PARTNER SERWISU
xnmpveit
2 3 4 5 6
buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 3 sierpnia 2009 22:56:46 przy kursie: 1,75 zł
SlawekW napisał(a):
buldi napisał(a):

Wodzu w przetargach z zamówień publicznych uzyskuje się wyższe ceny niż ogólnie panujące na rynku. Tam wirtuozi przygotowują dokumentacje i kosztorysy. A dobre operowanie KNRami to nie lada sztuka.

Do tego zmierzalem: wygrac "po kosztach", a zarobic 40%...Angel

Chciało by się rzec "oto Polska właśnie" ale tak fajnie jest nie tylko u Nas.thumbright

buldi
0
Wysłane: 3 sierpnia 2009 22:58:55 przy kursie: 1,75 zł
WatchDog napisał(a):
Joł, to cała ustawa o zamówieniach publicznych jest do toalety?

Oby ona jedna.d'oh!

Swierszczu
0
Wpisów: 299
Wysłane: 19 listopada 2009 14:23:38 przy kursie: 1,65 zł
Radze spojrzec na ostanie sesje na ich volumen na czarnych i bialych swiecach, tutaj bedzie jazda i to spora w dodatku spolka tania jak barszcz

hoopek
0
Wpisów: 2
Wysłane: 19 listopada 2009 17:25:58 przy kursie: 1,65 zł
pożyjemy zobaczymy, cos sie zaczeło dziac na tym papierze tylko pytanie gora czy dol.pozdrawiam

buldi
0
Wysłane: 19 listopada 2009 22:15:44 przy kursie: 1,65 zł
Podobne wolumeny jak ten wczorajszy parę razy zdarzyły się już na białych świeczkach w poprzednich miesiącach, jednak potem kurs wracał do boczniaka w którym tkwi uparcie jak niewiele już spółek. Choć ten ostatni volum przyznaje był największy.
Stalka hossa ignorowała do tej pory, więc może...? W każdym razie wydaje się, że jest to jedna z nielicznych inwestycji w obliczu korekty, którą głębsze spadki mogą ominąć.Think
Szukając pozytywnych wieści jedyne na co się natknąłem to:
Cytat:
Od 1 grudnia droższa jazda autostradą A4
To już pewne. Negocjacje nic nie dały. Stalexport Autostrada Małopolska wprowadzi podwyżkę 1 grudnia tego roku. Kierowcy zapłacą po 8 zł na każdej bramce między Katowicami i Krakowem. Przejazd całym odcinkiem A4 będzie kosztował 16 zł a nie 13 zł jak do tej pory.

......więc jakieś przesłanki do dalszego wzrostu zysku operacyjnego są. To jednak chyba zbyt banalna przyczyna. Ta spółka raczej jest w stanie odpalić poważniej dopiero po zaangażowaniu się w kolejny większy projekt, podobny do tego z A4, ale w eterze na razie cisza.
Pewne nadzieje daje jednak ruch jaki się w branży zrobi w najbliższych kilkunastu miesiącach związany inwestycjami Euro2012. Sporo projektów (poza tymi które już są wykonywane) nadal schodzi z desek kreślarskich i wkrótce będzie czekać na realizację.

Patrząc na wyniki - po ewidentnie złym IVQ2008, ja widzę stopniową z każdym kwartałem poprawę. Rosną przychody, kapitał własny, zysk operacyjny, w ostatnim spadło nieznacznie zadłużenie.

Jeśli można, mam w związku z tym pytanie kompletnego laika - nie gniewaj się Wodzu.
Co powoduje, że w przypadku Stalka Altman "świeci na czerwono", a strzałka sugeruje kolejny spadek ratingu?
Edytowany: 19 listopada 2009 22:17

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 listopada 2009 22:44:22 przy kursie: 1,65 zł
Strzałka pokazuje zmianę z kwartału na kwartał, a nie oczekiwaną dalej.
To nie jest duży spadek, raczej fluktuacja.
Obecny poziom bierze się z:
- niższego 12-miesięcznego zysku operacyjnego niż kwartał wcześniej
- wyższej sumy bilansowej i niższego kapitału obrotowego niż kwartał wcześniej
Zmiana jest kosmetyczna, a poziom od dawien dawna mniej więcej podobny.

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 20 listopada 2009 15:39:36 przy kursie: 1,68 zł
Taka sytuacja jak jest teraz, długo się nie utrzyma. Chyba.
W zeszłym tygodniu mieliśmy fajne wybicie, zrobiła się baza z obrotów, wykres ma sporo miejsca w górę... a rynek jakby nie chciał w to uwierzyć, albo ignoruje to, zniechęcony poprzednimi nieudanymi zrywami - a może to tylko takie dziwne dni giełdowe.
Ładnie rozszerzył się Bollinger, być może to wciąż boczniak, ale nie chciałem czekać na potwierdzenie wolniejszych wskazań i zaryzykowałem.
Gdy już wejdzie w trend, to może naprawdę sporo pociągnąć.
Edytowany: 20 listopada 2009 18:51

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 30 listopada 2009 12:39:56 przy kursie: 1,64 zł
hoopek napisał(a):
pożyjemy zobaczymy, cos sie zaczeło dziac na tym papierze tylko pytanie gora czy dol.pozdrawiam

Stalexp uważam za spółkę z dużym potencjałem w fajnej konsolidacji. Reszta w stopce. Pozdrawiam.

Swierszczu
0
Wpisów: 299
Wysłane: 30 listopada 2009 17:24:18 przy kursie: 1,64 zł
Od jutra STALEXP podnosi oplate za A4 z 13 do 16 pln czyli o ponad 20%.. Tym samym o tyle samo powinly nam sie zwiekszyc przychody i zyski.

mikeb
0
Wpisów: 87
Wysłane: 30 listopada 2009 17:53:24 przy kursie: 1,64 zł
Albo pozostać na tym samym poziomie lub spaść, jeśli kilka-kilnanaście % kierowców podziękuje za tę podwyżkę. Na kurs spółki moim zdaniem się to nie przełoży.

hoopek
0
Wpisów: 2
Wysłane: 1 grudnia 2009 13:12:09 przy kursie: 1,65 zł
Witam,cos na papierze lekko drgneło,ale to i tak wielka kiszonka.Może jak pokażą wyniki za 4 kwartal to może coś się ruszy i jeszcze najlepiej jakiś dobry kontrakt.pozdrawiam

buldi
0
Wysłane: 6 grudnia 2009 20:31:28 przy kursie: 1,72 zł
Dosyć trudno analizuje się spółki takie jak ta, które od dłuższego czasu znajdują się w tak jadowitym boczniaku. Szczególnie, że większość wskaźników technicznych wygląda dosyć płasko.
Gdyby się jednak odpowiednio postarać, można by sie pokusić ostatnio o opisanie pewnych oznak wiosny na Stalku.

kliknij, aby powiększyć

Jak widać po piątkowej świeczce, kurs zamnknął się ostatnio w najwyższym od trzech miesięcy punkcie, pokonując na sporym wolumenie lokalny opór. Kiedy sprawdziłem to na "60-minutowym" największy wolumen faktycznie miał miejsce w dwóch ostatnich godzinach przy przełamywaniu tego oporu.
Dodatkowo dolny cień świeczki z 18 listopada z rekordowym ostatnio wolumenem na poziomie 1,58 utworzył dosyć solidne moim zdaniem wsparcie, którego skuteczność została wypróbowana jeszcze raz 6 sesji wstecz. Od tego momentu kurs pnie się coraz pewniej w górę po dosyć stromo wyrysowanej lini.
Może tym razem się uda zajść nieco wyżej - kończąc tę nudnawą konsolidajcję?
I jeszcze jedno. Jeżeli nic się nie spieprzy i Stalek utrzyma poziom wyników, jakie uzyskuje od 1Q tego roku, powinny się również skokowo poprawić wskażniki fundamentalne, gdyż w rocznym nie będzie już widać fatalnego 4Q2008.

PS Dzieki Wodzu za odpowiedż na poprzedni post.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 grudnia 2009 06:51:10 przy kursie: 1,72 zł
buldi napisał(a):
Dosyć trudno analizuje się spółki takie jak ta, które od dłuższego czasu znajdują się w tak jadowitym boczniaku. Szczególnie, że większość wskaźników technicznych wygląda dosyć płasko.
Gdyby się jednak odpowiednio postarać, można by sie pokusić ostatnio o opisanie pewnych oznak wiosny na Stalku.

kliknij, aby powiększyć

Jak widać po piątkowej świeczce, kurs zamnknął się ostatnio w najwyższym od trzech miesięcy punkcie, pokonując na sporym wolumenie lokalny opór. Kiedy sprawdziłem to na "60-minutowym" największy wolumen faktycznie miał miejsce w dwóch ostatnich godzinach przy przełamywaniu tego oporu.
Dodatkowo dolny cień świeczki z 18 listopada z rekordowym ostatnio wolumenem na poziomie 1,58 utworzył dosyć solidne moim zdaniem wsparcie, którego skuteczność została wypróbowana jeszcze raz 6 sesji wstecz. Od tego momentu kurs pnie się coraz pewniej w górę po dosyć stromo wyrysowanej lini.
Może tym razem się uda zajść nieco wyżej - kończąc tę nudnawą konsolidajcję?
I jeszcze jedno. Jeżeli nic się nie spieprzy i Stalek utrzyma poziom wyników, jakie uzyskuje od 1Q tego roku, powinny się również skokowo poprawić wskażniki fundamentalne, gdyż w rocznym nie będzie już widać fatalnego 4Q2008.
PS Dzieki Wodzu za odpowiedż na poprzedni post.

W STX można grać pod dwie, trzy sprawy. Pierwszym jest podniesienie opłat za przejazd. Pewnie jakoś się to odbije na przychodach, ale powinno zwiększyć nieco rentowność. Druga sprawa to ewentualne rozwiązanie rezerw. W minionym roku STX pozawiązywał ich dość sporo, a ewentualne częściowe rozwiązanie wpłynie korzystnie na wyniki. Trzecie i najważniejsze - nowe przetargi. Trzeba obserwować w jakich startują. Najlepiej na gddkia.gov.pl Tu jest potencjalne miejsce największych wzrostów. Jeśli zaplanowane autostrady powstaną pewnie na części z nich trzeba będzie wybudować systemy do pobierania opłat. Na części już istniejących dostosować obecne rozwiązania. Także Buldi wyjście z konsolidacji jest jak najbardziej prawdopodobne.
Edytowany: 7 grudnia 2009 06:53

Jutrzenka
0
Wpisów: 16
Wysłane: 7 grudnia 2009 19:08:12 przy kursie: 1,81 zł
Jakie przetargi ?????
Eh? STALEXPORT już dawno przegrał wszystkie przetargi na odcinki dróg ...
W przyszłości też STX wątpie żeby coś wygrał. Jak na razie sytuacja tej spółki jest tragiczna ... Poza owym odcinkiem za który to STX pobiera opłaty nic innego nie przemawia pozytywnego za tą spółką. Szanse rozwoju tej spółki to 0% , ze względu że nic nie budują i nie będą budować. Na innym forum parkiet dobrze nazwali tą spółkę " gniotem ".

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 grudnia 2009 22:29:59 przy kursie: 1,81 zł
Jutrzenka napisał(a):
Jakie przetargi ?????
Eh? STALEXPORT już dawno przegrał wszystkie przetargi na odcinki dróg ...
W przyszłości też STX wątpie żeby coś wygrał. Jak na razie sytuacja tej spółki jest tragiczna ... Poza owym odcinkiem za który to STX pobiera opłaty nic innego nie przemawia pozytywnego za tą spółką. Szanse rozwoju tej spółki to 0% , ze względu że nic nie budują i nie będą budować. Na innym forum parkiet dobrze nazwali tą spółkę " gniotem ".

np takie:A4
Jeśli są projekty to można oczekiwać iż realizacji może się podjąć STX. Tyle że tu już nie ma mowy o partnerstwie publiczno-prywatnym a jedynie o dostosowaniu do standardów autostrady płatnej. I takich projektów parę jeszcze będzie. Ponadto STX może być podwykonawcą tej części np dla A1, o ile BDX znajdzie finansowanie. Pozostaje jeszcze cała A2. Zmienia się model biznesu, ale nie znaczy dla mnie to iż nie ma szans zarobić. STX podobnie jak spółka matka nie jest spółką stricte budowlaną. Towarzystwo z podłogi rzuca bluzgami, bo przegrali przetarg na budowę A2, a właściwie nie znaleźli finansowania, ale takie psioczenie wynika tylko z niezrozumienia biznesu w jakim działa STX, bo spółka sama i tak by nie budowała, i zarobiła kroci tylko zleciła sprawę podwykonawcom.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 7 grudnia 2009 23:30:56 przy kursie: 1,81 zł
buldi zwróciłeś mą uwagę na tę spółkę, sam pewnie bym o niej nie pomyślał. Jeśli przygoda ta skończy się tak, jak się zaczęła, będę Ci zawdzięczał kolejnych kilka flaszek, które tym razem sam bedę mógł sobie kupić. Mam nadzieję, że jesteśmy tu razem?

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 8 grudnia 2009 08:44:44 przy kursie: 1,81 zł
Moje doswiadczenia z ta spółka sa takie iż kiedyś to i owszem można na niej było grać, przynajmniej jakieś perspektywy miała: budowa i przystosowanie do pobierania opłat na autostradach. Po wejściu włochów do spółki były wielkie zapowiedzi ekspansji na wschodnie rynki Europy itd., z szumnych chaseł pozostało wielkie nic. Spółka która tylko i wyłącznie eksploatuje jednna autostradę, właściwie 100 km autostrady, po przegranych przetargach w zeszłym sezonie stanęła w miejscu. Jedynie co dobrze jej wychodzi to podwyższanie opłat za przejazd przez koncesjonowany odcinek autostrady. Acz trzeba jej (spółce) przyznać jedno, wiedziała jak ma podpisać koncesję, bo z umowy wynika, że nikt nie ma prawa zbudować "konkurencyjnej" drogi w obrębie bodajze ok. 50 km od istniejącej autostrady. Tymsamym stała sie jedyną władczynią drogi (nielicząc lokalnej) łączącej Kraków ze śląskiem. Wielkie madzieje - kiedyś, wielkie nic - obecnie..
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

buldi
0
Wysłane: 8 grudnia 2009 09:05:07 przy kursie: 1,84 zł
nocnygracz napisał(a):
buldi zwróciłeś mą uwagę na tę spółkę, sam pewnie bym o niej nie pomyślał. Jeśli przygoda ta skończy się tak, jak się zaczęła, będę Ci zawdzięczał kolejnych kilka flaszek, które tym razem sam bedę mógł sobie kupić. Mam nadzieję, że jesteśmy tu razem?

Jestem.
Od czwartku Tu i na Sygnity, więc pewnie zwała jest już blisko.Silenced

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 8 grudnia 2009 09:09:30 przy kursie: 1,84 zł
Przy niedźwiedziowatym nastawieniu odwagi to Ci nie brak. I nosa.

Ja przy byczym nastawieniu jakoś nie umiem się przekonać do esek.
A tu chyba ktoś większy zaczyna wchodzić. Obyśmy byli dopiero na początku dłuższego ruchu.
Edytowany: 8 grudnia 2009 09:09

buldi
0
Wysłane: 8 grudnia 2009 09:22:54 przy kursie: 1,84 zł
nocnygracz napisał(a):
Przy niedźwiedziowatym nastawieniu odwagi to Ci nie brak. I nosa.

Ja przy byczym nastawieniu jakoś nie umiem się przekonać do esek.
A tu chyba ktoś większy zaczyna wchodzić. Obyśmy byli dopiero na początku dłuższego ruchu.

Tego nie wie nikt.
Stopy mam poustawiane w punkcie wejścia, ale szczerze mówiąc łatwiej mi było eSki dobierać.
Nadal zresztą jestem zwarty i gotowy by zająć krótkie przy najbliższej okazji.
Gdyby nie to, że parę miesięcy temu wylazłem z Sygnity po trochę większej cenie ze stratą, nie znalazł bym pretekstu do ponownego wejścia, a tak w imię nie wyrównanych rachunków - znalazłem w sobie trochę odwagi.
Stalkowi przyglądałem się już wcześniej, mimo że nie cierpie tej ich autostrady razem z tymi całymi bramkami.Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE stalexp

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,428 sek.

zbvfgkmx
ibzjjpqm
lntdqluk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ratfbzng
erjbqzum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat