PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 lutego 2009 17:28:06
przy kursie: 4,80 zł
WatchDog napisał(a):Raport jest jak malowanie, szczególnie wyniki Ja uznałem to za ocenę...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
6 lutego 2009 18:03:37
anty_teresa napisał(a):WatchDog napisał(a):Raport jest jak malowanie, szczególnie wyniki Ja uznałem to za ocenę... nie tylko ty!
|
|
Wysłane:
6 lutego 2009 18:06:49
podsumowujac i tak uwazam ze spolka jest w tej chwili juz skrajnie niedowartosciowana przez cały zjazd nie było dobrej korekty TFI i paru co mieli kredyciki w oponkach banki juz wyczyściły w wiekszości i dlatego uwazam ze szykuje sie jazda w okolice 8 zł. a moze i wiecej. i mysle ze czas po raporcie jest idealny na to.
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 lutego 2009 18:25:44
magnat napisał(a):anty_teresa napisał(a):WatchDog napisał(a):Raport jest jak malowanie, szczególnie wyniki Ja uznałem to za ocenę... nie tylko ty! Będę bardziej uważał na słowa, jeśli mnie tak łapiecie
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
6 lutego 2009 19:32:16
Ja tam uważam,że każdy ma prawo do swoich "za i przeciw" co do raportu lub samej spółki,byle nie podawać świadomie nieprawdziwych informacji oraz by nie schodzić do poziomu,jaki istnieje na bankier.pl. Mnie generalnie b.podoba się wymiana zdań na tym forum-czasami są ewentualne merytoryczne błedy w wypowiedziach,ale widać,że nie zamierzone,tylko wedle wiedzy na daną chwilę. Ja ciągle podaję wady i zalety tej spółki,znam ją całkiem nieźle z wielu źródeł. P.S.Dziś jednak nie było wywiadu z prezesem Oponeo,przeniesiony jest na przyszły tydzień,jak coś będę wiedział,to dam znać,zresztą następnego dnia powinien być "przedruk"w Pulsie Biznesu".
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 14
Wysłane:
6 lutego 2009 20:12:23
pop napisał(a):Ja tam uważam,że każdy ma prawo do swoich "za i przeciw" co do raportu lub samej spółki,byle nie podawać świadomie nieprawdziwych informacji oraz by nie schodzić do poziomu,jaki istnieje na bankier.pl. Mnie generalnie b.podoba się wymiana zdań na tym forum-czasami są ewentualne merytoryczne błedy w wypowiedziach,ale widać,że nie zamierzone,tylko wedle wiedzy na daną chwilę. Ja ciągle podaję wady i zalety tej spółki,znam ją całkiem nieźle z wielu źródeł. P.S.Dziś jednak nie było wywiadu z prezesem Oponeo,przeniesiony jest na przyszły tydzień,jak coś będę wiedział,to dam znać,zresztą następnego dnia powinien być "przedruk"w Pulsie Biznesu". 100% popieram!. Argumenty za i przeciw są zdrowe jak nie jest to naganianie lub wprowadzanie w błąd. parkiet i bankier to żenada. pozdrawiam
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 lutego 2009 21:14:46
beatnik napisał(a):pop napisał(a):Ja tam uważam,że każdy ma prawo do swoich "za i przeciw" co do raportu lub samej spółki,byle nie podawać świadomie nieprawdziwych informacji oraz by nie schodzić do poziomu,jaki istnieje na bankier.pl. Mnie generalnie b.podoba się wymiana zdań na tym forum-czasami są ewentualne merytoryczne błedy w wypowiedziach,ale widać,że nie zamierzone,tylko wedle wiedzy na daną chwilę. Ja ciągle podaję wady i zalety tej spółki,znam ją całkiem nieźle z wielu źródeł. P.S.Dziś jednak nie było wywiadu z prezesem Oponeo,przeniesiony jest na przyszły tydzień,jak coś będę wiedział,to dam znać,zresztą następnego dnia powinien być "przedruk"w Pulsie Biznesu". 100% popieram!. Argumenty za i przeciw są zdrowe jak nie jest to naganianie lub wprowadzanie w błąd. parkiet i bankier to żenada. pozdrawiam Nie jestem pewien jak zinterpretowac wypowiedzi... Czy ja napisałem na poziomie podłogi, albo naganiałem? Zaczęło się od niewinnego pytania dlaczego raport jest zdaniem forumowiczów dobry. Forumowicze na jego temat wykazywali entuzjazm
|
|
PREMIUM
8 Grupa: Bus Driver
Wysłane:
6 lutego 2009 22:12:04
anty_teresa napisał(a):Nie jestem pewien jak zinterpretowac wypowiedzi... Czy ja napisałem na poziomie podłogi, albo naganiałem? Zaczęło się od niewinnego pytania dlaczego raport jest zdaniem forumowiczów dobry. Forumowicze na jego temat wykazywali entuzjazm Nie wszyscy :) A moją odpowiedź z wczorajszego wieczora, MOD uznał za zbyt brutalną i ją wyciął. Ale takie jego prawo, nie będę płakać nad rozlanym i zmytym mlekiem :)
|
|
Wysłane:
6 lutego 2009 22:23:17
Antyteresa-na 100% ja nie uważam,że Twoja wypowiedź,czy innych była na poziomie podłogi,wręcz przeciwnie.Napisałem ogólnie,a nie pod Twoim czy kogokolwiek z tego forum adresem.Chciałem po prostu podkreślić,że to forum jest zdecydowanie na wyższym poziomie,niż bankier.pl,to tam jest sporo marginesu i zwykłej chamówy.Tu jest wiele różnych zdań,ale jest poziom jest naprawdę ok-i tak trzymać! Pozdrowienia dla wszystkich wypowiadających się !
|
|
Wysłane:
7 lutego 2009 09:47:19
Nie uważam że ktoś coś złego napisał, dlatego nie ma co się podniecać, nikt nie naganiał. A terazpora kończyć polemikę i zająć się spółką!.
Co do wczorajszej sesji.. nie było żadnej oszołamiającej transakcji, widać było tylko że ulica delikatnie kąsa, wolumen 55k w przypadku oponeo to jest coś, tylko szkoda że na fixingu nie miał kto brać. Nieudany atak na poziom blisko 5zł.
|
|
|
|
Wysłane:
7 lutego 2009 12:32:46
beatnik napisał(a):Nie uważam że ktoś coś złego napisał, dlatego nie ma co się podniecać, nikt nie naganiał. A terazpora kończyć polemikę i zająć się spółką!.
Co do wczorajszej sesji.. nie było żadnej oszołamiającej transakcji, widać było tylko że ulica delikatnie kąsa, wolumen 55k w przypadku oponeo to jest coś, tylko szkoda że na fixingu nie miał kto brać. Nieudany atak na poziom blisko 5zł.
mi sie wczorajsza sesja podobała:-) dobrałem
|
|
Wysłane:
7 lutego 2009 12:33:23
Spowolnienie gospodarcze nie zraziło Polaków do zakupów w sieci. Z szacunków firmy Sklepy24.pl wynika, że w zeszłym roku kupiliśmy tam towary warte 11 – 12 mld zł. Klienci szturmowali e-sklepy także w czasie świąt, gdy pojawiły się już pierwsze informacje o zwolnieniach i wiadomo było, że kryzys nie ominie Polski. W czwartym kwartale 2008 r. obroty lidera polskiego rynku aukcyjnego Allegro.pl skoczyły aż o 33 proc., a największego sklepu online Agito.pl o 37 proc. I choć to mniej, niż liczyły spółki, to i tak trudno znaleźć w Polsce branże, której wyniki poprawiłyby się aż tak znacząco. wiecej w http://www.rp.pl
|
|
Wysłane:
8 lutego 2009 18:57:39
Zamieszczam znaleziony tekst z WP: W Internecie nie widać kryzysu IAR | 06.02.2009 | 23:40 (fot. JupiterImages/EAST NEWS) "Rzeczpospolita" pisze, że spowolnienie gospodarcze nie zraziło Polaków do zakupów w sieci. Według gazety w ubiegłym roku kupili przez internet towary warte nawet 12 mld zł. To o połowę więcej niż rok wcześniej - podkreśla dziennik. Dodaje, że klienci szturmowali e-sklepy także w okresie przedświątecznym, gdy pojawiły się pierwsze informacje o zwolnieniach i wiadomo było, że kryzys nie ominie Polski. Prawie dla wszystkich największych sklepów internetowych rok 2008 był lepszy od poprzedniego. Liderem, jeśli chodzi o sprzedaż w sieci, jest sklep elektroniczny Agito oraz Merlin. Zdaniem analityków - jak pisze "Rzeczpospolita" - handel elektroniczny może przetrwać gospodarczą zawieruchę ze względu niskie ceny proponowanych towarów. Szczegóły na zielonych stronach "Rzeczpospolitej
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
8 lutego 2009 19:02:19
pop napisał(a):Zamieszczam znaleziony tekst z WP:
W Internecie nie widać kryzysu IAR | 06.02.2009 | 23:40
(fot. JupiterImages/EAST NEWS) "Rzeczpospolita" pisze, że spowolnienie gospodarcze nie zraziło Polaków do zakupów w sieci. Według gazety w ubiegłym roku kupili przez internet towary warte nawet 12 mld zł.
To o połowę więcej niż rok wcześniej - podkreśla dziennik. Dodaje, że klienci szturmowali e-sklepy także w okresie przedświątecznym, gdy pojawiły się pierwsze informacje o zwolnieniach i wiadomo było, że kryzys nie ominie Polski.
Prawie dla wszystkich największych sklepów internetowych rok 2008 był lepszy od poprzedniego. Liderem, jeśli chodzi o sprzedaż w sieci, jest sklep elektroniczny Agito oraz Merlin.
Zdaniem analityków - jak pisze "Rzeczpospolita" - handel elektroniczny może przetrwać gospodarczą zawieruchę ze względu niskie ceny proponowanych towarów.
Szczegóły na zielonych stronach "Rzeczpospolitej Przetrwać, o tak. Ale z jakimi marżami w najbliższym okresie ? Czy zapewnią środki na rozwój ?
|
|
Wysłane:
8 lutego 2009 19:55:02
Wiesz co,pytanie jest oczywiście zasadne co do nie tylko e-commerce i Oponeo,ale wobec wszystkich innych branż i spółek,ale trzeba też przyznać,że jeśli dana spółka,czy branża ma zanotować kolejny kilkudziesięcioprocentowy wzrost przychodów,to nawet jeśli marża by spadła,to przynajmniej jest szansa na utrzymanie wysokości zysków lub przy odrobinie uspokojenia rynków nawet na zwiększenie zysków.Natomiast tam,gdzie jest oczekiwany spadek przychodów-no to tym bardziej trudno utrzymać zyski na poziomie zeszłorocznym. Poza tym trzeba również pamiętać o tym,że przy e-commerce b.często spółki nie mają zysków lub straty operacyjne,a do wyliczenia wartości rynkowej oblicza się wartość przychodów,tu głównie wycenia się przyszłość.Przypomnę taki szczegół-kiedyś Elektrim, BRE i Stalexport zrobiły największą fortunę na komórkach,kiedy te firmy przynosiły straty,ale za to szybko pomnażały przychody...
|
|
0 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 198
Wysłane:
8 lutego 2009 20:04:14
z calym szacunkiem ale ja bym nie przywiazywal wielkiej wagi do tego czy oponeo sprzedaje swoje wyroby przez internet czy korzystajac z tradycyjnych metod, oczywiscie nizsze koszty i latwe dotarcie do niezliczonej ilosci klientow, ale mowiac o e-commerce i majac na mysli wzrost w tym segmencie , wymienia sie takie sklepy jak agito czy merlin , ktore maja w swojej ofercie pewnie kilka tysiecy produktow a oponeo ma tylko opony,wiec dla mnie nie ma wiekszego sensu wklejac tu artykulow jak to w polsce pieknie rosnie nam sprzedaz przez internet, wazniejszym czynnikiem jest tu sezonowosc, brak zimy i juz gorsze wyniki, a takze zapasc na rynku motoryzacyjnym, szacuje sie ze w tym roku w najlepszym wypadku sprzedaz opon chyba bedzie taka sama jak w 2008, oczywiscie szansa jest ekspansja na rynki zagraniczne, ale na razie to oczekiwania , co z tego wyjdzie zobaczymy.maja dosyc wysoko wskaznik c/z, bo inwestorzy oczekuja wielkiego rozwoju i teraz spolka musi gonic ten wskaznik dobrymi wynikami,a ostatni kwartal pokazal ze wcale nie jest tak rozowo.
|
|
Wysłane:
8 lutego 2009 20:37:05
Agito jest wielką rakietą jeśli chodzi o wzrost przychodów,ale Merlin-to słabiutko-wzrost 25-30% rocznie,to w tej branży to już porażka.Akurat sprzedaż opon ogółem jest już od kilku lat na podobnym poziomie-tu różnice są zaledwie kilkuprocentowe,ale zwróć uwagę,że nie przeszkodziło to Oponeo zwiększać przychody co roku po 100%...Jedynie w zeszłym roku ze względu(albo raczej pomimo)katastrofalnej zimy zwiększyło przychody o 40%... A jeśli Oponeo ma "wysoki wskaźnik C/Z",to jaka firma z e-commerce ma bardziej atrakcyjny...?-Pytam,bo jeśli tak jest rzeczywiście,to chciałbym się zainteresować... Pozdrawiam!
|
|
Wysłane:
8 lutego 2009 23:00:26
wysoki wskaznik c/z ? ma 10 równe..:-) to jest wysoki ? o czym wy piszecie? chyba o innym świecie...
|
|
Wysłane:
8 lutego 2009 23:49:54
o widzę że dzisiaj ożywiona dyskusja, wysoki C/Z czy nie.. myślę że rynek zadecyduje szczególnie 1-2 najbliższe tygodnie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 lutego 2009 23:52:34
magnat napisał(a):
wysoki wskaznik c/z ? ma 10 równe..:-) to jest wysoki ? o czym wy piszecie? chyba o innym świecie...
Dla jednego będzie wysoki 5 dla drugiego niski 30. Wszystko jest względne. Można odnieść czy wysoki niski na tle branży, ale to też nie mówi wszystkiego. Najistotniejsze co on może mówić to fakt, że rynek nie przewiduje na jego podstawie dużych zmian zysków w najbliższym czasie. Czy rynek ma rację to każdy sobie musi odpowiedzieć sam.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.