PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
31 grudnia 2014 12:24:10
przy kursie: 69,50 zł
Scarry..
chyba nie porównujesz na poważnie producentów gier do firmy która wymysliła jedno z bardziej rewolucyjnych urządzeń ostatnich dekad ??
Edytowany: 31 grudnia 2014 12:25
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
31 grudnia 2014 15:23:32
Szczerze to z punktu widzenia aktywnego inwestora głęboko w nosie mam co kto wymyślił, interesuje mnie tylko jak pomysły zmonetyzowano, i jaką wielokrotność zainwestowanego kapitału wyciągnę. Jeśli jakieś cudo dałoby 100 krotna stopę zwrotu, to określenie uważam za uprawnione. Na naszych oczach widać jak kłopoty z monetyzacja ma przełomowy grafen. A swoją drogą jaki wynalazek? Bo znam historie wszystkich firm komputerowych, i nie przypominam sobie co Apple wymyśliło. Serio pytam. Wiem co wręcz genialnie sprzedało ale co wymyśliło? Nie wiem.  * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 grudnia 2014 15:36
|
|
31 Dołączył: 2012-02-14 Wpisów: 110
Wysłane:
31 grudnia 2014 16:07:24
wyborcza.pl/1,75478,17199090,A...Cytat:Na warszawskim parkiecie namieszał mały producent gier komputerowych notowany na alternatywnym rynku New Connect - 11 Bit Studios I taki to nam rok minął. Dla Wszystkich przeszłych, obecnych i przyszłych akcjonariuszy przesyłam najlepsze życzenia noworoczne. Oby Nowy Rok był dla nas równie łaskawy. Dobrej zabawy. W rankingach najlepszych gier roku w PL jesteśmy w czołówce. Kod:mod: cytat, TWOja Mordko, cytat - nie umieszczamy gołych linków
Edytowany: 31 grudnia 2014 16:54
|
|
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
31 grudnia 2014 16:09:08
Scarry apple "wymyśliło" nowy sposób komunikacji pomiędzy urządzeniem, a człowiekiem. Przekładając to na gry, apple osiągnęło zupełnie inny niedostępny do tamtej pory poziom "grywalności". Pomimo tego, że nie jestem użytkownikiem urządzeń apple ale zawsze jak się nimi bawię to jestem pod ogromnym wrażeniem, samsung czy inne marki tego nie mają. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
Wysłane:
31 grudnia 2014 16:28:30
Cytat:Scarry apple "wymyśliło" nowy sposób komunikacji pomiędzy urządzeniem, a człowiekiem ale w sensie że jak ? Chodzi o spójność ekosysytemu iOS/OSX? Jeśli ta to trudno to nazwać wynalazkiem. Tym bardziej że ekosystem wcale spójny nie jest, tutaj raczej prym wiedzie Microsoft z pomysłem na Universal Apps. myszkę wymyślono prawie 20 lat przed Apple, parę lat przed Apple była w sprzedaży komercyjnej tak samo jak i GUI OS-a, tablet podobnie, odtwarzasz mp3 podobnie, smartfon podobnie. Nie znam żadnego przełomowego wynalazku Apple, tak jak większość ludzi żyje w całkowicie błędnym mniemaniu że Apple samo coś produkuje, kiedy cała produkcja jest zlecana na zewnątrz. w pewnym sensie tylko sklep iTunes może uchodzić za taki autorski pomysł... iTunes powstało dwa lata przed Steam-em i faktycznie miało ogromny wpływ na zmiany w monopolach rynku audio. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 grudnia 2014 16:44
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 grudnia 2014 16:31:47
Scarry napisał(a):A swoją drogą jaki wynalazek? Bo znam historie wszystkich firm komputerowych, i nie przypominam sobie co Apple wymyśliło. Serio pytam. Wiem co wręcz genialnie sprzedało ale co wymyśliło? Nie wiem.  Mnie się wydaje, że wymyśliło taki model biznesowy, który na lata był w stanie zawładnąć profesjonalnym składaniem dokumentów, montażem filmów. To chyba także jabłko zaprezentowało jako pierwsze ipod z jego sposobem sprzedaży, który powieliło w ipadzie czy ifonie...
|
|
3 Dołączył: 2013-07-17 Wpisów: 163
Wysłane:
31 grudnia 2014 16:46:13
W czym tkwi siła Apple?
W prostocie....
Jeden przycisk w myszce, jeden przycisk w telefonie, brak klawiszy (dotykowy ekran)... Może nic nie wymyślili ale opakowali to tak że ktoś nie obeznany z techniką potrafi z tego korzystać. To po prostu jest dla zwykłych ludzi. I to jest ich siła. Poczytajcie biografie Jobsa. On wszystko chciał upraszczać, na maksa, aby laik naciskał jeden guzik i reszta działa się sama, niezależnie od tego jak bardzo skomplikowana technologia jest w "środku".
|
|
Wysłane:
31 grudnia 2014 17:13:57
anty_teresa napisał(a):Scarry napisał(a):A swoją drogą jaki wynalazek? Bo znam historie wszystkich firm komputerowych, i nie przypominam sobie co Apple wymyśliło. Serio pytam. Wiem co wręcz genialnie sprzedało ale co wymyśliło? Nie wiem.  Mnie się wydaje, że wymyśliło taki model biznesowy, który na lata był w stanie zawładnąć profesjonalnym składaniem dokumentów, montażem filmów. To chyba także jabłko zaprezentowało jako pierwsze ipod z jego sposobem sprzedaży, który powieliło w ipadzie czy ifonie... model biznesowy - ok - ale czy nowy model biznesowy jest wynalazkiem ? Mam Jobsa, jego team i szerzej Apple za genialnych sprzedawców, ale nie za innowatora ani nie za wynalazców. Używałem 8 bitowego Apple II i 16bitowych Maczków (już do zarabiania kasy) i już wtedy firma miała taki specyficzny status kultowej, choć nic z tych rzeczy nie wymyśliła... to raczej kwestia amerykańskiego postrzegania ludzi, którzy odnieśli sukces w innowacyjnej branży - z automatu stają się tytanami technologii i wielkimi wynalazcami. @c15dtyle że upraszczanie wynalazków (uławianie ich użycia) nie jest żadnym wynalazkiem.. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 grudnia 2014 17:21
|
|
Wysłane:
31 grudnia 2014 17:37:58
@c15djeden pzycisk na myszce - bardzo Cię przepraszam ale wszystkie prototypy myszek, pokazywane 10-15 lat przed myszką Apple, miały właśnie jeden przycisk. Rozsądni ludzie szybko doszli do wniosku że to bez sensu, Apple zajeło to parę lat więcej. Ekwilibrystycznych akrobacji lewej reki na klawiaturze przy DTP na Maczkach Performach z jednoprzyciskową myszką nigdy nie zapomnę... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 grudnia 2014 17:39
|
|
Wysłane:
31 grudnia 2014 17:40:11
Może nie wynalazek, ale dotarcie do setek milionów konsumentów... Spróbuj swojej babci/dziadkowi lub rodzicom wytłumaczyć jak wysłać sms-a na np. starej nokii lub black bery (sprzed ery iPhona). Gwarantuje parę godzin tłumaczenia, zapisywania w notesikach a i tak z tego nic nie będzie. A w iPhonie? Klikasz list, potem wpisujesz treść i na ekranie, palcem "wyślij". Każdy praktycznie to pojmie. I jak już pojmie i wyśle to uzna że to jest najlepszy telefon bo mu się udało (bez notesów). I to jest ich siła. Do tego ponadprzeciętna jakość wykonania i niezawodność (co jest powiązane). I każdy bez doktoratu z informatyki to kupi. A chodzi o to żeby sprzedawać. Za taki produkt można otrzymać wyższą cenę i marże. A to się przekłada na zysk. Popatrz kto używa iPhonów? Przeważnie kobiety (które nie "kręci" technika) i ludzie nie związani z technologią. Bo to pierwszy telefon na którym potrafią wszystko zrobić bez instalowania "modów", zagłębiania się w terminologie, po prostu umieją i są gotowi zapłacić za to. A wyższa cena dodatkowo podkreśla "ekskluzywność", ludzie to lubią, pokazać swój status materialny. I robi się mieszanka wybuchowa;)
|
|
|
|
Wysłane:
31 grudnia 2014 17:42:01
Scarry napisał(a):@c15d jeden pzycisk na myszce - bardzo Cię przepraszam ale wszystkie prototypy myszek, pokazywane 10-15 lat przed myszką Apple, miały właśnie jeden przycisk. Rozsądni ludzie szybko doszli do wniosku że to bez sensu, Apple zajeło to parę lat więcej.
Ekwilibrystycznych akrobacji lewej reki na klawiaturze przy DTP na Maczkach Performach z jednoprzyciskową myszką nigdy nie zapomnę... Ale to pokazuje w którą stronę zmierzał Jobs. Upraszczał wszystko do granic. Czasem z marnym skutkiem, ale gdy technologia zawitała "pod strzechy" sprawdza się to doskonale... W iPhonie też masz jeden przycisk...
|
|
Wysłane:
31 grudnia 2014 17:49:22
@c15d hmm? Patrze na mojego stareńkiego iPhone 4S (obecnie używam Note III) i mam na nim jakby więcej, tyle że jeden z przodu. To trochę taki sam kit dla ludzi jak jeden przycisk na myszcze... ok, był jeden + ekwilibrystyka ręka na klawiaturze. ale generalnie to ja się z Toba całkowicie zgadzam - siłą Apple jest umiejętność dopasowania technologii tak że staje sie atrakcyjna dla najszerszego grona potencjalnych konsumentów. tyle że to żadne wynalazki. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 grudnia 2014 17:51
|
|
Wysłane:
31 grudnia 2014 17:58:42
Widzisz, tak to już jest że nie ci co wynaleźli zbijali kokosy... Trzeba znać ludzkie potrzeby, trafić do konsumenta... Jobs nie znał się na "budowaniu" komputerów. Wozniak to robił w początkach Apple'a. Ale Jobs wiedział czego on oczekuje, jako konsument i miał w tym niesamowite wyczucie... I dzięki temu wszyscy kojarzą Apple z Jobsem a o Wozniaku mało kto wie. To samo zrobił Mocrosoft... Jeśli uznamy za sukces wynalezienie czegoś to Apple wypada blado, ale jeśli umiejętność "wbicia" się w rynek z produktem to są najlepsi.
Trochę jak Blizzard w gamedevie. Każdy kupi nowe Diablo czy Starcrafta. Tu jest siła marki budowana przez lata, połączona z jakością produktów. I marze aby taką drogą podążył 11-bit... Czego sobie i Wam życze w Nowym Roku;)
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
31 grudnia 2014 18:08:10
Apple jest mistrzem marketingu i sprzedaży... i tyle. Nawet tablet uważany za wymysł apple był ściągnięty od microsoftu...tyle ze M$ nie umiał go "zaczorować" i sprzedać. Co do prostoty - polecam spróbować dołożyć ramu do maca mini, czy wymienić baterie w iphone, o czym tutaj ;) Najlepszego w NOWYM ROKU
|
|
1 Dołączył: 2014-12-31 Wpisów: 187
Wysłane:
31 grudnia 2014 19:43:26
Witam wszystkich forumowiczów ( wiem wielu z Was powie drugi wpis i taka poufałość,ale cóż myślę,że robię to w dobrej sprawie)pragnę poinformować Was,że spolka 11bit przeszla do finału w walce o Mistrza Giełdy 2014 roku (wiem co powiecie:spolka broni sie sama swoimi produktami i swietna polityka marketingowa)to prawda ale uzyskanie kolejnego mimo,ze nieformalnego lauru moze pomóc a z pewnością nie zaszkodzi-wystarczy tylko zagłosować trwa to 5 sekund .... pulsinwestora.pb.pl/3978421,22...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 grudnia 2014 20:14:28
LCC staje w szranki z 11B? Serio? Z czym do ludzi? Taki dobór pary finałowej nasuwa podejrzenia, że: a) Koledzy z PB mają poczucie humoru; b) Ankietowani udzielali odpowiedzi pod wpływem wina musującego; c) Cała załoga G (nie mylić z prawdziwą Załogą G) czyni pożytek z zapasów wazeliny.  kliknij, aby powiększyć
|
|
1 Dołączył: 2014-12-31 Wpisów: 187
Wysłane:
31 grudnia 2014 20:57:30
otóż to tym głupiej bylo by przegrac,przypomne tylko ze do takiej rozgrywki finalowej doszlo na skutek szeregu losowan i wczesniejszych rozstrzygniec w różnych parach wiec jest to w duzej mierze skutek dosc przypadkowych dzialan-tym nie mniej wynik pójdzie w świat(zabrzmiało zbyt pompatycznie? he,he pewnie tak ale udowodnijmy,ze nawet akcjonariat mamy lepiej zorganizowany i zdyscyplinowany niz lcorp)
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
31 grudnia 2014 23:41:13
Apple to jest po prostu od dziesięcioleci marka w Ameryce Północnej - kiedyś to były MACki z własną linią procesorów i systemem. Pod względem graficznym bił zdecydowanie PC-ty. Większość stacji graficznych do wszelkiego rodzaju poważniejszych bardziej profesjonalnych prac graficznych to były stacje robocze Appla. Fakt, że kosztowały nawet kilka razy drożej ale faktycznie były świetne. Później jednak Intel zdystansował architekturę PowerPC i w 2005 roku postanowiono przejść na procesory x86. Aktualnie procesory produkuje TSMC ale mówi się także o AMD a nawet Samsungu. Swego czasu monitory Appla także były lepsze oraz lepszy interfejs graficzny. Jednak era przewagi na platformie PC się zakończyła co groziło firmie perspektywą plajty. W porę firma dostrzegła inne trendy na rynku i korzystając z renomy logo firmy miała dużo łatwiej z wypromowaniem nowych platform sprzętowych. To co najmniej połowa sukcesu w skorzystaniu z brandu Appla. Druga połowa to genialny marketing i łatwość obsługi i mobilność platformy. Niby proste ale tylko oni umieli to wszystko połączyć. Inni dopiero kilka lat później zaczęli wsiadać do tego pociągu. Dlatego mieli takie sukcesy , bo właściwie z nikim nie konkurowali. Inna sprawa, że cała platforma jest w całości atrakcyjna pod względem wizualnym i użytkowym - stąd takie ceny i zyski. 11bit czy CDRed może mieć łatwiej - wystarczy opracowywać genialne nowatorskie gry - sprzęt już jest.. Życzmy Panowie aby TWOM na mobilki i konsole oraz Industrial a także W3 były wielkimi sukcesami w 2015. Te firmy na to zasługują - tak jak i ich akcjonariusze. Życzę wszystkim aby 2015 był równie udany jak mijający 2014 albo jeszcze lepszy Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2011-01-18 Wpisów: 171
Wysłane:
1 stycznia 2015 00:11:21
Wklejam dane z TWOM, LOTF i Zaginięcia Ethana Cartera o liczbie recenzji i członków grup na minutę przed końcem roku. Jak firmy upublicznią dane o sprzedaży to będzie można zobaczyć czy liczba recenzji i członków grupy przekłada się na liczbę sprzedanych egzemplarzy.
TWOM liczba recenzji na STEAM: 5376 (tak - 5182, nie - 194) Liczba członków grupy TWOM na Steam: 111857 Liczba recenzji użytkowników na Metacritic: 341 (84)
Zaginięcie Ethana Cartera liczba recenzji na STEAM: 2413 (tak - 2184, nie - 229) Liczba członków grupy VOEC na Steam: 54679 Liczba recenzji użytkowników na Metacritic: 496 (82)
LOTF liczba recenzji na STEAM: 2971 (tak - 1757, nie - 1214) Liczba członków grupy LOTF na Steam: 56874 Liczba recenzji użytkowników na Metacritic (PC): 453 (70)
|
|
0 Dołączył: 2014-12-16 Wpisów: 162
Wysłane:
1 stycznia 2015 11:41:32
Dziś ostatni dzień promocji na steam - dogrywka dla 40 najlepiej sprzedających się tytułów.
Jakie macie wnioski z ostatniej promocji? Mnie cieszy szybki przyrost komentarzy i utrzymanie niskiego "%" negatywnych opinii, a to może oznaczać, że gra spodobała się też tym, którzy wcześniej wahali się wydać pełną cenę. Summa summarum - kula śniegowa reklamy szeptanej znowu potoczyła się trochę dalej :]
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.