PARTNER SERWISU
vkwvymkd
54 55 56 57 58

Kiedy szczyt hossy?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:04:40
Scarry napisał(a):
ale całą giełde izraelską zawiesili w końcu.. zaczęło się od tych mega spadków, potem zaczęły fixy blokować kolejne firmy i zablokowali wszystko....

średnio optymistycznie to wróży,....

To powinno zatrzymać spadki. Angel
Edytowany: 7 sierpnia 2011 11:05

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:25:55
Ale oni, podobnie jak araby, nie handlują w piątek...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

buldi
0
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:27:50
Tym gorzej, bo piątkowe notowania wraz z odczytami z rynku pracy mogły dawać pewną nadzieje na odbicie.

mathu
0
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:32:02
Gdyby handlowali w piątek, to napisałbyś, że tym gorzej, bo pokazują kierunek dla nas.

Chociaż trochę obiektywizmu...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 7 sierpnia 2011 11:32

buldi
0
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:34:48
Mathu argumenty Ci się wyczerpały?

Trend powinien być Twoim przyjacielem.

edit: Zamiast dywagować na temat tego co bym napisał gdyby..., lepiej zastanowić sie jak zareagować na to co się dokoła dzieje.

Edytowany: 7 sierpnia 2011 11:43

mathu
0
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:42:24
Wracamy do poziomu forum sprzed roku...

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:44:24
ja jeszcze nie słyszalem słowa "zdyskontowali to już w piątek" w mediach. Wręcz mówi się o kolejnych spadkach. A nie sądzicie ze Amerykanie czekali tylko aby te spadki potwierdzić (obniżeniem ratingu kredytowego właśnie)?

oni w piątek już wiedzieli o tym ratingu SP - to by potwierdzało moją teorię. Zobaczcie na wykres SP500. Poziom indeksu utrzymał się. Gdyby bali się obniżenia ratingu to by pod wpływem tych plotek spadli, a oni pokazali siłę. Teraz może być gra pod poprawę ratingu i skup obligacji przez EBC.
Edytowany: 7 sierpnia 2011 11:47

buldi
0
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:47:34
Śladem indeksów.

Mathu - oszczedzajmy emocje.
Nerwy będą nam potrzebne w przyszłym tygodniu. wave

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:53:35
Agencje ratingowe stały się agencjami terrorystycznymi 21 wieku. Robią więcej szkód niż Talibowie. Tylko patrzeć jak wrzucą granat do ogródka Grecji, Włoch, Hiszpanii albo Portugalii. Dla mnie powinno się je zdelegalizować, bo to jest już jakiś absurd, co one wyprawiają pomijając fakt, że są mało wiarygodne.
Co do poniedziałku to chyba nikt nie ma wątpliwości, że będzie nie wesoło. Pytanie tylko brzmi ile z tego jest w cenie. A druga sprawa jak szybko zareagują politycy. Na razie robią to tak ospale, że zanim wydadzą jakiś sensowny komunikat wrócimy do poziomu dołka z 2009.
Edytowany: 7 sierpnia 2011 11:55

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 7 sierpnia 2011 11:55:03
Panowie nie spierajmy sie w koncu gramy do jednej bramki salute

1) Dlaczego ta agencja nie podala oficjalnie obnizenia ratingu za tydzien w weekend tylko teraz ???

Moze celem bylo zeby ta informacja byla wczesniej niz 9 sierpnia (narodowy dzien drukarni)

2) kolejne pytanie dlaczego nie zostala podana w ciagu tygodnia w pelnym gazie rynkow finansowych ??
Bo moze zanim wiekszosc by ochlonela to nie bylo juz by co zbierac ??!!

Wczoraj wyrazilem takie dwie watpliwosci ale widze ze nie udalo mi sie znalezc nikogo kto jeszcze by sie nad tym zastanawial Think

Lepiej sie nakrecac gdzie ile spadlo i ile spadnie u nas w poniedzialek Not talking

@Vox
indeksy nie przekrocza 2200 wiec te 2000 moim subiektywnym zdaniem niemozliwe
a poza tym Ci co graja za swoje i nie musza oddac w tydzien , dwa maja czas :)
ja poczekam - mnie sie nie spieszy a na besse jeszcze trochku za wczesnie ?!

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 7 sierpnia 2011 12:03:13
Nie chce nic mowic ale chyba ze 2 tyg temu mowilem ze spadki sie zakoncza zawieszaniem gield :P

A tak z innej beczki nie demonizujecie tak tego ratingu USA bo niektorzy z nas juz 2 lata temu uwazali ze powinni miec obnizony a teraaz co agencje to terrorysci :)
Najwieksze zagrozenie stanowia dziadki typu Buffet z tymi bredniami co opowiadaja az strach sie ich nie bac. Ciekawe czy to z wiekiem zaczyna sie tak chorowac.

Oby katalizator w postaci Chin zadzialal i oby Chinczycy wymogli zmiany w postepowaniu amerykanow bo oni mysla ze im naprawde wszystko wolno i to kosztem swiata.

Podsumowijac smieciarze powinni miec smieciowy rating a za brednie ze USA zadluza sie w dolcach i moze sobie drukowac ile chce aby splacac zadluzenie i z tego wzgledu zawsze bedzie im sie nalezal najwyzszy ratig powinni zamykac w tworkach i to dozywotnio.

buldi
0
Wysłane: 7 sierpnia 2011 12:06:35
Obiektywnie - na ile potrafię blackeye .
Problemem nie jest to do kiedy powinni zwlekać z obniżką ratingu.
Problemem nie jest też na pewno poziom ratingu, bo ten nawet po obniżce wciąz pozostaje wysoki.
Problemem jest natomiast brak zaufania nawet do tego co jest od piatku i tendencja do dalszych obniżek, oraz to że zdarzyło się to pierwszy raz w histori Uśków.
Problemem jest też to że w wyniku tego wzrośnie koszt obsługi - rolowania długu w USA co podkręci dodatkowo problemy z deficytem.
Edytowany: 7 sierpnia 2011 12:09

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 7 sierpnia 2011 12:09:26
to ze w izraelu spada to nic nie znaczy, jak kontrakty w usa jutro będą na normalnym poziomie to u nas też będzie normalni, a jak w usa będzie panika to u nas tym bardziej.
Ale z drugiej strony jeszcze ze dwa dni takich spadków jak w zeszłym tygodniu i sporo maluchów i średniaków będzie blisko dna bessy, Jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić, byłby większy/szybszy armagedon niż 2007-2009 a teraz te spółki nie są przewartościowane w przeciwieństwie do 2007
Zobaczymy jutro, zastanawiam się czy w ogóle włączać kompa...
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 7 sierpnia 2011 12:17:18
www.tvn24.pl/-1,1713215,0,1,je...

Szefowie banków centralnych i ministrowie finansów grupy G7 zdecydowali się na telefoniczne konsultacje dotyczące otwarcia poniedziałkowych indeksów giełdowych. Jeszcze wieczorem mają zdecydować o określeniu wspólnego stanowiska w wypadku złej reakcji światowych rynków na dane płynące z USA.

Japonia wkracza do gry.
Edytowany: 7 sierpnia 2011 12:18

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 7 sierpnia 2011 12:27:19
onochi napisał(a):
Agencje ratingowe stały się agencjami terrorystycznymi 21 wieku. Robią więcej szkód niż Talibowie. Tylko patrzeć jak wrzucą granat do ogródka Grecji, Włoch, Hiszpanii albo Portugalii. Dla mnie powinno się je zdelegalizować, bo to jest już jakiś absurd, co one wyprawiają pomijając fakt, że są mało wiarygodne.
Co do poniedziałku to chyba nikt nie ma wątpliwości, że będzie nie wesoło. Pytanie tylko brzmi ile z tego jest w cenie. A druga sprawa jak szybko zareagują politycy. Na razie robią to tak ospale, że zanim wydadzą jakiś sensowny komunikat wrócimy do poziomu dołka z 2009.

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. To nie terroryści. Być może czasem o czymś nie wiedzą. Być może czasem są ZBYT zachowawcze. W sumie mają sprawować rolę strażnika finansów - niezależnego audytora, który gwarantuje, że np. państwa po cichutku nie robią czegoś innego niż same głoszą. Mam wrażenie, że to właśnie ich ociężałość, strach przed zaszkodzeniem rynkowi (LB to idealny przykład) za długo zwlekają ze zmianami ratingu.
Zupełnie inna sprawą jest czy są potrzebne w tej formie jak dzisiaj Think
Gdyby ich nie było kto i w jakiej formie miałby niezależnie to kontrolować za nie ? Inne, nowe agencje blackeye .
Co do spadków to mimo, że mam na ogół niedźwiedzie nastawienie tym razem bessy nie widzę. Jeszcze. Dane fundamentalne są na ogół niezłe. Wg mnie co prawda mamy kilka banieczek na surowcach głównie - złoto, miedż, srebro, ropa,bawełna, żywność, akcje, ale to ciągle albo nie Himalaje, albo cena złota nie przekłada się na codzienne życie tak jak ropa, żywność czy miedż. Dlatego bessy nie będzie, a indeksy nie spadną poniżej 2000. Co ja piszę d'oh! , poniżej 2250. Wręcz jestem gotów przyjąć, że minimum obecnych spadków już za nami. Na intradayu.

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 7 sierpnia 2011 12:32:17
Dla mnie agencje to narzędzie manipulacji, ja bardziej wierzę tej chińskiej agencji niż "świętej" trójcy z usa
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 7 sierpnia 2011 12:33:29
Nie chciałbym prawić truizmów, ale czy to się podoba komuś czy nie dolar jest najbardziej popularną, cenioną i potężną walutą na świecie, a inne gospodarki bardzo silnie uzależnione od US. Jak buldi wspomniał jeśli wzrośnie koszt obsługi długu to oddali się widmo ograniczenia zadłużenia. Pociągnie to za sobą wszystkie gospodarki, bo nawet Chiny były na tyle głupie, żeby skupować amerykańskie obligacje. Chiny które uważają Amerykanów za wroga numer jeden i najchętniej pogrzebałyby ich gospodarkę i potęgę. Nikomu nie są na rękę problemy US.
Nie trzeba daleko szukać, aby zobaczyć jak chętnie takie reformy wprowadzają politycy. Zielona wyspa najlepszym przykładem. Jest dobrze to po co reformować. Teraz kiedy jest jeszcze czas, żeby coś konstruktywnego zrobić nie robi się nic. To dotyczy każdego kraju na świecie. US nie jest wyjątkiem.
A co agencji ratingowych to Lehman Brothers wystarczy za komentarz ile warte są ich oceny.

sebastian_1972
0
Wpisów: 60
Wysłane: 7 sierpnia 2011 13:15:49
Pozwole sobie zauważyć trzy rzeczy.
KOmentarze lecimy i będziemy leciec dalej dośc często wygłaszają osoby, które już nie mają akcji. To moim zdaniem projekcja ich chęci. Bo jeśli sprzedałem na dłoku to ... słabo.
A ci którzy mają akcje dzielą się na dwie grupy straciłem ale sprzedaję ze stratą (przy dobrych fundamentach nie rozumiem).
Oraz grupa druga straciłem lub nie ale spólka jest dobra za darmo jej nie oddam.
Dlatego bardzo ostrożnie proponuje podchodzić do tego i tam czytamy (bo każdy z nas ma jakies uwarunkowania ;).

Sprawa druga agencje ratingowe.
O ile się orientuję, agencje żyją z doradzania prywatnego - publiczne publikowanie danych jest działaniem znacznie późniejszym niz informacja dla kientów.
Jesli tak jest to widze ostatnio taki scenariusz.
Agencje zleciły sprzedaż akcji - licząc na wzrost rentowności obligacji USA - problem z długiem. Akcje poszły - cześc klientów pewnie nawet trochę straciła i jest na gotówce.
Dziwnym trafem ostatnio spadły stopy pożyczek międzybankowych (np w EUR) czyli gotówki na rynku więcej i zysk z lokat mniejszy.
To co tu trzeba zrobic - obniżamy rating - inwestycja w obligacje powinna być bardziej opłacalna. Co wiecej rząd USA szybciej dojeżdża do limitu zadłużenia i nie za 2 lata ale już w przyszłym roku zaczynamy zabawę od nowa. W dwa lata już byłoby widać efekty działan oszczędnościowych w rok raczej nie.
A jesli S&P się pomyli dodatkowo o 2 biliony (bez znaczenia czyli nasze miliardy, czy też tysiące miliardów)to mają głupia sytuację i potwierdzają ze grają ratingami pod zamówienie.

A co do Chin. Gdzieś pisałem ale powtórzę to Chiny zależą od USA a nie USA od Chin.
Czy nie dziwi Was że taki gigant ekonomiczny jak Chiny z tak wielkimi rezerwami gotówki martwi się spadkiem na poziomie aktywów 11 mld USD (0,5 % aktywów albo mniej) i mając roczny dadatni bilans handlowy na poziomie 50 % - aktywów 1000 mld USD?

sebastian_1972
0
Wpisów: 60
Wysłane: 7 sierpnia 2011 13:23:11
Nie mogę edytować a zapomniełem o dwóch rzeczach.
Chiny trzymają kurs swojej waluty - inaczej cała ich przewaga gospodarcza dano by się rozpadła.
A jak USA zacznie oszczędzać, to co najmniej połowa tych oszczędności dotknie Chin.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 7 sierpnia 2011 13:23:56
@onochi, Chiny glupie? Shame on you wg mnie postapili logicznie. zauwaz, ze to USA jest winne Chinom pieniadze, nie odwrotnie. to Chiny sa gora, cokolwiek sie wydarzy, to nie jakas Polska ktora mozna olac.
z tego co mowia w mediach, problemem nie jest samo obnizenie ratingu, tylko termin podania tej informacji, ktory, jak to okreslono 'nie mogl byc gorszy'.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

54 55 56 57 58

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,426 sek.

mkepfhki
oykvefgv
chnavrgy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dmbgylys
fkatvctb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat