PARTNER SERWISU
fnzzdcgz
487 488 489 490 491

Kiedy szczyt hossy?

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 27 lutego 2012 17:17:49
Ok,wedlug tego byly 3, podczas wojny i bardzo krotko po niej i za kadencji Clintona.

Jednak jak juz tutaj pisalem,za kadencji Clintona byl deficyt nie bylo nadwyzki-

Clinton surplus myth

Dlatego patrzac, wychodzi,ze ostatni raz byly to polowa ubieglego wieku,jednak o ile wzrosl poziom dlugu USA od tego czasu? To calkiem inne poziomy, inny poziom i koszty obslugi dlugu.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 28 lutego 2012 15:06:27
Słabe dane z USA i już wszyscy nikt nie pamięta o LTRO salute

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 28 lutego 2012 15:12:22
Ostatnio zauważyłem bardzo złośliwy schemat, że usiaki mają słabe początki sesji, kiedy my się już zamkniemy to tam odbija, a następnego dnia nasze indeksy już nie reagują na wzrosty. Nasz rynek reaguje mocno na USA tylko między 15.30-17.30 gdy oba rynki są otwarte Think

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 29 lutego 2012 13:26:40
Wczoraj w nocy pisalem to,ale nie zdarzylem dokonczyc a teraz juz po operacji LTRO,jednak pomyslalem,ze jesli to juz napisalem to wrzuce.
Wczoraj Dow Jones pierwszy raz zamknął się powyżej poziomu 1300 pkt od 2008 roku. Na poprawe nastroju wpływały przede wszystkim lepsze dane związane z nastrojem wśród amerykańskich konsumentow gdzie indeks obrazujacy te nastroje wzrosl z 61.5 do az 70.8 pkt,kiedy mediana prognozowana była na 63.5 pkt. Na nastroje wpływały również spadające ceny ropy naftowej.
Warto dodac również,ze wizytujaca Portugalie Troika zarekomendowala przyznanie pomocy a dokladnie transzy wartej 14 mld euro.
W listopadzie,kiedy na forum pisalem,ze zaczyna się hossa to nie jeden się smial. Pewnie jak nikt nie byłem pewien do jakich dokladnie poziomow dojda indeksy,miałem swoje prognozy którymi się dzielilem,ale byłem przekonany,ze w okresie od listopda do 6 miesiecy będzie ciezko stracic inwestując na rynkach.
Aktualnie na rynkach przewija się zdecydowanie wiecej optymizmy niż tych negatywnych sygnałów. Krotko –terminowo wyglada, ze większość zagrożeń zostala na jakis czas zazegnana: rentowności obligacji panstw europejskich, płynność finansowa, wypłacalność i pomoc dla Grecji.
Jak już wspomniałem,ze LTRO się odbyla,ale wczoraj piszac to to miałem następujące odczucia. Od kilku dni w mediach kreowane jest to wydarzenie do najwyższej rangi,które może zdecydowac w którym kierunku w którym Pojda rynki. Jednak czy az tak wazne jest to wydarzenie? Ostatnio podobnie było z Grecja i pomoca dla niej. Wielkie oczekiwania na decyzje zwiazana z ta pomoca,czy zostanie przyznana pomoc czy odrzucona- jednak gdy już takie decyzje zostaly podjete(jeszcze niektóre panstwa musza to wewnętrznie przegłosować) to nic na rynku się nie wydarzylo-było bardzo plasko.
Jak rynek szeroki, ile opinie tyle roznych zdan na temat operacji zapewnaijacej płynność LTRO. Zarzadzajacy bankow zastanawiaja, się czy powinni przystąpić do operacji pozyczenia na 3 lata po 1% czy nie? Czy wpłynie to negatywnie na rynek czy może doda paliwa do dalszych wzrostow?
Warto tutaj dodac,ze najbardziej zainteresowane tym banki wloskie,jeszcze nie raportowaly za Q4 i nie mialy podzielic się swoimi bilansami.
Banki zostaly podzielone na 4 grupy: 1)te które nie będą korzystaly z tej operacji 2) te które będą korzystaly w celu zapewnienia płynności 3) te które będą używać LTRO do Carry tradingu ( pożyczając po 1% i dalej inwestując np. w obligacje panstw europejskich. Ostatnia grupa ta która nie jest pewna
Procentowo to wyglada tak : 1)20%, 2) 20% 3) 25% i ostatnia grupa 35%.
Przeciwne tej operacji sa banki szwedzkie a wloskie i hiszpanskie to banki,które w tej operacji będą uczestniczyc w najwiekszej liczbie.

Ostatnia operacja pomogla w duzej mierze obniżyć rentowność obligacji panstw europejskich do poziomow sprzed kilku miesięcy,które jeśli zostalyby na aktualnym poziomie a na pewno go nie przekroczyly to pozwoliloby to na np. obniżenie wskaźnika długu do PKB we Wloszech jak również w Hiszpani. Przypomne tylko,ze jeszcze niecale 2 lata temu Hiszpania miala jeden z niższych wskaznkikow zadłużenia do PKB w EU.
Patrzac jednak na potrzeby kapitalowe związane z wskaźnikiem Tier 1 w wysokości 9% i wyliczenia (via zeroheadge) wychodzi na to,ze do 2013 roku potrzebne będzie ok. 2,4 biliona euro europejskim banka .Poki co dzieki LTRO pojawilo się ok. 500mld( update kolejne 529) dlatego zostaje jeszcze ponad 1 ,4 biliona. Oczywiste jest,ze banki będą również szukaly innych sposobow by spełnić te wymogi kapitalowe a nie tylko przez operacje typu LTRO. Nie zmienia to jednak faktu,ze te potrzeby sa wciąż bardzo wysokie.
mdtrader napisał(a):
7.WYKRES dnia "ej panowie zostaliscie z tylu,musicie nas nadgonic" ECB 1 bilion euro do nadgonienia FEDu –Q
kliknij, aby powiększyć

Ten wykres juz chyba dobrze znacie-ale jest on bardzo trafny I oddajacy to co wydarzylo sie przez LTRO 1 I LTRO 2,pewnie jednak ten bilion,ktory byl potrzebny jest juz nie aktualny bo zmienil sie stan posiadania i bilans FEDu od listopada,kiedy ten wykres wrzucalem.(swoja droga z raportu,ktory ktos tu wrzucil)
Od grudnia i pierwszego LTRO oprocentowanie obligacji francuskich i niemieckich pozostaje na tym samym poziomie,co można odczytac jako sygnal, ze przede wszystkim pieniadze z tej operacji zostaly przeznaczone na obniżenie rentownoscki wloskich i niemieckich,bo te od tego czasu dosc mocno spadly.
Sami hiszpańscy pożyczkobiorcy z LTRO zwiększyli swój udzial w dlugi hiszpańskim i wloskim w styczniu o 23 mld euro a grudniu o 22 mld euro w porównaniu z listopadem 2 mld i pazdziernkiem minus 0.5 mld.

kliknij, aby powiększyć

Powyzszy wykres pokazuje m.in. spread miedzy obligacjami wloskimi 10 letnimi a 2 latkami, spread ten osiągnął poziomy najwyższe od czerwca 2009 roku i wynosi 2.8 % a inaczej 280 pkt.
Aktualnie rentowność 10 letnie oscyluje na 5.3% duzo nizej od szczytu 8.12 % z kocna 2011 roku. Ciezko byloby osiągnąć taka obniżkę jeśli nie wspomniana operacja LTRO.
Moje zdanie jest takie,ze na krotka mete to LTRO ma bardzo Duzy wpływ na rynek,jednak na dluzsza mete to kupno czasu tak samo jak w wypadku Grecji i pomocy,która zaczela się w 2010 roku
Jeśli chodzi o dzisiejsza decyzje w sprawie „credit event” w związku z rekonstrukcja długu greckiego i ewentualnym wlaczeniu wyplaty CDS-ow,to z obliczen jakie znalazłem sama Grecja nie jest problemem-bo CDS na dlug grecki to ok. 3,5 mld euro.
Na koniec tak dla oka ,wykaz zwrotow od początku roku na poszczególnych towarach, kursach i tak:
1Najwyzszy zwrot Srebro ,zloto trzecie i polska zlotowka na 5 miejscu. Jak widzisz Szutnik i prognoza wzrostu na zlocie o ktorej pisalem w Polowie stycznia proownujac do rynku jest w czolowce.
Edytowany: 29 lutego 2012 13:38

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 29 lutego 2012 18:28:44
Szutnik napisał(a):
@ Majama
Mysle że nie istnieje żaden pokojowy sposób aby USA uzyskało nadwyzke budżetową.

confused2 ???
Przyznam się, ze nie rozumiem...Czyżbyś uważał, ze USA musi komuś wypowiedzieć wojnę, by uzyskać nadwyżkę budżetową? Nie rozumiem tym bardziej, ze pod koniec lat 90-tych takową USA bez problemu uzyskało. Nie przypominam sobie, by ktoś wtedy atakował USA, a naloty na Serbię w ramach akcji NATO chyba nie miały z tym nic wspólnego....

Niepokoje moga być tez wewnetrzne gdyby fiskalizm i obniznie poziomu życia dla ratowania państwa przybrały wiekszy rozmiar.

W latach 90-tych mieliśmy mocny rowój w nowych technologiach które musiały zasilic USA jako żródło. Komputery osobiste, telefonia komórkowa, internet. To jest to co mogłoby nam (światu) teraz pomóc, czyli wynalezienie czegos nowego co stałoby sie powszechnie koniecznym dobrem i każdy czlowiek zaraz by to kupił. Przyznaję że wcześniej zapomniałem o tej możliwości - skok technologiczny mógłby pomóc.

To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 29 lutego 2012 18:29

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 29 lutego 2012 19:00:20
Wystarczy Apple znacjonalizować i będzie ok blackeye. Jestem ciekawy jakby mia wyglądać ten skok technologiczny (może gaz i ropa z łupków?).

LTRO 530 mld Euro, 800 banków. Spójrzcie na rentowności obligacji PIIGS, niby ma być gra pod Portugalię, ale tam też sypia kasę. Mi to wygląda (tak jak pisze mdtrader) na chwilowe zakopanie problemów, więc co, nowe szczyty w US? Póki co forumowe niedźwiedzie nie miały racji na temat armagedonu, choć ten powinien przyjść w najmniej oczekiwanym momencie.

@Szutnik - twoje analizy wskazywały na dołek 27-29 lutego? Się przesunęło, czy jak?

sober
0
Wpisów: 105
Wysłane: 1 marca 2012 09:12:10
Jeden dzień chyba możemy mu wybaczyć Think

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 1 marca 2012 09:20:21
A ja mam taka koncepcje..Think byc moze jestesmy mniej wiecej tutaj..Think

kliknij, aby powiększyć

pozostaje tylko kwestia, czy juz jestesmy na szczycie i "zaraz" bedzie porzadna wywalka na rynkach, czy tez jeszcze czeka nas 2 sesje blow-off i dwa tygodnie spadkow do poziomu
1) jezeli z tego szczytu to pod 1300
2) jezeli z powyzszego scenariusza, to nie nizej niz 1340-1335..

reasumujac zgodnie z zasadami powinna byc krotka wywalka na rynkach do mniej wiecej 16 marca.. i potem 2 miesieczna fala wzrostowa do konca maja - czerwiec..?

opinie?

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 1 marca 2012 09:23

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 1 marca 2012 10:17:15
Futro napisał(a):
@Szutnik - twoje analizy wskazywały na dołek 27-29 lutego? Się przesunęło, czy jak?

Metoda Jeffa Greenblatta daje "opory czasowe", do których trzeba podchodzić jak do oporów cenowych. Jedne działają i zatrzymują trend, przynajmniej na jakąś chwilę, inne rynek olewa i przelatuje przez nie jakby nigdy nic.
W czasie wzrostów bardziej prawdopodobne jest, że w miejscu oporu czasowego pojawi się dołek i na tej podstawie do przodu pisałem o dołku. Bywa jednak, że rynek zrobi inwersję i w miejscu spodziewanego dołka robi się górka. Wygląda na to, że to ten właśnie przypadek.
Więcej na temat czasowych metod Greenblatt'a wyjaśniałem u siebie na blogu w tym wpisie:

naturabramy.wordpress.com/2012...

a tu na początku wpisu uściśliłem co sądzę o USA w najbliższym czasie (tekst z wczoraj, 29.02 około południa):

naturabramy.wordpress.com/2012...

Mam nadzieję, ze trochę tym wyjaśniłem.

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 1 marca 2012 10:37:12

Jak widzisz Szutnik i prognoza wzrostu na zlocie o ktorej pisalem w Polowie stycznia proownujac do rynku jest w czolowce.

Oglądałem sobie dziś dość szczegółowo złoto i srebro intraday po wczorajszej jeździe w dół.
W ramach naszej długoterminowej dyskusji o zlocie i srebrze mogę od siebie dorzucić, że wzrosty od ostatniego dołka zaczynają wyglądać na 5-falowe struktury. Nieco lepiej te 5 fal widać na srebrze, nieco gorzej na złocie - tu nadal od biedy można dopuścić ruch 3-falowy; obraz jest niejednoznaczny.
Konsekwencje? Jeśli zloto zrobi dołek tego spadku, który wczoraj sie zaczął, powyżej 1580 USD/oz, wtedy trzeba będzie przyjąć, ze rzeczywiście korekta na zlocie od września 2011 skończyła się w okolicach 1500 USD. Jeśli tak się stanie, to po tym dołku powinien nastapić bardzo silny ruch w górę, znacznie silniejszy niż ten wczoraj zakończony.
Jeśli na zlocie mamy ruch 3-falowy, wtedy spadek poniżej 1500 nadal jest możliwy. Coś niecoś na temat tego, czy to "3 czy 5" wg Elliotta na ostatnich wzrostach być może podpowie forma spadków, w których jesteśmy.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 1 marca 2012 14:20:02
Sytuacja na naszym rynku dokładnie pokazuje jak nieodpowiedzialność rządu może zabić perpektywiczny rynek kapitałowy d'oh!

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 1 marca 2012 23:29:49
Fakt ładnie ogolili ludzi na kghm-ie i jeszcze ten cały podatek od kopalin, że aż szkoda komentować. Jeszcze do tego dochodzą resztówki SP, które w niedługim czasie mogą trafić na rynek.

poddujew
0
Wpisów: 15
Wysłane: 2 marca 2012 15:08:00
Hossa przyciąga nowych graczy na rynek i to takich z głębokimi kieszeniami :D

www.bloomberg.com/news/2012-03...

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 4 marca 2012 12:29:16

VeRtO
3
Wpisów: 122
Wysłane: 5 marca 2012 20:56:09
"spokojnie to tylko korekta"? :)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 marca 2012 11:05:04
No to korekta nabiera rozpędu. Chociaż patrząc na W20 możnaby zapytać: korekta czego? Tych wzrostów na naszym grajdole prawie nie widać. Główny indeks jest niżej niż podczas odbicia po sierpniowej zwale. Pewnie spory udział ma w tym KGH i nowy podatek, ale pozostałe spółki też nie wyglądają za dobrze. Jak na zieloną wyspę wyglądamy kiepsko.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 6 marca 2012 14:44:29
Frogu trzeba spojrzeć szerzej na sytuację. WIG20 rzeczywiście zachowuje się bardzo słabo, ale główny indeks zrobił nowy szczyt 42 438pkt 20.02 wybijając się w ten sposób ponad kanał szerokiej konsolidacji rozpoczętej po sierpniowych spadkach. mWIG40 i sWIG80 już dawno powybijały się z konsolidacji i to grubo dając sygnały kupna. Sytuacja jest więc inna niż jeszcze w październiku np. kiedy mieliśmy mocne wzrosty.

Są to podstawy do tego by twierdzić, że po tej korekcie (nareszcie zdrowej i pożądnej) rynek zaatakuje nowe szczyty i wybije się ostatecznie z konsolidacji. Oczywiście nie musi się tak stać i trzeba zachować pełną ostrożność dopóki taki scenariusz się nie potwierdzi.

Ja osobiście olewam WIG20. Wystarczy spojrzeć co się dzisiaj dzieje, połowę obrotów generuje spadający KGHM, więc jak to ma być miarodajny indeks dla największych spółek. To jest śmiech na sali.
Ja bym wogóle zlikwidował ten indeks i zamiast niego zrobił WIG4 (KGH, PZU, PEO, PKO) + cała reszta w oddzielnym indeksie.
Edytowany: 6 marca 2012 14:45

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 6 marca 2012 15:30:38
Na razie gpw mozna powiedziec, ze opada sila wlasnego ciezaru.. ale jest mocniejsza od gield zagranicznych.. na wielu spolkach sytuacja jest taka, ze w zasadzie nie ma zbyt wielu chetnych ani do sprzedazy, ani do kupna.. tzn. krew sie (jeszcze) nie leje.. imo sytuacja jest na tyle dobra, ze w przypadku 2-3 sesji korekcyjnych na zachodzie, gpw moze gwaltownie wyskoczyc do przodu w momencie pierwszych sygnalow poprawy i tym razem jest szansa na atak na opory.. ale korekta prawdopodobnie potrwa do wygasniecia kontraktow.. wiec zakladam, ze czwartek-piatkowe otwarcie mogloby byc przystankiem i budowa jakiegos punktu odniesienia do jakiego poziomu zjedzie dax i usa.. a maja jakies 5% wolnego miejsca do najblizszych wsparc, bo praktycznie dopiero dzis zostal wygenerowany sygnal do wywalki, chyba ze rynek znowu gwaltownie zawroci, ale raczej robimy klasyczna korekte..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 6 marca 2012 20:00:38
Anale jak zawsze nie trafiły:

Cytat:
Widać, że inwestorzy czekają na korektę na amerykańskim parkiecie. Nie można wykluczyć, iż odbędzie się ona w biegu, a indeks S&P500 skonsoliduje się przy poziomie 1350 pkt. .... – uważa Andrzej Lis, analityk Noble Funds TFI.

Gratuluje. Tyle że na 1350 nie było żadnego wsparcia!. Rynek po prostu przeszedł jak przez masło Eh? . Na dodatek jeśli mnie wzrok nie myli to tam jest luka spadkowa.

To gdzie jest to wsparcie bandhead .
Edytowany: 6 marca 2012 20:02

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 6 marca 2012 20:54:33
Anale generalnie słabo trafiają:), swoją drogą to fajna fucha pleść i pisać głupoty i jeszcze dostawać za to pieniądze, z giełdą jest jak z jazdą samochodem, tam trzeba się poruszać tak jakby każdy chciał cię zabić a na gpw tak jakby chcieli cię obrabować:), najgorsze jest to, że ludzie powierzają takim oszczędności
Edytowany: 6 marca 2012 20:55

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

487 488 489 490 491

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,370 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat