PARTNER SERWISU
mbfwigmj
484 485 486 487 488

Kiedy szczyt hossy?

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 17 lutego 2012 18:13:17
Wrzucam z tel I o problem glad nie trudno,ale jak juz buldi zauwazyl chodzil mi o 76,4 of 2006.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 19 lutego 2012 22:17:19
www.bloomberg.com/news/2012-02...

i z drugiej strony (to samo)

www.presstv.ir/detail/227486.h...

czyli Iran wstrzymuje export ropy dla firm brytyjskich i francuskich.

edit:
SW - jestescie na celowniku anonimowych, czy po prostu grzebiecie cos przy stronie?
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 19 lutego 2012 22:18

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 lutego 2012 22:46:15
...a kto tutaj miał pedomisia z 4chana? wave

Trochę zmian w serwisie, grzebane było - szczegóły na changelogu.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 20 lutego 2012 07:16:35
Pomimo dzisiejszych solidnych porannych podskoków amerykańskich kontraktów w czasie sesji azjatyckiej, rośnie szansa na krótką, szybką i gwałtowną korektę w USA (a więc pewnie i w Europie w ślad za tym) jeszcze w tym tygodniu (takie 2-3 dni solidniejszego tąpnięcia).
Przyczyn takiego "ostrzeżenia sztormowego" mogę podać wiele, od "moich" czasówek, w których bardzo ścieśniły się przedziały, poprzez utratę przewodnika stada (Apple) w warunkach wysokiego optymizmu i wykupienia rynku, bliskiego skrajnemu, po niemalże fundamentalną - zależność wzrostu cen akcji od operacji rynku otwartego, robionych przez nowojorski FED:

www.mcoscillator.com/learning_...

Przy okazji - ciekawostka w ramce tekstu Tom'a McClellan'a o tym, jaki jest los urzędnika, ktory popełnił duży błąd w zarządzaniu płynnością w tymże NY FED w 2008 roku...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 20 lutego 2012 19:35:15
Co to było? Jaką to kwotą zagranica(?) zbiła (i tak z niskich poziomów) WIG bez powodu? Rosyjska ruletka...

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 20 lutego 2012 23:12:40
Szutnik napisał(a):

Przy okazji - ciekawostka w ramce tekstu Tom'a McClellan'a o tym, jaki jest los urzędnika, ktory popełnił duży błąd w zarządzaniu płynnością w tymże NY FED w 2008 roku...

Zależność jest niewątpliwie, ale nieprzekładalna na konkretne liczby i daty ( proporcje) wg mnie.
O tym, że QE1 i QE2 ratowały rynek wiadomo od dawna. Konkretne operacje czasem przekładają się na wzrosty/spadki w konkretnych dniach, a czasem nie. Wniosek generalny:
bez QE3 nie będzie szczytu hossy ?

Mnie frapuje co innego. Banki europejskie dostały potężny zastrzyk kasy w ramch europejskiego QE. Praktycznie od tego momentu prawie całą tą kasę parkują na noc na overnightach.
Giełda w tym czasie ostro rosła. Czyli tylko część środków przeszła na rynki finansowe, w tym giełdy. Czy to tylko dopływ świeżych środków wywołał to zjawisko, czy może, przede wszystkim, pewność "bankierów", że rządu państw EU nie dadzą im zginąć. Ja stawiam na to drugie. Dlatego uważam, że w najbliższych miesiącach będziemy mieli w Europie hossę i dużą inflację. Im większa inflacja, tym większa hossa. Bo te pieniądze parkowane na nocki muszą zacząć w końcu przynosić bankom wyższe profity. Nie wytrzymają i albo wejdą mocniej w rynki finansowe ( co już się dzieje), albo poluzują kredytobiorcom, co napędzi gospodarkę od dołu.

Los urzędnika - godziwy. Zobaczymy jak go historia oceni za lat 20, 30 czy 50.

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 21 lutego 2012 09:18:18
No i co? Gdzie jest rakieta po zatwierdzeniu pomocy dla Grecji? blah5

Zanosi się na to, że to może być cisza przed mocną wyprzedażą. Moment jest doskonały bo wielu graczy myślami jest już przy 29 lutego i wynikach za IV kw. + spodziewaną kolejną rundą Wielkiej Orkiestry Darmowej Gotówki dla banków ze strony EBC.

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 21 lutego 2012 09:29:32
Cytat:
No i co? Gdzie jest rakieta po zatwierdzeniu pomocy dla Grecji?

Wymien mi chociaz jeden powod dlaczego miala by byc z tego powodu jakas euforyczna reakcja, czyt: rakieta..?

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 21 lutego 2012 09:35:21
To raczej była ironia. Ale jak już na siłę szukać powodów to chociażby psychologiczna ulga, że na parę tygodni ten problem jest z bańki.

doncarlos
0
Wysłane: 21 lutego 2012 09:49:03
Psychologicznie powinno to przynajmniej pomoc licznej grupie stojacych z boku na podjecie decyzji o wejsciu w rynek.. tylko, ze jest za wysoko..
Moment do korekty doskonaly, ale nadal czeka za duzo graczy na nizsze poziomy..Think i kolo sie zamyka.. inaczej mowiac, rynek moze sobie jeszcze tak troche cykac zanim sie wyklaruje jakis konkretny ruch..

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 21 lutego 2012 10:31:25
Gutek84 napisał(a):
No i co? Gdzie jest rakieta po zatwierdzeniu pomocy dla Grecji? blah5

Zanosi się na to, że to może być cisza przed mocną wyprzedażą. Moment jest doskonały bo wielu graczy myślami jest już przy 29 lutego i wynikach za IV kw. + spodziewaną kolejną rundą Wielkiej Orkiestry Darmowej Gotówki dla banków ze strony EBC.

Też spodziewałbym się korekty na zasadzie sell on good news. Możliwe że będzie to trochę przed 29 lutym, a tego dnia tylko przyspieszy.
Myślę jednak, że sporo osób/funduszy czeka na zakupy właśnie do przeceny i skończy się szybciej niż większość się spodziewa.
Z drugiej strony nie można zapominać, że problemy nie zostały trwale rozwiązane i pojawiene się nowego ogniska może przecenić rynek w skali większej niż ogólne rozumienie słowa korekta.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Szutnik
153
Wysłane: 21 lutego 2012 10:35:54
lajkonik napisał(a):
Szutnik napisał(a):

Zależność jest niewątpliwie, ale nieprzekładalna na konkretne liczby i daty ( proporcje) wg mnie.
O tym, że QE1 i QE2 ratowały rynek wiadomo od dawna. Konkretne operacje czasem przekładają się na wzrosty/spadki w konkretnych dniach, a czasem nie. Wniosek generalny:
bez QE3 nie będzie szczytu hossy ?

Mnie frapuje co innego. Banki europejskie dostały potężny zastrzyk kasy w ramch europejskiego QE. Praktycznie od tego momentu prawie całą tą kasę parkują na noc na overnightach.
Giełda w tym czasie ostro rosła. Czyli tylko część środków przeszła na rynki finansowe, w tym giełdy. Czy to tylko dopływ świeżych środków wywołał to zjawisko, czy może, przede wszystkim, pewność "bankierów", że rządu państw EU nie dadzą im zginąć. Ja stawiam na to drugie. Dlatego uważam, że w najbliższych miesiącach będziemy mieli w Europie hossę i dużą inflację. Im większa inflacja, tym większa hossa. Bo te pieniądze parkowane na nocki muszą zacząć w końcu przynosić bankom wyższe profity. Nie wytrzymają i albo wejdą mocniej w rynki finansowe ( co już się dzieje), albo poluzują kredytobiorcom, co napędzi gospodarkę od dołu.

Los urzędnika - godziwy. Zobaczymy jak go historia oceni za lat 20, 30 czy 50.

Zależność jest niewątpliwie, ale nieprzekładalna na konkretne liczby i daty ( proporcje) wg mnie

McClellan jest znany z tego, że lubi zabawy w poszukiwanie tego typu korelacji. I trzeba przyznać, że robi to nie bez sukcesów, dlatego go czytuję w wersji darmowejAngel Oczywiście nie chodzi tu o ilościowe przewidzenie wielkości ruchu, bo to nierealne, ale już datowanie plus minus się potwierdza, jeśli daty traktować orientacyjnie, a nie ściśle co do dnia.
Znacznie bardziej znani w świecie AT są rodzice Tom'a - to oni wymyślili oscylator McClellan'a:
stockcharts.com/freecharts/McS...

Banki europejskie dostały potężny zastrzyk kasy w ramch europejskiego QE. Praktycznie od tego momentu prawie całą tą kasę parkują na noc na overnightach.
Giełda w tym czasie ostro rosła. Czyli tylko część środków przeszła na rynki finansowe, w tym giełdy. Czy to tylko dopływ świeżych środków wywołał to zjawisko, czy może, przede wszystkim, pewność "bankierów", że rządu państw EU nie dadzą im zginąć.

Moim zdaniem te środki pochodzą z rynku bezpiecznych obligacji (USA, Niemcy itd.). Aktywne fundusze sprzedawały, a przerażeni bankowcy kupowali, więc może nie widac tego tak w cenach, choc od września 2011 jest tam praktycznie trend boczny, który interpretuję jako dystrybucję.

Czas na zakupy na rynku akcji i surowców, lewarowane przez fundusze z LTRO chyba jeszcze nie nadszedł. Tu problem polega zdaje się na tym, że Euro przestalo spadać względem USD i ciężko jest zrobić walutowy carry trade. Może więc być tak, że poza funduszami z Eurozony nikt z zewnątrz z lewarowania się LTRO nie skorzysta. Ale to nie ma większego znaczenia, bo ogólnie do globalnego naczynia dopływa więcej środków, więc jak nie euro carry trade, to dollar carry tradeAngel bo wygląda na to, że to USD traci i będzie dalej tracić do większości walut.
Zawsze więc ktoś pożyczy funduszom na podciąganie rynków w góręAngel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

doncarlos
0
Wysłane: 21 lutego 2012 11:00:24
Pytanie kiedy szcyt hossy.. hmm.. my sie glowimy a polski Nouriel Roubini vel Prof. Krzysztof Rybinski liczy na zarobek dzieki Eurogeddon..
www.ekonomia24.pl/artykul/7055...
Cytat:
-Chroniąc swoją rodzinę przed przewidywanymi skutkami kryzysu, ulokowałem znaczną część naszych oszczędności w 100-procentowo państwowym banku na zielonej wyspie, w dolarach. Ponadto od mniej więcej roku utrzymuję krótką pozycję na indeksach giełdowych i planuję ją utrzymać jeszcze przez co najmniej rok. To powinno moją rodzinę zabezpieczyć przed konsekwencjami czarnego scenariusza, czyli kryzysu finansowego o biblijnych proporcjach – tłumaczył „Parkietowi" Rybiński.

Spekulantem Rybinski nie jest, psychologii rynkow finansowych nie rozumie, ogolnie rynkow Rybinski imo nie czuje.. utrzymywanie pozycji krotkiej dla samej racji (ktora moze na on marginesie nawet kiedys miec, ale byc moze jak juz bedzie bankrutem) nie jest zbyt rozsadne.. czy powierzylibyscie mu swoje pieniadze? Think ja nie..
Profesor jest nieco uparty jezeli chodzi o swoje racje.. problemem jest timinig.. pamietam jak Peter Schiff przekonywal, ze na DJ bedzie krach i spadnie do 3000 pkt.. a fakt byl taki, ze DJ wzrosl wtedy ok 100% i dopiero po tym spadl.. zagranie pod guru moglo kosztowac majatek.. wieszczenie krachu przez 10 lat w koncu przynioslo efekt i w 2008 Peter Schiff stal sie guru inwestorow.. Speak to the hand
zapewne to samo bedzie z Prof. Rybinskim, ale to tego czasu gra wg jego strategii moze doprowadzic do bankructwa.. przy okazji przegapimy zapewne kilka hoss i baniek spekulacyjnych.. co spekulanci kochaja najbardziej..;) salute

Szutnik
153
Wysłane: 21 lutego 2012 11:51:13
@ Doncarlos

Rybiński cierpi na chorobę, na którą ja cierpiałem na przełomie 2002/03Angel Bycie perma-bear'em jest kosztowne i psychicznie (gdy trzeba się usilnie bronić przed faktami, nie potwierdzającymi diagnozy) i fizycznie, gdy ktoś jest na rynku (wiadomo dlaczego).
Mnie wyleczyła z perma-bear'ki mieszanka AT, AF + bardzo głęboka analiza stanu mojej psychiki, wykonana publicznie przez jednego gościa. Bolało jak choleraAngel,zwłaszcza zranione egoAngel ale pomogło.
Od tamtego czasu jestem bardzo wyczulony na "niedźwiedzi śpiew" i nie daję się łatwo wciągnąć w wizje końca świata.
Co wyleczy Rybińskiego, nie wiem. Wiem tylko, że leczenie już się rozpoczęłoAngel Będzie bolesne, jak zwykle w takich razach.

Też nie powierzyłbym Rybińskiemu swoich pieniędzy tak, jak nie dałbym ich sobie sprzed 10 latAngel

Już na starcie Rybiński ma problem - do niedawna biegał bowiem w głównym stadzie, śpiewającym pieśń pt "Grecja bankrutuje, a potem totalny krach". Krachy ze swej natury nie pojawiają się wtedy, gdy wszyscy ich oczekują (wystarczyło choćby losowo przejrzeć jesienią zeszłego roku tut.forum, by zobaczyć, ilu wierzyło w Lehmann II), ale wtedy, gdy prawie nikt się ich nie spodziewa.
Ponadto krachy o rozmiarach typu jesień 2008 są rzadkimi zjawiskami, bo większość długo o nich pamięta, więc robi się wszystko, by się nie powtórzyły; co też właśnie teraz zrobiono w Europie. Pojawiają się ponownie dopiero wtedy, gdy ich wspomnienie wyblaknie.
Mogę więc śmialo powiedzieć, że kupowanie jednostek Eurogeddon'u przyniesie zyski co najwyżej twórcom funduszu.
Oczywiście tytuł tej piosenki mówi szczerą prawdę o inwestycjach, nie tylko w Eurogeddon:

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 21 lutego 2012 12:02:05
Wczoraj słyszałem wypowiedź eksperta o tym, że przed wyborami we Francji nic ciekawego się nie zdarzy.
Dopiero po wyborach Grecja ogłosi bankructwo (zwłaszcza, że w międzyczasie również czkają nas wybory w Grecji).
Wtedy może nastąpić armagedonik polegający na pojawieniu się dużego znaku zapytania co dalej z Włochami i Hiszpanią.

To oczywiście negatywny scenariusz. Jest również kilka pozytywnych. Takich jakie opowiadano u nas 1989.

Jak Polska może wyjść z kryzysu? Na dwa sposoby.
Pierwszy (normalny) - na Polskę zstąpi Duch Św. i sprawi cud, który zamieni kraj w ziemię mlekiem i miodem płynącą.
Drugi (cudowny) - Polacy wezmą się do pracy i sami zamienią kraj w raj.

Jak widać z naszych doświadczeń cuda się zdarzają. Życzmy ich Grekom.
Edytowany: 21 lutego 2012 12:15

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 21 lutego 2012 12:08:33
@Sztunik

pleciesz :) albo proszę Cie, cytuj dokładnie, albo nie wkładaj w usta słów których ktoś nie powiedział

Ja słucham regularnie wypowiedzi Rybińskiego i pamiętam jakpół roku temu wyraźnie mówił że po pierwszej fali spadków spodziewa się odreagowania i dopiero następnej fali spadkowej. Co dokładnie się stało.

@doncarlos
nie do końca masz rację z Schiffem. Wieścił kryzys gospodarek zachodu, ale nigdy nie proponował grać na shortach, tylko kupować złoto (nie srebro tylko właśnie złoto) i akcje firm gospodarek Indii i Chin. Czy kupując złoto w 2002 roku na podstawie jego rekomendacji źle byś wyszedł ? Think 500% zarobku ?3some

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 lutego 2012 12:25

Szutnik
153
Wysłane: 21 lutego 2012 12:53:51
@ Scarry
pleciesz :) albo proszę Cie, cytuj dokładnie, albo nie wkładaj w usta słów których ktoś nie powiedział

Na pewno plotę?
www.rybinski.eu/2011/08/mozna-...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 21 lutego 2012 13:25:13
@Szutnik
wave
problem w tym że Rybiński nie jest spekulantem i jego wypowiedzi mają bardzo różne horyzonty czasowe - ta którą cytujesz dotyczy sytuacji ogólnej, tamta (w CNBC bisnes leciała) którą ja słyszałem dotyczyła najbliższego roku.

Nie umiem Ci jej znaleść bo niestety przesłuchiwanie iluś tam video/audio odpada ;p
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 lutego 2012 13:30

Szutnik
153
Wysłane: 21 lutego 2012 13:34:43
@ Scarry
problem w tym że Rybiński nie jest spekulantem

Właściwie byloby stwierdzić nie był spekulantem(choc nie do końca, skoro trzyma prywatnie krótkie na indeksy i długie na USD). Teraz już jest, co potwierdza m.in. ta karta funduszu Eurogeddon:

opera.pl/gfx/opera/files/fundu...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 lutego 2012 14:06:13
Oczywiście, że Rybiński jest spekulantem. Gra na załamanie gospodarki, a

Dodatkowo po otwarciu funduszu stracił zupełnie wiarygodność. Teraz nie wiadomo, czy naprawdę będzie myślał to co powie, czy powie to tylko ze względów marketingowych. Ma ewidentny konflikt interesów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

484 485 486 487 488

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,238 sek.

lhugeugk
rwqfctpl
wlqnhdry
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vnwlgzom
reqwltdy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat