PREMIUM
0 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 187
Wysłane:
1 listopada 2010 21:58:14
vanGaild - SMT w takiej grze trzeba isc na calosc wiec 100% w jedna spolke, dlaczego SMT: - dobre wiesci (umowa na rozwoj BINGa z Microsoftem) - moze nowe umowy na uzywanie programu Satis dodatkowo w obrocie jest niewiele akcji wiec przy dobrych informacjach wyceny moga byc przez jakis czas dotrzec do poziomow marzen
|
|
19 Dołączył: 2010-09-14 Wpisów: 130
Wysłane:
1 listopada 2010 22:00:14
faraquet: ATT 6 MWT 4
ATT - uważam, że jest lekko niedowartościowana i liczę na dobre wyniki za 3 kwartał MWT - Mam nadzieję, że powróci do trendu wzrostowego w tym miesiącu
|
|
0 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 75
Wysłane:
1 listopada 2010 22:42:14
OriUL (DOWN) - TEX Wiadomo jaki jest stan tej spółki. Ja tu widzę tylko południe. Unia Leszno - Drużynowy Mistrz Polski 2010!
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-23 Wpisów: 111
Wysłane:
1 listopada 2010 22:44:04
soczo81 - KPX 7 LTS 3
Uzasadnienie: KPX wyhamował trend spadkowy, ale na razie jest konsolidacja w przedziale 16,5-19 i fundamentalne niedowartościowanie daje szansę na wzrosty. LTS - również niedowartościowana, dotychczas zachowywała się arynkowo (nie rosła razem z WIG20), natomiast raport za III kwartał powinien poprawić wizerunek - mocne PLN/USD.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
1 listopada 2010 23:23:39
cóż, wybór jak zwykle trudny... jakoś ciężko ograniczyć mi się do 2 spółek. No dobra, ale coś trzeba podać:
mila - CKL 5 MCI 5
Centrum Klima (CKL) - konsekwentnie po raz kolejny zgłaszam ją do konkursu (mam ją również w swoim portfelu). Ostatni miesiąc stała praktycznie w miejscu, dopiero w ostatnich dniach zaczęła powoli iść do góry więc liczę że w listopadzie mocniej się rozrusza - tym bardziej że za nieco ponad tydzień CKL poda wyniki za III kwartał - dla spółki bardzo udany (upalne lato) więc myślę że trochę osób kupi akcje z uwagi na dobre wyniki. Cóż jeszcze mogę dodać - firma w sierpniu przeniosła się do nowej lokalizacji która docelowo umożliwi podwojenie mocy produkcyjnych - głównie na eksport. CKL to nie tylko klimatyzacja ale także urządzenia wentylacyjne które nie podlegają sezonowości. Należy tu nadmienić iż Unia Europejska wiosną tego roku zaostrzyła regulacje w sprawie przechowywania chemikaliów - wiele firm dostosowując się do nowych norm będzie musiało poczynić modernizację w swoich lokalach instalując bardziej wydajne systemy wentylacyjne, które to zostaną zakupione między innymi w CKL. Można tu jeszcze dodać iż zgodnie z zapowiedziami prezesa spółka bardziej otworzy się na rynek detaliczny szukając tu dodatkowych możliwości zbytu towaru.
MCI - niski współczynnik C/Z (obecnie około 7,5). Technicznie również wygląda bardzo dobrze, przebiliśmy właśnie poziom 8 zł i jest jeszcze sporo miejsca na zwyżki. Za jakiś tydzień MCI poda (jak mniemam) bardzo dobre wyniki za III kw (głównie za sprawą rosnącej w siłę spółki ABC Data gdzie MCI jest większościowym udziałowcem) co spowoduje obniżenie i tak już niskiego współczynnika C/Z. Generalnie firma od 1,5 roku jest w łagodnym trendzie wzrostowym.
Edytowany: 1 listopada 2010 23:26
|
|
0 Dołączył: 2009-01-14 Wpisów: 38
Wysłane:
1 listopada 2010 23:36:41
Medeis - KZS
Dziękuję
|
|
0 Dołączył: 2010-07-31 Wpisów: 38
Wysłane:
1 listopada 2010 23:37:06
Mój typ to:
fadddo - MVP
Jesdnym słowem spekula for freee... A pozatym ciekawa spółka w obecnym momencie w fazie mocnego inwestowania w grunty przez co trochę zdołowane w ostatnim czasie, lecz ślizga się po lokalnych minimach i liczę na mocne wybicie które niebawem przyjdzie. No i społeczeństwo nam się bogaci więc i Aston Martiny sprzedają się coraz lepiej, tylko niestety to auta na letni sezon a idzie sroga zima więc sam już nie wiem. Ale zaryzykuję i biorę za wszystko:)
|
|
77 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 329
Wysłane:
1 listopada 2010 23:46:50
hukers - BAK
Myślę, że dywidenda conieco pchnie, a że nie mam pomysłu na nic ciekawszego(spośród nie wybranych jeszcze spółek) to stawiam na Bakalland.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-17 Wpisów: 12
Wysłane:
2 listopada 2010 00:16:59
lewi - SKT Wykres pokazuje, ze po miesiecznej konsolidacji kurs powinien ruszyc w jedna lub druga strone. Mysle, patrzac na kreski i co niektore wskazniki, ze powinna byc polnoc.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-10 Wpisów: 3
Wysłane:
2 listopada 2010 00:25:54
jsawa – BBZ 7 TPE 3
BBZ znajduję się w ciekawej sytuacji technicznej - właśnie (po dłuższej konsolidacji) nastąpiła próba przełamania oporu na 1,15. Jak na razie niezbyt udana, ale wzrost obrotów świadczy na korzyść byków. Wg mnie kolejna próba powinna już się zakończyć sukcesem.
TPE - nadal uważam (tak jak przed miesiącem), że spółka jest jeszcze niedoszacowana. Z resztą rekomendacje biur maklerskich mówią o poziomach ponad 7 PLN, więc jest jeszcze miejsce na wzrosty. Dodatkowo nikt nie zaprzeczy, że spółka znajduje się w trendzie wzrostowym i jak na razie nic nie wskazuje na zmianę.
I jeszcze jedna uwaga - staram się do konkursu wybierać spółki, których nie mam w portfelu. Wydaje mi się, że człowiek jest wtedy pozbawiony myślenia życzeniowego. A tak przy okazji można znaleźć coś nowego.
|
|
|
|
6 Dołączył: 2009-01-03 Wpisów: 185
Wysłane:
2 listopada 2010 01:07:18
robkob - CIE Myślę że spółka znajduje się w ciekawej sytuacji technicznej (tuż nad wsparciem przy dolnym ograniczeniu kanału spadkowego). Wygląda na to że cena powyżej 19 zł powinna się obronić, co powinno doprowadzić do (conajmniej) korekcyjnego odbicia jakieś 20% w górę. Istnieje także możliwość całkowitej zmiany kierunku, na co wskazują podwyższone w ostatnim czasie obroty. Widzę także szansę w postaci uchwalonej niedawno emisji z PP oraz w optymizmie prezesa, który uważa iż społka jest znacznie niedoszacowana. Przypomnę iż Ciech właśnie przechodzi restrukturyzację i na wiosnę po ew. udanej emisji oraz spłaceniu dużej części długu zobaczymy być może inne jego oblicze... Najważniejszy jest czas...
|
|
0 Dołączył: 2010-07-24 Wpisów: 162
Wysłane:
2 listopada 2010 07:29:20
janus_z - KPX 6 CKL 4
KPX - zgłaszam kolejny raz, jest od długiego czasu w konsolidacji, fundamentalne niedowartościowany daje to dużą szansę na wzrosty CKL - Szykuje się bardzo dobry raport oraz oczywiście fundamenty
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
2 listopada 2010 08:32:12
LISTA ZAMKNIĘTA: proszę o weryfikację: rect - OPT xp32 - BRS KPX chris - KPX MIT bartekm - PAT (D) iktorn - MON (D) Zibiwloc - DGA dolarman - OPN KOV racker - JAG DUD pacpaw - VST Bartosz - RFK KPX Proszek - CIE RHD SpartaN - BRS DUD TheBlackHorse - 08N Echinos - DUD GCN Maximusminimus - KOV jacobz - KOV WAS wujek_staszek - EFH rp74 - OBL MNI The Winner - BBZ MCI Abner1984 - MSP OIL lucyferus - PGD TPE krewa - IZN SFG Barbus46 - HWE ELS kylos - OIL buldi - EFH PPS gawarek - BRK ynwestor - IDM sauron80 - TPE IPX Masa - BMI GZU TomekP - CKL RBC serenity - WLB PAT noise - EMK SKL Bigben - EFH RBC Mezzo - MCI IDM Frog - HEL AlicjaS - STP ATT Sunnyday - KOV maxboast - ZST WAS olshinho - TPE RFK white_eagle - IDM MCI 3citrony - MDS Californian - RNK mrk - OPG afro87 - KOV JTZ Misza - IZN BRK (D) xavi - PRO nemooo - EFH mathu - IPX MIT rzaba001 - AST MCI Taurus80 - MDS BRS Sternocleido - BBZ TPE vanGaild - SMT faraquet - ATT MWT (D) OriUL - TEX soczo81 - KPX LTS mila - CKL MCI Medeis - KZS fadddo - MVP hukers - BAK lewi - SKT jsawa - BBZ TPE robkob - CIE janus_z - KPX CKL
|
|
0 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 31
Wysłane:
2 listopada 2010 08:53:38
W moim przypadku zgadza się i niech już tak zostanie:)
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 listopada 2010 08:53:51
 oops, spóźniłem się na deadline. Trudno, w listopadzie siedzę na "gotówce".
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
2 listopada 2010 08:58:48
WatchDog napisał(a): oops, spóźniłem się na deadline. Trudno, w listopadzie siedzę na "gotówce". niestety mnie tez sie zdarzylo spoznic :( a jeszcze w niedziele pamietalem ...
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
2 listopada 2010 12:00:45
Kurde no i znowu obstawiłem idealnie IPX, tyle że przez te 10% na pierwszej sesji tak naprawdę tylko tracę Coś nie tak z tymi zasadami, bo dają po głowie za trafne typy. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 listopada 2010 12:04:20
mathu napisał(a):Kurde no i znowu obstawiłem idealnie IPX, tyle że przez te 10% na pierwszej sesji tak naprawdę tylko tracę Coś nie tak z tymi zasadami, bo dają po głowie za trafne typy. może warto rozpatrzeć zakup na otwarciu a zamykanie pozycji wg średniej z ostatniego dnia lub na fixingu? Gospodarzu, co Ty na to? edit: tak samo z moim typem +4%, ale przecież czeka jeszcze powrót do linii trendu...
Edytowany: 2 listopada 2010 12:05
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
2 listopada 2010 19:26:44
Zasady trwającego konkursu pozostaną niezmienione. Już wielokrotnie pisałem dlaczego uważam średnią ważoną za najsprawiedliwszą. Zawsze będzie ktoś kto wolałby cenę otwarcia, zamknięcia, cenę minimum itp. mathu napisał(a):Coś nie tak z tymi zasadami, bo dają po głowie za trafne typy. Za trafne typy jesteś nagradzany w realu, rzeczywistymi pieniędzmi
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 listopada 2010 19:31:10
Gospodarzu, nie sugerowałem zmian w bieżącej edycji lecz na przyszłość. ale Ty średniej ważonej jak Stalingradu bronić będziesz ;) i trudno, niechaj tak zostanie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.