piotrch napisał(a):Janus
Momentami nie ogarniam twoich wpisów. Z jednej strony wklejasz rankingi i oceny portali że jest fajnie,a następnie opinie, że kurs spadnie pewnie na C/Z = 2, bo świat się wali. Gdzie tu sens?
A ja nie rozumiem twojego nierozumienia. Wklejam wysokie oceny portali bo takie są fakty a poza tym cieszą. Jak spółka, której mam akcje, robi grę, która jak dotąd jest najlepiej ocenianą grą na iPhona to mnie to raduje.
A jak piszę, że świat stoi na progu czegoś na miarę Wielkiej Depresji to piszę to, bo takie są fakty. Rządy długo na to pracowały i w końcu przyjdzie czas, że będą zbierać zgniłe owoce swojej polityki. Wystarczy poczytać, co się działo w USA czy Niemczech 80 lat temu by wiedzieć, że nie będzie wesoło.
Oczywiście nie będzie to koniec świata i gospodarka dalej będzie jakoś działać, zawsze jakoś działała. Możliwe nawet, że firmy produkujące gry będą się miały bardzo dobrze w porównaniu z tymi od domów, samochodów itd. W czasach Wielkiego Kryzysu kina były pełne bo jak ludzie nie mieli pracy i pieniędzy to sobie to rekompensowali oglądaniem filmów. Teraz, na szczycie branży rozrywkowej, są gry a one pozwalają o wiele łatwiej zapomnieć o troskach niż filmy.
Jak dla mnie wskaźniki C/Z rzędu 10 są horrendalnie wysokie. Jak ktoś kupuje akcje po tej cenie to jego firma przez 10 lat musiałaby osiągać równie wielki zysk i w całości przeznaczać go na dywidendę by mu się zwrócił zakup. A ile firm wypłaca dziś dywidendy? Prawie żadne. Ludzie kupują akcje po to, by sprzedać je drożej a nie by mieć zyski wypracowane przez spółkę. Ponieważ w okresie kryzysu mało kto będzie miał nadmiarową gotówkę, którą mógłby przeznaczyć na zakup akcji to wskaźnik C/Z na pewno znacznie spadnie.
Swoich akcji na razie nie sprzedaję bo:
a) nie wiem czy krach nastąpi jutro, za parę miesięcy czy za parę lat
b) liczę na to, że zostanie przekroczony jakiś poziom masy krytycznej sprzedanych egzemplarzy Anomaly, ludzie będą sobie ja nawzajem polecać, nastąpi efekt śnieżnej kuli i sprzedaż drastycznie wzrośnie
c) a nawet jak nie wzrośnie to firma i tak w końcu stworzy hit na miarę Angry Birds
d) wydaje mi się, że akcje są o wiele pewniejszą lokatą kapitału niż gotówka, tym bardziej, że sądzę, iż 11 bit nawet podczas gospodarczej apokalipsy poradzi sobie bardzo dobrze
Inne, dość pewne lokaty kapitału to spirytus i niepsujące się, kaloryczne żarcie.