PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
15 kwietnia 2022 13:16:30
przy kursie: 5,14 zł
To opisał anty_teresa w komentarzu jaki wkleiłem.
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
15 kwietnia 2022 16:00:02
Podsumowując: spółka już po rozpoczęciu prac na GHVR oszacowała, że koszty PCVR będą dwa razy wyższe niż portu na Oculus Quest. Produkcja wersji Quest ruszyła dopiero jakiś czas później. W wywiadzie sprzed kilku dni temu developer gry omówił różnice między obiema wersjami. Potwierdził, że zawartość gry na PC będzie znacznie większa niż na Quest 2. Optymalizacja i poprawki wersji na Steam ciągle trwają. A ty uparcie twierdzisz, że nakłady na produkcję Oculus 2 będą według ciebie wyższe, bo anty-teresa tak sobie założył. Wymiękam ;]
|
|
103 Dołączył: 2020-10-09 Wpisów: 422
Wysłane:
15 kwietnia 2022 19:17:51
Przeciez to od poczatku widac, ze niejaki 1ketjoW, udajac eksperta stockwatch, uprawia sobie tutaj pseudointelektualna wymiane opinii niepopartych niczym obiektywnym, a jedynie wyimaginowanymi faktami nastawionymi negatywnie do spolki, wiec dyskusja od kilku dni nie miala sensi.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 kwietnia 2022 20:35:38
Nigdy nie twierdziłem że mam patent na rację. Jeżeli jest tak jak piszesz to się myliłem.
Nie mam natomiast problemu aby to przyznać.
Wpisów ad personam z zasady nie komentuje. Ani mnie to ziębi ani grzeje.
To że moje błędy kogoś frustrują. Cóż. Mnie też frustrują. Natomiast mam pełną świadomość że aircanada ma większą wiedzę jeżeli chodzi o gaming. Dlatego chętnie zbieram baty od niego i to się nie zmieni.
|
|
Wysłane:
15 kwietnia 2022 23:06:12
To nie byl wpis „ad personam” tylko zwiezly opis dyskusji toczacej sie tutaj od kilku dni i nie uzylem tam nigdzie obrazliwych wyrazeń. A że ocena tego faktu moze sie komus nie podobac, poniewaz pomimo produkcji argumentow nie osiagnal celu, no coz. Tak czasem bywa w zyciu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 kwietnia 2022 23:27:29
Jak na razie to Ty napisałeś coś na mój temat i nie poparłeś tego żadnym przykładem. Jakie negatywne komentarze Twoim zdaniem zamieściłem na temat spółki na tym forum? No chyba, że z dyskusji na temat sprzedaży Spectral games uważasz mój komentarz za negatywny.
Co więcej zadałem Ci pytanie na temat prognoz jakie zamieściłeś na forum. Bez odpowiedzi.
Z mojego punktu widzenia tak wyglądają fakty odnośnie Twoich wpisów.
|
|
2 Dołączył: 2020-05-18 Wpisów: 49
Wysłane:
18 kwietnia 2022 23:19:31
A na moje jest tak: Prezesi sie pokłocili miedzy spólkami , w zwiazku z tym jeden z głównych co miał po nad 5% zaczął sypać przed premierą, Incuvo na tyle im sie nie układa ze postanowili sprzedać spółka "kumpla" a komunikat o zwrocie na tyle lakoniczny by ten "kumpel" troche taniej sprzedał niż jakby podali dokładny komunikat o ilości sprzedaży. Ale wyglada na to że pakiet 5% juz poszedł w rynek.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 kwietnia 2022 10:03:35
przy kursie: 4,81 zł
Cytat:A na moje jest tak: Prezesi sie pokłocili miedzy spólkami , w zwiazku z tym jeden z głównych co miał po nad 5% zaczął sypać przed premierą, Incuvo na tyle im sie nie układa ze postanowili sprzedać spółka "kumpla" a komunikat o zwrocie na tyle lakoniczny by ten "kumpel" troche taniej sprzedał niż jakby podali dokładny komunikat o ilości sprzedaży. Ale wyglada na to że pakiet 5% juz poszedł w rynek. 1) Dla biznesu spółki sprzedaż pakietu akcji przez jednego z akcjonariuszy nie ma żadnego znaczenia. 2) Jeżeli notowania spadły (a punkt 1 obowiązuje) to wynika z tego, że obecnie kupno akcji jest okazją inwestycyjną, skoro nadmierna podaż zbiła kurs, a premiera GH na OQ jest udana. 3) Niższy budżet jeżeli chodzi o port OQ niż zakładałem wskazuje natomiast na to, że więcej kosztów będzie do rozliczenia w związku z premierą Steam VR przez spółkę. Gdyby tych kosztów było więcej jak błędnie zakładałem (przyjąłem, że pomylili się znacznie w budżecie, co było błędem z mojej strony, bo podane przez spółkę kwoty 0,7 mln zł i 1,4 mln zł mogą zawierać kwoty ujęte na przychodach przyszłych okresów związane z dotacjami) to port na Steam VR zwróciłby się wcześniej. Poza tym wyższe koszty portu OQ i komunikacje spółki o zwrocie tych kosztów informowałoby o wyższej sprzedaży.
Edytowany: 19 kwietnia 2022 10:18
|
|
2 Dołączył: 2020-05-18 Wpisów: 49
Wysłane:
19 kwietnia 2022 11:04:07
Wojtek1 - nie rozumiem twojej odpowiedzi w żadnym punkcie do tego co ja napisałem :D
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 kwietnia 2022 11:28:09
To czy się akcjonariusze pokłócili, czy nie, nie ma znaczenia. Nawet jeżeli jeden z akcjonariuszy sprzedaje akcje nie ma to wpływu na biznes spółki. Może mieć tylko wpływ na notowania i to przez pewien czas. Rynek prędzej, czy później zauważy sukces biznesowy i notowania akcji wzrosną.
Natomiast ja zakładam racjonalne działanie ludzi. Ja nie sprzedałbym akcji po to aby spowodować spadek kursu bo się z kimś pokłóciłem. Sprzedawałaby je powoli, bo byłoby to w moim interesie.
|
|
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2022 11:51:29
Rozumiem, ze zgodnie z ta nowatorska teoria gdyby Kicinscy, Iwinski i Nielubowicz sprzedali wszystkie akcje to mialoby to wplyw tylko na notowania CDR?
No to good luck with that.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 kwietnia 2022 12:03:21
Polecam jeszcze raz przeczytać mój ostatni wpis: Cytat:Może mieć tylko wpływ na notowania i to przez pewien czas. Poza tym jeżeli nie widzisz różnicy w sprzedaży akcji przez głównych akcjonariuszy (Twój przykład z CDR) i sprzedaży akcji przez jednego z mniejszościowych akcjonariuszy (Incuvo), to co ja na to poradzę.
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2022 12:15:47
Napisałeś: "To czy się akcjonariusze pokłócili, czy nie, nie ma znaczenia. Nawet jeżeli jeden z akcjonariuszy sprzedaje akcje nie ma to wpływu na biznes spółki."
To zawężę moją wypowiedź do: Adam Kiciński lub Marcin Iwiński sprzedają wszystkie akcje CDR.
Jeśli twierdzisz, że będzie miało to wpływ tylko na notowania, bo w długim terminie spółka pokaże sukces i notowania odbiją, to napisałem ci: good luck with that.
W grę wchodzi tak dużo czynników, że nie będąc w środku spółki nie jesteś w stanie tego oceniać. Chodzi np. o wpływ akcjonariusza na aspekty kreowania biznesu w zakresie np. wsparcia dojścia do różnych kanałów relacyjnych, załatwiania kontraktów itd. że takie upraszczanie zwyczajnie jest bez sensu. Nawet jeśli rozmawiamy o Incuvo, w ramach którego z jednej strony snułeś teorie oparte na powietrzu o cenie sprzedaży spółki zależnej, a z drugiej stawiasz się za eksperta w zakresie wpływu wyjścia mniejszościowego akcjonariusza ze spółki.
To samo dotyczy tempa sprzedazy akcji, które zależy od danej sytuacji zarówno w zakresie kondycji wewnętrznej spółki, ale też zewnętrznych okoliczności które mogą dotyczyć tak samo zwiększonej płynności jak i alternatywnych okazji inwestycyjnych. Więc to co ktoś by zrobił, a nie zrobił może wynikać z jego słabej głowy, żołądka, motywacji finansowych lub 100 innych powodów.
Jestem akcjonariuszem Invuco, ale gdzieś są już granice absurdalnych teorii w każdą stronę.
|
|
67 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 308
Wysłane:
19 kwietnia 2022 12:25:40
Osobiście jestem takiego samego zdania jak @1ketjoW - Panowie nie pozostaje nam nic innego niż cierpliwie poczekać - gra jest wysoko oceniana, zarabia już na siebie - przed nami co-op i PC VR - niech jeszcze kurs zdołują do się dokupi - też truje mnie to, że po takim sukcesie (bo tak moim zdaniem możemy już powiedzieć) kurs jest tam gdzie był przed premierą - ale im dłużej na rynku jestem to tym mniej zaczyna mnie dziwić
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 kwietnia 2022 12:58:43
yellowshadow napisał(a):Napisałeś: "To czy się akcjonariusze pokłócili, czy nie, nie ma znaczenia. Nawet jeżeli jeden z akcjonariuszy sprzedaje akcje nie ma to wpływu na biznes spółki."
To zawężę moją wypowiedź do: Adam Kiciński lub Marcin Iwiński sprzedają wszystkie akcje CDR. Cały czas piszę na wątku Incuvo i piszę o tej konkretnej spółce, a nie o każdej spółce i każdym przykładzie, jaki Ci przyjdzie do głowy. Poza tym nie stawiam się za eksperta. Prezentuje swój punkt widzenia. Czy się z nim zgadzasz czy nie to już inna kwestia. Rozumiem, że masz do mnie jakieś pretensje. Z Twojego punktu widzenia zapewne słuszne. Nie komentuje ich dalej, bo nic to nie wnosi. Natomiast jeżeli masz inne zdanie w jakiejś sprawie, to je napisz, uzasadnij i to wystarczy. To co dla Ciebie jest absurdalne - to Twoja subiektywna ocena i takie dla mnie być nie musi.
Edytowany: 19 kwietnia 2022 13:04
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 kwietnia 2022 14:28:42
Szkoda życia na komentowanie tych teorii. Poza tym porównywanie sprzedaży akcji przez głównodowodzących CDR do skracania się przez akcjonariusza MK nie wydaje się zbyt sensowne. Tu od momentu wejścia na giełdę, największym zagrożeniem była podaż akcji przez fundusz Babieno. Jednak przestało być to aktualne w chwili wejścia PCF.
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2022 16:19:40
Niezaleznie od wszystkiego widac, ze na papierze jest podaz. Czy sa to wycisniete gorace glowy biorace po 6+zl w premiere gry czy tez kolejne akcje od kolejnego akcjonariusza to mozemy sie nie dowiedziec czy dowiedziec za jakis czas. Ale 300-400 tys zl obroty dla tej spolki to jednak sporo. Szczegolnie, ze zakladam ze sypacz w postaci p. Marcina Kozerskiego mial juz szanse 2 x wywalic wszystkie posiadane akcje w ciagu ostatnich 2 tygodni.
PS. Cos jest nie tak technicznie z tym forum bo jak chce dodac posta z komorki ios to wiecznie sie przy wysylaniu wiesza mechanizm i trzeba sie cofac aby zrobic to ponownie.
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
19 kwietnia 2022 16:23:15
bankrucik napisał(a):pewnie rozchodzą się drogi personalnie i za tym idą zmiany kapitałowe np Pan Marcin Kozerski wyprzedaje udziały w INCUVO a w lipcu 2021 wszedł do RN Spectral . ciekawe czy jacyś inni więksi posiadacze akcje też odchodzą z firmy
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 kwietnia 2022 16:45:44
bankrucik: a niby kiedy Kozerski "był w firmie" ? To zwykły inwestor.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 maja 2022 21:48:30
przy kursie: 3,83 zł
Demaskatorski napisał(a): Moje szacunki z piątku co do ocen przebite. Patrząc na Sprzedaż gier VR. Do końca tygodnia powinnismy dobić do 1k , 2k po miesiącu od premiery, 4k po 4miesiacach. 6-8k po 8 miesiącach, szczególnie ze wchodzą święta. W Vr sezon świąteczny na koniec roku dużo mocniejszy niż w grach płaskich, Carbon zawsze pokazuje najmocniejszy wynik w 4kw niezależnie kiedy miał premierę, gogle Oculus to najpopularniejszy prezent od dwóch sezonów. To daje z grubsza 500-700k sprzedaży. Jeśli w tym roku wyrobią się z COOP sprzedaż dużo większa, jeśli w przyszłym, powinni wynik na luzie tegoroczny przebić.
Demaskatorski, Z ciekawości zapytam, czy rewidujesz swoje powyższe szacunki. Liczba ocen na dziś 1.228.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.