PARTNER SERWISU
crfxfubt
546 547 548 549 550

Kiedy dno bessy?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 25 maja 2010 22:41:45
Jak wszyscy zaczniemy widzieć tego RGR-a to on się nie sprawdzi :D

Dzisiejsza sesja oczywiście bardzo optymistyczna, jednak mnie nadal przeraża to jak szybko wczoraj ściągnięto indeksy na ziemię, zupełnie jakby grubsi ubierali ulicę w papier. Przy poprzednich korektach mieliśmy zupełnie odwrotnie - spadki trwały przez całą sesję, a podczas odbicia mieliśmy nagły wystrzał w górę.

Zresztą tak jak mówiłem - wolę żeby raz a porządnie spadło do tego 950 a potem już rosło od nowa, niż żeby teraz odbiło, podrosło do 1150, a potem zleciało w dół realizując RGR.

No ale może boczniak? Think

W każdym razie jutro na pewno nie zabiorę się do zakupów.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 25 maja 2010 22:46:46
Moim zdaniem tego RGRa póki co nie ma. Ale jest potencjał, Jakieś 2/3 za nami.

Co do naszego rynku to będę się upierał przy WIG20 w USD i Euro jako decydujących. Jeżeli zagraniczne fundy będą potrzebowały gotówki, bo klienci na świecie widząc spadki wycofują wkłady, to będą wychodzić nadal i pln jeszcze się osłabi sprowadzając WIG20 USD w okolice wsparcia 640, nawet jeżeli WIG20 pozostanie powyżej 2200. Z drugiej strony jeżeli nie będzie paniki i nie będzie potrzeb to niski poziom WIG20 USD - 5% poniżej lutowego dołka, naprawdę zachęca do wejścia. Myślę, że poza grubasem mamy do czynienia z różnymi planami wielu różnych zagranicznych funduszy działających na polskiej giełdzie.

Ciekawe na jakim poziomie jest teraz poziom równowagi dla złotówki. Tak na marginesie - eksport na rynki dolarowe przy poziomie 3 zł był dla większości eksporterów nieopłacalny już 2 lata temu. 3,10, a może 3,30 ? Euro po 4 - 4,10 jest OK.

Przecież wchodząc na polską giełdę po 3,30 ( lub niżej) mogą się spodziewać premii za wzmocnienie się waluty w dłuzszym okresie. Tyle, że ktoś, nie tylko rodzimy kapitał, nas na to 2600 wyciągnął. Być może, że ci dziś od nas wychodzą.

Macie jakiś wskażnik wyprzedzający, który pomógłby to przewidzieć przed, a nie po fakcie ?
Edytowany: 25 maja 2010 22:52

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 25 maja 2010 22:53:43
jeszcze jedna wrzutka, nie moja, ale ciekawa

kliknij, aby powiększyć

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 25 maja 2010 23:04:12
ami napisał(a):
serpico napisał(a):
poranny rzut oka na wykres s&p H1 i mamy wg mnie dwie opcje, albo kanał spadkowy i teraz odbicie lekkie do góry, albo piękny RGR z zasięgiem na 1056, ateraz jesteśmy w okolicy linii szyji, ten wyskok w dół na rysunku to tzw "błąd brokera" i technicznie nie ma znaczenia.

są dwie wersja:
- dla odważnych brać eski czekać na realizację rgra
- dla bardzo odważnych brać elki na odbicie, a potem wyżej przekręcić się na eski

ale jakby nie patrzył kierunek jest obrany, południe

kliknij, aby powiększyć

inna sprawa, że w nocy odbili się od 200 sesyjnej, w okolicach 1103, więc chwilowo są podstawy do odbicia u nich, ale jak s&p jest na 200 sesyjnej, to dla nas są to okolice 2340

Co za bzdura hahahaha
Od kiegy RGR jest formacja występująca w trendzie spadkowym?
Normalnie rozwaliło mnie to thumbright

Dle ciebie chyba każda kreska na wykresie jest formacją silnie prospadkową hahaha

coś nam nasz Przyjaciel Ami zamilkł, szkoda. czyżby kolejny naganiacz, który pojawia się i znika. coś nie chcę podjąć rzuconej rękawicy, gdy na sp było 1120, lub co najmniej przyznać racji. cóż bywa

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 25 maja 2010 23:42:33
Kanoniers napisał(a):

nic nie musi to po pierwsze, a po drugie a co powiesz jak zalozmy ta perspektywiczna spolka z piekna sciezka rozwoju nagle okaze sie niewypalem bo np. jej prezesik bral kilka lat w lape albo wyjdzie na swiatlo dzienne jakis grubszy przekrecik ???
wtedy caly swiatopoglad moze runac ...

ale zainspirowales mnie wiec moze powiedz jakie to spoleczki ... ??

nie potraktuje tego jako naganiania bo chyba wszyscy jestesmy zbyt powazni zeby tak myslec

Nic nie musi, to prawda, dlatego napisałem "niemalże muszą", a nie "muszą": chciałem w ten sposób podkreślić silne własne wewnętrzne przekonanie, że tak będzie. Ale to wciąż tylko moje własne przekonanie. Po moich własnych silnych wewnętrznych przekonaniach giełda mimo wszystko czasem przejeżdża walcem albo wydaje im rekomendacje zerowe.

A jeśli chodzi o te spółki to duże perspektywy widzę np. przed spółkami, których C/Z jest mniejsza od 10-12, nikt mi w żadnym banku takich odsetek nie da.

Łapią się tu np. MCI i IDM, w których akcjonariacie na razie raczej nie ma funduszy (choć te mają swoje powody, żeby ich "nie lubić") - przez brak "silnych rąk" pilnujących kursu na spadkach wszelakich (jak obecne) walory te zachowują się bardzo nerwowo. Dzięki czemu z kolei ich obecne kursy są jakie są.
Z tych dwóch spółek IDM może być uważana za "kontrowersyjną" pod niektórymi względami, ale biznesowo idzie ona ładnie do przodu i buduje fajną grupę. Wiedzą czego chcą i realizują swoje plany.

Trochę inne względy sprawiają, że moim skromnym zdaniem w dłuższej perspektywie powinien dać ładnie zarobić Kopex. Dżentelmena tego ktoś niedawno rzucił na podłogę, ale ów prędzej czy później pozbiera się i otrzepie kurz z kolan.

nocnygracz
0
Wysłane: 26 maja 2010 00:03:14
Jeszcze w 2009 roku gdy wymyślano różne metody podnoszenia się z kryzysu przez zwiększanie deficytów budżetowych i zwiększanie zadłużenia dziwiliśmy się (w każdym razie ja to robiłem) absurdalnym, euforycznym reakcjom giełd na te infa.

Obstaję przy twierdzeniu, że nie ma wielkich powodów dla tak głębokiej korekty (jak przeżywamy). Uważam, że grubasy pokroju GS pchają emocje inwestorów ze skrajności w skrajność. Mają siłę, żeby w niepewnych czasach narzucić nam zarówno wzrosty jak i spadki. Powód zawsze się znajdzie, zarówno dla jednych, jak i dla drugich. Zadłużanie się państw było przyczyną euforycznych reakcji, teraz gotowe już zadłużenie jest rzekomo przyczyną spadków. Prawda może być taka, że jeździmy tam, gdzie GSy karzą i jeszcze próbując to zrozumieć łykamy ich argumentację.

Bo jak to jest: ta wspaniała wszechwiedząca giełda dopiero teraz zauważa to, co my widzieliśmy przed rokiem?

mathu
0
Wysłane: 26 maja 2010 00:05:53
Ależ mechanizm jest bardzo prosty.

...Goldman bierze -> my bierzemy -> Goldman ratuje na korektach -> dalej bierzemy -> Goldman spuszcza nam akcje na głowę -> sprzedajemy -> Goldman spycha w dół na korektach -> dalej sprzedajemy -> Goldman bierze...

Powód? Nie ma powodów, są tylko preteksty.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 26 maja 2010 00:06

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 26 maja 2010 00:28:15
a potem okazuje się że GS nie miał jednego dnia straty
przez cały rok grania Whistle

mathu
0
Wysłane: 26 maja 2010 00:50:27
Witz polega na tym, że grając przeciwko Goldmanowi przegrywasz.

Dlatego takie czajenie się na kupnie kiedy Goldman pcha w dół (i branie S kiedy Goldman pompuje) to wiązanie sobie stryczka na szyi. Za słabi jesteśmy żeby mu coś zrobić.

nocnygracz
0
Wysłane: 26 maja 2010 00:55:07
mathu napisał(a):
Witz polega na tym, że grając przeciwko Goldmanowi przegrywasz.

Dlatego takie czajenie się na kupnie kiedy Goldman pcha w dół (i branie S kiedy Goldman pompuje) to wiązanie sobie stryczka na szyi. Za słabi jesteśmy żeby mu coś zrobić.

Mam nadzieję, że znowu zaczyna się "nocne pompowanie indeksów". Amerykańskie futy na zielono.

LuckyTony
8
Wpisów: 44
Wysłane: 26 maja 2010 01:17:21
Zapomnieliście dodać 80 latka Sorosa, który jest królem wszystkich grubasów - ot tak sobie rzuca cały swój majątek żeby zarobić parę baniek więcej na edku. Do tego jeszcze parę instytucji, których oczywiście nikt z nazwy nie wymieni bo grubasy trzymają wszystko w tajemnicy. Przy czym zliczając wszystkich pracowników grubasów okazuje się, że tylko grubych ryb musiałoby być w to zamieszanych co najmniej parę tysięcy na całym świecie - oczywiście nikt nigdy nie wysypał się z tych informacji, a taki np. GS dla niepoznaki wydaje miliardy na gigantyczny zespół analityczny i programistów oraz systemy komputerowe :) Wszystko żeby Was zmylić.

Czwartek - Grubas spuszcza w dół całe Stany w końcówce.
Piątek - Grubas wyciąga za uszy całe Stany w końcówce.
Poniedziałek - Grubas spuszcza w dół całe Stany w końcówce.
Wtorek - Grubas wyciąga za uszy całe Stany (szczególnie w końcówce :))

Ktoś wie pod co gra grubas ? Po Waszych teoriach o manipulacji z ostatnich sesji można dojść do wniosku, że zwariował. No chyba, że to część wielkiego planu żeby zmylić Warszawę i gra pod luki na FW20 ??? :) Ciekawskim polecam analizę wolumenu na rynkach w USA pod kątem magicznych końcówek - może Was zaskoczyć, że niemal każda sesja rozpoczyna się i kończy największym wolumenem.

Na prawdę chciałbym poznać Wasze teorie manipulacji miliardowymi pozycjami Waszych grubasów - ktoś odważny przedstawi grę grubasa na danych historycznych ? :)

Powódź i rzekome korzyści w kwestii infrastruktury - mam tylko jedno pytanie. Kto za to zapłaci i jakim zaklęciem wyczaruje te kilkanaście miliardów ?

Kamil niestety wszelkie sensowne dane na temat kreacji pieniądza w USA to tylko i wyłącznie prognozy różnego rodzaju analityków. M3 nie jest publikowane w USA zdaje się od 2006r. oficjalnym powodem usunięcia tych statystyk było jeśli dobrze pamiętam niska wartość użyteczności. W rzeczywistości jest to jeden z najważniejszych wskaźników na rynku. Z materiałów jakie posiadam wynika, że od grudnia radykalnie zmniejsza się podaż pieniądza w USA. Najpierw mieliśmy coś w rodzaju gigantycznej powodzi pieniądza od II połowy 2008, a potem równie radykalny spadek. Nie zmienia to faktu, że wciąż jesteśmy powyżej normy, ale po postawieniu tamy i odcięciu od rzeki banknotów okazało się, że rynki usychają. Pytanie teraz co zrobi FED. Od początku kryzysu są między młotem a kowadłem - zbliża się powoli moment kiedy będą musieli się określić co dalej.

nocnygracz
0
Wysłane: 26 maja 2010 02:15:40
Próbujesz ośmieszyć nasze wypowiedzi, Twoje prawo. Nikt nie twierdzi, że jakiś grubas kontroluje wszystkie ruchy na giełdach. Ale niektórzy z nas twierdzą, że grube ryby grają nieuczciwie i manipulują giełdami. Nie na tyle, żeby wywołać hossę czy bessę, ale akurat na tyle, aby wywoływać korekty. Czasami, gdy trafią na podatny grunt uda im się bardziej - jak ostatnio. Bo widzisz, czasem wystarczy rzucić kamyk aby poszła lawina. A miliardy dolarów i informacje w odpowiedni sposób podane mediom są takim kamykiem.

Wylosuj dowolną małą spółkę z GPW. Masz duże szanse, że na ostatniej korekcie zdrowo oberwała. Dlaczego, czyżby jej wyniki nagle się zepsuły? Czyżby Goldman ją sprzedawał? Dobrze wiemy, że nic z tych rzeczy, że to najpewniej tylko ślepe naśladownictwo indeksów. Dlaczego zakładasz, że takie ślepe naśladownictwo działa tylko w Warszawie? Nie trzeba kontrolować wszystkich obrotów świata aby rzucać kamyki.

paweupl
0
Wpisów: 126
Wysłane: 26 maja 2010 09:25:57
Indeksy znów na zielono. Idziemy na nowe szczyty?

:)

Mohin
0
Wpisów: 23
Wysłane: 26 maja 2010 09:37:58
paweupl napisał(a):
Indeksy znów na zielono. Idziemy na nowe szczyty?

:)

A ja myślałem, że ma być głębsza korekta, a tu już nowe szczyty bedą Eh? ?
Edytowany: 26 maja 2010 09:40

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 26 maja 2010 09:46:11
LuckyTony - madrze prawisz, ale... majac kilkaset tysiecy PLN do zabawy mozesz niezle namieszac przy wiekszosci papierow na GPW.
jeden taki za oceanem ponoc pomylil miliony z miliardami, a efekty tej 'pomylki' wszyscy moglismy zaobserwowac. a panowie z miliardami w kieszeni? im nie chodzi o forse, a i ich ryzyko jest duuzo mniejsze niz nasze, zeby nie powiedziec zadne - zasoby finansowe, dostep do lub wrecz tworzenie informacji (media).
nie ma co sie kopac z koniem - na spadkach sie zarabia, ale wartosc firm rosnie wraz z ich rozwojem, nie odwrotnie.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

mathu
0
Wysłane: 26 maja 2010 10:10:32
Lutowe odbicie zostało zainicjowane przez JP Morgana i nie są to moje wymysły tylko fakt. Z tego co pamiętam, od tego pojedynczego brokera poleciało nagle na rynek 500 mln USD.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 26 maja 2010 10:22:36
mathu napisał(a):
Lutowe odbicie zostało zainicjowane przez JP Morgana i nie są to moje wymysły tylko fakt. Z tego co pamiętam, od tego pojedynczego brokera poleciało nagle na rynek 500 mln USD.

Normalnym jest ze duze instytucje inicjuja wzrosty spadki :)

Lucky nie wiem czy ty specjalnie prowokujesz czy nie chce ci sie poszukac nazw instytucji ty biezesz pod uwage tylko GS a ja dolozylbym przynajmniej Morganow Citi i pewnie pare funduszy hadge do tego grona :)

Masz przyklad nazwy pewnie nikt z nas nie znal :)

www.pb.pl/2/a/2010/05/26/Polsk...

Mysle ze w samej ameryce znalazlo by sie pare funduszy dysponujacych podobnym kapitalem :)
mysle ze kwota na konie ktora dysponuje owy fundusz jest imponujaca.
Jak chcesz aby bardziej rozwijac temat to mow poswiece pare dni i postaram sie zrobic jakas liste tych funduszy co nieistnieja :)

Malo tego bede zawsze twierdzil ze ludzie pracujacy w tych firmach spotykaja sie regularnie tak jest zawsze w normalnym zyciu i w kazdej branzy.

A czy maja mozliwosc kierowania rynkami czy nie niech kazdy sam stwierdzi.

I jeszcze jedno twoja teoria ktora mowi o cofaniu kasy z rynku wydawala sie interesujaca szkoda ze nikt nie znalazl danych to potwierdzajacych, jednak w obliczu ostatnich spekulacji odnosnie mozliwosci nowego dodruku zielonych wydaje sie malo prawdopodobna.
Edytowany: 26 maja 2010 10:25

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 26 maja 2010 10:56:26
Czyli zielen i to ostro bijaca po oczach, jak widac moje przypuszczenia sie pieknie sprawdzily Dancing

Jaki z tego wniosek, dla mnie idiotyczny ze trzeba wybierac najmniej prawdopodobne rozwiazania Think
Kto 24h temu powiedzial by ze bedzie ponad 2,5% do przodu ????
Tylko ten kto by kierowal sie zasad negacji ...

Fiszka
0
Wpisów: 57
Wysłane: 26 maja 2010 11:01:26
Notabene przez ostatni miesiąc ładna korelacja EUR/JEN z indeksami, znacznie lepsza od edka. Wyczytałam gdzieś nawet że EUR/JEN wyprzedza rynki akcji o godzinę, choć moje wyrywkowe obserwacje nie zdołały tego ustalić...

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 26 maja 2010 11:05:29
Kanoniers napisał(a):
Kto 24h temu powiedzial by ze bedzie ponad 2,5% do przodu ????
Tylko ten kto by kierowal sie zasad negacji ...

Poczekajmy jeszcze na Amerykę. No i ta niedomknięta luka Think
Mój blog: vibender.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

546 547 548 549 550

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,533 sek.

jzwysjic
zdftaecx
zgcyrhqy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rdffbxsp
tquhxinr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat