PARTNER SERWISU
baggfsho
23 24 25 26 27
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 lipca 2010 22:48:00 przy kursie: 4,80 zł
Zremb nie ma wiele kredytów, na koniec marca około 6 mln zł.
Majątek trwały księgowo ponad 25 mln zł. Jeżeli miałby mieć kłopot z finansowaniem, to przez słabą rentowność.
Są różne powody, czemu robi się projekty w spółkach zależnych, a nie wszystko na kupie w jednej. Długo by dywagować, ale nie mamy czego rozważać, bo to co mówi komunikat już obgadane, a nic więcej nie wiadomo.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 4 sierpnia 2010 11:05:56 przy kursie: 5,25 zł
irfy napisał(a):
pop napisał(a):
mily napisał(a):
powiem krotko:
cierpliwoscihello1

Irfy,co pokazuje "wskaźnik miłego..."?thumbright

Wąski kanał boczny 0,90 - 0,95 do czasu raportu za Q2. Po raporcie, jeżeli będzie zachęcający - przejście o poziom wyżej i kiszonka wokół złotówki. Żeby ruszyć tu powyżej 1,1 - przy opinii, jaką cieszy się firma i jej główni akcjonariusze, wyniki musiałyby być naprawdę olśniewające. Ewentualnie kurs mógłby zostać podniesiony przez coś na miarę fuzji z Henczke, jednak i tu nie oczekiwałbym przesadnego entuzjazmu - akcjonariusze wszelcy mimo wszystko mają jakąś pamięć, a i na wykresy co poniektórzy zerkają, wyciągając stosowne wnioski:)
Edycja: Wszystko to oczywiście przy założeniu, że jakoś poważnie nie tąpnie szeroki rynek. Czyli WIG20 w widłach 2200-2400, WIG niespadający grubo poniżej 40 tys., żadnych złych wieści w stylu "Bankructwo Portugalii", albo jakiegoś trupa w szafie któregoś z banków.
Mały rozjazd z Twoimi prognozami. Co w chwili obecnej mówią Twoje kreski?

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 sierpnia 2010 12:10:39 przy kursie: 5,25 zł
Lepiej byś się nie wypowiadał na temat prognoz,bo te twoje prognozy z ostatniego roku-to już się ZUPEŁNIE rozjechały...!Wig20 blisko poprzedniego szczytu,a Zremb dalej poniżej twojego 1,20.Z perspektywy roku można powiedzieć,że trzymanie tej spółki od lipca ub.roku okazało się jedną z najsłabszych inwestycji,choć nie powiem,mi i Irfemu dawał nie najgorzej zarobić,tyle,że na spekulacji,a nie na głupiemu trzymaniu papierów...
Edytowany: 4 sierpnia 2010 12:11

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 4 sierpnia 2010 13:31:21 przy kursie: 5,25 zł
Joker napisał(a):
Mały rozjazd z Twoimi prognozami. Co w chwili obecnej mówią Twoje kreski?

Haha, uśmiecham się:) I to szczerze, bez żadnej złośliwej zgryźliwości:) A czy to ja mówiłem, że jestem nieomylny? Zresztą, jeśli wczytasz się uważnie w mój post, zauważysz wzmiankę o "innym wydarzeniu, porównywalnym z fuzją z Henczke". Może więc kroi się coś takiego, nie wiem:)
Jeśli chodzi o kwestie kreskowo-organizacyjne - mój drogi przyjacielu współakcjonariuszu - ja tu nawet wszedłem, po kursach mieszczących się w moich widełkach, ze stopem na 0,92 :) Użyłem do tego kapitału "rozrywkowego", przeznaczonego do spekulacji na Oilu i innych "interesach życia" i dorzuciłem co nieco z tego, co dostałem, kiedy SL wykopał mnie z hukiem z pozycji na IDMie:)
Co "moje" kreski mówią teraz? To proste. Jeżeli kurs przebije 1,2 i utrzyma się tam przez miesiąc, wtedy uznam, że faktycznie jest szansa na jakieś dalsze wzrosty. Jeśli nie, prognozuję powrót do przerabianego tu już namiętnie trendu bocznego, z górnym ograniczeniem 1,2 i dolnym - 0,85. Zakres w miarę bezpieczny, nie da się stracić majątku, ale kiedy zacznie się sypać, może być problem, bo obroty na papierze mizerne i wyjście stąd jakimś większym pakietem może okazać się drogą przez mękę. Uciekałem stąd większymi pakietami, więc wiem co mówię:)
Jeśli chodzi o kwestie pozostałe - na razie, na dzień dzisiejszy, nie widzę tu żadnego szału. Kurs przekroczył złotówkę, to wszystko. Jeśli porównać zachowanie się kursu do takiego na przykład Boryszewa, nie mówiąc już nawet o Karenie, Komputroniku, czy Beefsanie, to jest to nadal bieda z nędzą. Niemniej jednak, jeśli w najbliższym czasie na horyzoncie ukaże się choćby cień... no, nie mówmy o ekstremach w stylu 1,8, ale, dajmy na to, również baśniowe - 1,4 - jestem skłonny uznać, że spółka ma jakieś lepsze perspektywy i nawet publicznie to przyznać. Do tego jednak czasu - pozostanę sceptyczny :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

irfy
0
Wysłane: 5 sierpnia 2010 15:53:17 przy kursie: 5,10 zł
Niestety :) Moja wiara w spółkę znów nie wytrzymała próby czasu, tak więc pożegnaliśmy się:) Czule, jak niemal zawsze. Niemniej jednak, zamierzam zawitać tu ponownie, jak tylko kurs osiągnie jakiś rozsądny poziom. Do tego czasu - ostrożna obserwacja. Ciekawe tylko, co wywołało to chwilowe ożywienie? Nic, pewnie z racji chwilowości nie będzie mi dane dowiedzieć się:) Swoją drogą ciekawe, ilu ludzi ustawiło tu stopa na złotówce i do ilu zjedzie, kiedy kurs ją liźnie:)

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 9 sierpnia 2010 17:35:30 przy kursie: 5,20 zł
Dzisiejszy wywiad w CNBC

www.tvncnbc.pl/stocznia-i-kont...

irfy
0
Wysłane: 9 sierpnia 2010 18:56:30 przy kursie: 5,20 zł
Joker napisał(a):
Dzisiejszy wywiad w CNBC

www.tvncnbc.pl/stocznia-i-kont...

"I w bólach przesłuchiwać będziesz", jak oznajmia nam pismo. Tak też się stało. Moją uwagę przykuło kilka interesujących spraw, opiszę je może nie w kolejności chronologicznej, ale takiej, w jakiej będą przychodziły mi do głowy. Tak łatwiej. Tak więc - pierwsza kwestia - pierwszy kwartał. O ile się nie mylę, w poprzednim wywiadzie, pan prezes z tradycyjną już miną uśmiechniętego półgębkiem sfinksa raczył był oznajmić, że wyniki były dziadowskie z powodu ciężkiej zimy i warunków meteorologicznych ogólnie złych. Teraz okazuje się, że to jakaś stal. Zardzewiała im od tych warunków, czy jak? Moim zdaniem po prostu nie mieli zamówień. Zdanie prywatne. Rzecz kolejna - Henczke. Konkluzja narzuca się sama: I po diabła im to było? "Ciężka, nierentowna spółka ze "złymi" kontraktami, restrukturyzacja potrwa jeszcze rok z okładem. Nie można było czegoś lżejszego, bez złych kontraktów?
Następna kwestia nieco bardziej optymistyczna - Nawimor. Jak pisałem szmat czasu temu - módlmy się o powodzie i wszelkie inne zniszczenia. Myślałem wtedy o Czechach, bo tam miał Nawimor największe kontrakty, ale jak widać - ktoś wymodlił. Nie ośmielam się pisać, kto:) Tak czy inaczej, w tym przypadku warunki meteorologiczne stanęły po stronie firmy. Może więc żadna stal już im się nie rypnie. Nie rozumiem natomiast zdania o kolejnej emisji. Kto wyemituje te akcje? Zremb? Nawimor? A jeśli Zremb to.. ehm ehm... z prawem poboru aby? Kolejna sprawa - stocznia. Tu już gorzej. Moim zdaniem mogę wkopać się w to tak samo jak w Henczke. Z punktu widzenia firmy, wypłat dla kierownictwa i zarządu - może i nieszkodliwe posunięcie. Może i ma to przyszłość, chociaż jeśli chodzi o statki - lokalny przemysł stoczniowy leży i kwiczy. W Azji taniej. Co do transportu wielkogabarytowych konstrukcji drogą wodną - przypomina to zakup browaru po to, żeby napić się piwa. Nie prościej byłoby kupić kawałek gruntu przy rzece, żeby mieć dojście i wynająć statek? Trzeba było od razu inwestować w stocznię? Na razie jednak wstrzymam się z oceną tego kroku, mam jednak do niego stosunek neutralny z domieszką negatywnego. Z tej przyczyny, że jestem giełdowym spekulantem, groszołapem paskudnym. Skoro ja mogę kręcić na to nosem, inni tez mogą. Co oznacza, że nici z szybkiego zysku, jak na Boryszewie czy Sanwilu. Ostatnia sprawa - kwestia iracka. Tutaj prezes zapunktował, przynajmniej u mnie. Zdanie na temat "gaszeniu optymizmu" oszczędziło mi pisania. Dzięki temu ja nie będę musiał tego robić:)
Co do kursu, bo to chyba wszystkich ciekawi, nie mam wiele do dodania. Magicznym progiem będzie 1,2. Jeśli cena dotelepie się jakoś do tego poziomu i nie zwali na ryj po dwóch, trzech tygodniach, może warto zacząć przyglądać się baczniej. Do tego czasu - wchodzimy na własne ryzyko, małą kasą i ustawiamy wąskie stopy :)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 9 sierpnia 2010 22:37:54 przy kursie: 5,20 zł
Faktem jest - irfy - że prezes to zacnej fantazji kawaler.
Jako właściciel małego "geszeftu" wiem że łatwiej często zbudować coś od podstaw, niż naprawić stary "rozpiździaj" (przepraszam za wyrażenie).
Nie podobają mi się te wszech branżowe przejęcia, bo znakiem tego nie radzą sobie ze swoją działalnością na której się najlepiej znają (znali?)
Dobrze że prezio zaznaczył, że na tym się zakończy rozrost grupy i teraz będzie się trzeba skupić na reformacji swoich dóbr, bo bym pomyślał że w kolejnym kroku będą się starali o pozyskanie bajkonuru by z kosmosu mieć pełny wgląd w szeroki wachlarz swoich spółek.

Tak więc fundamentalnie widze tu jak na razie wizje zarządu co do dalszego rozwoju spółki - choć kierunek branżowy coraz bardziej rozmyty, ogromny potencjał do kreowania dalszych prowzrostowych wizji nie koniecznie mających swojego odzwierciedlenia w wynikach oraz niewątpliwą umiejętność pozyskiwania kapitału od akcjonariuszy.

Technicznie podoba mi się, że w wielkich bólach pare miesięcy temu zremb odnalazł swoje dno, oraz to że po jego podwójnym wykreśleniu kreuje obecnie kolejne wybicie.

Niech więc leci zrembaty w kosmos - czego wszystkim zainteresowanym życzę.
Edytowany: 9 sierpnia 2010 22:38

Ivo Norylsk
0
Wpisów: 8
Wysłane: 10 sierpnia 2010 13:15:49 przy kursie: 5,15 zł
Witam wszystkich uczestników forum,

Obserwuję ZREMB od pewnego czasu. Technicznie wygląda fajnie. Fundamentalnie mimo wszystko chyba też. Spółka Matka prowadzi prostą i zrozumiałą działalność polegająca na projektowaniu i spawaniu konstrukcji stalowych. Sumując wartość umów na dostawę kontenerów można szacować jednostkowe przychody spółki na poziomie ok. 30 mln pln, a zysk netto za 2010 na poziomie ok. 2-3 mln pln. Ten fragment biznesu jest dosyć zdrowy.

Przejęte firmy też powinny mieć raczej przychody wyższe od uzyskanych w 2009 roku. Patrząc na kontrakty zawarte przez Hemex można szacować, że spółka wykaże co najmniej 50 mln pln przychodów za 2010. Navimor z uwagi na segment rynku w jakim działa (umacnianie nabrzeży) po minionej powodzi, na brak pracy też raczej nie będzie narzekać. Problemem może być rentowność samych kontraktów, chociaż dotyczas firmy wypracowywały niewlekie zyski.

Ile jest warta Spółka? Sadzę, że w długim terminie, po restrukturyzacji spółek zależnych, grupa spokojnie może generować ok. 7 mln pln rocznie dla akcjonariuszy (po odjęciu już zysków mniejszości). Jeśli tak by się stało to przy dyskoncie 12% grupa ZREMB byłaby warta ok. 58 mln pln, czyli 1,85 pln na 1 akcję. Pewnie dlatego kurs wzrósł z 0,80 pln do ponad 1,00 pln.

Co będzie dalej zależy od wyników w sprawozdaniach za kolejne kwartały, ogólnej koniunktury na GPW oraz (z uwagi na bardzo niewielki wolumen akcji w obrocie) od ewentualnych ataków spekulantów.

Pozdrawiam.

Edytowany: 10 sierpnia 2010 13:22

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 10 sierpnia 2010 23:56:53 przy kursie: 5,15 zł
Specyficzny wątek. Jeden z nielicznych, na którym zebrało się grono nie tylko wytrawnych inwestorów, ale i wirtuozów słowa pisanego, suto zakrapianego sarkazmem blackeye
Klika się i sprzedaje ;-)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 11 sierpnia 2010 00:52:49 przy kursie: 5,15 zł
A to prawda v3nom...wave
Wątek wybitnie specyficzny,jedni sypali humorem,inni byli(delikatnie mówiąc)humorzaści.
Najlepiej chyba tutaj sobie radzi Irfy i Buldi,a najgorzej-też wiemy kto...
Ja całkiem przyzwoitą kaskę na tej spółce zarobiłem w IIIkwartale ub.roku,w tym półroczu raczej skromnie.Ale jakoś nie ufam tej spółce przez te dziwactwa i niejasności,gruszki na wierzbie raczej mi nie smakują.A lepiej mrużyć oko na niektóre "sensacyje" prezesa,by potem nie stać pod wierzbą-tyle,że płaczącą...Boo hoo!

misiolek33
0
Wpisów: 29
Wysłane: 23 sierpnia 2010 16:50:57 przy kursie: 4,95 zł
2010-08-16 43/2010 Zawarcie znaczącej umowy.

Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 ) Ustawy o ofercie – informacje bieżące i okresowe.

Raport bieżący nr 43/2010

Zarząd Zakładu Budowy Maszyn „ZREMB-CHOJNICE” S.A. ( Emitent ), informuje, że w dniu 16 sierpnia 2010r. powziął informację od Zarządu Spółki zależnej od Emitenta tj. Hemex – Budownictwo Spółka z o.o., o następującej treści:
„Zarząd Spółki Hemex – Budownictwo Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku informuje, że w dniu 13.08.2010r. zawarł umowę na wykonanie prac budowlanych dla zadania Kontrakt nr 03 „Budowa kanalizacji sanitarnej, deszczowej i wodociągu w Osiedlu Ludwików”. Realizowanych w ramach projektu „Budowa i modernizacja systemu sieci wodno – kanalizacyjnej na terenie Miasta Bełchatowa”.
Zamawiającym jest Zakład Wodociągów i Kanalizacji „WOD. – KAN.” Sp. z o.o.
1. Całkowita wartość netto: 12.485.735,00 złotych (dwanaście milionów czterysta osiemdziesiąt pięć tysięcy siedemset trzydzieści pięć 00/100)złotych.
2. Termin zakończenia realizacji – 12 sierpnia 2012r. (24 miesiące od dnia podpisania umowy)
3. Przewidziane kary umowne:
• Za opóźnienia w wykonaniu przedmiotu Umowy w wysokości 0,05% wynagrodzenia umownego brutto, za każdy dzień opóźnienia,
• Za opóźnienia w usunięciu wad stwierdzonych przy odbiorze częściowym w wysokości 0,1% wynagrodzenia umownego brutto za każdy dzień opóźnienia liczonego od dnia wyznaczonego na usunięcie wad,
• Za opóźnienia w usunięciu wad stwierdzonych przy odbiorze końcowym lub w okresie gwarancji i rękojmi w wysokości 0,5% wynagrodzenia umownego brutto za każdy dzień opóźnienia liczonego od dnia wyznaczonego na usunięcie wad,
• Za odstąpienie od Umowy przez którąkolwiek ze stron z przyczyn, za które odpowiada Wykonawca w wysokości 10% wynagrodzenia umownego brutto,
• Zamawiający zapłaci Wykonawcy kary umowne za odstąpienie od Umowy z przyczyn, za które wyłączną odpowiedzialność ponosi Zamawiający w wysokości 10% wynagrodzenia brutto.
• Zamawiający będzie miał prawo wykorzystać, w celu pokrycia kary umownej, zabezpieczenie należytego wykonania Umowy,
• Zamawiający może, ponad zastrzeżone w Umowie kary umowne, dochodzić odszkodować na zasadach ogólnych do wysokości poniesionej szkody.
Wykonawca udziela gwarancji jakości na okres 60 miesięcy (5 lat).

smigaczu
0
Wpisów: 1
Wysłane: 31 sierpnia 2010 20:47:12 przy kursie: 4,85 zł
A będzie ktoś analizował ZREMB z ekipy SW, bo trochę tu namieszało się w grupie violent1

irfy
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 21:33:31 przy kursie: 4,85 zł
smigaczu napisał(a):
A będzie ktoś analizował ZREMB z ekipy SW, bo trochę tu namieszało się w grupie violent1

Zanalizować, to pewnie zanalizuje :) Nie sądzę jednak, żeby napisał ci to, co zapewne chcesz przeczytać - że "faktycznie namieszało" i teraz już będzie sielsko-anielsko:) Gdyż raczej nie będzie, a przynajmniej nie w ciągu najbliższego półrocza, bo z tego co widzę, raport jest dziadowski, przynajmniej na moje oko. Owszem, jest zysk, ale - u diabła, w porównaniu do obecnej wielkości spółki to mysz, urodzona przez górę. Żelastwa. Kurs? Osobiście stawiam na powrót na "z góry upatrzone pozycje". Kieszoneczka wokół 0,9 :) Chyba że ktoś się połaszczy na "potencjał wzrostu":) Jednak ja nie takie potencjały już tu widywałem i zawsze wszystko wracało do normy. Zobaczymy, jak będzie tym razem:)
Edytowany: 31 sierpnia 2010 21:34

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 sierpnia 2010 23:00:24 przy kursie: 4,85 zł
Sprawozdanie za II kwartał jest neutralne dla spółki.
Utrzymane jest nominalne niedowartościowanie i wysokie wyceny
www.stockwatch.pl/gpw/zremb,wy...
ale to dlatego, że nadal spora część zysku i wartości księgowej jest wykreowana.

Pamiętamy epizod z gapowatym biegłym, który już po zaudytowaniu rocznego sprawozdania dopatrzył się, że jednak nie powinno być do końca tak. Pojawiła się korekta konsolidacyjna w kapitałach własnych na 8 mln zł. Przez ten czas Zremb kupił kolejną spółkę na tej samej zasadzie i podtrzymał swoją memoriałową wartość księgową około 36 mln zł. Można przyjąć, że połowa jest realna, a druga połowa raczej science-fiction.

Biegły natomiast sięgnął po inną broń i zamiast czepiać się wyceny, wskazał prosty fakt, iż grupa nie generuje gotówki, lecz ją pochłania. W samym II kwartale kwotę niecałe pół miliona złotych, w całym półroczu -1,7 mln zł. Mimo wykazania w tym czasie zysku netto +0,5 mln zł. Na dłuższą metę jest podobnie, np. łączne przepływy operacyjne z 3 lat to +1,2 mln zł, przez ten czas wykazany zysk netto +7 mln zł. Biegły jest jednak nadal gapowaty, bo nie zauważył że część gotówki poszła na spłatę kredytów, operacje dały plus, a w kasie nadal jest ponad 5,5 mln zł czyli dużo jak na tempo zużycia.

Rozbudowa grupy o nowe spółki spowodowała duże zmiany w bilansie. W aktywach pojawiło się 5 mln zł zapasów i pozycja ta opiewa na 10 mln zł. Mocno podskoczyły należności i wynoszą 32 mln zł. Wzrosły też zobowiązania wraz z rezerwami do 40 mln zł. Przestraszyć może prezentacja rozwodnionej wartości księgowej na akcję, która wynosi 0,55 zł, natomiast bez rozwodnienia jest to 1,15 zł. Błąd w tabeli, bo żadnego rozwodnienia nie ma.

Nie trzeba wnikać głębiej, aby dać sobie spokój z tą spółką do czasu osiągnięcia rentowności. Byle nie skali, bo póki co im więcej sprzedaje tym gorzej na tym wychodzi. Poziom VI rachunku zysków i strat pokazuje, że na sprzedaży netto (czyli z uwzględnieniem kosztów ogólnych), działalność jest nierentowna. Szczegółowa rozpiska w nocie 14 na str. 14. Żadne operacje kapitałowe nie zmienią faktu, że spółka nie jest w stanie zarabiać na swojej działalności.

Już za kwartał w przeszłość odsunie się duży jednorazowy (i papierowy) zysk z III kwartału 2009 r. i spółkę będzie można rozsądniej wycenić dochodowo. Na razie liczby, które wychodzą ze sprawozdań są zawyżone, ale jak widać po kursie, rynek nie zwraca na nie uwagi.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

misiolek33
0
Wysłane: 1 września 2010 16:19:49 przy kursie: 4,80 zł
wrocilem :

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 44 / 2010
Data sporządzenia: 2010-09-01
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A.
Temat
Zawarcie znaczącej umowy.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. ( Emitent ), informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 01 września 2010r. powziął informację od Zarządu Spółki zależnej od Emitenta tj. Hemex – Budownictwo Spółka z o.o., o następującej treści:
"Zarząd Spółki Hemex – Budownictwo Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku informuje, że w dniu 31.08.2010r. zawarł umowę na wykonanie prac budowlanych dla zadania "Budowa sieci kanalizacyjnej w miejscowości Skępe - III etap".
Zamawiającym jest Urząd Miasta i Gminy Skępe.
1.Całkowita wartość netto: 4.098.102,33 złotych (cztery miliony dziewięćdziesiąt osiem tysięcy sto dwa 33/100) złotych.
2.Termin zakończenia realizacji – 10 Styczeń 2012r.
3.Przewidziane kary umowne:
•Wykonawca zapłaci karę umowną za odstąpienie od umowy przez Zamawiającego z przyczyn, za które ponosi odpowiedzialność Wykonawca w wysokości 10% wynagrodzenia umownego,
•Wykonawca zapłaci karę umowną za opóźnienie w oddaniu określonego w umowie przedmiotu odbioru w wysokości 0,1% wynagrodzenia umownego za przedmiot odbioru za każdy dzień opóźnienia ,
•Wykonawca zapłaci karę umowną za opóźnienie w usunięciu wad stwierdzonych przy odbiorze w wysokości 0,1% wynagrodzenia umownego za wykonany przedmiot odbioru za każdy dzień opóźnienia, licząc od dnia wyznaczonego na usunięcie wad,
•Zamawiający zapłaci Wykonawcy karę umowną za odstąpienie od umowy przez Wykonawcę z przyczyn, za które ponosi odpowiedzialność Zamawiający w wysokości 10% wynagrodzenia umownego,
•W przypadku uzgodnienia zmiany terminów realizacji, kara umowna będzie liczona od nowych terminów,
•Wykonawca nie może odmówić usunięcia wad bez względu na wysokość związanych z tym kosztów,
•Zamawiający może usunąć, w zastępstwie Wykonawcy i na jego koszt, wady nieusunięte w wyznaczonym terminie,
•Strony zastrzegają sobie prawo do dochodzenia odszkodowania uzupełniającego przenoszącego wysokość kar umownych do wysokości rzeczywiście poniesionej szkody.
Wykonawca udziela Zamawiającemu 36 – miesięcznej gwarancji i rękojmi za wady przedmiotu, licząc od dnia odbioru i przekazania w użytkowanie wszystkich obiektów budowlanych, będących przedmiotem odbioru."

Umowa ta spełnia kryterium umowy znaczącej, zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 3 - Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

misiolek33
0
Wysłane: 6 września 2010 19:40:18 przy kursie: 4,90 zł

Raport bieżący nr 45 / 2010
Data sporządzenia: 2010-09-01
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A.
Temat
Zawarcie znaczącej umowy.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. ( Emitent ), informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 01 września 2010r. powziął informację od Zarządu Spółki zależnej od Emitenta, tj. Navimor – Invest Spółka z o.o. z siedzibą w Gdańsku, o następującej treści:
"Informujemy, że w dniu 31.08.2010r. "Navimor - Invest" Sp. z o.o. z siedzibą w Gdańsku zawarł umowę wykonawczą na realizację prac dla zadania inwestycyjnego:
"Budowa przystani wodnej na rzece Noteć w Nakle nad Notecią (basen portowy z towarzyszącą infrastruktura techniczną )."
Inwestorem jest: Powiat Nakielski.
Całkowita wartość realizowanych prac wynosi: 7.743.882,14 zł netto ( słownie: siedem milionów siedemset czterdzieści trzy tysiące osiemset osiemdziesiąt dwa 14/100) tj. 9.447.536,21 zł brutto ( słownie: dziewięć milionów czterysta czterdzieści siedem tysięcy pięćset trzydzieści sześć 21/100).
Termin realizacji prac: do dnia 30.09.2011r.
Kary pieniężne przewidywane umową:
1.za opóźnienie w ukończeniu przedmiotu umowy, jak również za opóźnienie w usunięciu wady stwierdzonej przy odbiorze końcowym robót, a także w okresie gwarancji i rękojmi za wady – w wysokości 0,1% wynagrodzenia brutto, określonego j/w,
2.za opóźnienie w ukończeniu części przedmiotu umowy ( określonej przez wykonawcę w harmonogramie robót i ich finansowania ) w wysokości 0,1% wynagrodzenia brutto za daną część, za każdy dzień opóźnienia,
3.za odstąpienie od umowy niespowodowane winą Zamawiającego w wysokości 10% wartości wynagrodzenia określonego powyżej."
Umowa ta spełnia kryterium umowy znaczącej, zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 3 - Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

misiolek33
0
Wysłane: 8 września 2010 14:30:16 przy kursie: 4,85 zł
Raport bieżący nr 46 / 2010
Data sporządzenia: 2010-09-08
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A.
Temat
Zawarcie umowy.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. ( Emitent ), informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 08 września 2010r. powziął informację od Zarządu Spółki zależnej od Emitenta tj. Navimor – Invest Spółka z o.o. z siedzibą w Gdańsku, że Spółka zależna od Emitenta tj. Navimor – Invest Spółka z o.o., zawarła umowę wykonawczą na realizację prac dla zadania inwestycyjnego :
"Rzeka Skroda - budowla piętrząco-przejazdowa w km 1+714"
Inwestorem jest : Wojewódzki Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Białymstoku.
Całkowita wartość realizowanych prac wynosi : 2 318 687,52 zł netto (słownie : dwa miliony trzysta osiemnaście tysięcy sześćset osiemdziesiąt siedem złotych 52/100) tj. 2 828 798,77 zł brutto (słownie : dwa miliony osiemset dwadzieścia osiem tysięcy siedemset dziewięćdziesiąt osiem złotych 77/100).
Termin realizacji prac : do dnia 31.10.2011r., w tym :
a)Do 15.10.2011r. – zakończenie wszystkich robót i zgłoszenie ich zakończenia Zamawiającemu,
b)Do 31.10.2011r. – przekazanie kompletnego operatu kolaudacyjnego wraz z wnioskiem o dokonanie odbioru końcowego.
Kary pieniężne przewidywane umową :
1)w przypadku przekroczenia terminu, o którym mowa w p. a) powyżej, z winy Wykonawcy zapłaci on karę umowną w wysokości 1% wynagrodzenia kosztorysowego netto za każdy dzień opóźnienia,
2)w przypadku przekroczenia terminu, o którym mowa w p. b) powyżej, z winy Wykonawcy zapłaci on karę umowną w wysokości 0,1% wynagrodzenia netto za każdy dzień opóźnienia,
3)w przypadku zwłoki w usunięciu wad stwierdzonych przy odbiorze końcowym lub w okresie gwarancji i rękojmi, Wykonawca zapłaci karę umowną w wysokości 0,1% wynagrodzenia kosztorysowego netto – za każdy dzień opóźnienia liczony od dnia wyznaczonego przez Zamawiającego na usunięcie wad,
4)w przypadku odstąpienia od umowy przez Wykonawcę z powodów innych niż niewywiązanie się Zamawiającego z warunków umowy, zapłaci on karę Zamawiającemu w wysokości 10% wynagrodzenia kosztorysowego netto,
5)w przypadku odstąpienia od umowy przez Zamawiającego z powodu naruszenia przez Wykonawcę warunków umowy, Wykonawca zapłaci karę umowną w wysokości 10% wynagrodzenia netto."
Edytowany: 8 września 2010 17:13

misiolek33
0
Wysłane: 24 września 2010 14:52:52 przy kursie: 4,90 zł

Raport bieżący nr 47 / 2010
Data sporządzenia: 2010-09-24
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A.
Temat
Zbycie akcji przez FH JAGO S.A.
Podstawa prawna
Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych

Treść raportu:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 23 września 2010r. otrzymał od Członków Rady Nadzorczej zawiadomienia o zbyciu akcji zwykłych na okaziciela wyemitowanych przez ZBM "ZREMB- CHOJNICE" S.A. znajdujących się w obrocie, przez FH JAGO S.A. w Krzeszowicach.
Transakcja zbycia 15.000 akcji po średniej cenie 0,96zł. nastąpiła w dniu 23.09.2010r. na rynku regulowanym (GPW w Warszawie), za pośrednictwem domu maklerskiego. Rozliczenie transakcji nastąpi w dniu 28.09.2010r.

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 24 września 2010 14:59:31 przy kursie: 4,90 zł
SzczerzeThink to mało istotne info ponieważ co to jest 15.000 akcji Eh? chociaż sam fakt sprzedawania przez jago nie napawa optymizmem Think
Edytowany: 24 września 2010 15:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE zremb

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,570 sek.

iwvuwzos
sckgqtav
bvjsslyt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lqnciwzs
jpcsjvji
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat