0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
2 września 2010 15:37:49
przy kursie: 16,60 zł
Frog napisał(a):Jeszcze jedno Gangi,
Miałem kiedyś KPX kupiony ze średnią 16 zł. Trzymałem nawet jak był poniżej 9 zł... (dno kryzysu, bankructwa itp.) Przeczekałem, było zaj... ciężko, ale doczekałem się wzrostów i wyszedłem z zyskiem.
Ale nie uwzględniłeś tego że zmarnowałeś praktycznie cały rok 2009, czyli najbardziej dynamiczną fazę hossy. Ja gratuluję koledze męskiej decyzji, trochę spóźnionej, ale jak na 4 lata mariażu bardzo ciężkiej. Może i Kopex się odbije, może urośnie, ale może tobie uda się zarobić na innych papierach więcej. Bardziej niż 74k żałowałbym straconego czasu. Ah, też przez to przechodziłem, więc myślę że cię rozumiem. Aktualnie: MRB(100%)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
2 września 2010 17:41:08
Zaczyna być nieciekawie. Jedno co zauważyłem dziś w notowaniach to to, że jest jakaś siał której zależy by kurs był coraz niższy. Nie ma tu typowego wywalania gdy tylko coś się nazbiera po lewej stronie, a celowe i notoryczne wywalanie małych ilości na lewo a ukryta sprzedaż po prawej ma blokować przed jakimkolwiek zrywem kupujących. Coś tu jest "nieteges". Albo my ich, albo oni Was.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-22 Wpisów: 66
Wysłane:
2 września 2010 18:01:31
wujek_staszek napisał(a):Zaczyna być nieciekawie. Jedno co zauważyłem dziś w notowaniach to to, że jest jakaś siał której zależy by kurs był coraz niższy. Nie ma tu typowego wywalania gdy tylko coś się nazbiera po lewej stronie, a celowe i notoryczne wywalanie małych ilości na lewo a ukryta sprzedaż po prawej ma blokować przed jakimkolwiek zrywem kupujących. Coś tu jest "nieteges". A ja uważam, że po prostu to jest rynek i psychika tłumu. Kopex ma słabe wyniki ale równie dobrze z tymi wynikami mógłby kosztować 24 zł i światby się nie walił. Są spółki co mają stratę i gorsze a notowane są wskaźnikowo wyżej. Pech to taki, że IDM się go pozbywa i traci a inni wpadają w panikę kilka fałszywych odbić i mamy to że reszta się boi tknąć papierek. Pozytyw to taki że mamy już paniką w dwa dni 7% i obroty b. duże więc jak jutro się cena obroni to zapowiadam zmianę trędu już bez fałszywek!!! Teraz to też go już mam sporo!
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
2 września 2010 18:17:05
ja też tu widzę objawy teraźniejszego rynku. ludzie grają na akcjach jak jeden kolega z kozetki. kupuje akcje, ustawia stopa na 5% i jak go wywala to się pyta jak ma lepiej chronić swój kapitał.
kolejne stopy pękają to kurs leci i spiralka się nakręca. rozumiem, że można się kierować AT ale w oderwaniu całkowitym od fundamentów sternik ma ułatwione zadanie.
jak kopek nie zbankrutuje to widzę dobry zarobek tutaj. rating ma jest A- na teraz to nie jest źle. rynek jest zmienny i do tego się trzeba przyzwyczaić i w takich warunkach zarabiać.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
2 września 2010 18:41:48
walmich napisał(a):Teraz to też go już mam sporo! Ja około 25% portfela. Planowałem zwiększyć udział, ale po raporcie nie ma na to opcji. Strasznie nie lubię się kisić, ale jak ktoś już zauważył lepiej poinformowani wywalali od miesiąca. Ostatnie dwie sesje - mała panika drobnych. Chociaż z drugiej strony takie myślenie, że skoro wszyscy sprzedali, to będzie rosnąć może być złudne  Muszę jeszcze to przemyśleć. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
2 września 2010 21:20:46
słuszna uwaga..ja ustawiłem się dzisiaj na 16,50 na sporą jak na mnie kupką ale brakło grosika co by się kupiło, teraz nie wiem sam co dalej z tym fantem zrobić..technicznie pojawił się wyrażny sygnał sprzedaży co nie znaczy że może być szybko zanegowany, nie znaczy też jednak że tak być musi...nie wiem co z tym począć, też za bardzo nie lubię się kisić a co tutaj dalej posypie to kto wie, niby cena kusi do kupna
|
|
0 Dołączył: 2009-03-30 Wpisów: 113
Wysłane:
2 września 2010 21:21:31
Ale jednak ktoś te 175k papiera wciągnał przez 2 dni. Na spadku tylko 1 zł... chyba nie jest naiwniakiem ani filantropem. A może jest... (tak sie tylko pocieszam) Teraz to juz zostaje czekać na odwrócenie trendu i zaklinać deszcz... Na poprawę wyników w Q3 bym nie liczył bo sami wiemy, że żadnych znaczących umów nie było i będzie mizeria, dobrze jak ze śmietaną a nie z chudym mlekiem. Kostemp też po wynikach Q1 zaraz na drugi dzień się zaklinał, że Q2 będzie lepszy i co?
Mam swoją teorię, jak spółka czeka na ostatni możliwy dzień do ogłoszenia wyników kwartalnych to wiadomo, że będzie kashankasss. Jak jest dobrze - publikują wcześniej.
|
|
Wysłane:
2 września 2010 21:30:58
do FROGA- pytanie - pisałeś wyżej że kupiłbyś teraz tylko gotówki brak...kupiłbyś na dłużej czy pod ewentualne odbicie?
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
2 września 2010 21:37:53
orzech napisał(a):do FROGA- pytanie - pisałeś wyżej że kupiłbyś teraz tylko gotówki brak...kupiłbyś na dłużej czy pod ewentualne odbicie? Póki co, liczyłbym na większe odbicie. Potem baczna obserwacja i reagowanie na infa, sytuację na szerokim rynku.
|
|
Wysłane:
2 września 2010 21:54:38
Frog napisał(a):orzech napisał(a):do FROGA- pytanie - pisałeś wyżej że kupiłbyś teraz tylko gotówki brak...kupiłbyś na dłużej czy pod ewentualne odbicie? Póki co, liczyłbym na większe odbicie. Potem baczna obserwacja i reagowanie na infa, sytuację na szerokim rynku. i też tak dzisiaj myślałem składając zlecenie ale teraz nie wiedzieć czemu mam mieszane myśli czy jednak nie poleci niżej
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-20 Wpisów: 36
Wysłane:
2 września 2010 22:14:38
Pamiętam podobną sytuację na Gancie w styczniu lub lutym, kiedy deweloper notował ponad 10 sesji spadkowych z rzędu. Dyskusja wrzała po sesji: "jutro odbicie", "jutro to już na pewno". Sam brałem po części udział w tym życzeniowym koncercie. W perspektywie 2-3 miesięcy może pójdziemy nad 19pln, ale gwałtownego odbicia tutaj nie będzie, szeroki jest już wysoko, jutro USA nie pomoże pewnie więc koniec tygodnia będzie smutny i jeszcze trochę zjedziemy ;)
Sarkastycznie stwierdzam, że szybciej ruszy jak się zrobi cicho na wątku :P
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
2 września 2010 22:36:46
FrancisMaxford napisał(a):Pamiętam podobną sytuację na Gancie w styczniu lub lutym, kiedy deweloper notował ponad 10 sesji spadkowych z rzędu. Dyskusja wrzała po sesji: "jutro odbicie", "jutro to już na pewno". Sam brałem po części udział w tym życzeniowym koncercie. W perspektywie 2-3 miesięcy może pójdziemy nad 19pln, ale gwałtownego odbicia tutaj nie będzie, szeroki jest już wysoko, jutro USA nie pomoże pewnie więc koniec tygodnia będzie smutny i jeszcze trochę zjedziemy ;)
Sarkastycznie stwierdzam, że szybciej ruszy jak się zrobi cicho na wątku :P Słyszałem niedawno, że jak "leje się krew" to można kupować. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 40
Wysłane:
2 września 2010 22:53:32
TomekP napisał(a):FrancisMaxford napisał(a):Pamiętam podobną sytuację na Gancie w styczniu lub lutym, kiedy deweloper notował ponad 10 sesji spadkowych z rzędu. Dyskusja wrzała po sesji: "jutro odbicie", "jutro to już na pewno". Sam brałem po części udział w tym życzeniowym koncercie. W perspektywie 2-3 miesięcy może pójdziemy nad 19pln, ale gwałtownego odbicia tutaj nie będzie, szeroki jest już wysoko, jutro USA nie pomoże pewnie więc koniec tygodnia będzie smutny i jeszcze trochę zjedziemy ;)
Sarkastycznie stwierdzam, że szybciej ruszy jak się zrobi cicho na wątku :P Słyszałem niedawno, że jak "leje się krew" to można kupować. A ja że łapiąc "spadające noże" można się baaardzo poharatać :)
|
|
0 Dołączył: 2009-12-20 Wpisów: 36
Wysłane:
2 września 2010 23:01:08
Albo pozostając w tematyce krwi: tucznikowi możesz uciąć łeb, krew będzie tryskać i tryskać, a prosiak dalej będzie wierzgał. Mam na myśli to, że kurs może spadać, a wolumen rosnąć jeszcze przez jakiś czas i do niczego nie będzie to prowadzić.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
2 września 2010 23:32:05
pomocne tutaj moze byc RSI, bo sensownych kresek za wiele nie mozna postawic. wykres w tak duzej skali specjalnie dla fanow 'odpalu' (vide przelom 2008/2009).  kliknij, aby powiększyćZawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
3 września 2010 09:55:01
przy kursie: 16,40 zł
siekoo napisał(a):pomocne tutaj moze byc RSI, bo sensownych kresek za wiele nie mozna postawic. wykres w tak duzej skali specjalnie dla fanow 'odpalu' (vide przelom 2008/2009). No, ale w czym może być przydatne RSI? Chyba tylko jako sygnał do S po krótkotrwałych wzrostach. Na pewno nie jako wiarygodny sygnał K. W okolicach dołka z 2009, RSI 90% procent spółek czołgało się po ziemi dając co chwile mylne sygnały... Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 3 września 2010 09:56
|
|
0 Dołączył: 2009-01-22 Wpisów: 66
Wysłane:
3 września 2010 10:52:13
No dziś nadal sypacz sypie i to znów sprytnie i w małych paczkach ale sporo. Myślę, że to nie ulica; ktoś dorzuca konsekwentnie - ulica poddaje się trendom, a tu ich nie widać tylko konsekwentyny wysyp.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 57
Wysłane:
3 września 2010 11:00:16
a kto kupuje ? - tez nie ulica - przychylalbym sie bardziej do stwierdzenia ze ktos sprytnie kupuje (caly czas ma promocje)
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 52
Wysłane:
3 września 2010 11:31:06
bezndzieja. wyniki nie były tragiczne zeby tak sypać. Jezeli to caly czas Arka to skur.wielom zostalo juz niewiele. jezeli nie to mamy trupa- w co nie dam wiary. sam zapakowalem sie pod korek,a le widze ze promocja trawa w najlepsze.
nieh jeszcze ktos wymysli kto brał paczki po 100 i 200 k wyzej.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 57
Wysłane:
3 września 2010 11:44:04
ja jestem na skraju wytrzymalosci i jak tylko korci mnie aby wywalic to ide od razu do drewutni rabac drzewo na zime - tylko szkoda ze jak przychodze to zawsze jest tylko gorzej - przechodzilem spadki na kopku juz wiele razy i sobie powtarzam ze to juz bylo i kiedys znow bedzie lepiej ale wlasnie ze tyle razy to juz przechodzilem mam tego dosyc wymiotowac mi sie chce jak patrze w stan konta a tam tyle tego lezy i gnije pocieszam sie tylko tym ze perspektywy odbicia sa wieksze niz na innych spolkach no i ze jak wszyscy juz maja dosyc to przewaznie sie wtedy odwraca tred
Edytowany: 3 września 2010 11:47
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.