0 Dołączył: 2008-09-07 Wpisów: 17
Wysłane:
2 grudnia 2008 00:46:15
przy kursie: 27,98 zł
A ja przewiduje wysoka dywidende z tego roku która może wysoko wynieś kurs w niedalekiej przyszłości :) Zyski w ty roku KGHM ma spore porównywalne z poprzednim wtedy dywidenda wyniosła 9 zł a rząd potrzebuje kase żeby załatać dziure budżetową PKO niewypłaci dywydendy bo wiadomą banki mają ciężko. Rząd potrzebuje ksase bo wzrost PKB obniżył do 3,7 na pewno nie pogrardzi kasą z KGHM-u.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 198
Wysłane:
2 grudnia 2008 18:48:46
przy kursie: 28,69 zł
mojeinwestycje.interia.pl/news...Cytat:KGHM (KGH): KGHM: Rekordowy poziom zabezpieczeń 01.12.2008 07:58 Specjaliści od transakcji zabezpieczających w KGHM mieli nosa. Na początku III kwartału, jeszcze przed drastycznym spadkiem cen miedzi, zabezpieczyli kurs tego metalu dla 70 proc. produkcji ze wsadów własnych (70 tys. ton).
Transakcje zostaną rozliczone w IV kwartale po cenie minimalnej 6 tys. USD za tonę, ustalił "Parkiet". Wolumen zabezpieczonej produkcji na koniec roku jest rekordowy w 10-letniej historii hedgingu Polskiej Miedzi i wynika z pesymistycznej oceny koniunktury w tym okresie. Wszystko wskazuje na to, że cena minimalna, jaką KGHM zagwarantował sobie dla 70 proc. produkcji, w IV kwartale będzie znacznie wyższa od średniego kursu metalu w tym czasie. Średnia cena miedzi w okresie październik - listopad wynosi 4,3 tys. USD/t. Przedstawiciele Polskiej Miedzi przyznają, że dzięki zabezpieczeniom spółka prawdopodobnie zrealizuje plan finansowy na ten rok. Gdyby nie hedging, zysk netto byłby znacznie niższy od prognozowanych 2,9 mld zł. W kolejnych latach sytuacja finansowa KGHM niewątpliwie pogorszy się, co będzie miało także wpływ na dobór instrumentów zabezpieczających. Spółki może nie być stać na kosztowne opcje put, które stosuje teraz.
O tym, dlaczego hedging ma tak duże znaczenie dla KGHM i jak spółka stosuje go w praktyce, opowiadają "Parkietowi" Marcin Mostowy i Jarosław Romanowski, specjaliści ds. zabezpieczeń w KGHM. Tłumaczą także, że nagłośniony przez "Parkiet" problem dotyczący strat, jakie wiele spółek ponosi z tytułu transakcji na opcjach walutowych, nie dotyczy KGHM. Spółka stosuje bowiem proste instrumenty zabezpieczające.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-04 Wpisów: 418
Wysłane:
4 lutego 2009 10:46:41
przy kursie: 31,50 zł
KGHM ostatnio zachowuje sie chyba najlepiej w WIG20. Pewnie dlatego, ze dla niego slabnaca zlotowka jest bardzo dobra wiadomoscia.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
10 lutego 2009 10:35:49
przy kursie: 36,58 zł
Artur napisał(a):KGHM ostatnio zachowuje sie chyba najlepiej w WIG20. Pewnie dlatego, ze dla niego slabnaca zlotowka jest bardzo dobra wiadomoscia. jeszcze swojego czasu był po 27 teraz 37. Duży obrót akcjami, więc zainteresowanie jest. Spółka dobrze rokuje mimo kryzysu. Szczegolnie że maja chęć zakupić nowe złoża. Oby tak nie wtopili jak z tymi w Afryce X lat temu, że nastapila rewolucja i nagle stracili dostęp do złóż (w Kongo bodaj)
Edytowany: 10 lutego 2009 10:37
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
15 lutego 2009 00:07:13
przy kursie: 33,55 zł
KGHM dla inwestorów to 2 wartości - trend i dywidenda. No i duża płynność. Dywidenda niepewna (wypowiedż ministerstwa skarbu), a jeżeli już to wysokość raczej nie duża. W 2004 koszty wytworzenia 1 tony miedzi to było około 6 000 pln. Cena miedzi w Londynie rosła do około 3300 USD/tonę, a kurs USD/pln to 3,6. Dziś przy zbliżonych cenach miedzi w USD i prawie podobnym kursie koszty wytworzenia dojda pewnie do 12 000. W 2007 było to 11 000, ale pewnie w 2008 to wzrosło. Związki teraz żądają 8% podwyżki. Za 2004 było 2 zł dywidendy na akcję. Za 2009 będzie o to trudno, nawet przy zhedgowaniu produkcji w 1 kwartale 2009 na dużo wyższym poziomie. Czyli w perspektywie nie widać czynnika, który miałby odmienić trend, bo w powrót ceny miedzi na poziom 6-8 tys USD za tonę w perspektywie roku nie wierzę. Producentów miedzi i to o niższym niż w KGHM-emie poziomie kosztów jest jeszcze kilku i to większych. Aha cena akcji w 2004 wynosiła około 30 zł. Czyli trend nie jest sprzymierzeńcem, choć dalszy spadek wartości złotówki z jednej strony podwyższy przychody, z drugiej obniży wartość akcji w walucie i uatrakcyjni cenę. Ale tylko na jakiś czas. Wracając do wyceny akcji do ukazał się wywiad z p. Jakubasem w sprawie opcji i jego strategii inwestycyjnej, no i oczywiście stanu naszej gospodarki. Ni z tego ni z owego powiedział coś o KGHmie:
"Związki zawodowe też będą musiały zweryfikować swe zapędy. Być może w KGHM-ie trzeba będzie zredukować płace o jakieś 30 proc., by utrzymać miejsca pracy. Inaczej może dojść do sytuacji, w której produkcja KGHM-u stanie się nieopłacalna. I będzie z nim tak, jak ze stoczniami. "
Nie chodzi mi o związki, ale rzeczywiście stały wzrostróżnych kosztów w tym molochu może go rozłożyć na łopatki.
Dodaję jeszcze opinię-prognozę saxobanku na temat cen miedzi w 2009 roku:
"Miedź jest podatna na cykle biznesowe ze względu na fakt, iż jest ważnym surowcem budowlanym i przemysłowym. Ponieważ nastąpiło gwałtowne i bezprecedensowe ograniczenie działalności gospodarczej, zapotrzebowanie na miedź załamało się. A jednak ceny miedzi spadły tylko do poziomu z roku 2005 (około 150). Według naszych obliczeń krańcowy koszt produkcji dla większości przemysłu wynosi około 70 centów za funt. Uważamy, że bardzo wysokie ceny surowców w latach ubiegłych doprowadziły do załamanie się zapotrzebowania tj., znaleziono stałe zamienniki i alternatywne materiały produkcyjne dla przemysłu. To częściowo spowodowało załamanie się popytu. Kolejnym powodem mogą być dotychczas ukryte spekulacyjne zapasy, które zachwiały statystyką popytu/podaży i doprowadziły do tego, że wszyscy uwierzyli, że popyt przewyższał przez lata podaż. Teraz poddajemy w wątpliwość takie postrzeganie sytuacji i wierzymy, że rynek zostanie zalany tymi zapasami… co może doprowadzić do sytuacji, w której ceny mogą być niższe niż krańcowe koszty produkcji"
Wnioski z powyższego są następujące, wg mnie:
1. Światowi producenci mogą dostarczyc dodatkową miedż po kosztach czyli za mniej niż połowę ceny. Dziś owe 150 za funt to około 3300 USD za tonę, a koszt krańcowy 70 - 1540 USD. Nawet zwiększając produkcję KGHM może nie być w stanie się utrzymać na powierzchni, ze swoimi kosztami (nie wydaje mi się, że pozyskanie kolejnej tony kosztowało mniej niż połowa dotychczasowego kosztu 1 tony w przypadku znaczącego wzrostu produkcji), gdy dla konkurencji będzie to dopiero granica opłacalności. 2. Trend światowy - rekomendacje analityków dla rynku miedzi - nie będzie przyjacielem wartości akcji KGHM
Edytowany: 15 lutego 2009 17:14
|
|
0 Dołączył: 2008-09-26 Wpisów: 60
Wysłane:
15 lutego 2009 17:16:43
Nie wiem jak Wy to widzicie, ale po mojemu od dna pod koniec października trwa bardzo silna akumulacja na dużym wolumenie, na wykresie dopatrzyłem się początku budowy formacji trójkąta, co może być tego potwierdzeniem. Sytuacja na miedzi póki co nie wygląda źle, mniej więcej stały minimalny wzrost od jakiegoś czasu. Jeżeli sytuacja na miedzi drastycznie się nie zmieni, to moim zdaniem, może być ciekawie.
Pewnie nie patrzę na to obiektywnie, bo udało mi się załapać na ostatni dołek poniżej 27, i pewnie dlatego doszukuję się wszystkiego co wróży wzrosty, ale wydaje mi się, że powrót poniżej 30 zł, jeżeli do niego dojdzie, dużo ludzi uzna za promocję.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 157
Wysłane:
15 lutego 2009 18:44:51
Ujme to tak, od 3 lutego patrząc na wykres Ichimoku jesteśmy ponad chmurami i świeci słońce. Wsparcie na 31.5 powinno pomóc. Walor jest w trędzie wzrostowym od 27 października. Nie mam go w swoim portfelu ale jest godny uwagi... Spekulując myśle tu o środa czwartek
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
15 lutego 2009 21:00:08
Uwagi o KGHMie z mojej strony nie mają na celu prognozowanie kursu, w szczególności w zbliżającym sie tygodniu czy dwóch. Zwracam tylko uwagę, że nasza czołowa dziś spółka giełdowa, niekoniecznie ma przed sobą taką świetlaną przyszłość, a dzisiejsza mocna pozycja w wyniku kryzysu może się całkowicie odmienić. Kto wie czy decydujące nie będą rozmowy o podwyżkach. Podwyżki tak - zwolnienia tak (także, a może przede wszystkim w dyrekcjach). Podwyżki nie - zwolnienia nie. Póki co. Ale w obu przypadkach działania na rzecz obniżenia kosztu jednostkowego uzyskania tony miedzi. Inaczej może być po KgHMie. A o takich działaniach słychać bardzo mało. Zamierzone uzyskanie 200 mln oszczędności z tytułu centralizacji zamówień i pewnych zmian organizacyjnych to tylko (aż ?) niecałe 400 zł (110 USD) na tonie. W świetle tego co napisałem i cytowałem powyżej potrzeba zmian nawet i 10 krotnie większych. To będzie trudne.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-17 Wpisów: 218
Wysłane:
15 lutego 2009 21:57:17
Cytat:Zamierzone uzyskanie 200 mln oszczędności z tytułu centralizacji zamówień i pewnych zmian organizacyjnych to tylko (aż ?) niecałe 400 zł (110 USD) na tonie. W świetle tego co napisałem i cytowałem powyżej potrzeba zmian nawet i 10 krotnie większych. To będzie trudne. pracuje w duzej miedzynarodowej firmie ( nie wazne jakiej), i tylko na swim pietrze moglbym wskazac osoby ktore nie wnosza nic do dzialanosci firmy. ALe jest takie narzedzie jak value creation analysis. Mysle ze przydaloby sie obowiazkowo wdrozyc je we wszystkich firmach. Jelsi dane stanowisko nie generuje wartosci, to sie je likwiduje. Mysle ze takie krytyczne spojrzenei na samych siebie przydaloby sie wszelkich polskim molochom... i w sumie kazdej firmie, rowniez w mojej. konczac watek oszczednosci, zastanawiam sie jak ktos obliczyl 200 mln oszczednosci. Czy tle mu brakuje, czy moze tyle wychodzi z jakis analiz, a moze przyszedl jakis gosc z konsaltingu i powiedzial ze mozna uszczknac x% kosztow, i stad to sie wzielo. Genralnie wszytski polskei firmy sa za drogie... stad 10 mln ton wegla z importu a kopalnie na skraj bankructwa, ot polska wlasnie.
Edytowany: 15 lutego 2009 21:57
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
16 lutego 2009 17:00:15
przy kursie: 34,50 zł
Ciekawy tekst o miedzi, a więc i pośrednio o KGHM pojawił się w portalu MarketWatch - kto chce tego zachęcam do lektury tekstu o Dr Copperze :) www.marketwatch.com/News/Story...{6AFAA557-1251-4B31-AEE1-517A9F287FF7} Jeżeli prawda jest co piszą, to przy okazji mamy nowy wskaźnik pomagający w wypatrywaniu nadchodzącej hossy.
Edytowany: 16 lutego 2009 17:01
|
|
|
|
Wysłane:
16 lutego 2009 17:50:01
przy kursie: 34,50 zł
Nie wiem czy ten wskaźnik jest znowu taki nowy, ale bez wątpienia jest bardzo ważny. W długim okresie kurs miedzi jest silnie skorelowany ze wzrostem ekonomicznym. W przypadku recesji znacznie obniża się ilość wznoszonych konstrukcji budowlanych takich jak: domy, mosty, itd.
|
|
Wysłane:
23 lutego 2009 20:03:21
przy kursie: 33,80 zł
|
|
Wysłane:
23 lutego 2009 22:23:17
przy kursie: 33,80 zł
Kanał jest wzrostowy nie neguje tego, mówie tu tylko o kilku dniach spadkowych
|
|
0 Dołączył: 2009-02-24 Wpisów: 1
Wysłane:
24 lutego 2009 11:52:31
przy kursie: 33,25 zł
Jakie spadki? po co ta panika?? Normalne wahania kursu... spójrz na dane z grudnia, listopada.. 22-28zł.. a dziś?? powyżej 30.. a jak spadnie do 28.. to trzeba kupować!!!!!!
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 18
Wysłane:
25 lutego 2009 23:45:52
przy kursie: 32,62 zł
Ubarwiając nieco wykres Addi wygląda to tak:  kliknij, aby powiększyća w powiększeniu tutaj: media.stockwatch.pl/data/broke...na razie problem co widać i z górnym ograniczeniem starego kanału spadkowego i z tą pierońską czerwoną prostą.  Chce spółka rosnąć? MUSI je pokonać. a ta pokręcona-falująca czerwona to średnia sma 15dniowa, wczoraj i dziś jako dodatkowy opór, wcześniej wsparcie. no to zobaczymy co wyjdzie w praniu
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 lutego 2009 23:30:16
przy kursie: 34,15 zł
Co wie rynek, czego my nie wiemy, że tak niedowartościował tę spółkę. Oczywiście przestała być megazyskowna jak dawniej, tj. nie robi 25-30% marży zysku netto, tylko 9% jak w IV kwartale, ale to jest nadal ćwierć miliarda złotych. I to żywej gotówki, a nie przeszacowań i wycen. Samych aktywów netto na akcję jest za 54 złote. Gdyby założyć, że roczny zysk spadnie z obecnych 2,7 mld zł na powiedzmy skromny 1 mld zł na najbliższe parę lat, to dawałoby wycenę na poziomie 51 zł za akcję. Nie wiem jeszcze nic o miedzi, ale zaczynam ciekawym okiem patrzeć na aktualną cenę spółki.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
3 marca 2009 17:40:37
przy kursie: 37,00 zł
Nie mam czasu na wnikanie i po rekomendacji Wodza pozwoliłem sobie ba mały pakiecik ;) Mieć (dz) lepiej niż nie mieć (dz) ;)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-20 Wpisów: 20
Wysłane:
4 marca 2009 13:41:39
przy kursie: 41,75 zł
Rewelka, kupilem za 27 zl i trzymam dlugoterminowo. Nie sadzilem ze w tak krotkim czasie tak urosnie spolka z W20.
|
|
Wysłane:
4 marca 2009 14:23:57
Mi też się micha cieszy ;) Ostatni opór przebity, na miedzi też więc może być wesoło ;) jesteśmy przy górnym ograniczeniu kanału wzrostowego, dobrze byłoby jutro wyskoczyć ponad #:d/
Edytowany: 4 marca 2009 14:24
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
4 marca 2009 15:15:52
Swoje chyba ugrałem... Ograniczam pakiet do średniej wielkości pozycji ;) Jak na kilka dni stopa zwrotu inwestycji niezła ;) Dzięki Wodzu za "nagonkę" ;)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.