No, nie wiem, jak ja patrzę na sytuację makro, to jak dla mnie to idealny moment, do kupowania małych spółek :
- rekordowo niskie stopy procentowe, które będą skłaniały do szukania inwestycji o większych stopach zwrotu
- P/E polskich spółek spadł z 15 do poniżej 12
- obligacje są coraz mniej atrakcyjne
qnews.pl/pl/news/miara-atrakcy...-tania ropa, co dla polskich firm jest "wodą na młyn"
www.ekonomia.rp.pl/artykul/775...- przez ostatnie 12 miesięcy notowany jest odpływ z funduszy akcji, jaki to sygnał :
Cytat:III. Odpływy z funduszy to dobry sygnał?
Od początku roku do października z funduszy inwestycyjnych małych i średnich spółek odpłynęła netto kwota 1 mld zł (saldo nabyć i umorzeń). To oznacza, że została zniwelowana ponad połowa napływów netto z 2013 roku. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że jest to zła wiadomość, ale rynkowa rzeczywistość bywa przewrotna. Postanowiliśmy zbadać co historycznie działo się z sWIG80 w zależności od tego jakie było saldo napływów i umorzeń w funduszach „misiów” w poprzednich 12 miesiącach. Wyniki okazują się bardzo interesujące (bazują niestety na dość krótkiej historii danych sięgającej listopada 2010). W przypadku gdy 12-miesięczne saldo było ujemne (czyli więcej klientów wypłacało niż wpłacało pieniądze) później indeks małych spółek zmieniał się w następnych 12 miesiącach średnio o +21%. Z kolei gdy saldo było dodatnie, później indeks zmieniał się średnio o -14%. Innymi słowy historycznie akcje „maluchów” opłacało się kupować po tym, gdy w poprzednim roku inwestorzy detaliczni pozbywali się tych walorów.
qnews.pl/pl/news/pi%C4%99%C4%8...-PKB w przyszłym roku prognozowany na grubo ponad 3 %
blog.parkiet.com/peterlik/2014...- duża kasa ze środków unijnych w 2015. Tj, masa inwestycji w drogi i infrastrukturę itp.
- i jeszcze kilka innych sygnałów, o czym warto poczytać w artykule już przytoczonym przeze mnie:
qnews.pl/pl/news/pi%C4%99%C4%8...I jeszcze wzrastają płace, zmniejsza się bezrobocie i nie ma inflacji.
No może zagrożeniem być sytuacja na Ukrainie lub coś czego nikt się nie spodziewa. W innym przypadku w 2015 powinna być hossa.