PARTNER SERWISU
gapqvnlp
74 75 76 77 78
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 sierpnia 2010 15:45:11 przy kursie: 30,70 zł
Beletrystyka
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Po odcięciu da się wyliczyć parametry i pojawią się one tu
www.stockwatch.pl/prawa-poboru...

makary
0
Wpisów: 85
Wysłane: 18 sierpnia 2010 18:16:06 przy kursie: 30,70 zł
Spółka o kapitalizacji ok . 1 miliard robi emisję na 75 mln.

Więc nowe akcje będą kosztować tylko 10 gr. Nie myślcie że potroicie kapitał tylko na samej emisji...

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 18 sierpnia 2010 19:39:18 przy kursie: 30,70 zł
Taurus80 napisał(a):
style napisał(a):
ja licze tak jak moj rachunek maklerski pokazuje i wiem ile mam akcji na koncie i po jakiej sredniej i ile to mi przyniosło kasy. Może obie drogi sa prawidlowe i na jedno wychodzi, dlatego niech każdy robi co chce. Jak ktos chce dzielić to niech dzieli.. ja jednak wole mnożyc

Zrozum ze nie ma innej drogi liczenia :)
A zarobiles bo akcje nadal rosna jednak pamietaj ze kiedys przestana i pojda w droga strone emisja z PP nie jest gwarancja zysku a matematyka opiera sie na wzorach a nie czytaniu jakis rachunkow :) czy 2+2=5 ???
Oprocz matematyki jest jeszcze prawo podatkowe wave

Caly prykas z nowymi emisjami polega na robienu wirtualnej straty :) kupujesz przed emisja pozniej odciecie i sprzedajesz pierwotne akcje odzyskujac czesc gotowki i generujac strate z operacji.
Zostawiasz sobie PP a pozniej nowe akcje i jezeli spolka z perspektywami trzymasz dalej i zarabiasz.

To jest proste jak drut.

Style musisz dać się jednak skłonić do argumentacji Taurusa (prościej już tego nie mógł wyłuszczyć) i nauczyć się, iż na giełdzie nie można jedynie mnożyć gdyż w takim przypadku wszyscy bylibyśmy już obrzydliwie bogaci king Przy założeniu niezmienności kursu akcji cała operacja z emisją z PP powinna zawsze wychodzić neutralnie!

Taurus80 napisał(a):
A rezygnacja pomoże w zamaskowaniu całego procederu :)

Nie rozumiem czemu niby miałaby zamaskować proces np sprzedaży akcji przez Romka (już po odcięciu PP od kursu)? To że nie jest już w RN nie zwalnia go przecież z obowiązku informowania o zmianie stanu posiadania akcji gdy ma je "grubo" powyżej 5%!!! Proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli się mylę!Think

Ja przewiduje jednak, że im bliżej daty przyznania PP tym będzie większe ciśnienie na wzrost kursu. Choć już sam nie jestem do końca przekonany że ta emisja przyniesie nam podobne stopy zwrotu jak wcześniejsza (choć pewnie da zarobić). Lecz byłbym bardzo ostrożny przed wyciąganiem prostych analogii. Jak będzie wysoki kurs w dniu przydzielania PP to potem może nie byc już tak kolorowo. Choć przyszły poziom kursu będzie zapewne wypadkową kilku czynników jednocześnie: wyników kwartalnych, sytuacji na światowych giełdach oraz nowych fundamentalnych info ze spółki (być może o kolejnym przejęciu- ale na nie trzeba mieć zawsze środki finansowe), czy info o zmniejszeniu zaangażowania głównego akcjonariusza.

Edytowany: 18 sierpnia 2010 19:40

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 18 sierpnia 2010 20:11:17 przy kursie: 30,70 zł
Panowie kozystajac z komputera fajnie by bylo abyscie tez kozystali z wyszukiwarek np Google :)

Cytat:

Rynek musi być informowany o przekroczeniu (w górę i w dół) progów głosów na walnym zgromadzeniu: 5 proc., 10 proc., 20 proc., 25 proc., 33 proc., 50 proc. i 75 proc. Obowiązek zawiadomienia powstaje również w przypadku zmiany posiadanego udziału ponad 10 proc. liczby głosów w spółce giełdowej o co najmniej 2 proc. oraz dotychczas posiadanego udziału ponad 33 proc. głosów o co najmniej 1 proc. Obowiązek informacyjny spoczywa na akcjonariuszu, a w jego wypełnieniu pośredniczy spółka, przekazując na rynek raport bieżący

biznes.gazetaprawna.pl/artykul...

Z tego wynika ze pan Karkosik moze sobie spokojnie handlowac 3.7 mln szt akcji :) wczesniej nie mogl tego czynic poniewaz musial informowac o kazdej zmianie :)

A po zakonczeniu emisji bedzie to okolo 11mln sztuk :) Idzie tym zrobic strate podatkowa ???
Mysle ze miiedzyinnymi z tego powodu chca zakonczyc cala procedure jeszcze w tym roku :)
Edytowany: 18 sierpnia 2010 20:15

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 18 sierpnia 2010 20:22:24 przy kursie: 30,70 zł
Nie zgadzam się z tobą Taurus80. Wedle twojego cytatu i tego co ja wiem to informować trzeba zawsze wtedy i teraz też.
Edytowany: 18 sierpnia 2010 20:31

Taurus80
0
Wysłane: 18 sierpnia 2010 20:39:20 przy kursie: 30,70 zł
paya napisał(a):
Nie zgadzam się z tobą Taurus80. Wedle twojego cytatu i tego co ja wiem to informować trzeba zawsze wtedy i teraz też.

Moze zle widze albo zle mysle ale dla mnie jest jasno napisane

Cytat:

Obowiązek zawiadomienia powstaje również w przypadku zmiany posiadanego udziału ponad 10 proc. liczby głosów w spółce giełdowej o co najmniej 2 proc. oraz dotychczas posiadanego udziału ponad 33 proc. głosów o co najmniej 1 proc

Tutaj masz ten tekst przetlumaczony na troche normalniejszy jezyk :)

www.sii.org.pl/interwencje/eks...
Edytowany: 18 sierpnia 2010 20:55

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 19 sierpnia 2010 08:59:46 przy kursie: 30,70 zł
Taurus80 napisał(a):
Panowie kozystajac z komputera fajnie by bylo abyscie tez kozystali z wyszukiwarek np Google :)

Cytat:

Rynek musi być informowany o przekroczeniu (w górę i w dół) progów głosów na walnym zgromadzeniu: 5 proc., 10 proc., 20 proc., 25 proc., 33 proc., 50 proc. i 75 proc. Obowiązek zawiadomienia powstaje również w przypadku zmiany posiadanego udziału ponad 10 proc. liczby głosów w spółce giełdowej o co najmniej 2 proc. oraz dotychczas posiadanego udziału ponad 33 proc. głosów o co najmniej 1 proc. Obowiązek informacyjny spoczywa na akcjonariuszu, a w jego wypełnieniu pośredniczy spółka, przekazując na rynek raport bieżący

biznes.gazetaprawna.pl/artykul...

Z tego wynika ze pan Karkosik moze sobie spokojnie handlowac 3.7 mln szt akcji :) wczesniej nie mogl tego czynic poniewaz musial informowac o kazdej zmianie :)

A po zakonczeniu emisji bedzie to okolo 11mln sztuk :) Idzie tym zrobic strate podatkowa ???
Mysle ze miiedzyinnymi z tego powodu chca zakonczyc cala procedure jeszcze w tym roku :)

Dzięki za info. Oczywiście masz racje. Ja zapomniałem już o tym 1 % przy zaangażowaniu powyżej 33% w spółce. Ale sądziłem że chodzi Ci jednak o jakieś większe wywalanie prze Romka akcji a tego już nie mógłby ukryć. 3,7 mln akcji to przy obecnym kursie i obrotach nie powinno mieć aż tak zgubnego wpływu na kurs. Ponadto jeśli przyjąć twój tok rozumowania wywaliłby je dopiero po odjęciu PP od kursu akcji żeby wygenerować stratę.
Edytowany: 19 sierpnia 2010 09:00

Taurus80
0
Wysłane: 19 sierpnia 2010 09:08:33 przy kursie: 30,50 zł
Dokladnie wielkiego wplywu nie bedzie mialo jednak mozna juz manewrowac 3.7 mln :)
Pozatym jak ktos mysli ze pan Karkosik wyszedl z zarzadu aby pozbywac sie akcji jest w bledzie :)
Tak po cichu sie zastanawiam czy nie bylo jakiegos ukladu z tymi funduszami :) ale prawdy sie nie dowiemy.
Jako akcjonariusz wiekszosciowy to od niego zalezy jaka droga pojdzie Boryszew i nikt mu nie moze namieszac :) Rede nadzorcza moze w kazdej chwili zmienic czy sie to komus podoba czy nie wave

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 19 sierpnia 2010 12:35:26 przy kursie: 30,50 zł
Borek sie ladnie zeslizgnal w ciagu ostatnich 2 dni. Wszedlem po 3.15, ale bede trzymal perspektywicznie dalej. Mam nadzieje ze sie to odbije przed PP ;-)

del-20120121
0
Wpisów: 168
Wysłane: 19 sierpnia 2010 20:40:59 przy kursie: 30,50 zł
Link do wczorajszego wywiadu z v-ce Boryszewa w TVNCNBC:

www.tvncnbc.pl/sytuacja-w-bory...

Taurus80
0
Wysłane: 19 sierpnia 2010 21:42:25 przy kursie: 30,50 zł
Wlasnie sobie obejzalem i jak zwykle zostalem rozbawiony pytaniem o energetyke thumbright
Ciekawe czy teraz skoncza sie pytania na ten temat czy moze dalej coniektorzy beda drazyli bezsensowny temat wave
Edytowany: 19 sierpnia 2010 22:35

Wojtala
0
Wpisów: 40
Wysłane: 20 sierpnia 2010 14:15:57 przy kursie: 31,00 zł
Taurus...
Czyli jednak developerka...thumbright
A swoją drogą ta lokalizacja na Łuckiej jest bardzo ciekawa (pracuję 200m dalej). Jak wiecie lada chwila rusza budowa 2 nitki Metra, a ta działka jest tuż obok. Poza tym do centrum Warszawy jest bardzo blisko. Z tego też będą ładne pieniądze Dancing

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 20 sierpnia 2010 14:30:49 przy kursie: 31,00 zł
Wojtala napisał(a):
Taurus...

Wojtala, to się nazywa spóźniony refleks blackeye

Ze dwa miesiące temu przedstawiciel Impexmetalu wypowiadał się w TVN, że planują zabrać się za tą działkę. Potencjalni kupcy oferowali zaledwie 1/3 wartości, jaką mogli uzyskać przed kryzysem i to ich nie satysfakcjonuje.

Nie jestem z Warszawy i nie wiem, jaka jest lokalizacja, ale z tego co piszecie. To jej wartość może wkrótce wzrosnąć, niezależnie od nakładów poczynionych przez grupę.
Klika się i sprzedaje ;-)

Taurus80
0
Wysłane: 20 sierpnia 2010 14:34:02 przy kursie: 31,00 zł
Wojtala napisał(a):
Taurus...
A swoją drogą ta lokalizacja na Łuckiej jest bardzo ciekawa (pracuję 200m dalej). Jak wiecie lada chwila rusza budowa 2 nitki Metra, a ta działka jest tuż obok. Poza tym do centrum Warszawy jest bardzo blisko. Z tego też będą ładne pieniądze Dancing

Oczywistym jest ze deweloperka duzo bardziej pasuje od energrtyki :) ze wzgledu na posiadane tereny :) W porownaniu do innych firm deweloperskich beda mieli nizsze koszty ze wzgledu na brak koniecznosci kupna ziemi :) teraz tylko potrzeba kogos madrego co wymysli jak madrze zagospodarowac i wybudowac na tych terenach. O ile pamietam tereny w Warszawie, Wroclawiu i Katowicach :) same duze aglomeracje gdzie ceny lokali beda zawsze atrakcyjne dla sprzedajacych :)
Oczywiscie jeszcze 100ha w Toruniu ale tam bym bardzo chcial aby zrealizowali plan stwozenia parku przemyslowego piekna lokalizacja patrzac na Polske, do tego jeden z lepszych Uniwersytetow wiec mogloby cos ciekawego z tych polaczen wyniknac.

Wojtala
0
Wysłane: 20 sierpnia 2010 15:18:17 przy kursie: 31,00 zł
Style... nie spóźniony refleks :) Tylko niewiele było wypowiedzi na ten temat ze strony Borka. A teraz... jest!laughing6

Swego czasu na stronie grupy obejrzałem sobie prezentację spółek wchodzących w skład grupy i tam dość szczegółowo opisali jakie posiadaja nieruchomości.

A swoją drogą, nie wiem jak Wy, ale zdaje mi się, że v-prezes troszkę się rozochocił w wywiadzie, gdy wpsominał o posiadanych działkach Whistle

Taurus80
0
Wysłane: 20 sierpnia 2010 15:24:07 przy kursie: 31,00 zł
Wojtala napisał(a):
Style... nie spóźniony refleks :) Tylko niewiele było wypowiedzi na ten temat ze strony Borka. A teraz... jest!laughing6

Swego czasu na stronie grupy obejrzałem sobie prezentację spółek wchodzących w skład grupy i tam dość szczegółowo opisali jakie posiadaja nieruchomości.

A swoją drogą, nie wiem jak Wy, ale zdaje mi się, że v-prezes troszkę się rozochocił w wywiadzie, gdy wpsominał o posiadanych działkach Whistle

Dla mnie gadanie kompletnie nie ma znaczenia licza sie czyny !!!
Czy pan Karkosik kiedys opowiadal co by chcial lub co i w jakim stylu zrobi ??
Nie poprostu robi swoja robote, mamy mnostwo przykladow na GPW gdzie od lat niektorzy jedyne co robia to gadaja a najlepsze jak podnieceni przy tym gadaniu sa :) przyklad Centrozap d'oh! o spolkach pana Krauze nie wspominam a wszyscy wiemy i widzimy co z tego gadania wychodzi :)
Milczenie jest zlotem :) a czyny diamentem wave

Wojtala
0
Wysłane: 20 sierpnia 2010 16:00:32 przy kursie: 31,00 zł
Taurus80 napisał(a):

Milczenie jest zlotem :) a czyny diamentem wave

Bardziej podobała mi się wersja przed korektą Angel
Milczenie jest zlotem :) a czyny drewnem thumbright

szkieletor11111
0
Wpisów: 29
Wysłane: 21 sierpnia 2010 13:53:09 przy kursie: 31,00 zł
czesc wszystkim. mam pewiem problem ze zrozumieniem czegos i prosilbym osoby bardziej doswiadczone o wyjasnienie mi tego.mam taki przypadek.
kupilem na gorce 1000 akcji po cenie 27zl w 2006 roku, trzymam do dzis. ostatnie prawa poboru ktore byly sprzedalem.za te pieniadze kupilem 2000 akcji po 3 zlote. i teraz mam problem. chcialem sprzedac 100 akcji tych kupionych po 3 zlote, i makler powiedzial ze nie moge ich sprzedac, tylko moge sprzedac te zakupione na gorce po 27 zloty. prosze o wylumaczenie mi o co chodzi. i druga sprawa to taka, ile wynosi obecnie cena zakupu tych akcji ktore kupilem na gorce po 27 zlotych, dowiedzialem sie ze kosztem teraz nie bedzie owo 27 zlotych, teraz podczas ich sprzedazy. pozdrawiam.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 21 sierpnia 2010 14:17:24 przy kursie: 31,00 zł
szkieletor11111 napisał(a):
czesc wszystkim. mam pewiem problem ze zrozumieniem czegos i prosilbym osoby bardziej doswiadczone o wyjasnienie mi tego.mam taki przypadek.
kupilem na gorce 1000 akcji po cenie 27zl w 2006 roku, trzymam do dzis. ostatnie prawa poboru ktore byly sprzedalem.za te pieniadze kupilem 2000 akcji po 3 zlote. i teraz mam problem. chcialem sprzedac 100 akcji tych kupionych po 3 zlote, i makler powiedzial ze nie moge ich sprzedac, tylko moge sprzedac te zakupione na gorce po 27 zloty. prosze o wylumaczenie mi o co chodzi. i druga sprawa to taka, ile wynosi obecnie cena zakupu tych akcji ktore kupilem na gorce po 27 zlotych, dowiedzialem sie ze kosztem teraz nie bedzie owo 27 zlotych, teraz podczas ich sprzedazy. pozdrawiam.

Szkieletor, odwołując się do Twojego pierwszego pytania:

Podczas sprzedaży akcji obowiązuje zasada FIFO - First In, First Out - Pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi, mówiąc po polsku.

Czyli, sprzedając swoje akcje najpierw sprzedasz te które zostały zakupione na początku. Najczęściej inwestorzy mają z tym problem odnośnie podatku od zysku. Jeszcze jeden przykład, żeby nie było wątpliwości:

1. Kupujesz akcję za 50 złotych, po czym kurs spółki rośnie do 150 złotych,

2. Decydujesz się za zakup kolejnej akcji po 150 złotych, masz teraz dwie sztuki ze średnią ceną zakupu 100 złotych,

3. Kurs spółki spada do 100 złotych, teraz jesteś "na zero", na pierwszej akcji zarobiłeś 50 złotych, na drugiej tyle samo straciłeś,

4. Decydujesz się na sprzedaż jednej akcji. W pierwszej kolejności musi zostać sprzedana akcja która została zakupiona po 50 złotych. W wyniku tego wykazujesz zysk do opodatkowania, chociaż na portfelu nie masz zysku.
Klika się i sprzedaje ;-)

Taurus80
0
Wysłane: 21 sierpnia 2010 14:17:48 przy kursie: 31,00 zł
szkieletor11111 napisał(a):

Kosztem zakupu bedzie 27zl bo po tyle nabyles wiec przy sprzedazy po obecnej cenie bedziesz mial 23.90 zl straty na 1 akcji :)
A nie mozesz sprzedac tych kupionych po 3 jako pierwszych bo dziala zasada sprzedazy pierwszych zakupionych i tutaj nic nie zakombinujesz. Wiec osobiscie na twoim miejscu sprzedalbym 1000 szt i w ten sam dzien odkupil ile chcesz bedziesz mial wygenerowana strate 23 900 zl Chyba systemu podatkowego nie trzeba tlumaczyc :) wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

74 75 76 77 78

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,449 sek.

orvlehiv
fxsenvsi
jdhpgrso
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hurljlvj
kvjnazpl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat