PARTNER SERWISU
ezzndabl
482 483 484 485 486

Kiedy szczyt hossy?

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 10 lutego 2012 17:42:22
Elemis napisał(a):
Zależy za co zwraca kasę Frogu blah5 No bo ja np. kupuje kontraktów pod korek płacę Siekoo 100pln, a jeśli spadną chcę kasy co do grosza za straty a nie z powrotem to 100pln. Każdy czyta umowę jak mu wygodniejDancing Albo co tam się bawić - za 100 tysi idę do Booka i obstawiam Wig na zielono. William Hill znacznie głupsze zakłady już przyjmowałking

kon jaki jest kazdy widzi - no przeciez daje towar z gwarancja, czyli zalatwiam zeby w poniedzialek wig byl zielony, a jakby mi jakims cudem, wbrew silom natury sie nie udalo i bedzie na czerwono - oddaje pobrana oplate. no proste chyba, nie? jestem lepszy niz cyganka, bo ona ani gwarancji nie da, ani kasy nie odda.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 10 lutego 2012 19:25:07
Miała być korekta, oby tylko nie przerodziła się w spadki do 1400 pkt.

Pamiętam jak pod koniec lata wszyscy mówili, że to tylko lekka wyprzedaż, letnia korekta. A jak się skończyło to chyba nie muszę pisać.

@technicy: ile może się skorekcić max. żeby dalej były wzrosty?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 10 lutego 2012 19:33:22
w stanach chyba obiadują, bo na razie marazm, ale końcówka sesji powinna dać wskazówkę kto krótkoterminowo przejął pałeczkę.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 lutego 2012 19:47:43
Futro, ruch korekcyjny może znieść nawet 62% urobku. jeżeli mamy do czynienia z klasycznymi falami, to korekta nie może zejść poniżej czwartej fali trendu głównego, a ta z kolei nie powinna zachodzić na pierwszą falę (wyjątkiem są pochodne). w praktyce - ma szanse przetrwać ino ten, kto kupował w pierwszej fali wzrostowej lub jej korekcie.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 10 lutego 2012 20:23:52
@Futro

Ja technikiem nie jestem ale ostatnie 3-4 miesiace niesamowicie przewiduje kierunek rynku.
Moze to przypadek a moze dobra analogia - nieistotne wazne zeby kasa sie zgadzala :)

Mysle ze to korekta i to bardzo krotka ktorej final najpozniej bedzie w przyszlym tygodniu
Rynek jest za silny w tej chwili i mysle ze kazda probe mocniejszej obsuwy bedzie wykorzystywana do zakupow tych ktorzy w ta sile rynku bardzo wierza ...
Dzis mozna bylo to zaobserwowac na wielu maluchach gdzie po kilku uderzeniach podazy od razu pojawial sie popyt ktory ladnie odbieral akcje stad tez sporo swieczek z dolnymi cieniami niekiedy dosc dlugimi

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 10 lutego 2012 20:52:32
patrząc z szerszej perspektywy na Wig20 można zaryzykować stwierdzenie, że obecnie kreślimy formację... no właśnie, kontynuacji czy odwrócenia? rozkład wolumenu na falach wewnątrz trójkąta nie daje jednoznacznej odpowiedzi. wysokość formacji teoretycznie przemawia za odwróceniem. w praktyce okaże się za jakieś 5-6 miesięcy.

kliknij, aby powiększyć

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 10 lutego 2012 22:07:12
onochi napisał(a):
Szutnik jako przedstawiciel Byków weź mi tu teraz powiedz co dalej? Jak żyć? blah5

"Młodzieńcze, co wahasz się
jak żyć?
Podam Ci przykład bliski:
Żyj tak
jak żył
Towarzysz Feliks Dzierżyński!
"

Włodzimierz Majakowski
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 10 lutego 2012 23:02:12
i pozamiatane notworthy
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 10 lutego 2012 23:45:06
Witam, czy znacie może stronę na której można by znaleźć miesięczne stopy zwroty na poszczególnych indeksach(S&P500, DAX itd.)?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 11 lutego 2012 00:04:27
Ja sobie zaznaczyłem trzy punkty wsparcia dla WIG20, wg których wyregulowałem obecną optykę.Anxious

kliknij, aby powiększyć

Przełamanie krótkoterminowej lini trendu przy takim kącie nachylenia było tylko kwestią czasu, dlatego obserwował bym już pierwsze wsparcie na ok 2305 - czy przypadkiem to jedynie nie błachostka spowodowana lękiem przed SMA200 z którym większość światowych indeksów już sobie poradziła.
W dalszej kolejności mamy zniesienie 61,8 ostatniej fali wzrostów na ok 2225 - przebicie którego neguje ostatnią falę wzrostów.
Poniżej - pozostaje nadzieja, że z tego trójkata Krewy wybicie wyjdzie górą, choć ja bym już wtedy na to zbyt nie nie liczył.Think

Na tym na razie lepiej zakończyć, tymczasem powodów do paniki osobiście nie widzę.
Edytowany: 11 lutego 2012 00:08

Szutnik
153
Wysłane: 11 lutego 2012 11:06:51
krewa napisał(a):
patrząc z szerszej perspektywy na Wig20 można zaryzykować stwierdzenie, że obecnie kreślimy formację... no właśnie, kontynuacji czy odwrócenia? rozkład wolumenu na falach wewnątrz trójkąta nie daje jednoznacznej odpowiedzi. wysokość formacji teoretycznie przemawia za odwróceniem. w praktyce okaże się za jakieś 5-6 miesięcy.

kliknij, aby powiększyć

Całkiem ładnie to wykombinowałeś Krewa, ale to nie moze być trójkąt. Dlaczego? Bo jest zbyt..."idealny". O ile nie pomyliłem osób, mignęło mi gdzies tu na forum, że całkiem nie najgorzej radzisz sobie z Falami Elliotta, wieć pisanie elliottowskim slangiem chyba zrozumiesz.

Otóż szczyt Twojej fali d domniemanego trójkata zbyt idealnie dotyka linii, ciągniętej po wierzchołkach fal a i c (sierpień i październik 2011). W trójkątach istnieje silna tendencja do tego, by linie, ograniczające punkty ekstremalne były tworzone wyłącznie przez 4 punkty (po 2 wierzchołki i po dwa 2 dołki.)
U Ciebie mamy już 3 dotknięcie linii, toworzonej przez wierzchołki z sierpnia i października i to ze zgodnością co do punktu. W prawdziwym trójkącie kolejny wierzchołek albo trochę wyszedłby ponad tę linię, albo do niej nie dotarł. Tak więc to nie jest trójkąt (abstrahuję od tego, co to jest).

Jesli nauczyłeś się fal na bazie tego:
www.maklerska.pl/teoria-fal-el...
to jest to niestety zdecydowanie za mało na to, by nauczyć się TFE w dobry sposób.

Dużo lepszym podręcznikiem TFE, z którego m.in zaczerpnąłem te informacje o trójkątach (sprawdzone w praktyce także przeze mnie), jest ta książka (tylko w języku angielskim):

www.amazon.com/Mastering-Ellio...
To jest znaczący krok w systematyzacji TFE.

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 11 lutego 2012 20:55:53
Szutnik,

odpowiem Tobie parafrazą słów Włodzimierza M.

Na wykresie liniowym
trzecia fala

narusza

ekstrapolacji nić

Elliot żył

Elliot żyje

Elliot będzie żyć

na wykresie liniowym Twoje (i dziadka Elliota) wymagania zostały spełnione - przy trzecim podejściu fala wychodzi poza linię, łączącej pierwsze dwa dotknięcia. ale nie w tym rzecz. ja nie liczę na precyzję, staram się w miarę elastycznie, lecz bez nadmiernego naciągania oceniać sytuację.

edit: forum nie akceptuje "drabinki" Majakowskiego, ale coś tam wykombinowałem
Edytowany: 11 lutego 2012 21:10

wtf
wtf
0
Wpisów: 14
Wysłane: 13 lutego 2012 22:11:45
how's it feel to be alive???...zapytal niedzwiedz byka....

buldi
0
Wysłane: 13 lutego 2012 22:57:28
U nas, na tym marnym, sierocym 2340, kiedy uśki walczą o nowy szczyt - to raczej polskie byki pytają niedźwiedzi.Angel
Edytowany: 13 lutego 2012 23:11

buldi
0
Wysłane: 14 lutego 2012 00:25:05
Szutnik - wrzucił byś projekcję WIG20 Dziadka Eliota wg tej knigi? Pray

Szutnik
153
Wysłane: 14 lutego 2012 09:25:46
Szutnik - wrzucił byś projekcję WIG20 Dziadka Eliota wg tej knigi?

Nie wrzuciłbym, bo takowego niestety nie mam, a opracowanie dobrej rozpiski fal, takiej która by wytrzymała testowanie wg reguł i wskazówek Dziadka na poziomie dziennym i intraday to dla mnie kilka dni dużego myślenia. Ale spróbuję przetrzeć szklaną kulę, którą znalazłem na strychu i coś niecoś pokombinować w temacie.

Jak dla mnie, to elliotowska, 5-tkowa hossa skończyła się w Polsce w 2007 (ale odkrycie blah5 ). Od tamtego czasu WIG20 „chodzi trójkami”, ściślej – głównie zygzakami (jak na razie). Wszystko wskazuje na to, że od szczytu 2007 jesteśmy w jakiejś dużej korekcie płaskiej . Niestety teraz jeszcze nie sposób powiedzieć, czy to trójkąt, nieregularna płaska, jakaś forma płaskiej złożonej z kilku prostych figur itd. Na razie każda wygląda na dopuszczalną. Co to jest, to się okaże po pewnym czasie.
Wzrosty od 2009 byłyby więc jakimś rodzajem fali B, która powinna zakończyć się w okolicach szczytu z 2007 (przez „okolice” rozumiem rejon powiedzmy 3500-4500, zależnie od typu korekty płaskiej, w jakiej jesteśmy), a miejsce zakończenia tych wzrostów może podpowiedzieć, z czym tak naprawdę mamy do czynienia.
Co dalej na razie nie ośmielam się nawet myśleć.

W bliższej perspektywie – wygląda na to, że nawet w USA korekta się już zaczęła (chyba Nasdaq zrobił wczoraj szczyt jako ostatni z indeksów). Ostatnie wzrosty były raczej zbyt silne, by to już był koniec marszu w górę. Jak dla mnie to S&P500 powinien bez problemu obronić strefę 1292 (szczyt z jesieni 2011)-1300, gdzie dodatkowo jest 38% zniesienie ostatnich wzrostów. To bardzo silne wsparcie, które łatwo nie puści.
Analogicznie, choć W20 jest jak na razie nieco słabszy, to nie sądzę, by zdołał spaść poniżej 2260 (okolice 50% zniesienia wzrostów od 12.01).
Zarówno w przypadku USA jak i Polski sądzę, że ta korekta będzie miała charakter nerwowych podskoków góra- dół, wycinających gwałtownymi zwrotami akcji po równo byki, jak i niedźwiedzie, próbujące złapać spadek, więc osobiście sugerowałbym na czas tej korekty raczej stać z boku, jeśli nie jest się szybkim daytraderem, błyskawicznie reagującym na ruchy rynku ( a większość nie jest).
Z metod, które stosuję

naturabramy.wordpress.com/2012...

wychodzi mi bardzo istotny rejon dla możliwego potencjalnego zwrotu w okolicy 22-24.02, z tendencją na to, by był to dołek na rynkach akcji. Ta data „wyskakuje” mi na wielu różnych rynkach: DXY (Dollar index fut.) , T-Notes future, miedzi, kontraktów na indeksy akcji, nawet na kawie robusta, notowanej na LIFFE w Londynie, wydaje się więc, ze powinna zadziałać i być istotna.
Jeśli zobaczę wtedy kontrakty na SP500 w rejonie1290 - 1300, prawdopodobnie zacznę ponowne otwieranie długich.

Co potem z WIG20, gdy korekta się skończy? Moim zdaniem minimum to test średniej 200-sesyjnej (obecnie okolice 2450), a maksimum to dojście w rejon 2600-2750, gdzie jest pełno silnych oporów. Tam chyba trzeba będzie się już mocniej cofnąć, celem przegrupowania sił przed dalszym marszem w górę.

Tak to mniej więcej widzę.

buldi
0
Wysłane: 14 lutego 2012 10:01:41
Piszesz o początku płytkiej korekty, a ja się zastanawiam czy obecnie u nas nie obserwujemy jej zakończenia?
Jak na tak wspaniałą wiadomość jak kolejne obniżenie ratingów państw europejskich, te dzisiejsze spadki są hańbą dla niedźwiedzi i wg mnie mogą świadczyć o sile rynków, tymbardziej że rentowność portugalskich dziesięciolatek dzisiaj kolejny raz mimo tego spadła.
Widać ECB daje czadu, a rynki to lubią.
Zastanawiam się czy aby jeszcze nie w tym tygodniu uśki nie przebiją szczytu z ubiegłego roku?
Nasz odpowiednik tego poziomu znajduje się 600pkt wyżej, więc istnieje pewne prawdopodobieństwo że niewielka iskra może rozjuszyć jeszcze bardziej rogaciznę.

Szutnik
153
Wysłane: 14 lutego 2012 12:34:50
@ Buldi

Piszesz o początku płytkiej korekty, a ja się zastanawiam czy obecnie u nas nie obserwujemy jej zakończenia?
Zakończenie już 14.02; wtedy, gdy jeszcze 9.02 dzienny RSI(14) na NDX miał 81 pkt a na SP500 75 pkt?
Cóż, każdy jest kowalem swojego losu (i stanu konta). Ja nauczony jestem ostrożności gdy widzę takie poziomy RSI na linii mediany wideł Andrews'a (NDX - Nasdaq100 i DJIA). Oczywiście, zawsze Warszawa może iść wbrew USA, swoim własnym rytmem (bywało tak czasami w historii), ale nie za bardzo chce mi się wierzyć, by to było akurat teraz. Patrząc Elliotem na 5 minutowy intraday na WIG20 wydaje mi się, że obecne wzrosty to korygująca spadki (zygzak 7.02 - 10.02) fala X. Byłaby to więc jak na razie nie dokończona struktura W-X, czekająca na "ukręcenie" fali Y.

Jak na tak wspaniałą wiadomość jak kolejne obniżenie ratingów państw europejskich
To już nie wzrusza chyba nawet piszących uzasadnienia tych obniżek. Czytających te uzasadnienia już dawno temu przestało.

Zastanawiam się czy aby jeszcze nie w tym tygodniu uśki nie przebiją szczytu z ubiegłego roku?
NDQ i NDX (Nasdaq i Nasdaq100) już jakiś czas temu to zrobiły ze swoimi szczytami z 2007 i 2011. Tu raczej szykuje się nawrotka w ich kierunku i przetestowanie ich siły jako wsparcia.
Również DJIA (Dow Jones Industrial Average) lekko wyszedł ponad (naruszył opór).
Jedynie SP500, $RUT (Russell 2000)i $WLSH (Wilshire 5000), a więc njaszersze indeksy:
http://stockcharts.com/h-sc/ui
jeszcze tego nie zrobiły.

Edit: Kto chce zobaczyć ww. indeksy ($RUT i $WLSH) na Stockcharts'ie niech wpisze ich symbole w lewe górne okienko (pisać ze znakiem dolara) w układzie tygodniowym (weekly)
Edytowany: 14 lutego 2012 12:38

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 14 lutego 2012 22:11:43
Czy ktoś może podzielić się wiedzą na temat powodu stromego podejścia wykresów do góry do poziomów open w ostatnich minutach handlu w USA?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

buldi
0
Wysłane: 15 lutego 2012 08:39:10
Jedyne co mi do głowy przychodzi to może jakiś cynk z wizyty Rompuy'a i Barosso w Pekinie?
Wczoraj już w ciagu dnia się gadało o żółtym wsparciu dla Europy. Może udało im sie jakiś ekstra bonus wyżebrać u Chińczyków?Think

Szutnik, może nie będzie potrzeby rosnąć wbrew korekcie w usiech?Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

482 483 484 485 486

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,184 sek.

kxdlcrvt
penaxonk
keynozry
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
krmvstbd
qrxakswg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat