PARTNER SERWISU
sfdfbeud
4 5 6 7 8
doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 1 kwietnia 2010 17:48:06 przy kursie: 34,80 zł
magnat napisał(a):
klasyczna maksyma gieldowa
kupuj plotki sprzedawaj fakty..

jw..thumbright

ps IMO wsparcie jest dopiero na 28,50 zł..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 1 kwietnia 2010 17:48:31 przy kursie: 34,80 zł
HENRY napisał(a):
quark62 napisał(a):
czy może mi ktoś powiedzieć co wpłynęło na taki dramatyczny spadek ?
Dramatyczny spadek? Ale ubawblah5 ,tak to sie jescze nie ubawiłe-dramatyczny to bedzie ponizej 10 pln.Dystrybucja tu trwa na kazdej akcji powyzej 25 pln,i to jest dramatyczny spadek?puke_l

człowiek zadał konkretne pytanie - to może odpowiedz jeśli wiesz, zamiast się z niego nabijać ?

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 1 kwietnia 2010 19:02:52 przy kursie: 34,80 zł
ladnie tapnelo, i to przy jakich obrotach...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 1 kwietnia 2010 19:15:38 przy kursie: 34,80 zł
quark62 napisał(a):

Sprawa banalnie prosta - wcześniejsze przesadne wzrosty... Amica w rok zdrożała ponad 1000%
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 1 kwietnia 2010 20:18:10 przy kursie: 34,80 zł
Videoyogi napisał(a):
Sądząc po tych batonach nastotysięcznych na fixingu nie ja jeden tak uważam. Zagląda tu jakiś spec od AT ? Czy dobrze wyliczam wsparcie w okolicach 34,30 ?

W tym momencie kurs zatrzymał się praktycznie na wsparciu, które zaproponowałeś. Czy wystarczy, aby zatrzymać tą wielgachną ciężarówkę wypełnioną po brzegi kuchenkami i lodówkami? Bo wolumen był ogromny blackeye

Fibonacci pokazuje, że minimalny wymiar kary (poziom 38%) to okolice 30 złotych i ku temu bym się skłaniał.
Klika się i sprzedaje ;-)

tycoon
0
Wpisów: 243
Wysłane: 1 kwietnia 2010 21:12:26 przy kursie: 34,80 zł
v3nom napisał(a):
Videoyogi napisał(a):
Sądząc po tych batonach nastotysięcznych na fixingu nie ja jeden tak uważam. Zagląda tu jakiś spec od AT ? Czy dobrze wyliczam wsparcie w okolicach 34,30 ?

W tym momencie kurs zatrzymał się praktycznie na wsparciu, które zaproponowałeś. Czy wystarczy, aby zatrzymać tą wielgachną ciężarówkę wypełnioną po brzegi kuchenkami i lodówkami? Bo wolumen był ogromny blackeye

Fibonacci pokazuje, że minimalny wymiar kary (poziom 38%) to okolice 30 złotych i ku temu bym się skłaniał.

fakt, to było wspinanie po scianie strachu i chciwości. Szacunek dla tych co brali pare miesiecy temu, nie wspomne o tych, ktorzy brali kuchenki rok temu i wytrzymali. Myśle, ze dzisiejsza sesja była przełomowa a poważna korekta stała sie faktem. Nie chce typować jej konca, ale podobnie jak v3nom uważam, że okolice 30 zł to minimalny zasięg.
get rich or die trying...

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 1 kwietnia 2010 21:27:31 przy kursie: 34,80 zł
Może rynek w końcu zdał sobie sprawę, że tak naprawdę Amica wpuściła sobie konia trojańskiego na polski rynek. Ten złapał mocny przyczółek i pewnie już nie popuści tylko będzie parł do przodu. Teraz lodówki, potem inne AGD. A kasa... kasa poszła do banków.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 1 kwietnia 2010 21:38:17 przy kursie: 34,80 zł
mindek napisał(a):
Może rynek w końcu zdał sobie sprawę, że tak naprawdę Amica wpuściła sobie konia trojańskiego na polski rynek. Ten złapał mocny przyczółek i pewnie już nie popuści tylko będzie parł do przodu. Teraz lodówki, potem inne AGD. A kasa... kasa poszła do banków.

O to to...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 1 kwietnia 2010 21:46:10 przy kursie: 34,80 zł
Frog napisał(a):
quark62 napisał(a):

Sprawa banalnie prosta - wcześniejsze przesadne wzrosty... Amica w rok zdrożała ponad 1000%

Ta spółka rosła bez żadnej korekty więc są na niej tylko zarobieni. Jak zobaczyli, że więcej nie zarobią to zaczęli realizować zyski. Wystarczyła mała lawinka która spowodowała lawinę. Myślę, że nadstawione wory zostana napełnione i będzie się sypało dalej bo dzis to wygladało już na przedsmak paniki. Zyski się łatwo realizuje a jak ktoś widzi, że z 600% zysku zrobiło mu sie 400% a zaraz będzie tylko 200% to czym prędzej wywala, taka jest psychologia tłumu. Trudniej realizuje sie straty ale tutaj nikt nie ma straty Angel Zapewne jeszcze nie doszło do stopów a i ze względu na okres świąteczny nie wszyscy dzis mieli możliwość sprzedaży bo pewnie nikt z siedzących na Amice się nie spodziewał zwały, czujność była uśpiona od wielu miesięcy.

Niemniej jednak na tej spółce zarobiłem najwięcej w całej swojej "karierze" inwestora więc mam do niej pewien sentyment love4 i może odkupię jak mocno spadnie Angel
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 2 kwietnia 2010 16:46:14
Wiadomo , że tyle ile ludzi tyle opinii, więc dodam i swoją blackeye .
Zgadzam się z 30 zł, ale uważam , że w tutaj nastąpi jedynie korekta trendu spadkowego. Za podstawę tego sądzenia mam następującą rzecz. Główny trend wzrostowy, który był(jest) dla mnie fundamentalny zaczął się dla mnie w okolicach 23 maja 2009 i obserwuje jego czas trwania do okolic połowy listopada 2009 r. Od tego trendu zaczynają się budować kolejne o silniejszych kątach, ale krótszych okresach, co przypomina funkcje wykładniczą i skłania mnie do tego abym sądził iż ich siła utrzymania się jest mniejsza , bardziej dynamiczna od trendu fundamentalnego, co zresztą widać z perspektywy czasowej (fundamentalny ~ 6 miesięcy, kolejne ~3 miesiące i ~2 miesiące) i powiązane jest z coraz silniejszym ruchem cenowym w gorę. Myślę , że na 30 zł nastąpi korekta , która rzuci nam w oczy formacje głowy i ramion (lewe ramie ; doji z 03 - 05, głowa ;spadająca gwiazda 03 - 23) , co z kolei zasugeruje dalszy spadek , przynajmniej do wsparcia 38,2% które z moich wyliczeń znajduję się na poziomie ~22 zł.

Angel

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 2 kwietnia 2010 19:24:33
Verion - rysuj i wrzucaj na wykres to co mówisz. Będziesz bardziej zrozumiały, a warto, bo mówisz niegłupio...

Ja powiem tak. Rzućcie sobie okiem na wykres miesięczny - to nie ten pod spodem!!! - i narysujcie trend spadkowy po trzech największych wierzchołkach - ostatnim jest marcowa świeca. Być może Amica osiągnęła na razie wszystko co było do ugrania i czeka nas odwrót...

Ale może byki znajdą siłę i sforsują powyższy opór. Poniżej wykres dzienny. Wydaje się, że w czwartek zatrzymaliśmy się na dość istotnej niebieskiej linii - do tego wspomaga nas tutaj pierwszy opór Fibonacciego - co znaczy tu akurat najmniej, ale tonący się brzytwy chwyta... wszelakiej :)

Moim zdaniem jeżeli zejdziemy poniżej niebieskiej linii, to trudno wyznaczyć jakieś sensowne wsparcie. 30 złotych może, ale chyba nie na długo.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 2 kwietnia 2010 19:25

Verion
0
Wysłane: 4 kwietnia 2010 11:18:31
Na każdą teorie tutaj przedstawioną , każdy ma swoje argumenty, które utwierdzają w logice i nie pozostawiają dużo pola manewru do podważenia, ponieważ mówimy o przyszłości. Nie mniej jednak dobrze poczytać opinie innych. Jak gdzieś wyczytałem pewne powiedzenie "Lepiej stracić okazje niż pieniądze". Dlatego ja będę obserwował sytuacje w tej spółce , ale przy 30 zł byłbym bardzo ostrożny z zajęciem pozycji, jak nie poczekał bym parę kolejnych sesji, aby potwierdzić kontynuacje trendu.
Istnieje jeszcze następujący wariant. Świeca , która się też stworzyła może być pierwszym torem formacji torów. Czyli przypadek jednorazowej, okazyjnej, masowej wyprzedaży, który widzimy właśnie w takim obrazie , który na kolejnej sesji zostaje praktyczne całkowicie odbity równie dużą białą świecą, po czym kurs wraca do swojego trendu. Jednak to może być wątpliwa formacja z uwagi na rekordowy wolumen, który psychologicznie może pociągnąć kurs dalej w dół.
Poniżej przedstawiam moje dumania happy8

kliknij, aby powiększyć

Widać na czerwono, trend który uważam za wyższego rzędu, później widzimy trendy krótsze , ale o bardziej agresywnym koncie, drugi 2 miesięczny przekracza kont 45 stopni co świadczy o zbliżaniu się końca imprezy. Poziomy Di Napoli zaczynam kreślić, od momentu w , którym rozpoczyna się główny trend. Co daje nam odpowiedź na odreagowanie w stosunku globalnym , a nie lokalnym dla danego trendu lub fali. Trzy strzałki to według mnie poziom oporu w , którym może zakończyć się odreagowanie. Chciałbym dodać , że ~22 zł to bardzo asekuracyjna kwota, polowanie bym już zaczął od ~25.

Pozdrawiam i wesołych świąt wave
Edytowany: 4 kwietnia 2010 11:28

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 4 kwietnia 2010 12:15:37
Verion napisał(a):
przypadek jednorazowej, okazyjnej, masowej wyprzedaży, który widzimy właśnie w takim obrazie , który na kolejnej sesji zostaje praktyczne całkowicie odbity równie dużą białą świecą, po czym kurs wraca do swojego trendu.

Niektórzy postawili już krzyżyk na amice.. a ja sądzę, że zobaczymy jeszcze niedługo z powrotem 4 z przodu a może i nawet więcej..

Bardziej jestem skłonny twierdzić, że mamy do czynienia z krótkoterminową realizacją zysków, która przerodzi się być może w krótkoterminowy trend spadkowy, ale w średnim terminie jednak stawiam na powrót do wzrostów.. jest kilka bardzo ciekawych informacji ze spółki.. trend się zdynamizował i będą większe wahania..

Spokojnych Świąt!

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 4 kwietnia 2010 12:16

Verion
0
Wysłane: 4 kwietnia 2010 19:29:54
Chciałbym , aby tak było, bo spółka jest od jakiegoś czasu atrakcyjna i jestem nią sam zainteresowany, zobaczymy. Z technicznego punktu widzenia, trend , który idzie w gore powyżej 45 stopni jest zagrożony sporą korektą, szybko "wyczerpuje" rynek, przez co potrzeba tak samo sporego wytchnienia.
Narysowałem 3 trendy , dla których po wyznaczeniu 3 poziomów Di Napili mamy 3 linie obrony na 61,8 % średnia skupienia wychodzi na poziomie cenowym ~32zł. Zobaczymy jak się potoczy bitewka w obronie tego oporu.
Dobre informacje ze spółki to jedno , ale rynek w dążeniu do dalszego windowania cen jak sumienny i wytrwały turysta idący w góry i tak gdzieś będzie musiał na chwile usiąść strzelić browara odpocząć po to żeby dalej maszerować w gorę. icon_smile

pozdrawiam

Videoyogi
0
Wysłane: 6 kwietnia 2010 09:58:53 przy kursie: 36,36 zł
jedno jest pewne - w tej chwili na kursie tej spółki dzieją się bardzo ciekawe rzeczy. Starzy wyjadacze na pewno nie raz i nie 10 widzieli tak specyficzną realizację zysków, do której sygnałem są...pozytywne w sumie wieści ze spółki. Dla mnie to nowość i obserwuję z dużym zainteresowaniem co tu się dzieje.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 maja 2010 11:28:42 przy kursie: 39,45 zł
Omówienie wyników za pierwszy kwartał 2010 roku Amica S.A.

Teoretycznie Amica nie podlega szczególnej sezonowości, ale pewne wahania sprzedaży występują. W sprawozdaniu napisano, że najlepszy jest zwyczajowo III kwartał, a najgorszy kwartał II. Wobec tego IV oraz I powinny być porównywalne. Z wyników poprzednich lat wynika jednak, że ostatni kwartał roku jest lepszy od pierwszego. Przychody spółki w porównaniu do poprzedniego kwartału spadły o 18%, natomiast analogiczny spadek na przełomie 2008/2009 wyniósł 15%. W stosunku Q1/Q1 przychody wzrosły o 15%. Natomiast w zeszłym kwartale przyrost przychodów Q/Q był większy i wyniósł 20%. Z zaprezentowanych danych wynika, że przychody w ostatnich kwartałach rosną, ale teraz lekko spadła dynamika. Najważniejszym od długiego czasu jest segment kuchenek. Odpowiada on za 50% sprzedaży. W poprzednim roku udział tego segmentu był większy o jeden punkt procentowy. Duża część przychodów jest osiągana z eksportu-52%. Największymi rynkami zagranicznymi są Niemcy oraz Rosja. Sprzedaż eksportowa prowadzona jest głównie w EURo.

Marża brutto na sprzedaży wyniosła w analizowanym kwartale 23% co stanowi wzrost o niecałe dwa punkty procentowe w porównaniu do Q1 poprzedniego roku. Pierwszą przyczyną wzrostu rentowności jest większy udział produktów w całkowitej raportowanej sprzedaży, a tu realizowany jest dużo wyższy narzut – 26% wobec 15% na towarach. Pomimo wzrostu rentowność jest nadal niska. Za ostatnie 12 miesięcy to 23,5% podczas gdy działający w podobnej branży zelmer posiada rentowność większą o 10 punktów procentowych. Jest więc sporo miejsca na poprawę. Podstawową przyczyną niskiej rentowności jest brak kompetencji w sprzedaży pralek i lodówek. Te dwa segmenty generują stratę na poziomie operacyjnym. Segment kuchenek ma rentowność operacyjną w okolicach 26%, a suma wszystkich segmentów jedynie 17. W tym miejscu warto także zauważyć, że segment kuchenny ma największą zdolność do generowania przychodów liczoną jako przychody segmentu do aktywów segmentu. Wzrost rentowności brutto na sprzedaży należy uznać za bardzo pozytywne zjawisko w świetle umocnienia się złotego i wielkości przychodów z eksportu.

Bardzo pozytywnym zjawiskiem jest obniżanie kosztów sprzedaży. Pomimo wzrostu sprzedaży w ujęciu rocznym koszty spadły o 7%. Spadły też bardziej niż sprzedaż względem poprzedniego kwartału. Widać w tym miejscu znaczącą poprawę. Niestety koszty zarządu rosną. W porównaniu do zeszłego roku obserwujemy wzrost o 10 milionów czyli ponad 30%. Na szczęście widać spadek w porównaniu do poprzedniego kwartału. Zarząd tłumaczy wysokie koszty zarządu sprzedażą zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Takie uzasadnienie wydaje się zasadne i w kolejnych kwartałach pozycja ta powinna zmniejszać swój udział w ogólnym poziomie kosztów.

Wysoki koszt zarządu, ale przede wszystkim niska rentowność sprzedaży są powodem mikrego zysku netto ze sprzedaży. Pozostałe przychody operacyjne pochodzą ze sprzedaży środków trwałych oraz z nadwyżek z inwentaryzacji. W pozostałych kosztach znajdziemy dotacje do środków trwałych odniesioną w przychody przyszłych okresów, a także szkody i niedobory magazynowe. Saldo pozostałej działalności operacyjnej wpływa pozytywnie na wynik kwotą 1,5 miliona złotych. Działalność finansowa pochłonęła 7 milionów złotych, z czego odsetki to ponad 5 milionów PLN. To ciut mniej niż w roku ubiegłym. Nie widać obniżenia zadłużenia, ale prawdopodobnie spłaty kredytów dokonano pod koniec kwartału. Głównym czynnikiem obniżającym wynik są derywaty. Rozliczone forwardy obciążyły wynik kwotą 4 milionów złotych, a CIRSy kolejnym milionem. Odwrócenie podatku dochodowego wyciąga wynik netto na „0”

Aktywa trwałe spadły o 3 miliony, czyli o 6 mniej niż wynikałoby to z amortyzacji. Niestety nie do końca wiadomo co było tego przyczyną poza nabyciem WniPów. Spadły zapasy, wzrosły należności oraz gotówka. Wzrost należności względem poprzedniego większego sprzedażowo kwartału nieco martwi. Obniżanie zapasów stanowi element polityki redukcji kosztów, a gotówka pochodzi w głównej mierze ze sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Kapitał własny wzrósł o 13,5 miliona dzięki wycenie niezrealizowanych transakcji forward. Zobowiązania i rezerwy spadły o ponad 10%. W związku ze sprzedażą ZCP zniknęło widniejące w bilansie zobowiązanie dotyczące aktywów do sprzedaży. Spłacono ponad 100 milionów kredytów. To co mnie się nie podoba to fakt, że zniknęły kredyty głównie długoterminowe, ale prawdopodobnie tak się stać musiało, bo majątek ZCP stanowił zabezpieczenie tych kredytów.

Przepływy operacyjne są dodatnie, ale to głównie dzięki amortyzacji. Inwestycyjne są dodatnie dzięki płatności za ZCP. Natomiast przepływy finansowe są ujemne ze względu na spłatę kredytów i wykup obligacji.

Środki uzyskane ze sprzedaży ZCP mocno zwiększyły płynność spółki i pozwoliły na redukcję dużego zadłużenia. Poprawiają się także wskaźniki efektywności i są obecnie lepsze od średniej sektora i rynku:
www.stockwatch.pl/gpw/amica,wy...

Bez zysku nie ma wycen dochodowych. Uwiarygadniają się za to nieco majątkowe. Sprzedaż gruntów i fabryk odbyła się po cenie zbliżonej, a nawet delikatnie większej niż w księgach. Raportowany majątek ma szansę odzwierciedlać wartość księgową nie tylko w rozumieniu rachunkowości. Przy omawianiu sprawozdania z całkowitych dochodów położyłem nacisk na rentowność segmentów. Sprzedaż ZCP dotyczy nierentownych segmentów działalności czyli lodówek i pralek. Można założyć, że po wygaszeniu działalności w tych segmentach istotnie poprawi się rentowność. Z obecnej struktury wynika, że może to być wzrost nawet o 10% na sprzedaży brutto. To zmienia znacząco szanse na osiąganie zysków. Sprzedaż ZCP ma także inne pozytywne zjawiska poza wspominaną wszędzie redukcją zadłużenia i kosztów odsetek. Mniejsze aktywa i sprzedaż to także mniejsze koszty sprzedaży oraz zarządu. Ponadto z pewnością zmniejszy się amortyzacja. Są zatem szanse na istotny wzrost zysków Amici. Na tę chwilę rynek spodziewa się parokrotnego wzrostu zysków i oczekiwania te mają szansę na spełnienie. W przeszłości spółka była w znaczącym stopniu przeinwestowana i mało elastyczna na sytuację rynkową. Należy się zatem skupić na tym co najlepiej wychodzi czyli kuchenkach i właśnie to ma miejsce.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Videoyogi
0
Wysłane: 11 sierpnia 2010 10:36:27 przy kursie: 41,00 zł
Tutaj cisza przed burzą a na polu bitwy Amica wykonuje od kilku dni ładny kurs pod prąd.
Dziś przy spadkach ponad plus 4 %.

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 12 sierpnia 2010 16:33:50 przy kursie: 44,89 zł
amica trzeci dzień z rzędu idzie ładnie w górę, ciekawe co tak napędza kurs?

krzysztofnet
0
Wpisów: 1
Wysłane: 20 sierpnia 2010 14:39:29 przy kursie: 46,00 zł
chodzą słuchy, że do końca września Amica ma zostać przejęta. cena wezwania 60zł.
info z nieoficjalnego źródła, zobaczymy...
Edytowany: 20 sierpnia 2010 14:41

klon
0
Wpisów: 82
Wysłane: 23 sierpnia 2010 10:15:43 przy kursie: 44,79 zł
krzysztofnet napisał(a):
chodzą słuchy, że do końca września Amica ma zostać przejęta. cena wezwania 60zł.
info z nieoficjalnego źródła, zobaczymy...

Cos troche tanio wyceniaja ta spoleczke Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE AMICA

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,281 sek.

tpetgilq
jbuiubae
xxuqnmta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
suuytafo
lohfjqvp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat