26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
19 listopada 2011 21:58:11
doncarlos napisał(a):Zgadza się częściowo .. jak znajdę, gdzie to widziałem, to wkleję, ale tylko 32% zadłużenia USA jest zagranicą.. FED z tego co pamiętam ma nieco ponad 10% obligacji USA a największym wierzycielem USA jest fundusz powierniczy ubezpieczeń publicznych.. ok 20% obligacji.. chincyki chyba poniżej 10% marny bilion $$$.. Don zgoda co do tego że Social Security Trust Fund ma ok 20% długu USA, ale nazywanie tego agencją rządową i mówienie, że ta część długu USA jest fikcyjna to spore nadużycie i o to mi wcześniej chodziło. To są pieniądze odkładane na emeryturę przez Amerykanów. To tak jakby mówić, że dług Polski trzymany przez OFE jest fikcyjny i w zasadzie można go nie oddawać. Fikcyjny to może być dług w FED, bo nie dość, że odsetki wracają do budżetu,a i umorzenie tych obligacji nie wywołałoby nic poza papierową stratą FED.
Edytowany: 19 listopada 2011 22:03
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
19 listopada 2011 23:17:00
Futro napisał(a):To by miało sens? Nie, bo prościej jest wyciągnąć na nowe szczyty, a stąmtąd już droga otwarta do 300 zł na fali euforii. Żaden grubas nie będzie ryzykował zmasakrowania technicznego, żeby zebrać 10% więcej (na których to poziomach mógł sobie kupować miesiąc temu). Teraz KGHM nie urośnie już powyżej 170 zł przez wiele lat. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 19 listopada 2011 23:17
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
19 listopada 2011 23:28:00
Mathu, w bessie na 300 łatwo wyciągnąć? OK... Pump and dump.
A może faktycznie tutaj inżynieria finansowa była zastosowana i mieli Ski na indeks? Ja tam się nie znam na lewarach itp., ale na tak niepewnym rynku widzę możliwość spotencjalizowania pewnych ruchów bardziej i tak zsynergizowanym słownictwem kończę ten pseudointelektualny wywód.
Musiałby się ktoś tu wpisać pracujący w funduszu albo banku inwestycyjnym, ale to nie jest możliwe.
kollo199, zadłużenie USA wynika z prowadzonych wojen przez Busha, wcześniej mieli setki miliardów nadwyżek budżetowych i plan na całkowite zlikwidowanie długu. Niedawno ktoś to wklejał (wykres wyjścia z zadłużenia) i mieli nie mieć wcale długu publicznego.
PS Jesteście pewni, że to wszystko co czytacie w internecie to prawda? Więcej pokory...
Edytowany: 19 listopada 2011 23:43
|
|
|
|
Wysłane:
19 listopada 2011 23:30:40
Jeżeli jest bessa, to po co mieliby kupować po spadku??? Kupuje się, żeby sprzedać drożej. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2011 23:34:02
kollo199 napisał(a):Obecnie stan ich finansów jest znakomicie gorszy niż na przykład finanse publiczne Włoch. Dług troszkę mniejszy, 100%PKB a nie 120%PKB, ale deficyt bieżący znacznie większy i niewielka ochota do jego obniżania. I co? Kto ma problem? USA czy Włochy? Po ile są włoskie obligacje, a po ile amerykańskie? Pomijając już argumenty typu "wymień ile znasz amerykańskich koncernów, a ile włoskich", dodam najważniejszy:  kliknij, aby powiększyćAmerykanie nie muszą nawet drukowac, mogą po prostu przestać spłacać. I co im zrobicie? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
19 listopada 2011 23:36:36
mathu napisał(a):Jeżeli jest bessa, to po co mieliby kupować po spadku??? Kupuje się, żeby sprzedać drożej. Przecież z tego wybicia z klina jest jeszcze dużo miejsca na spadki. Nie mówię, że zbierali już. (i powtarzam, to tylko marne spekulacje).
Edytowany: 19 listopada 2011 23:37
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
20 listopada 2011 00:14:40
Panowie o długu USA piszący,
Shooler dług rozpisał jako dług całkowity. Doncarlos długiem nazywa dług publiczny. Kollo199 nazywa tak nie wiem co - liczby podane z powołaniem się na Obserwator Finansowy wyglądają trochę jak obligacje rządowe, ale nimi nie są, bo brakuje miejsca na te w posiadaniu obywateli i firm krajowych.
Każdy z Was pisze o czymś innym. Powinien dołączyć jeszcze ktoś długiem nazywający dług zewnętrzny, najlepiej myląc komponenty netto i brutto.
Tego wszystkiego nie można tak po prostu pomieszać bo wyjdzie Wam tylko chaos...
|
|
Wysłane:
20 listopada 2011 01:14:31
mathu napisał(a):Teraz KGHM nie urośnie już powyżej 170 zł przez wiele lat. Pomijając wiarygodność takich długoterminowych przewidywań, chcesz przez to powiedzieć, że miedź jest teraz w swoim wieloletnim (liczonym do przodu) zdecydowanym maksimum?
|
|
Wysłane:
20 listopada 2011 02:13:51
stooq.pl/q/?s=hg.f&d=20111...A to tylko korelacja z miedzią. Teraz dochodzi jeszcze podatek. Bez podatku miedź musiałaby wzrosnąć do 400, żeby KGHM mógł trwale urosnąć do 170. Ostatni miesiąc to było pompowanie balona. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 20 listopada 2011 02:14
|
|
Wysłane:
20 listopada 2011 03:34:43
Dlaczego taki wykres, a nie na przykład taki stooq.pl/q/?s=hgpln.f&d=20... ? Ten drugi jako sposób przewidywania jest niewiele (jeśli w ogóle) lepszy, ale nie rozumiem argumentu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
|
|
Wysłane:
20 listopada 2011 13:56:39
Jest wiele innych rzeczy, które mają znaczenie. Natomiast Mathu pokazał wykres, na którym jedna rzecz jest liczona w dolarach (miedź), a druga w złotówkach (KGHM) i wydaje się sugerować, że obie powinny wyglądać podobnie, niezależnie od kursu walut. Dlatego zapytałem o sens tego argumentu.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
20 listopada 2011 13:59:06
rozumiem, faktycznie nie zwrocilem na to uwagi Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
20 listopada 2011 14:14:03
kollo199 napisał(a):wapkil napisał(a):brakuje miejsca na te w posiadaniu obywateli i firm krajowych Są wciągnięte w pozycję - amerykańskie fundusze inwestycyjne i emerytalne. Nie wiem dlaczego osoba prywatna, czy firma inwestująca na przykład na rok w obligacje, to fundusz inwestycyjny i emerytalny, ale niech będzie. Tak więc, jak sądziłem, każdy z Was podaje procenty czegoś innego. Jeśli jest tak, jak piszesz, w zestawieniu musisz chyba ignorować wszystkie nonmarketable treasuries (nie jestem pewien jak to się tłumaczy) w Social Security Trust Fund - inaczej miałbyś znacznie wyższy procent. Za to Doncarlos, pisząc o długu pubicznym a nie o samych marketable treasuries, w swoich procentach je uwzględnia. Tak nie można porównywać.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
20 listopada 2011 15:11:38
@everyone jak już nakładacie wykresy (zapominając że jednak KHGM to nie tylko bierzący kurs ale i opcje zabezpieczające firmę przed jego zmianami) to gdzie wykresy srebra? jak już chcecie korelować wykres walorów KGHM z surowcami to powinno się z obydwoma - i miedzią i srebrem * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
20 listopada 2011 16:12:06
a tak spojrzałem - jeśli TASE ma działać jako sygnał wyprzedzający na początek tygodnia to dzisiaj nie było różowo... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
20 listopada 2011 16:23:12
A co się stało o 15 ichniego czasu? Bo wykres pokazuje, że od tego momentu dyskontują coś intensywniej Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
20 listopada 2011 16:45:26
Scarry napisał(a):jak już nakładacie wykresy (zapominając że jednak KHGM to nie tylko bierzący kurs ale i opcje zabezpieczające firmę przed jego zmianami) to gdzie wykresy srebra?
jak już chcecie korelować wykres walorów KGHM z surowcami to powinno się z obydwoma - i miedzią i srebrem wapkil napisał(a):Jest wiele innych rzeczy, które mają znaczenie. :) Ale to nie ja próbuję przewidzieć kurs na wiele lat do przodu. Nie potrafię - jestem bardzo zadowolony jeżeli udaje mi się cokolwiek przewidzieć na kilka następnych miesięcy. Pytam tylko, na jakiej podstawie można być przekonanym, że kurs KGHM przez wiele lat nie urośnie do 170zł. Szczególnie że, przy niezmiennych innych czynnikach, w okresie wielu lat sama inflacja prawdopodobnie wystarczy, żeby go tam wyciągnąć.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 135
Wysłane:
20 listopada 2011 17:08:45
Cytat:Ale to nie ja próbuję przewidzieć kurs na wiele lat do przodu. Nie potrafię - jestem bardzo zadowolony jeżeli udaje mi się cokolwiek przewidzieć na kilka następnych miesięcy. Pytam tylko, na jakiej podstawie można być przekonanym, że kurs KGHM przez wiele lat nie urośnie do 170zł. Szczególnie że, przy niezmiennych innych czynnikach, w okresie wielu lat sama inflacja prawdopodobnie wystarczy, żeby go tam wyciągnąć. Musisz brać pod uwagę, że jeśli za miesiąc/dwa/trzy okazałoby się, że Polska staje się kolejnym po drodze krajem, który spekulanci obligacyjni sobie upatrzyli to masz więcej niż pewne, że wszystko co jeszcze w "naszych" rękach będzie szło pod młotek, a co będzie najłatwiej sprzedać odpowiedz sobie sam. Ja widzę dwa duże podmioty z WIG20, które dałyby kilka-kilkadziesiąt miliardów. Nie muszę CI chyba tłumaczyć, że w przypadku takiej decyzji uruchamia się kolosalna podaż i kurs nurkuje także po części przynajmniej podzielam zdanie Mathu szczególnie jeśli właśnie nadchodzi "jesień średniowiecza" na światowych stockach. Houston, we have Boryszew.
Edytowany: 20 listopada 2011 17:19
|
|
Wysłane:
20 listopada 2011 18:26:57
Crown napisał(a):Musisz brać pod uwagę, że jeśli za miesiąc/dwa/trzy okazałoby się, że Polska staje się kolejnym po drodze krajem, który spekulanci obligacyjni sobie upatrzyli to masz więcej niż pewne, że wszystko co jeszcze w "naszych" rękach będzie szło pod młotek, a co będzie najłatwiej sprzedać odpowiedz sobie sam. Ja widzę dwa duże podmioty z WIG20, które dałyby kilka-kilkadziesiąt miliardów. Nawet nasz Skarb Państwa raczej potrafi planować na kilka miesięcy do przodu. Sprzedać akcje KGHM jak najbardziej mogą, ale wtedy ten nowy podatek nie powinien znaleźć się w exposé. Co jest tym oczywistym drugim kandydatem na sprzedaż? PKO BP byłoby dosyć zabawne, w sytuacji, gdy zachodnie banki sprzedają swoje spółki córki, a my podobno planujemy je ,,udomowić''. Podobnie trudno byłoby z PZU. Dalej można już zgadywać - PGN, JSW, PKN, itd. Można oczywiście przypuszczać (choć ja mimo całego swojego pesymizmu tak nie sądzę), że za kilka miesięcy znajdziemy się w sytuacji Grecji i to nie rząd będzie decydował, co sprzedać. Dlatego pytałem o powody prognozy tych wielu lat poniżej 170zł.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.