0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
24 grudnia 2011 08:55:36
przy kursie: 6,08 zł
Uważam,że przynajmniej na razie wcale nie jest źle,ze sprzedażą tych mieszkanek Ganciora,mimo,że analitycy i wszelkiej maści znawcy kreślą bardzo czarne scenariusze,zresztą rynek też tego oczekuje co widać po kursie. Na dn.23.12.2012 1.Sokołowska-ukończona -sprzedaż -446 mieszkań(10% zaliczki/90% po oddaniu inwestycji) czyli powoli wpływa gotóweczka 2.Polanica-w budowie sprzedaż-48 mieszkań(10% zaliczki/90% po oddaniu inwestycji) 3.Wrocław(Na grobli)-dziura w ziemi(j.w.) -sprzedaż-9,rezerw. 4 4.Wrocław(Odra Tower) w budowie-(j.w.) sprzedaż-72,rezerw-6 5.Wrocław(StabłowiceII etap)w budowie,oddanie-IQ2012 (j.w.) sprzedaż 73,rezerw-2 6.Gdańsk(Polonica)-dziura w ziemi(j.w.) sprzedaż-9 7.Opole(Przylesie III etap)- w budowie(j.w.) sprzedaż-5 8.Kraków(Bochenka)-planowana,rozpoczęta sprzedaż(j.w.) sprzedaż-97,rezerw-3,rezerw24h-28 Najlepszym przykładem "słabego" zainteresowania jest w/g mnie Kraków Bochenka. Widać,że nawet na dziurę w ziemi w podobno niepewnych czasach są chętni wpłacić zaliczkę w wysokości 10%,choć mnie osobiście większość z tych molochów nie podoba się,może dlatego,że u mnie w miasteczku takich nie buduję się obecnie (raczej 2 czy 3 piętrowe), a te które stoją kojarzą się mi niezbyt sympatycznie. Jeśli gdzieś pomyliłem się w liczeniu mieszkanek to sorry,ale było późnawo wczoraj wieczorem. Wesołych i bogatego Dziadka Mroza
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
10 stycznia 2012 15:03:33
przy kursie: 7,10 zł
No to mamy kolejną korektę wzrostową w długoterminowym spadkowym.  kliknij, aby powiększyćKiedy dwa tygodnie temu udało się pokonać krótkoterminowy trend spadkowy, który to ruch był poprzedzony delikatną dywergencją na RSI - kurs zaczął się konsolidować przed wybiciem z którym mamy w tej chwili doczynienia. Jeżeli by przyjąć że ta konsolidacja miała kształt trójkąta, zasięg tego wybicia oceniam na okolice 7,75 a więc tam gdzie przebiega na wykresie liniowym opór trendu długoterminowego. Teoretycznie powinien on zostać nawet naruszony zgodnie z zasiegiem trójkąta, ale jak to będzie wyglądało - zobaczymy na najbliższych sesjach. Zadanie na dzisiaj utrzymać tę urokliwą świecę rysowaną na ładnym już obrocie.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2012 12:01:00
przy kursie: 7,40 zł
No i kurs dotarł do górnej bandy trendu na liniowym.  kliknij, aby powiększyćPytanie co dalej? Naruszy ją wg zasiegu trójkąta czy zlekceważy i zaatakuje tę samą krechę w skali logarytmicznej? Co ciekawe ostatni wystrzał spowodowały pozytywne informacje ze spółki które wczesniej były juz sygnalizowane w grudniu (poprzednia strona wątku), czyli dobrze zapowiadający się kwartał pod względem przychodów i nie mniej ciekawe perspektywy na rok 2012. Jedynym dodatkowym newsem była spłata zadłużenia w wys 75mln, czego równiez mozna sie było spodziewać. Po zakończeniu I etapu Kaskady na Woli spółka zasygnalizowała również w komunikacie poprawę sytuacji związanej z utrzymaniem płynności finansowej, a więc możliwość dalszej emisji obligacji i zdolność kredytową na dalsze projekty a chyba to własnie było największa bolączką akcjonariuszy którzy w ostanich dwóch latach przecenili akcje Ganta o 75%. Co prawda na powrót dawnych marż chyba juz nikt nie liczy, ale widać że spóka próbuje nadrobić to przychodami. Jednoczesnie w komunikatach daje do zrozumienia że z finansowaniem tych projektów nie powinno byc problemu. Przynajmniej ja to tak odbieram. Na obecnym technicznym oporze powinno się wyjaśnić na ile inwestorzy uwierzyli w ostatnie zapewnienia i na ile wystarczające okażą sie uzyskiwane obecnie marże, bo zadłużeniae wciąż pozostaje wysokie, podobnie jak koszty z nim związane.
|
|
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
14 stycznia 2012 18:55:21
Kilka dni temu w TVNCNBC wypowiadał się zarządzający Pioneera. Z jego wypowiedzi wynika, że za spadkiem notowań wielu spółek, w których Pioneer (a także inne TFI) miał znaczne udziały, stoją umorzenia jednostek. Ubolewał, że zmuszony jest do sprzedaży akcji spółek, które na to nie zasługują, jednak ich względnie wysoka płynność wymusza decyzję o sprzedaży. Z taką sytuacją mieliśmy do czynienia w przypadku Ganta - fundusze do końca roku pozbywały się wstydliwie stratnej pozycji. Zakładam, że ten proces dobiegł już końca i dołek na Gancie mamy już za sobą. Jednocześnie uważam, że nie było fundamentalnych podstaw do tak głębokiej przeceny akcji spółki.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-05 Wpisów: 239
Wysłane:
14 stycznia 2012 21:31:24
Niedawno zostały opublikowane dane o zmianie zaangażowania OFE w akcje. Można z nich np. przeczytać, że takie Generali wywaliło w 2011 w rynek ponad pół milion akcji i na koniec 2011 nie posiadało ani jednej.
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
15 stycznia 2012 15:47:05
No i co z tego? Wiadomo, że ktoś wywalał. Widziałem dzisiaj zestawienia fundów co miały na koniec 2011r., tylko nie wiem jakie wnioski chcesz z tego wyciągnąć.
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2012 16:40:01
Nic z tego. Piszę do tgolik. Wnioski każdy wyciąga sobie sam, jeśli odczuwa taką potrzebę.
Edytowany: 15 stycznia 2012 16:44
|
|
1 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 744
Wysłane:
15 stycznia 2012 16:53:20
To, że to wiadomość jednoznacznie pozytywna. Jak się ma 0, to nie można dalej sprzedawać akcji klientów za bezcen. Przejmujący to prawdopodobnie nie są fundusze, które chodzą na każde skinienie i emocjonalną reakcję szeroko rozumianej ulicy.
Z drugiej strony, z chęcią kupowałbym sobie GNTa w 2012 jeszcze niżej... Chociaż wątpię, czy będę miał na to szansę. Więc może jednak negatywna, hmm. • Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 15 stycznia 2012 16:55
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
15 stycznia 2012 17:22:46
Cytat:Przejmujący to prawdopodobnie nie są fundusze, które chodzą na każde skinienie i emocjonalną reakcję szeroko rozumianej ulicy. To OFE chodzą na każde skinienie ulicy ? Nie czuje związku z emocjami ulicy oprócz tego że to ulica tylko tam wpłaca i właściwie prawie nie wypłaca jeszcze. To AF w czystej postaci. Sprzedają kiedy im tak wyjdzie no chyba, że giełda ma niesamowitą hosse i przekroczą progi.
Edytowany: 15 stycznia 2012 17:26
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
15 stycznia 2012 18:02:10
Nie wiem kto odbiera, ale załóżmy, że jest to dobra wiadomość, bo można tanio się obkupić. Widzę, że im taniej tym lepiej, ale raczej nie dla tych co brali za 14 zł (zjechało wtedy z 26 zł, a indeksy rosły)... W teorii zły sentyment do branży i sypanie przez fundy ma stworzyć świetną okazję inwestycyjną, ale dla mnie to i tak jest taki kontrakt na lekką i krótką recesję w tym momencie. Jak stanie kredytowanie i pójdą emisje ratunkowe to będzie problem.
Edytowany: 15 stycznia 2012 18:02
|
|
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2012 18:08:23
Cytat:To AF w czystej postaci. Sprzedają kiedy im tak wyjdzie no chyba, że giełda ma niesamowitą hosse i przekroczą progi. Imho faktycznie racja, ale nie wiem czy do końca. Myślę, że trzeba pamiętać o dopiero co przystępujących do OFE. Skoro już jesteśmy na wątku gnt, weźmy jego sytuację (hipotetyczną). Zarządzający może mieć zupełnie inne zdanie na temat spółki niż rynek. Wg hipotetycznego zarządzającego, gnt to dobra spółka, z przejściowym problem zadłużenia oraz przejściowo niesprzyjającym otoczeniem. Chciałby trzymać te akcje, gdyż wycenia je na 40pln. Jednak rynek nieubłaganie schodzi coraz niżej, tym samym osłabiając wyniki funduszu. Kowalski przed przystąpieniem do funduszu patrzy oczywiście (albo i nie) na rankingi OFE (które odzwierciedlają tylko przeszłość oczywiście, nie gwarantując nic w przyszłości). Hipotetyczny zarządzający zmuszany jest przez szefostwo do minimalizowania strat i wywalenia z portfela spółki tak nielubianej przez rynek. Choć na OFE na pewno ulica ma mniejszy wpływ niż na zwykłe fundusze, to jednak nie jestem przekonany co do tego, że to czysta AF.
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2012 19:09:48
No fakt, odruchowo napisałem jakby to sprzedawał TFI a nie OFE, co nie zmienia faktu, ze skok Rostowskiego na pewno skłonił niejedną instytucję do uwzględnienia "mniejszego strumienia wpływów w przyszłości". • Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 324
Wysłane:
15 stycznia 2012 19:46:29
jtb napisał(a):
Imho faktycznie racja, ale nie wiem czy do końca. Myślę, że trzeba pamiętać o dopiero co przystępujących do OFE. Skoro już jesteśmy na wątku gnt, weźmy jego sytuację (hipotetyczną). Zarządzający może mieć zupełnie inne zdanie na temat spółki niż rynek. Wg hipotetycznego zarządzającego, gnt to dobra spółka, z przejściowym problem zadłużenia oraz przejściowo niesprzyjającym otoczeniem. Chciałby trzymać te akcje, gdyż wycenia je na 40pln. Jednak rynek nieubłaganie schodzi coraz niżej, tym samym osłabiając wyniki funduszu. Kowalski przed przystąpieniem do funduszu patrzy oczywiście (albo i nie) na rankingi OFE (które odzwierciedlają tylko przeszłość oczywiście, nie gwarantując nic w przyszłości). Hipotetyczny zarządzający zmuszany jest przez szefostwo do minimalizowania strat i wywalenia z portfela spółki tak nielubianej przez rynek. Choć na OFE na pewno ulica ma mniejszy wpływ niż na zwykłe fundusze, to jednak nie jestem przekonany co do tego, że to czysta AF.
Oj, bo Gant rzeczywiście tak dużo waży na wyniku OFE Badania pokazuję, że wynik inwestycyjne są jednym z czynników, które w najmniejszym stopniu wpływają na decyzję o przystąpieniu do OFE. To co gra rolę to wydatki na reklamę i akwizycję To, co zaprząta głowę zarządzającym OFE to benchmarkowanie się do ogółu funduszy emerytalnych (lub do tych największych, co na jedno wychodzi) a nie świetne wyniki. Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
Edytowany: 15 stycznia 2012 19:46
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2012 19:56:53
Cytat:Oj, bo Gant rzeczywiście tak dużo waży na wyniku OFE Oczywiście, że nie waży. Tak jak napisałem, posiłkowałem się przykładem ganta, tylko dlatego, że akurat piszemy w wątku go dotyczącym :-) Co do wpływu reklamy na wybór OFE, pewnie ma Pan rację. Skoro jednak przeszłość nie gwarantuje przyszłości, to czemu nie wybierać funduszu bo akurat ma fajne logo ;-) Zresztą, jeśli dobrze pamiętam konkluzję przeczytanego jakiś czas temu artykułu o wynikach ofe (z całej ich historii), to chyba tylko dwa mogły się pochwalić znikomym zyskiem dla przyszłego emeryta.
|
|
Wysłane:
18 stycznia 2012 11:18:42
przy kursie: 7,83 zł
Opory na liniowym przeszły do przeszłości. W ramach zmiany optyki  rzut gałką oczną na logarytmiczny na którym wczoraj kurs przebił linie dziesięciomiesięcznych spadków.  kliknij, aby powiększyćCo prawda godzina jeszcze młoda, ale juz raz dzisiaj ta kreska sprawdziła się w roli wsparcia.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
19 stycznia 2012 11:49:17
przy kursie: 8,18 zł
"...18 stycznia 2012 r. Spółka "GANT PM99 Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością SOKOŁOWSKA" s.k.a. z siedzibą we Wrocławiu, zależna od GANT DEVELOPMENT S.A., dokonała spłaty kolejnej części kredytu udzielonego przez Raiffeisen Bank Polska S.A. z siedzibą w Warszawie, co łącznie wynosi 105 mln zł i jednocześnie przekracza połowę salda kredytu ..." www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Jak na razie zadłużenie spłacają w terminie,choć od dwóch dni nic nie skubnęli w ramach skupu akcji własnych
Edytowany: 19 stycznia 2012 11:51
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2012 12:20:36
Dzisiejszy komunikat mówi juz o łącznej spłacie 140mln. Cytat:Warszawa, 19.01.2012 (ISB) – Firma deweloperska Gant Development spłaciła w trakcie minionych kilku tygodni 140 mln zł kredytów i obligacji, z czego tylko w tym tygodniu - 45 mln zł, poinformowała spółka w komunikacie. http://stooq.pl/n/?f=561826
Edytowany: 19 stycznia 2012 12:22
|
|
0 Dołączył: 2011-05-24 Wpisów: 54
Wysłane:
19 stycznia 2012 12:57:01
bialoczerwony napisał(a): Jak na razie zadłużenie spłacają w terminie,choć od dwóch dni nic nie skubnęli w ramach skupu akcji własnych Nie bądźmy już aż tak wymagający wcześniej codziennie były komunikaty o skupie akcji, teraz pewnie mieli trochę zawirowań z tą spłatą i pewnie dlatego ucichło. Ważne że udało im się spłacić, bo to oznacza że w spółka generuje zyski i może spłacać swoje zobowiązania.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 stycznia 2012 14:41:26
Cytat:Ważne że udało im się spłacić, bo to oznacza że w spółka generuje zyski i może spłacać swoje zobowiązania.
O nie! Zdecydowanie takie stwierdzenie jest nadinterpretacją. Jeśli wykluczyć, że zobowiązania zostały spłacone innymi zobowiązaniami, no przytrzymaniem płatności dostawcom, to fakt spłacenia oznacza jedynie generowanie gotówki, a to nie ma tak naprawdę nic wspólnego z generowaniem zysku. Można spłacać kredyt i wykazać stratę. Gotówka na spłatę może przecież pochodzić z kapitału obrotowego, sprzedaży majątku itd.
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2012 15:32:33
No niestety Anty ma rację, w tej chwili GNT zamyka projekty gdzie jest mniej więcej break even, czyli po prostu przekręca się na nowe projekty o innych marżach, generując gotówkę na spłatę zobowiązań. Wychodzi ze starych gruntów, budując przy okazji jakiś tam goodwill z racji większej rozpoznawalności marki.• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.