szkieletor11111 napisał(a):czesc wszystkim. mam pewiem problem ze zrozumieniem czegos i prosilbym osoby bardziej doswiadczone o wyjasnienie mi tego.mam taki przypadek.
kupilem na gorce 1000 akcji po cenie 27zl w 2006 roku, trzymam do dzis. ostatnie prawa poboru ktore byly sprzedalem.za te pieniadze kupilem 2000 akcji po 3 zlote. i teraz mam problem. chcialem sprzedac 100 akcji tych kupionych po 3 zlote, i makler powiedzial ze nie moge ich sprzedac, tylko moge sprzedac te zakupione na gorce po 27 zloty. prosze o wylumaczenie mi o co chodzi. i druga sprawa to taka, ile wynosi obecnie cena zakupu tych akcji ktore kupilem na gorce po 27 zlotych, dowiedzialem sie ze kosztem teraz nie bedzie owo 27 zlotych, teraz podczas ich sprzedazy. pozdrawiam.
Szkieletor, odwołując się do Twojego pierwszego pytania:
Podczas sprzedaży akcji obowiązuje zasada FIFO - First In, First Out - Pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi, mówiąc po polsku.
Czyli, sprzedając swoje akcje najpierw sprzedasz te które zostały zakupione na początku. Najczęściej inwestorzy mają z tym problem odnośnie podatku od zysku. Jeszcze jeden przykład, żeby nie było wątpliwości:
1. Kupujesz akcję za 50 złotych, po czym kurs spółki rośnie do 150 złotych,
2. Decydujesz się za zakup kolejnej akcji po 150 złotych, masz teraz dwie sztuki ze średnią ceną zakupu 100 złotych,
3. Kurs spółki spada do 100 złotych, teraz jesteś "na zero", na pierwszej akcji zarobiłeś 50 złotych, na drugiej tyle samo straciłeś,
4. Decydujesz się na sprzedaż jednej akcji. W pierwszej kolejności musi zostać sprzedana akcja która została zakupiona po 50 złotych. W wyniku tego wykazujesz zysk do opodatkowania, chociaż na portfelu nie masz zysku.
Klika się i sprzedaje ;-)