PARTNER SERWISU
ridecqfi
73 74 75 76 77
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 18 sierpnia 2010 08:54:43 przy kursie: 31,50 zł
666 napisał(a):
Nie problem w Karkosiku, ale w tym, że okazalo się że nie będzie żadnych przejęć w najbliższym czasie, gazeta prawna pisała bzdury. Czyli najbardziej prawdopodobne ruchy zgodne z indeksem, chyba ze rynek podnieci się tym, że emisja miesiąc szybciej hello1 ale na ile taka podnieta starczy hello1

Niestety ale musze ci przyznac racje :( ktos dal dupy i napisal bzdury i sadze ze duzo sie na to nabralo :(
O 10:30 w tvncnbc ma byc wiceprezes zobaczymy co za scieme wymysli.

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 18 sierpnia 2010 09:10:48 przy kursie: 30,70 zł
Co do braku informacji do przejęcia nowej inwestycji to może za wcześnie, przecież Taurus80 wielokrotnie podkreślał że może właśnie Bydgoskie Zakłady Przemysłu Gumowego „STOMIL” S. A będą kolejnym zakupem. Do dnia 30.08.2010 r., do godziny 14:00 jest jeszcze kilka długich chwil na zaprezentowanie infa o złożeniu oferty. Pozatym wczorajsze NWZ www.ir.boryszew.com.pl/wiadomo... dokonało zmian w statucie dodając "22.11.Z Produkcja opon i dętek z gumy: bieżnikowanie i regenerowanie opon z gumy 22.19.Z Produkcja pozostałych wyrobów z gumy"
Więc może będzie tak przewidywał Taurus80

Taurus80
0
Wysłane: 18 sierpnia 2010 09:22:34 przy kursie: 30,70 zł
wojteksn napisał(a):
Co do braku informacji do przejęcia nowej inwestycji to może za wcześnie, przecież Taurus80 wielokrotnie podkreślał że może właśnie Bydgoskie Zakłady Przemysłu Gumowego „STOMIL” S. A będą kolejnym zakupem. Do dnia 30.08.2010 r., do godziny 14:00 jest jeszcze kilka długich chwil na zaprezentowanie infa o złożeniu oferty. Pozatym wczorajsze NWZ www.ir.boryszew.com.pl/wiadomo... dokonało zmian w statucie dodając "22.11.Z Produkcja opon i dętek z gumy: bieżnikowanie i regenerowanie opon z gumy 22.19.Z Produkcja pozostałych wyrobów z gumy"
Więc może będzie tak przewidywał Taurus80

Ja osobiscie nie bralem tego powaznie a tylko jako ciekawostke :) po pierwsze stomil nie produkuje opon, po drugie w GP pisali ze obiektem przejecia ma byc miedzynarodowy podmiot w upadlosci a Stomil nie spelnia tego.

Dzisiaj sytuacja sie zmienia bo niby nie ma byc zadnego przejecia przynajmniej nie miedzynarodowego koncernu w upadlosci wiec moze dzisiaj staje sie bardziej realne to przejecie, jednak pragne zwrocic uwage ze w moim zalozeniu musial sie spelnic warunek zamkniecia wloskiego zakladu produkujacego przewody a jak wiemy po ukladzie z wloskimi zwiazkowcami zaden zaklad nie bedzie zamkniety :( wiec mysle ze przejecie i dublowanie zakladu produkujacego przewody byloby troche bezsensowne :(

Jedyne co zastanawia to przelozenie terminu skladania ofert mysle ze moglo to nastapic na prosbe jakiegos zainteresowanego inwestora. JAKIEGO ?? Pewnie dowiemy sie we wrzesniu.

arok
0
Wpisów: 33
Wysłane: 18 sierpnia 2010 11:08:08 przy kursie: 30,70 zł
Mam prośbę.
Napewno kilku innym osob odpowiedź też troche rozjaśni.
Posiadam akcje troche akcji tej spółki, powiedzmy że 1500szt. po 3zł
Planowana jest emisja nowych akcji po 0,1 zł z PP dla obecnych posiadaczy.
Niech ktoś wyjaśni jak to będzie wyglądał mój portfel po tej emisji, z wyjaśnieniami :)

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 18 sierpnia 2010 11:20:43 przy kursie: 30,70 zł
arok napisał(a):
Mam prośbę.
Napewno kilku innym osob odpowiedź też troche rozjaśni.
Posiadam akcje troche akcji tej spółki, powiedzmy że 1500szt. po 3zł
Planowana jest emisja nowych akcji po 0,1 zł z PP dla obecnych posiadaczy.
Niech ktoś wyjaśni jak to będzie wyglądał mój portfel po tej emisji, z wyjaśnieniami :)

odpowiedź kilka wątków wcześniej Anxious

matimati2
0
Wpisów: 85
Wysłane: 18 sierpnia 2010 11:22:50 przy kursie: 30,70 zł
Wyjaśniam bardzo łopatologicznie tak jak sam to na logikę biorę:

Akcja - 3 zł
2Xprawa poboru - 2 x 0,1 zł = 0,2 zł

Po wykupie praw poboru po 10 gr z jednej akcji będzie yglądać to tak

ilość akcji = 1 akcja podstawowa + 2 akcje z praw poboru = 3 akcje
Cena akcji po zmianie akcji z praw poboru na akcje reealne (3zł+2x0.1zł)/3(ilość akcji)=3.20/3 = 1,07 gr

Oczywiście musisz pamiętać że akcje mogą zmienić swoją wycene na rynku, i w tym momencie automatycznie zmienia się wycena.

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 18 sierpnia 2010 14:45:36 przy kursie: 30,70 zł
matimati2 napisał(a):

Akcja - 3 zł

Cena akcji po zmianie akcji z praw poboru na akcje reealne (3zł+2x0.1zł)/3(ilość akcji)=3.20/3 = 1,07 gr

Oczywiście musisz pamiętać że akcje mogą zmienić swoją wycene na rynku, i w tym momencie automatycznie zmienia się wycena.

Nic z tych rzeczy, też tak myślałem przed ostatnia emisją. Podwyzszenie kapitału polega na tym że

A- akcja 3 zł
ilosc - 1500
po emisji
1500 starych akcji
3000 nowych

łącznie 4500 akcji x 3zł (srednia cena nabycia starych akcji)= 13500zł tyle kasy po podwyższeniu rzekomo wpłaciłeś na konto :) mimo tego że w żeczywistkosci wpłaciłeś

1500*3 = 4500zł
3000*0,10= 300zł

a wiec w realu wpłaciłeś 4900zł a na rachunku po podwyższeniu wychodzi że wpłaciłęś 13500. To sie nazywa podwyższenie kapitału zkładowego w SA w drodze subskrypcji zamknietej

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 18 sierpnia 2010 14:50:20 przy kursie: 30,70 zł
Czyli wychodzi na to ze PP drukuje pieniadze, i mozna potroic swoj kapital.

Cos mi sie wydaje ze swiat nie jest tak rozowy, bo teraz, bo informacji o PP, ludzie by masowo skupowali akcje z rynku i windowali kurs do gory, tak aby otrzymac jak najwiecej kasy z tego potrojenia.

To czego mozemy sie spodziewac, to raczej spadek kursu, ze wzgledu na to ze na jedna akcje bedzie przypadalo 1/3 tego co dotychczas, jesli chodzi o wartosc spolki - czy moze ja czegos nie rozumiem ? ;-)

Taurus80
0
Wysłane: 18 sierpnia 2010 14:55:17 przy kursie: 30,70 zł
Nestor napisał(a):

Cos mi sie wydaje ze swiat nie jest tak rozowy, bo teraz, bo informacji o PP, ludzie by masowo skupowali akcje z rynku i windowali kurs do gory, tak aby otrzymac jak najwiecej kasy z tego potrojenia.

To czego mozemy sie spodziewac, to raczej spadek kursu, ze wzgledu na to ze na jedna akcje bedzie przypadalo 1/3 tego co dotychczas, jesli chodzi o wartosc spolki - czy moze ja czegos nie rozumiem ? ;-)

Dobrze rozumiesz :) style za duzo kombinuje i nie pamieta ze pieniadze z nieba nie leca :)
W skrocie jezeli akcje nie beda rosly czy spadaly przykladowo przez rok a w tym czsie odbedzie sie cala emisja to to bedziesz mial dokladnie tyle kasy ile masz dzisiaj.
Tyle ze akcji bedzie 3 zamiast jednaj za to cena 1/3 dzisiejszej.

Reszta to spekulacja ale nikt nie wie po ile bedzie za rok moze byc znow po 3 ale tez moze byc po 1 groszu wiec albo odpowiednio zarobisz albo stracisz.

maar99
0
Wpisów: 37
Wysłane: 18 sierpnia 2010 14:57:40 przy kursie: 30,70 zł
Witam.
Zastanawia mnie do czego dąży p. Roman podejmując ostatnie decyzje :
- nowa emisja akcji (na co zostaną wydane fundusze pozyskane z tej emisji – przecież Maflow Polska jest już uregulowany),
- przyśpieszenie dnia PP o miesiąc i załatwienie całej emisji jeszcze w tym roku (zależy im na jak najszybszym wpływie środków),
- rezygnacja z członkostwa w radzie - co oznacza, że p. Karkosik nie musi już informować rynku o każdej transakcji , którą zawiera na akcjach Boryszewa. Poinformuje tylko wtedy, gdy przekroczy progi określone ustawą. Nie będą go też obowiązywały okresy zamknięte związane z terminami publikacji raportów finansowych – także może je zmniejszyc albo i zwiększyc.
Wydaje mi się, że wszystkie te decyzje za jakiś czas połączą się w jedną całość, oby z pożytkiem dla nas.

style
7
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:07:23 przy kursie: 30,70 zł
Nestor napisał(a):

dokładnie tak. A najlepsze wtym wszystkim jest to że te nasze przykladowe 13500 jest podstawą od której liczony jest potencjalny zysk lub strata dlatego np.

Jeżeli liczyć 10% zysku od żeczywiscie wpłaconej kwoty to byłoby 490 zł
a 10% od naszej wkoty po podwyższeniu kapitału- 1350z ł :)

Wystarczy po podwyższeniu trafić w silny trend wzrostowy i kasa sama sypie sie z nieba. Gorzej jak trafimy w trend zniżkujący :P
Dlaczego inni nie kupują? Bo nie każdy wie że to tak dziala. Ja myslałem że sie uśrednia i bede miał akcje po 1,15, jakie wieklie było moje zdziwnienie gdy na rachunku zobaczyłem że wciaż mam srednia 2.84 :D

matimati2
0
Wpisów: 85
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:11:25 przy kursie: 30,70 zł
style napisał(a):
matimati2 napisał(a):

Akcja - 3 zł

Nic z tych rzeczy, też tak myślałem przed ostatnia emisją. Podwyzszenie kapitału polega na tym że

A- akcja 3 zł
ilosc - 1500
po emisji
1500 starych akcji
3000 nowych

łącznie 4500 akcji x 3zł (srednia cena nabycia starych akcji)= 13500zł tyle kasy po podwyższeniu rzekomo wpłaciłeś na konto :) mimo tego że w żeczywistkosci wpłaciłeś

1500*3 = 4500zł
3000*0,10= 300zł

a wiec w realu wpłaciłeś 4900zł a na rachunku po podwyższeniu wychodzi że wpłaciłęś 13500. To sie nazywa podwyższenie kapitału zkładowego w SA w drodze subskrypcji zamknietej

Wogle źle gadasz, jak mogą ci nagle z 10 gr zrobić akcje za 3 zł weż to przemyśl, jest tak jak ja napisałem i później Taurus to potwierdził na jedną akcje dodatkowe dwie i dzielisz przez trzy.

style
7
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:14:45 przy kursie: 30,70 zł
chyba kolego nie uczestniczyłęs nigdy w PP a napewno juz nie w ostatnim na borku. Dzielic to sobie możesz ale nie w tym przypadku... Sama nazwa wskazuje PODWYŻSZENIE ! a nie obniżenie. A jak uzyskać podwyższenie ? poprzez iloczyn nowych akcji razy średnia cena starych. Ja mam rachunek w pkosa i u mnie tak sie stało po ostatnim podwyższeniu... Wiec swoja obecna taktyke pod PP bede musiał zmienić na inna niż ta ostatnia gdy też myslałem że sie dzieli

PS wie ktos może co było dzisaj na temat borka w cnbs ?

Taurus80
0
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:15:12 przy kursie: 30,70 zł
style napisał(a):
Nestor napisał(a):

dokładnie tak. A najlepsze wtym wszystkim jest to że te nasze przykladowe 13500 jest podstawą od której liczony jest potencjalny zysk lub strata dlatego np.

Jeżeli liczyć 10% zysku od żeczywiscie wpłaconej kwoty to byłoby 490 zł
a 10% od naszej wkoty po podwyższeniu kapitału- 1350z ł :)

Wystarczy po podwyższeniu trafić w silny trend wzrostowy i kasa sama sypie sie z nieba. Gorzej jak trafimy w trend zniżkujący :P
Dlaczego inni nie kupują? Bo nie każdy wie że to tak dziala. Ja myslałem że sie uśrednia i bede miał akcje po 1,15, jakie wieklie było moje zdziwnienie gdy na rachunku zobaczyłem że wciaż mam srednia 2.84 :D

Nie wiem o co ci chodzi moze nie rozumiem albo nigdy nie zrozumiem :)

Jezeli dzisiaj kupisz 1000 akcji po 3zl = 3000zl
pozniej odciecie PP (3zł+2x0.1zł)/3(ilość akcji)=3.20/3 = 1,07 gr Czyli te 1000 akcji beda warte 1070zl jezeli je sprzedaz masz strate 1930zl

Oczywiscie zostaja ci jeszcze 2000 akcji z nowej emisji i wartosc zakupu tych akcji wynosi 200 zl
Jezeli sprzedaz po 1.07 masz 2140 czyli 1940zl zysku
Oczywiscie cale zalozenie polega ze akcje caly czas sa po jednym kursie nie rosna ani nie spadaja.
Mysle ze jasniej sie nie da wytlumaczyc.

style
7
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:19:21 przy kursie: 30,70 zł
ja licze tak jak moj rachunek maklerski pokazuje i wiem ile mam akcji na koncie i po jakiej sredniej i ile to mi przyniosło kasy. Może obie drogi sa prawidlowe i na jedno wychodzi, dlatego niech każdy robi co chce. Jak ktos chce dzielić to niech dzieli.. ja jednak wole mnożyc

Taurus80
0
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:23:39 przy kursie: 30,70 zł
style napisał(a):
ja licze tak jak moj rachunek maklerski pokazuje i wiem ile mam akcji na koncie i po jakiej sredniej i ile to mi przyniosło kasy. Może obie drogi sa prawidlowe i na jedno wychodzi, dlatego niech każdy robi co chce. Jak ktos chce dzielić to niech dzieli.. ja jednak wole mnożyc

Zrozum ze nie ma innej drogi liczenia :)
A zarobiles bo akcje nadal rosna jednak pamietaj ze kiedys przestana i pojda w droga strone emisja z PP nie jest gwarancja zysku a matematyka opiera sie na wzorach a nie czytaniu jakis rachunkow :) czy 2+2=5 ???
Oprocz matematyki jest jeszcze prawo podatkowe wave

Caly prykas z nowymi emisjami polega na robienu wirtualnej straty :) kupujesz przed emisja pozniej odciecie i sprzedajesz pierwotne akcje odzyskujac czesc gotowki i generujac strate z operacji.
Zostawiasz sobie PP a pozniej nowe akcje i jezeli spolka z perspektywami trzymasz dalej i zarabiasz.

To jest proste jak drut.
Edytowany: 18 sierpnia 2010 15:26

Afro
0
Wpisów: 60
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:31:15 przy kursie: 30,70 zł
matimati2 i Taurus80 mają absolutną rację, a dla potwierdzenia polecam lekturę pt."historyczny wykres Boryszewa".
Portfel:

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:35:04 przy kursie: 30,70 zł
Proponuje założyć na forum wątek - Akcje z PP. Widzę, że mimo łopatologicznego tłumaczenia wielu ma jeszcze problem ze zrozumieniem tegobinky

Taurus80
0
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:37:26 przy kursie: 30,70 zł
maar99 napisał(a):
Witam.
Zastanawia mnie do czego dąży p. Roman podejmując ostatnie decyzje :
- nowa emisja akcji (na co zostaną wydane fundusze pozyskane z tej emisji – przecież Maflow Polska jest już uregulowany),
- przyśpieszenie dnia PP o miesiąc i załatwienie całej emisji jeszcze w tym roku (zależy im na jak najszybszym wpływie środków),
- rezygnacja z członkostwa w radzie - co oznacza, że p. Karkosik nie musi już informować rynku o każdej transakcji , którą zawiera na akcjach Boryszewa. Poinformuje tylko wtedy, gdy przekroczy progi określone ustawą. Nie będą go też obowiązywały okresy zamknięte związane z terminami publikacji raportów finansowych – także może je zmniejszyc albo i zwiększyc.
Wydaje mi się, że wszystkie te decyzje za jakiś czas połączą się w jedną całość, oby z pożytkiem dla nas.

Nowa emisja jest na przejecie maflow ktore w wiekszosci juz jest zrealizowane przynajmniej patrzac na kwote pieniezna :) te pieniadze pewnie pochodzily od pana Karkosika a on obejmie nowa emisje odliczajac pozyczone pieniadze czyli bezgotowkowo.

Przyspieszenie moze miec zwiazek ze zrobieniem straty podatkowej :) jezeli zakonczy sie w tym roku a na pewno bedzie odciecie to pan Karkosik bedzie mogl sprzedac czesc starych akcji generujac strate podatkowa :) (aby miec strate wystarczy sprzedac i tego samego dnia odkupic) tutaj wszystko bedzie zalezalo jaka ilosc akcji bedzie chcial przemielic w zaleznosc od tego zrobi to albo przez rynek albo przez pakietowki :)

A rezygnacja pomoze w zamaskowaniu calego procederu :)

Nie zapominajmy ze pan Karkosik w tym roku ladnie zarobil bo sprzedawal akcje Boryszewa i chyba impexu wiec teraz trzeba jakis myk zrobic aby podatkow nie placic :)

Taurus80
0
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:39:06 przy kursie: 30,70 zł
dolarman napisał(a):
Proponuje założyć na forum wątek - Akcje z PP. Widzę, że mimo łopatologicznego tłumaczenia wielu ma jeszcze problem ze zrozumieniem tegobinky

Ja juz na gieldzie jestem chyba od pieciu lat i zawsze przy nowych emisjach jest ten sam problem juz mi sie nawet tlumaczyc nie chce :( nawet WD gdzies opisal caly preceder zwiazany z PP

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE boryszew
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

73 74 75 76 77

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,565 sek.

qxtdrjcv
ukjitkmv
motwwbni
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wczvemrr
ddcvwjbz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat