄTPIĘ.
Cytat:
HG.F -6.11%

koniec hossy. jutro KGH zleci z 10%

żałuje tylko jednego. że tak mało S zapakowałem kiedy miałem szansę.
ale wtedy nie byłem pewien swego... tak to już jest.

Vox czy masz świadomość jak śmiesznie wygląda to co wypisujesz w tym temacie?

No chyba że to żarty. Żartujesz czy piszesz te bzdury na serio?

Nawet Serpico nie przewiduje już dalej niż na miesiąc do przodu, a ty na podstawie pojedynczej dziennej kreski jakiejś śmiesznej miedzi jesteś w stanie oszacować długoterminowy trend dla giełd na kolejne lata i co ciekawe codziennie ten trend ci się odmienia o czym nie zapominasz nas poinformować. Poziom tego wątku powoli zbliża sie już do poziomu Bankiera.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 17 maja 2010 23:04

ami
ami
0
Wysłane: 17 maja 2010 23:16:27
@mathu

O przepraszam, serpico przewiduje na pół roku. Nawet zakłady przyjmuje. Nie doczytałeś dokładnie Angel

A Voxa ponoszą emocje, jutro będzie zadowolony że nie zapakował tych esek "pod korek" a jak nie będzie zadowolony to dobierze bardziej "tłustych" Angel

Czytałem ta analizę BRE...

Czytałem tez ich rekomendacje dla pewnej spółki w której podwyższyli cenę docelową i zarekomendowali "sprzedaj". To tyle co do ich rekomendacjiSpeak to the hand
Edytowany: 17 maja 2010 23:22

white_eagle
0
Wpisów: 300
Wysłane: 17 maja 2010 23:25:33

dzisiejsza świeczka komponuje mi się dobrze z sytuacją z lutego, co było później - zapewne pamiętają wszyscy
choć być może widzę to co chcę zobaczyć

nie jestem przekonany czy inwestorzy są skorzy trwale przyjąć wzrosty na indeksach i osłabienie euro, w moim mniemaniu będzie o to ciężko, wiec rajd na nowe szczyty wiązałbym z odreagowaniem na edku.

być może rzucą jutro mass mediom jakieś pozytywne info z obrad "wielkich głów" europejskiej elity finansowej salute

oglądałem cnbc do końca sesji i widziałem euforie na ich twarzach, co by nie napisać - zakończenie iście pozytywne.

azja dostała wyraźny sygnał do ataku i sądzę, że nie przepuszczą okazji.
całe to przegrzanie rynku chińskiego o którym tak głośno w mediach jakoś nie pasuje mi do realnej sytuacji. nie jestem specjalistą, ale tamten region to specyficzny kawałek globu. 10 lat temu ich niedoceniano, dziś mówi się o przegrzaniu. a że mówi się o nim w mass mediach tak wiele - to chyba raczej znak, że do pęknięcia bańki daleko
każdy swoim sterem i żeglarzem.

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 17 maja 2010 23:32:54
Zauważyłem że ostatnio przmyslane i dobre analityczne wypowiedzi znikaja niestety w gaszczu dyskusji o to czy Serpico jest milionerem czy nie, bajkopisarstwie czy jutro bedzie odpał/zwała/rakieta/tornejdo/10 metrów mułu itd itd. i szuakniu potwierdzenia przez niektorych uczestnikow dla zajetych przez siebie pozycji. Proponuje zalozyc osobny watek na taka dyskusje, a ten poswiecic rzeczowej dyskusji o dłuższym horyzoncie czasowym niż 1 dzień.

tak przy okazji:

Posługując się wpisem z bloga Wojciecha Białka przeanalizuję sytuację wskaźnika wyprzedzającego CLI publikowanego przez OECD opartą o bieżące odczyty tego wskaźnika dla Polski, a także dla Strefy Euro i gospodarki Niemieckiej.

wojciechbialek.blox.pl/2010/01/Za-wczesnie-na-besse.html

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/p...

Jak widać na powyższym wykresie na przestrzeni ostatnich 15 lat występowały przesunięcia w czasie w notowaniu koniunkturalnych szczytów i dołków. Dane zawierają okres do marca 2010 roku. Pominięte zostaną przesunięcia wzajemne Wskaźnika dla Niemiec wobec Euro Strefy ze względu na ich duże powiązanie i w przypadku wyprzedzenia w stosunku do Polski jeden z wykresów może dać sygnał ostrzegawczy. Odczyty CLI dla Polski wyprzedzały odczyty dla Gospodarki Niemiec i Euro strefy występowało w okresach: V'98-I'99, IV'99-I'00,III'01-IX'01, III'05-V'05, IX'08-II'09. Jest to odpowiednio przesunięcie o 8, 9, 6, 2 i 5 miesięcy (średnio 6 miesięcy). Natomiast szczyty i dołki dla Euro strefy i Niemiec wyprzedzały odczyty dla Polski dwa razy: IX'02-XI'02- 2 miesiące i o jeden miesiąc w maju 2005 roku. Dwa razy zdarzyła się sytuacja odczytu szczytu lub dna w tym samym czasie: XII'95 i IV'97.

Najnowszy odczyt dla Strefy Euro (marzec 2010) pokazuje słabnąca dynamikę zmiany wskaźnika CLI. Równolegle do tego wyhamowuje dynamika dla Niemiec i Polski. Jest to poważny sygnał ostrzegawczy o zbliżającym się szczycie koniunkturalnym. Postępując analogicznie do poprzednich sytuacji wyprzedzenia Euro Strefy lub Niemiec w stosunku do Polski powinniśmy spodziewać się niższych poziomów CLI od kwietnia lub maja. Przy średnim wyprzedzeniu wskaźnika w stosunku do rynku akcji ok. 5 miesięcy otrzymujemy szczyt na rynku akcji około września- października tego roku i obecny trend wzrostowy jest niezagrożony,a obecna korekta ma bardziej znaczenie psychologiczne.
Edytowany: 17 maja 2010 23:42

wujek_staszek
0
Wysłane: 17 maja 2010 23:36:49
Dodam jeszcze, że sytuacja na edku tez już mocno przegrzana. Nie wiem ile ale stawiam, że znakomita większość inwestorów jest juz po jednej stronie rynku. Tu na prawdę wystarczy mała iskra. W takiej sytuacji wystarczy realizacja zysku jednego większego zarobionego grubego grubasa i zacznie sie zamykanie i odwracanie pozycji na wyścigi a co to może znaczyć to wiadomo. Oczywiście, że jest trend ale inwestorzy też mogą widzieć końcówkę korekty na rynkach akcji a co to znaczy przy obecnych korelacjach dla rynku walutowego to wiadomo. No chyba, że sie wsio rozjedzie ale wtedy to zacznie sie ruleta. Dobranoc.
Edytowany: 17 maja 2010 23:37

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 17 maja 2010 23:37:05
mathu napisał(a):
Poziom tego wątku powoli zbliża sie już do poziomu Bankiera.

A ja tam sobie lubię czasem dno bessy poczytać. Najwięcej piszą tu ludzie, którzy jeszcze się dobrze nie obudzili i wciąż wierzą że dno bessy przed nami. Na tej podstawie uzmysławiam sobie, że z moim timing'iem nie jest tak źleDancing Technicznie czerwona lampka mi się włączy jak spadniemy poniżej 2350 na zamknięciu.
Aktualnie: MRB(100%)

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 17 maja 2010 23:38:30
Media zapominaja ze chinczykow jest mialiard czy wiecej :) a pewnie wiekszosc nadal w lepiankach mieszka :) a im bardziej chiny w potege rosna tym wiecej biednego spoleczenstwa zaczyna zarabiac i na wiecej ich stac. Chin nie idzie porownac do zadnego panstwa w histori a pismaki uwielbiaja budowac napiecie i siac panike, o tej bance w chinach to jeszcze za poprzedniej hossy gadali czyli juz pare lat :P Kiedys pewnie sie zisci ich przepowiadanie czytaj "ZAKLINANIE" tylko jaki to ma wplyw na finanse swiatowe ??

Banka w USA pograzyla wszystkie banki i komercyjne i spekulacyjne a jak wiemy one rozdawaly karty na swiecie i jak w grecji nawet same pomagaly w oszustwach na wielka skale :)
A kto zna chodz jeden chinski bank z nazwy ?? Albo poda gdzie w europie jakis chinski bank ma jakikolwiek oddzial ?? Albo moze chociaz jakas nazwe chinskiego spekulacyjnego banku typu GS, JP ktory chociaz lekutko moze im dorownac ???

white_eagle
0
Wpisów: 300
Wysłane: 17 maja 2010 23:59:03

Białek jest rewelacyjny, pisze ciekawie i ma osobliwe podejście do tematu. często jednak go nie rozumiem. zastanawiam się czy ma na tyle rozwiniete zdolnosci analityczne, że mógłby te swoje analogie argumentować na kazdy mozliwy scenariusz. chyba tak. ale jako że trafnosc prognoz ma w moich oczach lepszą niż inni to go czytam, być może pomaga mi w formułowaniu własnego zdania.

wujku s. mi zaświtała myśl nt. edka w zeszłym tyg. właściwie brak mocnych podstaw do szybkiego odreagowania, ale to także element tej łamigłówki. dziś lwia część rynku czeka na 1,15 1,1 a być może nawet na parytet 1:1. choćby z tego względu lepiej zachować ostrożność, odpowiednio wyeksponowana informacja w tv może spowodować, jesli nie szybki powrót, to przynajmniej stabilne odbicie

Taurus słusznie prawisz, jak prawie zawsze Shhh reżim sprawia, że sporo azjatów wciąż żyje na skraju politowania, jednak metropolie rozwijają się bardzo dynamicznie, można je już porównać do dużych amerykańskich ośrodków, a ta tendecja będzie sie umacniac, bo migracja ze wsi do miast postepuje bardzo szybko.
o ich bankach rzeczywiscie niewiele wiem, uznaję, że na dzis dzien nie jest to istotna informacja. chociaż nie wolno lekceważyć "rynku". w momencie spadków każdy powód wydaje się dobry Shame on you

a co do grecji to ciekawi mnie nastawienie ichniejszego rządu, który chce zaskarżyć spekulacyjne amerykanskie banki. rozum podpowiada jaki będzie koniec tej szarpaniny, choć zachowanie papa- możnaby uznać za patriotyczne

jakby w tle ostatnich dni, ciekawią mnie 2 wzmianki prasowe:
1) o tym ,sec żąda wprowadzenia zabezpieczeń automatycznie zapobiegających takim tikom jak podczas czwartkowych megaspadków (po -9%)

2) o planowanych ograniczeniach dla agencji ratingowych, jakby zdezelowania ich wartości informacyjnej

każdy swoim sterem i żeglarzem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

514 515 516 517 518

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,356 sek.

tsxiieex
fsxbhvlf
zaorieto
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zknruvgu
juvqhoye
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat