PARTNER SERWISU
dmgkwpoa

Fundusze obligacji

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 8 września 2008 23:36:58
Zbliża się koniec podwyżek stóp procentowych, czy ktoś myślał o dywersyfikacji portfela i kupnie pakietu jednostek Funduszy Obligacji? W prosty i bezpieczny sposób możemy uzyskać zysk w graniach 15-20% rocznie - jest to bardzo atrakcyjna propozycja a zarazem konkurencja dla popularnych w ostatnim czasie konto oszczędnościowych.
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy
Edytowany: 1 lutego 2013 18:35

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 10 września 2008 21:02:25
15-20 rocznie to sporo, ale czy to takie oczywiste?
Ja jednak zyję w świecie, że jak na obligacjach mamy 8-10% to już dużo.

Ale może mnie przekonasz, proszę o argumenty. Oczywiście argumentem może być przyszły spadek stóp, ale czy nie został już zdyskontowany przez rynek?

Robertus

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 10 września 2008 21:52:30
Próbuję coś doczytać żeby sensownie się odezwać.
Gdybym chciał mieć w portfelu papiery dłużne, szukałbym obligacji rządowych takich jak np. Turcja, albo przedsiębiorstw. Ewentualnie artystów. Niekoniecznie bym to zlecał funduszowi, bo jego wartość dodaną postrzegam tutaj jako znikomą. Nie spodziewałbym się 15-20%, bo to może oznaczać zbyt duże ryzyko typu liquidity. Poziom 10% uznałbym za niezły, 12% za dobry, 15% za świetny.

Pogadajmy, bo w trudnych czasach temat dywersyfikacji i zabezpieczeń jest żywy.

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 10 września 2008 22:53:16
Zgodnie z tym schematem obligacje również mają swoje 5 minut.

Etap 1 Obligacje rozpoczynają Hossę (spadają akcje i towary)
Etap 2 Akcje rozpoczynają Hossę ( obligacje rosną, towary
spadają)
Etap 3 Towary rozpoczynaj Hossę (rosnę wszystkie rynki)
Etap 4 Obligacje rozpoczynają Bessę (akcje i towary rosną)
Etap 5 Akcje rozpoczynają Bessę (obligacje spadają, towary
rosną)
Etap 6 Towary rozpoczynają Bessę (spadają wszystkie rynki)

Nikt obecnie nie powinien mieć wątpliwości, że jesteśmy gdzieś pomiędzy etapem 6 a 1. Kiedy rośnie cena obligacji? Rajd zaczyna się w momencie szczytu inflacji, gdy zbliża się koniec cyklu podwyżek stóp procentowych. Obligacje pozwalają zarabiać na nominalnym oprocentowaniu i zmianach cen samych obligacji.

Nie mogę jednak znaleźć szczegółowych danych jak kształtowały się wyniki funduszy obligacji w 2003 roku przed samym początkiem hossy na akcjach. O ile mnie pamięć nie myli było to w granicach 15-20% rocznie. Łakomy kąsek prawda?
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

mgreg
0
Wpisów: 32
Wysłane: 20 września 2008 01:25:40
Zgadza się, są jednak dwa zasadnicze czynniki ryzyka. Zresztą wzajemnie ze sobą powiązane. Po pierwsze w rzeczonym 2003 roku rentowność obligacji (bez względu jaki termin wykupu weźmiemy pod lupę) była zdecydowanie wyższa niż obecnie. Po drugie zaś nieźle może tu namieszać kwestia potencjalnego wejścia do strefy Euro i poprzedzającego ją przyłączenia do mechanizmu stabilizującego kurs walutowy ERM-2. Jeśli rzeczywiście (jak chce rząd) Euro mielibyśmy przyjąc już w 2011 roku wówczas możemy zapomnieć o obniżkach stóp procentowych w przyszłym roku, a już na pewno ich skala będzie bardzo ograniczona. Wszystko zaś w imię spełnienia warunków konwergencji. Brak obniżki stóp to również wyzwanie dla rentowności (i cen) obligacji, któr mogą wcale tak chętnie nie poddać się standardowemu schematowi przedstawionemu przez Ciebie.
Tak na marginesie, nie znam jak dokładnie wygląda konstrukcja funduszy obligacji, ale zakładam, że raczej nasze tuzy nie wychylają nosa poza krajowe podwórko i finansują nasz dług, więc powyższe rozważania raczej oddają sedno problemu - bo rozmawiamy o warunkach krajowych :)
Edytowany: 20 września 2008 08:57

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 20 września 2008 16:07:18
Czy ktoś ma doświadczenie w kupowaniu obligacji bezpośrednio (bez funduszy)?
Prosiłbym o pare szczegółów. jak to można robić i jakie rodzaje obligacji, prowizje.

Interesuje mnie oczywiście płynność, czyli nie mówię o kupnie w okienku PKO PB.
Robertus

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 20 września 2008 18:23:17
Krótko mówiąc: pogięte. Niby proste jak lokata, ale pełne niuansów. Cena czysta, cena brudna, rentowność do wykupu, kuponowe i zerokuponowe...
Miałem OK'ki ale nimi nie obracałem na rynku, dotrzymałem do wykupu.
Jak coś się dowiesz, pisz...

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 21 listopada 2008 21:41:47
Na dniach Rada Mędrców obniży stopy procentowe. Inflacja spadnie, zatem rentowność obligacji o stałym oprocentowaniu wzrośnie. Zaczyna być ciekawie - pomyślałem radośnie, ale zimny prysznic przyszedł szybko :) Najfajniejsze dwuletnie obligacje o stałym oprocentowaniu - teraz 6,5 proc. można kupić tylko w okienku :( lub dzisiaj nawet przez internet bezpośrednio od państwa, ale wycofać się z tego bez strat przed dobrnięciem do chwili wykupu się nie da.
Na giełdzie "pobawić" się można głównie dłuższymi o zmiennym oprocentowaniu lub dwudzestoletnimi o stałym. I tak na pierwszy rzut oka już widać, że wszystkie te papiery są mniej atrakcyjne od tych dwulatków...

Chyba więc fundusz obligacji jest ciekawszy.

karoldvl
0
Wpisów: 167
Wysłane: 21 listopada 2008 22:47:44
Przyzwoicie się działa na zerokuponowych (OKMMYY). Są proste, dosyć płynne. Jakoś fundusze (wszystkiego, nie tylko obligacji) mają moim zdaniem zbyt małą korelację z instrumentami bazowymi.

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 2 grudnia 2008 15:04:39
przegladalem ostatnio wykresy funduszy obligacji i zauwazylem, ze 22.10 odnotowywaly minimum,w tym samym czasie umacnial sie dolar. czyli inwestorzy pozbywali sie obligacji, dołując zlotego, ale co mnie zdziwilo równie nagle fundusze obligacji zaczely rosnać odrabiając straty- czy spodziewana obnizka stop o tylko 25 punktow jest tego powodem ?? bo przeciez dolar dalej oscyluje w okolicach 3 zeta, czyli inwestorzy nie wrocili do zlotego

kozalesz
0
Wpisów: 79
Wysłane: 4 grudnia 2008 14:28:33
Wydaje mi się, że 24.10 zagraniczni inwestorzy tak szybko wychodzili z obligacji, że mocno zdołowali ich ceny. Niektóre szybko odrobiły straty, ale niektóre (np. WZ) dalej "leżą".
Trudno powiedzieć, czy to już ten moment na inwestycje w obligacje, czy stopy będą dalej spadać a kursy obligacji rosnąć. Na rynku dalej brakuje kapitału - zagraniczni wyszli, a krajowe banki wolą pożyczyć wolne środki na wysoki procent. Nie ma kto podnieść wyżej kursów, mimo ich atrakcyjnych cen.
Edytowany: 4 grudnia 2008 15:32

Makusek
0
Wpisów: 6
Wysłane: 7 grudnia 2008 01:33:04
Mam pytanie > jeżeli obligacje> jednostki funduszy obligacji zaczynają rosnąć na trochę wcześniej niż akcje to po co w ogóle w nie wchodzić > jeśli zaraz po obligacjach zaczynają rosnąć akcje> jednostki funduszy akcji i to o znacznie większy %?

P.S. no chyba że ktoś myśli o inwestycji na 5, 10, czy 15 lat> zysk pewniejszy , ale za to w znacznie mniejszej skali potencjalnych zysków.Ale i tak nie widze wiekszego sensu:-"
Edytowany: 8 grudnia 2008 18:50

kozalesz
0
Wysłane: 9 grudnia 2008 11:26:22
Zgodnie z tym co napisał Cheed, obligacje rosną wcześniej niż akcje. Wpływ obniżki stóp procentowych na obligacje jest natychmiastowy. Natomiast wpływ na akcje jest pośredni. Niższe stopy to niższe koszty finansowania, co przekłada się na wyższe zyski spółek, a to ma odzwierciedlenie w kursach. Dzieje się to jednak z pewnym opóźnieniem. Tak przynajmniej głosi teoria. Teoretycznie można zarobić najpierw na kursach obligacji, a potem przesiąść się na akcje.

Co do niskich kursów obligacji WZ i innych indeksowanych, wydaje mi się, że inwestorzy przesiadają się po prostu na obligacje stałoprocentowe, bo potencjał wzrostu kursu jest tam najwyższy.

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 16 grudnia 2008 13:21:59
przegladam oferty funduszy, na razie dosyc pobieznie, oplaty za zarzadanie plus za nabycie jednostek wynosza 2-3%, przyszle stopy zwrotu cięzko oszczacowac(jeden z zarzadzajacych wypowiadal sie, ze jezeli stopa spadnie do ok3,75 % zyski moga wynosic ponad 10%), wiec sie zastanawiam czy w ogole jest sens kupowac fundusze obligacji, moze lepiej wplacic pieniadze na lokate bez ryzyka (no raczej bez ryzyka :), poki oprocentowanie jako takie

kozalesz
0
Wysłane: 23 grudnia 2008 09:59:09
Fundusze kupują szeroki portfel obligacji i średni zysk może być taki jak opisałeś.
Kupując samodzielnie obligacje można zdecydować się na obligacje o dłuższym terminie wykupu, które są bardziej wrażliwe na zmiany oprocentowania i mogą zapewnić większy zysk.
Obecne rentowności obligacji są niższe niż oferowane oprocentowanie lokat i zyskać można tylko na wzroście ich kursów.

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 10 września 2009 20:47:26
Cytat:
Mam pytanie > jeżeli obligacje> jednostki funduszy obligacji zaczynają rosnąć na trochę wcześniej niż akcje to po co w ogóle w nie wchodzić > jeśli zaraz po obligacjach zaczynają rosnąć akcje> jednostki funduszy akcji i to o znacznie większy %?

Dobre pytanie. Roznica zwrotu z papierow bardziej ryzykownych (akcje) i mniej (obligacje) jest nieproporcjonalnie wysoka. Nie da jej sie wyjasnic samym ryzykiem. Ten efekt znany jest jako risk premium puzzle.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,396 sek.

ueqbixtv
lmfzbsrk
hcqicsrr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
asewyofn
vggapeqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat