PARTNER SERWISU
kvmxuztj
352 353 354 355 356

Kiedy szczyt hossy?

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 1 listopada 2011 21:59:49

kliknij, aby powiększyć

Klin wzrostowy został dzisiejszą luką bessy wyłamany dołem. Skala przeceny pokrzepia spragnionych spadków - patrząc wyłącznie na potencjalny zasięg wybicia wynikający z tej figury, można się spodziewać lądowania u podstawy tegoż klina, czyli w okolicach poziomu 51oo. Aby jednak nie było zbyt słodko warto zauważyć, że niedźwiedzie mają w międzyczasie do pokonania wsparcie na poziomie ~57oo, wynikające z 50% zniesienia fibo fali wzrostowej. Jest to jednocześnie poziom uprzednio pokonanych oporów (szczytów) oraz hipotetycznej (bo rozrysowanej wyłącznie jako równoległa) zielonej linii dolnego ograniczenia kanału wzrostowego. Cel dla miśków na najbliższe dni - pokonanie poziomu 57oo. Zwycięstwo w tej bitce otworzy moim zdaniem drogę do ataku na minima.

ZielonY
0
Wysłane: 1 listopada 2011 22:04:25
Niezły misio thumbright

www.pb.pl/2511992,61508,wlochy...

Cytat:
Reakcją na zapowiedź referendum w Grecji był wzrost rentowności obligacji Włoch. Paul Krugman, amerykański ekonomista i laureat Nagrody Nobla uważa, że jej poziom nie pozwala na dalsze „rolowanie” długu tego kraju i wymusza ogłoszenie niewypłacalności.

Pytanie, na które próbuję sobie teraz odpowiedzieć, to jak rozegrany zostanie ostatni akt. W tym momencie przypuszczam, że rosnące oprocentowanie długu Włoch doprowadzi do gigantycznego runu bankowego, zarówno z powodu obaw o wypłacalność włoskich banków w przypadku niewypłacalności państwa, jak i obaw, że Włochy ostatecznie opuszczą strefę euro. To następnie spowoduje ratunkowe zamykanie banków, a kiedy to się stanie, decyzję o porzuceniu euro i wprowadzeniu nowego lira. Kolejny przystanek, Francja – napisał Krugman na swoim blogu.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 1 listopada 2011 22:06:23
Scarry napisał(a):
ahahaha

Papanderou powiedział swojemu rządowi że.... wstrzyma referendum, choć ledwo dzień wcześniej sam je ogłosił.

lol. .Ci ludzie są tak skrajnie głupi i nieodpowiedzialni że powinni wszyscy zostać wywaleni na zbity pysk. Światowe giełdy straciły 4 do 7% wartości przez jego gadanie. Podobno o referendum nie miał pojęcia do wczoraj nawet grecki minister finansów.

(mathu - ropa skoczyła drastycznie w górę po deklaracji Papandreu że wstrzyma referendum)

Możesz dac jakiś link do info, że wstrzyma referendum? Bo nigdzie tego nie mogę znaleźc.

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 1 listopada 2011 22:20:44
Cala sprawa ostatnich dni zwiazana z Grecja, moze byc "ustawiona" przez jakas grupe.
Bardzo wiele podmiotów poplynelo bardzo mocno obstawiajac dluga pozycje na obligacjach.

Obecnie znamy jeden przypadek dużego bankruta:
www.pb.pl/2511873,15836,pierws...

A inwestorow ktorzy byli przekonani ze sprawa grecji jest juz defakto rozwiazana napewno bylo znacznie wiecej... Nagle sie okazuje ze jednak nie jest rozwiazana.. Nie zdziwilbym sie gdyby za kilka dni jednak wszystko wrocilo do wczesniejszego statusu.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 1 listopada 2011 22:26:01
Pięknie żeś to podsumował Frog thumbright Ja bym chciał zobaczyć billingi Papa-cośtam po ogłoszeniu tej feralnej informacji. Telefony się pewnie urywały Angel

Tak czy siak skala spadków pokazuje z jakim rynkiem mamy do czynienia. Panuje olbrzymia zmienność i niepewność. Najmniejsza informacja może wywołać lawinę albo euforię. Abner niedawno się ze mnie nabijał, że nie chcę zostawać z kartoflami na weekend Angel Faktycznie nie przewidziałem, że Goldman i EU zrobią wszystkich w konia - bankructwo bez bankructwa, ale nie ja jeden się w tym względzie pomyliłem.

Kanoniers, ja zauważyłem coś podobnego. W kilku wpisach u mnie na Facebooku (od serwisów które "Lubię") oraz w kilku blogach w polskiej blogosferze zauważyłem, że od zeszłego tygodnia występowało zdziwienie i zasmucenie, że przestało rosnąć. Dlaczego, skoro przecież problemy UE zostały rozwiązane? Oczywiście przeważała opinia odnośnie potrzeby korekty euforii i schłodzenia rynku przed "marszem na północ". Ja to jednak widzę kompletnie na odwrót Angel Czas gra na niekorzyść byków, szczególnie jeżeli chodzi o dane makro.
Klika się i sprzedaje ;-)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 1 listopada 2011 22:32:37
@fidelio77
... teraz się okazuje że jednak nie! Jednak dziennikarzom z talking-forex tylko się wydawało (LOL) i referendum prawdopodobnie BĘDZIE.
leże ze śmiechu

tutaj artykuł na Bloombergu.

do tego pojawiają się bardzo sprzeczne liczby jeśli chodzi o sentyment Grektów:
ok. 60% nie chce oszczędności, ale 70% chce zostać w strefie Euro. Co oznacza że moga zagłosować za referendum jeśli umiejętnie zada się pytanie.

co ciekawe - pierwszy pogłoskom o odwołaniu referendum zaprzeczył zerohedge.

jutro prawdopobnie Papandreou ogłosi grecką wyprawę na Marsa... pojutrze odwoła a potem powie że nie na Marsa bo na Wenus i poprosi Niemców o pożyczkę na to, bo przecież kasa idzie na czołgi i fregaty wave wave stay tuned.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 listopada 2011 22:45

ZielonY
0
Wysłane: 1 listopada 2011 22:43:04
Obawy o zamach stanu w Grecji prowokują zmiany na wojskowych szczytach???

Takiego wariantu rozwoju sytuacji chyba nikt tu na forum nie rozważał, ale jak widać warto brać go pod uwagę, jako element ryzyka ...

www.athensnews.gr/portal/8/499...

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 1 listopada 2011 22:45

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 1 listopada 2011 22:57:52
Scarry napisał(a):
... teraz się okazuje że jednak nie! Jednak dziennikarzom z talking-forex tylko się wydawało (LOL) i referendum prawdopodobnie BĘDZIE.
leże ze śmiechu

(...)

jutro prawdopobnie Papandreou ogłosi grecką wyprawę na Marsa... pojutrze odwoła a potem powie że nie na Marsa bo na Wenus i poprosi Niemców o pożyczkę na to, bo przecież kasa idzie na czołgi i fregaty wave wave stay tuned.

Straszne zamieszanie wprowadzacie. Talking-forex pisał coś o wstrzymywaniu referendum? Widziałem tylko omówienie wypowiedzi jakiegoś anonimowego polityka partii socjalistycznej, wyrażającego przekonanie, że pomysł jest martwy. Takie coś zawsze ma znikomą wiarygodność.

Różnie można o Papandreou myśleć, ale przynajmniej zrobił ruch nieoczekiwany i sądzę, że wymagający sporo odwagi. Zawsze to coś, skoro już nie można od polityków wymagać rozsądku. Szczególnie, że nie jestem wcale pewien, czy z punktu widzenia Greków to zły pomysł.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 1 listopada 2011 23:06:21
Moim zdaniem on po prostu poda się do dymisji i wtedy zacznie się wielka ruchawka na giełdach. Ten człowiek jest po prostu nieodpowiedzialny i boi się społeczeństwa.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 1 listopada 2011 23:08:29
zobaczymy czy mu starczy odwagi na konfrontacje z Merkel i Sarkozym odnośnie tego pomysłu, druga sprawa to w takich referendach na pewno wymagana jest spora frekwencja a z tego co słyszałem pierwsze opinie Greków to zbytnio zadowoleni nie sa że odpowiedzialność zrzucana jest na nich

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 1 listopada 2011 23:13:32
nie będzie żadnego referendum. ot taki grecki element negocjacyjny. tylko czy tym razem struna nie jest już tak mocno naciągnięta że pęknie.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 1 listopada 2011 23:16:53
To są już rozgrywki wewnętrzne. Podobno opozycja zarzucała Papandreu, że się bardziej nie targował, stąd pewnie pomysł referendum. W grę wchodzi też opcja przedterminowych wyborów.

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 1 listopada 2011 23:20:35
opozycja musi coś gadać bo od tego oni są blah5

ja stawiam że w przeciągu paru następnych dni opcja pod tytułem "referendum" zostanie odszczekana

to już chyba jest troszeczkę za późno i się zagalopował Papandreu blackeye

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 1 listopada 2011 23:53:02
mathu napisał(a):
Moim zdaniem on po prostu poda się do dymisji i wtedy zacznie się wielka ruchawka na giełdach. Ten człowiek jest po prostu nieodpowiedzialny i boi się społeczeństwa.

Jeżeli pojedyncze jego decyzje zdeterminują przyszłość Grecji na najbliższe kilkanaście, jeżeli nie kilkadziesiąt, lat, ma powody do pewnego niepokoju. Możliwe też, że w przeciwieństwie do nas zna trochę bliżej warunki tej bezinteresownej pomocy. Nie mam informacji pozwalających ocenić, czy zachowanie Papandreou jest nieodpowiedzialne. Natomiast koncert sprzecznych informacji, panika na jakichś giełdach, czy dobre samopoczucie polityków z innych państw, powinny być w takiej sytuacji raczej mało istotne.

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 2 listopada 2011 07:15:43
A dzisiaj będzie na GPW zielono bo ES radośnie rośnie puke_l

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 2 listopada 2011 08:37:38
zapewniam Cię, że nie będzie. Mamy do nadrobienia 6-7% na południe.
Houston, we have Boryszew.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 2 listopada 2011 08:45:30
Patrząc na TKO Wig20 tąpnięcie będzie spore, i wiadomo, że grecki rząd jest za przeprowadzeniem referendum... Oczywiście scenariuszy związanych z referendum jest dużo: jego treść, zakres, ważność (frekwencja), termin a także to czy obecny rząd grecki otrzyma w piątek wotum zaufania...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Lorenzo
1
Wpisów: 80
Wysłane: 2 listopada 2011 08:50:46
Nie wiem co miałaby dać premierowi Grecji znajomość szczegółów pomocy. Jego kraj i tak już jest zatopiony a czy będzie to z ową pomocą czy też nie to już tylko kosmetyczne szczegóły. Jedyne co mi przychodzi do głowy to obawa premiera o własne zdrowie, innymi słowy czy zdąży uciec z kraju zanim co zlinczują.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 2 listopada 2011 08:55:05
Kurde ten poranek wygląda strasznie. Na dzień dobry 6% w dół na dużych spółkach. Niech oni wykopią już tą Grecję w diabły ze strefy Euro. To co wyprawiają te nieroby to absurd.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 2 listopada 2011 08:58:10
Patrząc na TKO, otwarcie może wypaść w okolicach -2% na WIG20.
To nie jest specjalny dramat po tym co sie na świecie wyprawiało.

Edytowany: 2 listopada 2011 08:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

352 353 354 355 356

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,289 sek.

bfbdkkda
inwfzenx
qowvpjxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eslcnryd
xajaccho
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat