PARTNER SERWISU
fnzzdcgz
35 36 37 38 39
olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 12 lipca 2010 20:59:12 przy kursie: 5,19 zł
soczo81 napisał(a):

Na razie drobnica ucieka, widząc że przy kursie 5,16-5,17 jest te 0,5-0,7% na plusie (czyli zarobiła na prowizję). Jak wielokrotnie czytam "giełda dyskontuje przyszłość", czyli to, o czym wszyscy wiedzą nie ma już specjalnego wpływu na kurs (wejście do MSCI). Nie byłbym nadmiernym hurraoptymistą, ale w tym momencie lekkozielony kolor w portfelu jak najbardziej cieszy.

Druga rzecz, że w tej chwili handel większymi pakietami idzie tak naprawdę w 2 strony (są zarówno duże zlecenia kupna, ale i duże zlecenia sprzedaży).

Też zauważyłem, że dużo ludzi realizuję 'zyski' w porównaniu do ceny emisyjnej i po historii transakcji da się zauważyć, że na każdej sesji dalej lecą pakiety 934-935 i np na dzisiejszej sesji takie transakcje stanowiły 49% ogólnej ilości zawartych dzisiaj. Ogólnie od początku notowań, codziennie prawie połowa ( od 40% do 50%) to takie pakiety. Oczywiście zakładając, ze to są te akcje, nabyte na rynku pierwotnym, a nie są wtórnie obracane. Ja osobiście dalej czekam, aż ta ilość się drastycznie zmniejszy i wtedy zobaczymy jak zachowa się kurs. Jakby nie patrzeć prawie połowa obrotów takimi pakietami to dużo. A dodając tylko, kolor zielony w portfelu zawsze cieszy;)

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 12 lipca 2010 21:46:58 przy kursie: 5,19 zł
tak jak na pZU . "obywatelski akcjonariat" sie wystrzela z akcji to pojdzie w gorę.. tutaj bedzie szerzej.. skonczy sie przetarg na energe albo juz przynajmniej bedzie wiadomo kto odpadl.. i sie zacznie na energetyce.

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 13 lipca 2010 10:25:25 przy kursie: 5,12 zł
Ładne pakiety poleciały. Ktoś obniża cenę i jak tak dalej pójdzie będzie można dobierać...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 13 lipca 2010 10:30:05 przy kursie: 5,12 zł
A moze ktoś się wypowie czemu ta spółka (sprzedana wg niektórych "pół darmo") tak dzisiaj leci,bo ja nie wiem...d'oh! Dziś nie sprzedają "leszcze"-jak tu ktoś określił normalnych inwestorów-tylko lecą b.duże pakiety...!

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 13 lipca 2010 10:40:59 przy kursie: 5,12 zł
pop napisał(a):
A moze ktoś się wypowie czemu ta spółka (sprzedana wg niektórych "pół darmo") tak dzisiaj leci,bo ja nie wiem...d'oh! Dziś nie sprzedają "leszcze"-jak tu ktoś określił normalnych inwestorów-tylko lecą b.duże pakiety...!

pop nie wiem czemu ale od dluzszego czasu caly czas naganiasz na spadki Think

nie kupiles i tak po poslku zazdroscisz tym ktorzy maja czy masz zamiar kupic taniej ??
kazda oznake na rynku traktujesz jako sympton spadkow , nawet ostatnio pisales ze wszyscy wiedza ze na rynkach beda spadki ?!

Nie wiem skad sie wziela ta teoria bo raczej wiecej glosow mowi o letniej hossie Dancing

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 13 lipca 2010 11:10:19 przy kursie: 5,12 zł

pop
pop
0
Wysłane: 13 lipca 2010 11:15:02 przy kursie: 5,12 zł
Kanoniers napisał(a):
pop napisał(a):

pop nie wiem czemu ale od dluzszego czasu caly czas naganiasz na spadki Think

nie kupiles i tak po poslku zazdroscisz tym ktorzy maja czy masz zamiar kupic taniej ??
kazda oznake na rynku traktujesz jako sympton spadkow , nawet ostatnio pisales ze wszyscy wiedza ze na rynkach beda spadki ?!

Nie wiem skad sie wziela ta teoria bo raczej wiecej glosow mowi o letniej hossie Dancing

Nie ma sprawy,już wszystko Ci wyjaśniam.
Najpierw pytanie do Ciebie-skąd ta teoria,że Tauron "naganiam na spadki",bo rzekomo zadroszczę,gdyż go nie kupiłem.
Jak sięgniesz wstecz do wątku,to zobaczysz,że przecież kupowalem kilka pakietów na siebie i na rodzinę.Część sprzedałem,by przerzucić na inne spółki,ale większość mam nadal.Zapytałem czemu spada,bo po prostu się dziwię spadkom na dzień przed wejściem do MSCI.Owszem jest tam nutka celowej ironii,ale ona odnosi się nie do tych co mają akcje,tylko do tych,co wielokrotnie na tym wątku propagowali swój populizm polityczny,że "ten rząd sprzedał spółkę za bezcen",a tymczasem rynek niestety od dłuższego czasu wycenia tę firmę na poziomie zbliżonym do ceny emisyjnej.Również nie podoba mi się określanie drobnych inwestorów "leszczami" przez niektórych.Na forum głównie wypowiadają się drobni inwestorzy,a nie fundusze,więc należy im się normalny szacunek-mam nadzieję,że się ze mną zgodzisz.
A co do ogólnej sytuacji na rynkach-to przyznaję,że należę do tych co obstawiają w najbl.czasie spadki.Jedynie nie rozumiem zarzutu pod hasłem"naganianie"...-Bez sensu.Od tego jest forum,by wyrazić swój pogląd.Mam pisać wszystko pod publiczkę-że, będą mega wzrosty,czy coś w tym stylu...?Nie,ja zawsze staram się pisać jak najbardziej szczerze to,co w danym momencie myślę.Gdybyś znał moje posty od dawna,to wiedziałbyś,że ja krytykuję b.często spółki,które posiadam w portfelu,jeśli coś mi się nie podoba itp.Stąd może mogło Ci się wydawać,że "nie kupilem Taurona i zadroszczę..."
Edytowany: 13 lipca 2010 11:22

Kanoniers
1
Wysłane: 13 lipca 2010 11:40:36 przy kursie: 5,12 zł
ok rozumiem, po prostu jestes niecierpliwy Think

co do sprzedazy Taurona za bezcen to sie niestety zgadzam co potwierdzaja wszystkie wyceny stosowane roznymi metodami !! Ten rzad niestety robi wszystko zeby tylko podniesc rece do gory w gescie triumfu. To ze rynek w tej chwili tak wycenia Taurona to nie jest zaden argument dla mnie, bo rownie dobrze moze go wyceniac za jakis czas za 10 zl albo za 1 zl i czy to bedzie jego realna wartosc w mysl przeslania ze to rynek wycenia uczciwie spolke ???

NIE

Sam pewnie wiesz jak rynek nieuczciwie wycenia wiele spolek na gieldzie i to zarowno w strone przewartosciowania jak i niedowartosciowania !!

Co do uzywania przez wielu slowa "leszcze " to mysle ze nikt nie ma na celu zeby kogos obrazic, takie po prostu stwirdzenie obrazujace rozmiar transakcji
Ja moge byc tym leszczem i nie czuje sie obrazony Angel

pop
pop
0
Wysłane: 13 lipca 2010 12:08:19 przy kursie: 5,12 zł
Kanoniers napisał(a):
ok rozumiem, po prostu jestes niecierpliwy Think

co do sprzedazy Taurona za bezcen to sie niestety zgadzam co potwierdzaja wszystkie wyceny stosowane roznymi metodami !! To ze rynek w tej chwili tak wycenia Taurona to nie jest zaden argument dla mnie, bo rownie dobrze moze go wyceniac za jakis czas za 10 zl albo za 1 zl i czy to bedzie jego realna wartosc w mysl przeslania ze to rynek wycenia uczciwie spolkę

A możesz mi podać linki do tych "wycen".Dziwi mnie ta informacja,bo o ile pamiętam,to Parkiet podawał przed sprzedażą Taurona średnią wycenę przez fundusze na poziomie 0,55 pln za akcję...thumbright
Natomiast z przykrością stwierdzam,że kompletnie nie masz racji w zdaniu:
"To ze rynek w tej chwili tak wycenia Taurona to nie jest zaden argument dla mnie, bo rownie dobrze moze go wyceniac za jakis czas za 10 zl albo za 1 zl ".
Otóż zwróć uwagę,że sprzedawano Taurona "teraz",a nie "za jakiś czas".Za jakiś czas cena może faktycznie wynosić zarówno 10zł,jak i 1 zł.Ten jakiś czas -to może być pół roku,rok...Tylko wtedy nijak będzie się to miało do ceny sprzedaży przez Grada,bo wtedy inne mogą być zyski Taurona,inna sytuacja na giełdach,inne warunki makroekonomiczne.Porównanie cen nie będzie mieć ŻADNEGO sensu.Liczy się wyłącznie wycena rynkowa jak najbliższa okresu sprzedaży przez Skarb Państwa,a ta jest bardzo zblizona do tamtej ceny.
Jeśli 15 lat temu sprzedawano TPSA dla France Telecom po 40 zł za akcję,to sprzedano za drogo?Jeśli kiedyś sprzedawano PKO SA po 30zł-to wtedy "za tanio..?".Nie,wtedy tyle byli skłonni zapłacić inwestorzy wybrani z najlepszą ofertą kupna,więc dokładnie tyle były warte.A potem proporcjonalnie do skali rozwoju i sytuacji rynkowej-rynek zweryfikował wyceny.Przypomnij sobie wyceny Polnordu stosowane przez IDM podczas ostatniej bessy.-Cały czas IDM wyceniał Polnord o 100-200% wyżej,niz wynosił kurs.A kurs Polnordu leciał ostro w dół aż do ceny 20zł...-Więc kto miał rację,analitycy mówiący o cenach 200-300zł,czy rynek,który wyceniał firmę coraz niżej...?
Poza tym populistyczne jest twierdzenie,że jacyś analitycy mają rację..-No bo ktorzy?Jest ich sporo i sporo jest wycen.To wyłącznie wolny rynek dokonuje wyceny,a nie czyjes słowa.
Edytowany: 13 lipca 2010 12:15

Kanoniers
1
Wysłane: 13 lipca 2010 12:21:10 przy kursie: 5,12 zł
No tak ale to ze Taurona teraz rynek wycenil na tyle to tez nie jest jego wartosc bo na to wplyw na rowniez szeroki rynek i nastroje na rynkach finansowych. Nie dzialamy w prozni !!!

Zobacz w jakich warunkach debiutowalo PZU a w jakich Tauron ?!
Gdyby bylo odwrotnie to ciekaw jestem jakby rynek wycenil obie spolki ?!

A co do wycen to nie czytuje parkietu , bankiera i innych onetowych portali

Te wyceny znajduja sie tutaj i byly przedstawione przez WatchDog Angel
Nie bede wysylal Ci linka to to jest w tym temacie kilka stron wczesniej

doniu
0
Wpisów: 63
Wysłane: 13 lipca 2010 12:29:56 przy kursie: 5,12 zł
@ pop
z grubsza masz racje,
z tym że są takie momenty (wahnięcia) , że rynek się "myli",
właśnie wyłapanie takich pomyłek i ich wykorzystanie może dać sporą kasę inwestorowi,
czy tak jest z Tauronem- nie wiem, nie znam się na tym,
ale moja niewiedza skłoniła mnie do skromnej inwestycji jakiś czas temu w Taurona,
wskaźniki ok, branża defensywna, przy takich akcjach można spać spokojnie

pop
pop
0
Wysłane: 13 lipca 2010 12:44:38 przy kursie: 5,12 zł
doniu napisał(a):
@ pop
z grubsza masz racje,
z tym że są takie momenty (wahnięcia) , że rynek się "myli",

Tak,to prawda,ale jeśli Tauron blisko miesiąc mieli się w tych okolicach,to już trudno mówić o pomyłce.To ja się pomyliłem,wyceniałem wcześniej Tauron na 0,70-0,80 za akcję...

Kanoniers
1
Wysłane: 13 lipca 2010 12:50:04 przy kursie: 5,12 zł
@pop to zeby sie nie spierac bo jest za goraco i czlowiek nie ma sily Angel

sprzedaj Taurona skoro caly czas piszesz ze to muł

Ja dokupie bo uwazam ze jest tani Angel

W tej chwili jest widze 5,15

Czas pokaze kto mial racje salute

pop
pop
0
Wysłane: 13 lipca 2010 13:02:48 przy kursie: 5,12 zł
Dlaczego mam sprzedać,też uważam,że jest tani i ma potencjał wzrostu,a gotówki mam wystarczająco na ewentualną falę spadkową.Spór może dotyczyć jedynie tego,czy go sprzedano "za bezcen".-I tu odpowiedział rynek,jak widzisz od miesiąca-przecząco...
Edytowany: 13 lipca 2010 13:10

Kanoniers
1
Wysłane: 13 lipca 2010 15:19:19 przy kursie: 5,12 zł
Srednio co kilka minut widze paczki po 50 tys na kupnie, ciekawe czy zalezy im na wyciagnieciu dzis na plus choc nie wierze ze to mozliwe Think

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 13 lipca 2010 17:12:10 przy kursie: 5,12 zł
Pierwsza transakcja po 5.12 poleciała o godz 16:09 - było to aż 194 akcje.
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 13 lipca 2010 20:58:26 przy kursie: 5,12 zł
mam wrażenie że ktoś to na ostatnich sesjach podbił żeby dzisiaj wyjść. technicznie słabo to wygląda Think
EEX

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 13 lipca 2010 22:32:47 przy kursie: 5,12 zł
owner napisał(a):
mam wrażenie że ktoś to na ostatnich sesjach podbił żeby dzisiaj wyjść. technicznie słabo to wygląda Think

Tez mi sie tak wydaje,duzy obrot przy tym spadku nie wrozy nic dobrego.. d'oh!
"Privatize the gains,socialize the losses"

sebeq67
0
Wpisów: 8
Wysłane: 13 lipca 2010 23:34:24 przy kursie: 5,12 zł
owner napisał(a):

technicznie to na razie jest zbyt mała historia :-)

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 14 lipca 2010 00:04:28 przy kursie: 5,12 zł
adamos napisał(a):
owner napisał(a):

Tez mi sie tak wydaje,duzy obrot przy tym spadku nie wrozy nic dobrego.. d'oh!

Też dałem się w to ubrać i "umiarkowanego optymizmu" zaczyna mi pomalutku brakować. Zwłaszcza, że dziś sprzedawali duzi, średni i drobnica, a kupowali tylko mali i średni.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE Tauronpe

35 36 37 38 39

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,260 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat