Podobne wolumeny jak ten wczorajszy parę razy zdarzyły się już na białych świeczkach w poprzednich miesiącach, jednak potem kurs wracał do boczniaka w którym tkwi uparcie jak niewiele już spółek. Choć ten ostatni volum przyznaje był największy.
Stalka hossa ignorowała do tej pory, więc może...? W każdym razie wydaje się, że jest to jedna z nielicznych inwestycji w obliczu korekty, którą głębsze spadki mogą ominąć.
Szukając pozytywnych wieści jedyne na co się natknąłem to:
Cytat:Od 1 grudnia droższa jazda autostradą A4
To już pewne. Negocjacje nic nie dały. Stalexport Autostrada Małopolska wprowadzi podwyżkę 1 grudnia tego roku. Kierowcy zapłacą po 8 zł na każdej bramce między Katowicami i Krakowem. Przejazd całym odcinkiem A4 będzie kosztował 16 zł a nie 13 zł jak do tej pory.
......więc jakieś przesłanki do dalszego wzrostu zysku operacyjnego są. To jednak chyba zbyt banalna przyczyna. Ta spółka raczej jest w stanie odpalić poważniej dopiero po zaangażowaniu się w kolejny większy projekt, podobny do tego z A4, ale w eterze na razie cisza.
Pewne nadzieje daje jednak ruch jaki się w branży zrobi w najbliższych kilkunastu miesiącach związany inwestycjami Euro2012. Sporo projektów (poza tymi które już są wykonywane) nadal schodzi z desek kreślarskich i wkrótce będzie czekać na realizację.
Patrząc na wyniki - po ewidentnie złym IVQ2008, ja widzę stopniową z każdym kwartałem poprawę. Rosną przychody, kapitał własny, zysk operacyjny, w ostatnim spadło nieznacznie zadłużenie.
Jeśli można, mam w związku z tym pytanie kompletnego laika - nie gniewaj się Wodzu.
Co powoduje, że w przypadku Stalka Altman "świeci na czerwono", a strzałka sugeruje kolejny spadek ratingu?