PARTNER SERWISU
egmsanrv
1 2 3 4 5
tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 4 czerwca 2010 10:48:11 przy kursie: 22,00 zł
nocnygracz napisał(a):
A może skoro w ofercie pierwotnej nie udało im się sprzedać tylu akcji ile chcieli teraz w pełni profesjonalnie realizują plan, w którym nie chciany wcześniej na rynku towar jednak upchną?

Jednocześnie nikt kto kupował w ofercie publicznej nie może teraz zarzucić Kulczykowi, że nie dał zarobić. Dobre imię też jest w cenie.
Edytowany: 4 czerwca 2010 10:48

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 4 czerwca 2010 11:45:14 przy kursie: 22,00 zł
nocnygracz napisał(a):
A może skoro w ofercie pierwotnej nie udało im się sprzedać tylu akcji ile chcieli teraz w pełni profesjonalnie realizują plan, w którym nie chciany wcześniej na rynku towar jednak upchną?

To, że nie sprzedali ilości jaką wstępnie planowano to publicznie przyznawał Kulczyk, tak wiec nie ma w tym żadnej sensacji. Kluczowe jest jednak dlaczego tak się stało. Towar kiepski czy tez okoliczności nie sprzyjające? Jakie były okoliczności pamiętamy, dramatycznie ważące się losy Grecji skutkowały wstrzymaniem się z inwestycjami kapitałowymi.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 23 lipca 2010 08:54:44 przy kursie: 17,90 zł
Na obecną chwilę KOV z koncesji na Ukrainie zarabia dziennie ok.89 000 zł.
Miesięcznie daje to 2 670 000 zł
Rocznie 32 040 000 zł

Wydobycie ma być zwiększane po zastosowaniu nowoczesnych technologii.

Kurs akcji stabilnie porusza się w górę do oporu wyznaczonego w okolicach 1.95 zł.

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 23 lipca 2010 10:03:20 przy kursie: 18,30 zł
Edytowany: 23 lipca 2010 10:05

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 23 lipca 2010 17:30:20 przy kursie: 18,30 zł
Ładne zamknięcie :)
Jeśli nie będzie spadków na innych giełdach to poniedziałek powinien przynieść dalszy wzrost.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 23 lipca 2010 17:41

ksurow
0
Wpisów: 9
Wysłane: 27 lipca 2010 22:37:15 przy kursie: 18,80 zł
W ostatnich dniach również AED OIL rośnie:
finance.yahoo.com/echarts?s=AE...:symbol=aed.ax;range=5d;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

Dla zainteresowanych postęp prac:
www.kulczykoilventures.com/upl...

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 28 lipca 2010 08:15:30 przy kursie: 18,80 zł

kliknij, aby powiększyć

Wykres źle nie wygląda, chwilowo osiadł na wznoszącej górnej linii kanału, która może teraz będzie linią wsparcia o ile nie zostanie przebita.
Nie mam pojęcia czy kurs się utrzyma ponad tą linią, czy wróci do kanału.
Ale raczej kurs zamknięcia powinien utrzymać się nad nią.
Najbliższy opór to 1,95 a wsparcie to wznosząca się linia lub 1,86 ( 1,80 )
Przy trendzie bocznym może się utworzyć jakaś mała formacja przypominająca trójkąt i zapowiadająca wybicie do góry.

Edytowany: 28 lipca 2010 08:32

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 28 lipca 2010 16:25:46 przy kursie: 18,40 zł
Wczorajsza zasłona ciemnej chmury potwierdzona. Obawiam się, że w tym tygodniu dotkniemy nawet 1,75 jeśli obszar 1,80-1,83 zostanie jutro pokonany.
Nadziei dodaje to że dzisiaj mamy młotek, który może (ale nie musi) oznaczać "tylko" lekką korektę. STS dał sygnał sprzedaży.
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...
Edytowany: 28 lipca 2010 16:28

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 2 sierpnia 2010 10:47:36 przy kursie: 18,50 zł
andrzej72 napisał(a):
Formacje trójkąta mają słabe znaczenie prognostyczne - są najmniej pewne.

Masz na to jakieś dane statystyczne? W moim odczuciu właśnie mają znaczenie. Ale jak będą takie wzrosty na WIGu, to na spadki nie ma co liczyć. Zresztą nawet wybicie dołem z trójkąta moim zdaniem zatrzymało by się na linii trendu. Więc to tylko byłaby kontynuacja trendu niższego rzędu w ramach trendu wzrostowego.

PS. Na godzinowym kurs wyszedł górą z formacji na małym obrocie.
Klika się i sprzedaje ;-)

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 2 sierpnia 2010 13:47:00 przy kursie: 18,50 zł
v3nom napisał(a):
andrzej72 napisał(a):
Formacje trójkąta mają słabe znaczenie prognostyczne - są najmniej pewne.

Masz na to jakieś dane statystyczne? W moim odczuciu właśnie mają znaczenie.

Nie mam - posiłkuję się tu opiniami autorów kilku książek o AT. Nie napisałem, że nie mają znaczenia - każda formacja ma znaczenie, tyle że jedne są mniej inne bardziej pewne. Innymi słowy jedne mają większe inne mniejsze znaczenie prognostyczne. Trójkąty wg autorów książek o AT mają słabe znaczenie - występują na wykresach bardzo często i w większości przypadków są "oznaką" kontynuacji trendu niż jego zmiany. Gdzieś nawet widziałem jakieś cyferki, że kontynuacja trendu to 60% a zmiana 40%.
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 3 sierpnia 2010 20:55:32 przy kursie: 18,50 zł
Edytowany: 3 sierpnia 2010 21:10

grabkakosta
0
Wpisów: 25
Wysłane: 9 sierpnia 2010 22:40:37 przy kursie: 18,00 zł
Witam ,

czy posiadaczy akcji spółki KOV nie powinien interesować ten komunikat ?:

gazownictwo.wnp.pl/mfw-beda-ko...

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 12 sierpnia 2010 08:36:03 przy kursie: 17,40 zł
KUB-Gas, firma której 70 proc. udziałów należy do Kulczyk Oil Ventures (KOV), planuje do końca tego roku zainwestować na Ukrainie 6–7 mln dolarów (18,4–21,4 mln zł według wczorajszego kursu NBP).
www.parkiet.com/artykul/957753...
Edytowany: 12 sierpnia 2010 09:13

danek197
0
Wpisów: 317
Wysłane: 12 sierpnia 2010 08:40:51 przy kursie: 17,40 zł
Od środy obowiązuje nowa lista spółek, których akcje mogą być przedmiotem krótkiej sprzedaży. Po raz pierwszy znalazły się na niej papiery Tauronu, Boryszewa, Synthosu oraz KOV.
www.parkiet.com/artykul/7,9577...
Edytowany: 12 sierpnia 2010 09:14

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 14 sierpnia 2010 19:47:58 przy kursie: 17,50 zł
v3nom napisał(a):
Wydaje się, że w zeszłym tygodniu ukształtował się trójkąt zniżkujący Think

A jednak trójkąt, chociaż trochę dłuższy. Zasięg jak poniżej:

kliknij, aby powiększyć
Klika się i sprzedaje ;-)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 sierpnia 2010 01:59:42 przy kursie: 17,30 zł
W serwisie pojawiły się dane i wskaźniki spółki, jako że udało się skompletować ostatnie 8 kwartałów.
Nie ma to jednak wielkiej wartości analitycznej, gdyż wycena spółki zależy od realizacji jej planów, a więc dyskontuje przyszłość. Można jednak ocenić obraz fundamentalny naszymi ostrymi kryteriami i okazuje się, że nie jest aż tak źle, jak by być mogło.
www.stockwatch.pl/gpw/kov,wykr...

Może być to o tyle ważne, że znów jako pierwsi w całym necie mamy zaktualizowane wskaźniki. Poniżej omówienie sprawozdania półrocznego i kilka uwag na temat konstrukcji finansowej przedsięwzięcia.

Aktualna architektura jest bardzo ważna dla akcjonariuszy. Dr. Jan ustawił dotąd ryzykował własne pieniądze na poszukiwania ropy, wciągając do spółki lokalne władze i przedsiębiorstwa, natomiast wchodząc na giełdę postanowił podzielić się ryzykiem z akcjonariuszami, troszkę też na tym zarabiając. Wcześniej oprócz inwestycji w akcje, pożyczał też spółce pieniądze jako kredytodawca. W takiej sytuacji całyc czas występuje ryzyko specyficzne, natomiast dochodzą przychody z odsetek od pożyczek w postaci skryptów dłużnych, które pozwalają mu też wrócić do akcjonariatu. Taka konwersja miała miejsce po dniu bilansowym, dlatego zarejestrowana liczba akcji jest większa niż liczba akcji z raportu. Zmienia to bardzo niewiele wskaźniki, odpowiednia korekta jest wyliczona w serwisie na zakładce Analiza wskaźnikowa. Zamiana miała miejsce po niecałe 50 centów (10 mln akcji za 4,6 mln USD zobowiązań z odsetek) czyli nawet licząc po szczytowe 3,50 zł za dolara, w najniższych strefach poruszania się kursu. Dało to tak naprawdę oprócz odsetek dodatkowy zysk z dyskonta względem średniego kursu rynkowego. Czy dalej też można spodziewać się takich akcji? Ze sprawozdania nie wynika, aby Doktorowi zostały jakieś skrypty dłużne, ma tylko akcje w liczbie 200 mln szt z ogonkiem. Natomiast zostało jeszcze 10 mln dolarów w skryptach dłużnych posiadanych przez byłych akcjonariuszy przejętej spółki Triton. Będą go oni mogli zamienić na akcje w dowolnym momencie do dnia zapadalności (11 sierpnia 2011 r.) i zrobić z nimi co zechcą.

Słowo o tym co widać w raportach i jak to czytać. Widać niewiele, a czyta się trudno. Mają miejsce dwie rzeczy: poszukiwania ropy oraz nabywanie spółek. W obu wypadkach wydaje pieniądze i od razu traktuje je jako inwestycje w "aktywa z tytułu poszukiwania i zasobów" uwidaczniając je w bilansie. Czyli na dobrą sprawę, mimo ponoszonych strat, tak naprawdę zwiększa stan "posiadania". Kreowanie wartości? Coś w tym rodzaju, choć można różnie oceniać. Jeśli się robi staranną ocenę prawdopodobieństwa występowania to lepiej księgować tak, niż zdejmować straty z kapitału, który szybko stopnieje i będzie słabo wyglądać. Ale to też znaczy, że wartość księgowa zawiera stopniowo rosnący komponent przyszłych zysków, co do których istnieje zupełnie nieokreślona niepewność, raczej takie "wszystko albo nic".

Widzimy więc, że ocena tego rodzaju spółki jest chyba najtrudniejsza ze wszystkich występujących odmian, bo nie można polegać nawet na WK. Zostają tylko i wyłącznie przepływy, co do których w sprawozdaniu są dwie niepozorne, lecz bardzo ważne uwagi. Na samym początku audytor pisze, że przepływy są zbyt małe aby finansować przyszłą działalność i jest duża niepewność co do kontynuowania działalności. Sama spółka potwierdza to na str. 9 pisząc, że będzie niezbędny dodatkowy kapitał, ale nie ma pewności co do jego dostępności. Znaczy to tylko tyle, że będą kolejne transakcje: skrypty, emisje akcji albo podobne, które będą musiały dawać dyskonto kapitaliście. Ale też dlatego zainwestowano dużą kwotę (ponad 44 mln USD) w kupno pakietu w KUB-Gas, bo jest to spółka, która znacznie poprawi obraz sprawozdań: ma i przychody, i przepływy (i przynosi straty). Czy o to chodziło w poszukiwaniu ropy w Brunei, żeby wydobywać gaz na Ukrainie? Mam wrażenie, że menedżerowie KOVa bardzo lubią podróżować... W każdym razie, jak pokazuje tabelka na str. 31, w transakcji rozpoznano dodatkowe 49 mln dolarów wartości godziwej. Trochę duża premia, nie lubię takich akcji, a nie potrafię zweryfikować, czy ta kwota ma uzasadnienie, czy nie.

Do pełnego obrazu trzeba wziąć pod uwagę jeszcze to, że spółka płaci menedżerom tanimi akcjami. Docelowa liczba akcji jest teoretycznie nieograniczona, natomiast już jest dodatkowe 35 mln szt. przyznanych opcji na akcje, które rozwadniają wskaźniki i poniekąd też trzymają kurs przy cenie rozliczeniowej 0,62 USD za akcję.

Po majowym debiucie kurs sobie pojeździł i stabilizuje się z kilkunastoprocentową premią względem wartości księgowej. Można się dopatrzeć drobnej obsuwki dołem z trójkąta, ale to już narysują technicy. C/WK to po dzisiejszej aktualizacji to około 1,15 (nie licząc rozwodnienia), w innych serwisach widzę cały czas prawie 4. Petrol jest zaś notowany za jedynkę, a więc bez premii. Dla mnie to nic innego jak dowód, że rynek kompletnie nie wie co z tymi spółkami zrobić. W miarę kolejnych działań WK będzie spadała (straty odpisywane z kapitału), więc wskaźnik będzie rósł, a rynek korygował go kursem w dół. Pierwszy impuls fundamentalny = silne krótkotrwałe wybicie. Czyli nie da się tu inwestować ani grać, można tylko obstawiać jak w lotto, tylko że nie wiadomo kiedy będzie dzień losowania.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 sierpnia 2010 13:05:21 przy kursie: 17,10 zł
Uzupełnienie do powyższego omówienia raportu półrocznego.
Wrzuciłem je grubo po północy, a już rano pojawiła się w mojej skrzynce wiadomość ze spółki i to nie z agencji PR'owej, tylko od poważnego VIPa, który swoją drogą okazał się normalnym i sympatycznym człowiekiem. Duży ukłon za zdrowe i otwarte podejście do tematu. Rzadko dostaję miłe słowa od spółek, najczęściej straszą mnie KNFem i milionowymi karami. blackeye

Trzy rzeczy, do których postanowiłem się odnieść, dotyczące omówienia:
1. Konwersja skryptu Dr. Kulczyka odbyła się po 1,89 zł, czyli po cenie emisyjnej. Nie chciałem rzucać jakichkolwiek podejrzeń o nieczyste zagrania. Cena emisyjna jest uczciwym rozwiązaniem. Tylko jeśli spojrzeć na lipcową konwersję, to za 5,6 mln USD wydano 10 mln szt. akcji, czyli 0,56 USD za akcję. Kurs dolara 9 lipca był 3,20 zł, co czyni cenę 1,79 zł za akcję, a nie 1,89 zł. Czego nie rozumiem?
2. Wynagradzanie menedżerów akcjami. Wycofuję się ze stwierdzenia "przyznawanie tanich akcji" po informacji ze spółki, że menedżerowie te akcje kupują, płacąc cenę emisyjną 1,89 zł za sztukę. To nie wynikało wprost z treści raportu, ale doczytałem dokładnie, że są one kupowane - więc moja wina, wycofuję się, jest OK.
3. Ocena wejścia na Ukrainę jako sposób dywersyfikacji ryzyka i budowania stabilnej działalności operacyjnej w oparciu o pracujące aktywo, co daje dodatkowe źródło finansowania, etc. etc. Mimo że nie jestem z tej branży, moja ocena jest niezmienna: jak Ventures to Ventures, czyli znaleźć złoże i sprzedać koncernowi z kilkunastokrotną przebitką. Wydobycie to zupełnie inny biznes, na którym oczywiście też da się zarobić, ale nie bez powodu rynek skonsolidował się dawno temu w kilka gigantycznych koncernów, które robią to zapewne taniej i skuteczniej niż maluchy, mają przy tym odpowiednią siłę przetargową wobec równie wielkich odbiorców. Czasem taka dodatkowa działalność pomaga (nowe aktywa, przepływy, doświadczenie), a czasem przeszkadza (odciąga uwagę kluczowych osób, wiąże kapitał, rodzi nowe ryzyka). Zakup jest zgodny z celem emisyjnym, rynek dał na to pieniądze i tego chciał, więc OK. Odczepiam się od Ukrainy.

Pytania do spółki? Myślę, że jest rzadka okazja skorzystać z kontaktu z kimś, komu zależy na przejrzystości i zwraca uwagę na indywidualnych inwestorów.
Edytowany: 17 sierpnia 2010 13:06

wachar
2
Wysłane: 17 sierpnia 2010 14:17:09 przy kursie: 17,10 zł
WatchDog napisał(a):

3. Ocena wejścia na Ukrainę jako sposób dywersyfikacji ryzyka i budowania stabilnej działalności operacyjnej w oparciu o pracujące aktywo, co daje dodatkowe źródło finansowania, etc. etc. Mimo że nie jestem z tej branży, moja ocena jest niezmienna: jak Ventures to Ventures, czyli znaleźć złoże i sprzedać koncernowi z kilkunastokrotną przebitką. Wydobycie to zupełnie inny biznes, na którym oczywiście też da się zarobić, ale nie bez powodu rynek skonsolidował się dawno temu w kilka gigantycznych koncernów, które robią to zapewne taniej i skuteczniej niż maluchy, mają przy tym odpowiednią siłę przetargową wobec równie wielkich odbiorców. Czasem taka dodatkowa działalność pomaga (nowe aktywa, przepływy, doświadczenie), a czasem przeszkadza (odciąga uwagę kluczowych osób, wiąże kapitał, rodzi nowe ryzyka). Zakup jest zgodny z celem emisyjnym, rynek dał na to pieniądze i tego chciał, więc OK. Odczepiam się od Ukrainy.

Opierając się na dotychczasowej działalności głównego inwestora - p.Kulczyka - tj działalności stricte kapitałowej, w mojej ocenie posuniecie z Ukrainą jest po prostu świetne. Spółka bez tej inwestycji krótko okresowo omal pozbawiona byłaby przychodów a taka sytuacja w przypadku spółek publicznych jest raczej negatywnie postrzegana przez rynek nawet gdy dotyczy to spółki typu VC. Czy spółka będzie długo okresowo prowadzić działalność wydobywczą? Oczywiście nie da się tego wykluczyć, jednak bardziej prawdopodobne jest to iż jeżeli na bazie posiadanych koncesji pojawią się znaczące możliwości wydobywcze (bogate złoża) to KOV przyciągnie kapitał z grupy światowych graczy na rynku wydobywczym na zasadzie sprzedaży lub udziału. Przy czym w mojej ocenie ta druga wersja byłaby bardziej prawdopodobna. Sprzedaż to większy przychód ale jednorazowy a Kulczyk jako inwestor wielokrotnie pokazał iż lepiej w efekcie wzrostu wartości miast dokonywać prostej sprzedaży przejść na wyższy poziom inwestycyjny, vide inwestycja w browarach.
Oczywiście jest to moje "gdybanie" a nie wiedza o strategii p.Kulczyka. Wierząc w "maestrię w zakresie inżynierii finansowej" p.Kulczyka jestem przekonany co do możliwości sukcesu projektu KOV-u.
Edytowany: 17 sierpnia 2010 14:18

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 17 sierpnia 2010 15:04:32 przy kursie: 17,10 zł
wachar napisał(a):
Wierząc w "maestrię w zakresie inżynierii finansowej" p.Kulczyka jestem przekonany co do możliwości sukcesu projektu KOV-u.

Troszkę się pośmiałem. Doktor Jan to maestro z zupełnie innej dziedziny.

-wielki kontrakt na dostawę Volkswagenów dla Policji
-skandaliczna prywatyzacja "Browarów Wielkopolskich"
-komediowa prywatyzacja TPSA
-z PKN Orlen nie do końca się udało bo wyszła na jaw biesiada z Ałganowem
-zakupy działek inwestycyjnych w centrum poznania za kilka procent rynkowej wartości

Oczywiście powyższe też nie jest proste. Wyborne kontakty z politykami i cyniczne rżnięcie państwowej własności z pewnością nie są łatwe. Wielu jest ludzi o wątpliwej moralności a wcale do takiej kasy nie dochodzą.

Ale KOV jak najbardziej ma szanse. Duże pieniądze to już prawie samograj. Nie znajdzie w pierwszych dziesięciu dziurkach to zrobi kilkanaście kolejnych.

wachar
2
Wysłane: 17 sierpnia 2010 17:43:06 przy kursie: 17,10 zł
discopolo napisał(a):
wachar napisał(a):
Wierząc w "maestrię w zakresie inżynierii finansowej" p.Kulczyka jestem przekonany co do możliwości sukcesu projektu KOV-u.

Troszkę się pośmiałem. Doktor Jan to maestro z zupełnie innej dziedziny.

-wielki kontrakt na dostawę Volkswagenów dla Policji
-skandaliczna prywatyzacja "Browarów Wielkopolskich"
-komediowa prywatyzacja TPSA
-z PKN Orlen nie do końca się udało bo wyszła na jaw biesiada z Ałganowem
-zakupy działek inwestycyjnych w centrum poznania za kilka procent rynkowej wartości

Oczywiście powyższe też nie jest proste. Wyborne kontakty z politykami i cyniczne rżnięcie państwowej własności z pewnością nie są łatwe. Wielu jest ludzi o wątpliwej moralności a wcale do takiej kasy nie dochodzą.

Ale KOV jak najbardziej ma szanse. Duże pieniądze to już prawie samograj. Nie znajdzie w pierwszych dziesięciu dziurkach to zrobi kilkanaście kolejnych.

ależ przykłady które podajesz właśnie te "maestrie" dowodzą. Inną sprawą jest ocena takich działań. W sprawie co najmniej pierwszych trzech podanych powyżej - jeśli masz na myśli przekręty to po stronie decydentów "państwowych". Kontrakt z z ówczesnym MSW na dostawy samochodów był skandaliczny dlatego iż mimo wielkości realizował go pośrednik być może ze względu na sposób finansowania (tego nie wiem). Drugi to dość typowy dla tamtych czasów proces "prywatyzacji" przy czym wiele tego typu procesów było realizowanych na zdecydowanie gorszych warunkach - za środki "kupowanej" firmy, nie rzadko dziś już na rynku tych firm nie ma> Browary nie dość że są to znacząco się rozwinęły.
TPSA - no cóż ekipa ówczesna narzuciła warunki iż w prywatyzacji mogą brać udział firmy/konsorcja z co najmniej 10% udziałem kapitału polskiego. France Telcom zawiązuje umowę z tym polska firmą z klauzula odkupienia na określonych warunkach po określonym z góry czasie akcje. Polska firma w celu realizacji zakupu akcji zaciąga kredyt w banku niemieckim, kredyt którego gwarantem jest France Telcom. Oczywiście ta polska firma jest firmą p.Kulczyka. Jeśli dla Ciebie ta transakcja nie jest przejawem majstersztyku finansowego to doprawdy nie wiem co mogłoby nim być.
Piszę o "ówczesnej ekipie" i nie używam nazwisk aby zminimalizować wplatanie wątków quasi politycznych na tym forum.
Sprawa Orlenu była od początku do końca dla mnie nie jasna ale o ile dobrze pamiętam to Kulczyk Holding chyba droga zwykłych transakcji kupna, a nie procesów prywatyzacyjnych, wszedł w posiadanie akcji. Natomiast stan upolitycznienia również w tamtym czasie spółek w których udziały miał SP w mojej ocenie usprawiedliwiał próby "dodania" krwi biznesowej tymże zarządom.
Sprawa działek to hucpa medialna. Spółka (tak nawiasem mówiąc nie Kulczyka ale jego żony) kupiła nie za grosze ale za parę milionów działkę, na której powstała wizytówka współczesnego Poznania tj Centrum Handlowego Browary (czy jakoś tam nazwa nie istotna). Do budynku puki co przylega w dalszym ciągu park tyle, że w miarę uporządkowany. Całość sprawy została rozdmuchana ze względu możliwość ataku na skądinąd bardzo słabego Prezydenta Poznania ale dostatecznie sprytnego aby trudno było mu cokolwiek udowodnić.
To na tyle. Wielbicielem metod "doktora Jana" nie jestem ale też i nie jestem ślepy aby nie dostrzegać skuteczności jego działań. Mógłbym tez dorzucić wiele uwag na temat przeszłości i źródeł finansów rodziny Kulczyków ale na obecnym etapie, szczególnie w kontekście KOV-u nie ma to absolutnie nic do rzeczy.
I na koniec oceniając projekt KOV-u warto spojrzeć i porównać z inwestycją Krauzego. W mojej ocenie takie porównanie wypada zdecydowanie korzystnie dla KOV.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,275 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat