0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisów: 235
Wysłane:
30 listopada 2011 19:02:33
Misie, A nie niepokoi was trochę to że na koniec dnia nawet minimalnie nie skorygowało?? Nie wierzę że nie było Daytraderów którzy po kupnie rano nie byliby skłonni oddać z 4% (dziennym!) zyskiem np. KGHMu już nie mówiąc o akcjach banków. Na zdrowy chłopski rozum to chyba świadczy o sile  I wcale nie naganiam, pytam poważnie.
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
30 listopada 2011 19:06:56
@mrk Spasc w okolice dolkow z 2009 :) A tak bardziej na powaznie to w tej chwili juz chyba nic nie mozna zrobic bez pewnego oczyszczenia calego swiatowego syfu Poza tym temat rzeka ... Mozna by zaczac od wymiany zarzadow wszystkich bankow lacznie z rozliczeniem tych poprzednich za dzialania w ostatnich latach - tak bardzo surowo przykladnie dla przyszlych pokolen zeby mialy sie do czego odnosic Moze warto by bylo pompowac kase w produkcje zeby nie bylo proporcji w stosunku do uslug 80-20 jak w tej chwili + zwiekszone naklady na edukacje, innowacje itd... itp... Koniec z ratowaniem trupow w mysl zasady "too big to fail" Koniec z drukowaniem i skupowaniem smieci - bo to tylko uspokaja a wrecz doprowadza do ekstazy rynki (jak bylo dzis widac) tylko do czasu danych PKB ktore pokaza gdzie jest gospodarka :) to tak bez zadnych analiz na biegu ...
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
30 listopada 2011 19:08:46
krewa napisał(a):GregGoldi napisał(a):Zobaczcie co się dzieje na zamknięcie na FW grubi jednoznacznie biorą "S". Niby jeszcze 7 minut więc wszystko się może odwrócić...... Greg? na jakiej podstawie wysnuwasz taki wniosek? obserwując TKO? Gdy to pisałem na "S" było ponad 1500 sztuk w 30 zleceniach PKC. Zawsze obserwuję zamknięcie choć staram się oddać wszystko co mam na ciągłych. Niestety dzisiaj nie wiem jak się skończyło bo 30 sekund po napisaniu tego postu przyjechał weterynarz do psa i się oderwałem.... Edit: LIterówka
Edytowany: 30 listopada 2011 19:09
|
Wysłane:
30 listopada 2011 19:12:20
donatel napisał(a):Misie, A nie niepokoi was trochę to że na koniec dnia nawet minimalnie nie skorygowało?? Nie wierzę że nie było Daytraderów którzy po kupnie rano nie byliby skłonni oddać z 4% (dziennym!) zyskiem np. KGHMu już nie mówiąc o akcjach banków. Na zdrowy chłopski rozum to chyba świadczy o sile  I wcale nie naganiam, pytam poważnie. Widzisz wszystko zalezy od horyzontu czasowego ... Mnie koniec dnia srednio interesuje bo ja zastanawiam sie i rozwazam co bedzie w przyszlym roku Krotkoterminowo kupuje sobie spolki zeby bylo ciekawiej wiec mozna powiedziec ze jestem bykiem z palcem na enterze :)) Zas fundamentalnie zbieram lub obserwuje pod zbior inne walory ( jak np. waluty czy certy na spadki) @v3nom Ropa tylko tak z ciekawosci bo jest blisko ciekawych poziomow a zal by bylo nie skorzystac tym bardziej ze jest powiazana z zielonym, a milo jest obserwowac efekt synergii :)
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
30 listopada 2011 19:16:58
Krewa, GG zapewne chodzi o średnią wartość zlecenia. Jeśli po prawej masz te 1500 esek wystawionych w 10 zleceniach, a po lewej 1600 elek w 1500 zleceniach, to daje to do myślenia  Kto jak kto, ale Ty powinieneś to wiedzieć. Klika się i sprzedaje ;-)
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
30 listopada 2011 19:21:29
Rozumiem, że już problemy rozwiązane? Najwięksi naukowcy spędzili ostatnie dwa tygodnie nad projektami rozwiązania problemu zadłużenia i dziś przedstawili światu genialne rozwiązanie, stąd taka euforia i zaskoczenie? Super. Jutro biorę PKC. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 listopada 2011 19:23:12
V3nom, zlecenia po prawej niekoniecznie świadczą o otwieraniu S. w ten sposób można i L zamknąć, realizując nieco zysku. kto jak kto, ale Ty powinieneś to wiedzieć
|
Wysłane:
30 listopada 2011 19:24:44
Ty sie mathu nie smiej bo to naprawde jest sztuka i wymaga tęgiego myslenia zeby nic nie zrobic a jednoczesnie tak to pokazac zeby wprowadzic swiat w stan euforii Bo co tak naprawde dzis zaproponowano w kwestii wyprowadzenia lub proby polepszenia sytuacji strefy euro ??? Kurcze no ja nie widze ale moze mi ktos wytlumaczy ...
|
Wysłane:
30 listopada 2011 19:26:40
@Krewa A czy w ogólnym rozliczeniu nie wychodzi na jedno dla mnie drobnego? Dla mnie wniosek w obu przypadkach jest jednakowy: Duży przestaje wierzyć we wzrosty.
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 listopada 2011 19:36:36
Greg, parafrazując prezesa CIA - Gruby też ma prawo do zysku. kiedy on ma zamykać jak nie na fixingu? kolejna rzecz - nie wierz w nieomylność Grubego, on też potrafi koncertowo ciała dawać.
|
Wysłane:
30 listopada 2011 19:48:26
Ja nie wierzę w niczyją nieomylność. Mam ten komfort że w czasach dużej zmienności gram DT na FW, i nigdy nie zostaję z tym na noc. I naprawdę jest Mi obojętne w którą stronę pójdzie rynek byleby miał mocne wachnięcia. Ale do rzeczy... Gdyby tenże mityczny "gruby" wierzył w dalsze wzrosty to po cholerę miałby zamykać pozycję? Nie jestem pewien ale moim zdaniem w przypadku FW spokojnie może wchodzić wychodzić nie tylko w czasie fixingu... To nie akcje gdzie ruch na kilkaset tysięcy (o większych pozycjach nie wspomnę) zrobi zamieszanie... 1k kontraktów można opchnąć w ciągu godziny bez wielkiego poruszenia......
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
30 listopada 2011 19:51:53
Szutnik każde wypowiedziane przez Ciebie słowo z 28 i 29 listopada idealnie się materializuje ....pełen podziw dla Twojej osoby
Edytowany: 30 listopada 2011 19:53
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
30 listopada 2011 19:51:59
mathu napisał(a):Rozumiem, że już problemy rozwiązane?
Najwięksi naukowcy spędzili ostatnie dwa tygodnie nad projektami rozwiązania problemu zadłużenia i dziś przedstawili światu genialne rozwiązanie, stąd taka euforia i zaskoczenie?
Super. Jutro biorę PKC. Księgowi w Brukseli znaleźli po dywanem bilion Euro
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
30 listopada 2011 20:46:11
mdtrader napisał(a):mdtrader napisał(a):A wracajac do sytuacji na rynkach to: 3.  kliknij, aby powiększyća tutaj dzisiejszy  kliknij, aby powiększyćKoszt finansowania europejskich bankow dolarze $ osiagnal najwyzszy poziom od grudnia 2008 roku. 3miesieczny swap, kurs po jakim banki ponosza za wymiane platnosci na dolarowe,rozszezyl sie do 136 punktow ponizej europejskiego kursu na rynku miedzybankowym.Pozdrawiam PROBLEM NIEMIECKICH OBLIGACJITo takie dwa sygnaly + plus ponizszy wykres sektora bankowego, gdzie zbliza sie wielkimi krokami odbicie w sektorze bankowym kliknij, aby powiększyćPytanie gdzie ucieka kapital z rynku obligacji,ktore inwestorzy sprzedaja?moze czesc ucieka w akcje,dlatego nie ma takiego gwaltownego spadku?bo zdaja sobie sprawe ze jestesmy blizej dna niz dalej- co mozna wywnioskowac z wykresow obrazujacych rynek miedzybankowy i plynnosc na tym rynku jak rowniez koszt tego finansowania,bo wszystko rozbija sie o cene pozyskania kapitalu. mdtrader napisał(a):Pytasz Frog pod co rosnie? a jak za miesiac WIG20 bylby na 2450 to bedziesz pytal pod co urosly rynki i bedzie to dla Ciebie dziwne? moze bedziesz pisal ze slabe dane makro i ze dodruk to pusty dodruk a sytuacja fundamentalna panstw jest nadal zla? Podejdz do tego z drugiej strony. Ile myslisz,ze bedziemy jeszcze spadac? popatrz na te dwa wykresy.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćZobacz na premie jaka placa banki europejskie by pozyczyc dolary na rynku poprzez swapy walutowe, najwyzsze od upadku Lehmana, jest to sygnal,ze jeszcze moze zjechac jesli bedzie szybka igla w dol(jakies bankructwo). 3 rzeczy: - spready na obligacjach - Libor i Swapy TO jest miejsce gdzie rozgyewa sie gra, o reszczie i tym o co tak naprawde toczy sie gra "Merkel" pisalem w nocy i podczas kilku ostatnich dni. MSCI Index spadal przez 10 dni i na rynkach szacuje sie ze odplynelo o k 4,6 biliona $ w tym czasie z powodu obaw o kryzys dlugu,wiec przy kazdej lepsze okazji czesc kasy wraca by zrobic kilka % i ewnetualnie wyjsc. Kolejne info to przygotowanie 600 mld z MFW dla Wloch na wykup i stabiliacje dlugu. EFSF - nowe plotki o ubezpieczeniu 20-30% obligacji kazdej nowej emisji. Jutro zaczyna sie posiedzenei 2dniowe w Europie a 9 jest spotkanie liderow. W USA jest jeden rzad,ktory tak naprawde mogl decydowac,tutaj jest kilka panstw i kilka rzadow ktorych kazdy by chcial cos powiedziec, jednak kwestia rozbijac sie bedzie o kontrole fiskalna panstw w Europie(czytaj post nocny). Niemcy by wejsc potrzebuja miec pewnosc ,ze beda nowe zasady by moc kontrolowac budzety panstw ktorym maja pomagac w wykupie i rolowaniu dlugu.mdtrader napisał(a):to z 25 pazdziernikamdtrader napisał(a):[quote=mdtrader]
Na najblizsze dni udaje sie do Rzymu na kilka dni-wypoczac. Ciekaw jestem jak sie to wszystko potoczy. Mialem nadzieje,ze euro w najblizszych dniach pojdzie do dolnej bandy wobec dolara do poziomu 1.31 a z nia rynki i bedzie korekta(w czasie gdy jeden drugiego bedzie podczas rozmow EU przegadywal) a pozniej po infie o "pustych pieniadzach" zacznie sie nam ladny rajd az do prezentow pod choinke,bo taki napisalem list do Sw.Mikolaja wiec moze sie to sprawdzi
Pozdrawiam Jednak jak juz dawno wrzucalem screny z bbg- to zapowiada sie QE swiatowe, Chiny(obnizenie rezerw obowiazkowych), ECB i skup i QE w USA. Jak by to poszlo w kolejnosci, Chiny,Europa a na deser USA. mdtrader napisał(a):2.
3. Ciecia raitingow najwiekszych instytucji bankowym przez S&P.
 kliknij, aby powiększyć Jest to wykres: Markit iTraxx Europe- uzywany przez investorow do heagowania pozycji przeciwko strata na dlugu korporacyjnym lub do spekulacji na wyplacalnosci tych instytucji,zawiera on wycene dlugu 125 najwiekszych instytucjiWykres rosnie gdy obawy o dlug sie nasilaja a spada,gdy powraca nadzieja na obnizke wyceny dlugu.
Pytanie patrzac na wykres jak narysowalibyscie reszte wykresu od dzisiaj patrzac na analogicznie do 2009? Komentarz:Obnizenie raitingu moze miec wplyw na plynnosc na rynku,potencjalne straty czy dostepnosc do rynku kredytow poniewaz czesto jest tak,ze w kontraktach na rynku instrumentow pochodnych jest zapis mowiacy,ze przy obnizce raitingu o podwyzszeniu niektorych wskaznikow co moze spodowoac,ze potrzebne beda dodatkowe wymogi kapitalowe. Mozna zauwazyc,ze coraz lepiej postrzegane sa instytucje finasowe z Azji, za przyczyne tego stanu rzeczy mozna uznac silny i staly wzrost gospodarczy.
Tydzien temu wspominalem,ze wedlug mnie sa poziomy do wejscia i ten tydzien bedzie kluczowy plus minus 3 dni z nastepnego-gdzie rozegra sie scenariusz wyjscia lub wejscia w recesje.
[color=red]Przez ostatni miesiac z rynku ubylo ok 4 bilionow $ z rynku akcji,co przy rozwiazaniu problemow i dzialaniach politycznych moze sprawic ze dlugie pozycje beda mocno i szybko otwierane co przelozy sie na gwaltowne wzrosty. Patrzac na wyniki sprzedazy podczas black friday-smiem twierdzic,ze przybedzie w tym miesiacu ok 145 tys miejsc pracy z 110 w poprzednim miesiacu. Po lunch pokaze ciekawe wedlug mnie sprawy odnosnie wyceny bankow w US,ktore obecnie wyceniane sa srednio ponizej 1 jesli chodzi o cene do aktywow rzeczowych, najnizsza wycena byla w marcu 2009 kiedy bylo na 0.6 ,0.7x tangible book. Ilu spodziewalo sie takich wzrostow? szczerze to sie spodziewalem,ale i tak za male ryzyko podjalem. Miesiac temu nakresilem Wam: - zblizajace sie QE z Chinach, uwazam ze dzisiejsze info o obnizeniu stopy obowiazkowej w Chinach ma przelozenie 50% na dzisiejsze wzrosty i jest to info,ktore jest bardzo pozytywne dla rynkow w perspektywie 6-12 miesiecy - interwencja na rynku swap plus zatwierdzenie podwyzszenia EFSF i stworzenie CIF to jakies 35% dzisiejszych wzrostow - informacje z USA o rynku pracy, o nowych umowach kupna domow to reszta. Nie mozna byc jednak slepym, interwencja na rynku swapowym pomogla w plynnosci,bo predzej czy pozniej(do 2 tygodni)jakis duzy bank oglosilby bankructwo. Caly czas wydaje mi sie ze Dexia moze miec spore problemy.
Edytowany: 30 listopada 2011 21:01
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
30 listopada 2011 20:58:07
Kanoniers napisał(a):@mrk Spasc w okolice dolkow z 2009 :) A tak bardziej na powaznie to w tej chwili juz chyba nic nie mozna zrobic bez pewnego oczyszczenia calego swiatowego syfu Poza tym temat rzeka ... Nie chodziło mi o zmiany strukturalne, ale o rynek w sensie indeksów, czyli ile musi wzrosnąć jaki opór przebić żebyś uznał, że armagedonu w najbliższym czasie nie będzie i instrumenty na spadek to słaby pomysł. mdtrader napisał(a):- zblizajace sie QE z Chinach, uwazam ze dzisiejsze info o obnizeniu stopy obowiazkowej w Chinach ma przelozenie 50% na dzisiejsze wzrosty nie widziałem tego infa wcześniej, ale to wyjaśnia skąd taka euforia na miedzi w kontekście wcześniejszej jej słabości.
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
30 listopada 2011 21:09:19
Teraz 20 minut mowili na Bloombergu o tym wykresie,ktory widzieliscie juz kilkanascie dni i swapach.
Fed do ECB a ECB do bankow.
Odpowie mi kto najwiecej zarobil w ostatnich latach i kto najwiecej zyskal na rynkach finansowych?jak uwazacie?
P.S.
Jestem ciekawe co "gwiazdy"czyli goscie w Tvncnbc powiedza-)
Edytowany: 30 listopada 2011 21:19
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
30 listopada 2011 21:27:46
krewa napisał(a):Greg, parafrazując prezesa CIA - Gruby też ma prawo do zysku. kiedy on ma zamykać jak nie na fixingu? kolejna rzecz - nie wierz w nieomylność Grubego, on też potrafi koncertowo ciała dawać. Nie wspominając o tym jak pięknie wczoraj wmanewrował w kibel. Brawo gruby.
Edytowany: 30 listopada 2011 21:28
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
30 listopada 2011 21:28:46
markuz12 napisał(a):Szutnik każde wypowiedziane przez Ciebie słowo z 28 i 29 listopada idealnie się materializuje ....pełen podziw dla Twojej osoby Markuz, Umówmy się, że ja tego nie przeczytałem, a Ty tego nie napisałeś, dobra? "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
30 listopada 2011 22:06:51
wyborcza.pl/1,75475,10734042,D..."Buffett inwestuje długoterminowo, ja - krótko- i średnioterminowo. Ale po ostatnim kryzysie w dużym stopniu się wycofałem. Teraz to jest rynek dla rewolwerowców, którzy mają czas i nerwy, żeby siedzieć od rana do wieczora z palcem na spuście. Trzymam trochę akcji blue chipów kupionych w dołku, według moich szacunków - grubo poniżej ich wartości (czyli rzeczywiście tutaj jestem trochę jak Buffett, bo to podstawa jego strategii). Zasadniczo zaparkowałem w specfunduszach absolutnego zwrotu i lokatach i czekam na wyklarowanie sytuacji." The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
30 listopada 2011 23:19:03
Obserwowaliście zamknięcie w Usiech? Wycisnęli misie w końcówce sesji jak cytryny EDIT: Białe marubozu... Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 30 listopada 2011 23:20
|