127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
19 stycznia 2010 22:06:42
przy kursie: 20,29 zł
cela22 napisał(a):Joker napisał(a):siekoo napisał(a):Vox napisał(a):no właśnie nie wiem, czy brać kurs jak jest, czy doliczyć te 1zł z hakiem z PP. na przykład stooq przelicza cały wykres dla odcięcia PP. jakos nie lubie jak stooq po operacjach na ilosci akcji przeskalowuje historyczne zapisy notowan. dla mnie wykres to odwzorowanie notowan 1:1 - do wnioskow lubie dochodzic po swojemu. Na Gancie wartość o jaką był korygowany kurs nie była znacząca. Często jest jednak inaczej np. Boryszew czy wiele historycznych emisji. Wówczas jak takiej korekty się nie dokona to do żadnych wniosków nie dojdziesz bo wykres z powodu powstałych luk jest nieczytelny. Joker a jak Ty widzisz AT na tej spolce? Twoim zdaniem gdzie zatrzymaja sie spadki? Trudno powiedzieć, z trendem się nie walczy. Tak jak pisałem kilka miesięcy temu, mnie interesują PP oraz PDA. I jak wspominałem kilka dni temu, 'długoterminowcom' będzie zależeć aby jak najwięcej przygarnąć akcji ale jak najmniejszym kosztem. A więc póki co spokojnie czekam z boku. :)
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
19 stycznia 2010 23:20:22
Jest jeszcze wewn.linia trendu-poprowadźcie po szczytach z 09 maja i 1 września ub.roku,dzis.kurs oparł się na tej linii.Ostatnio podobnie było na Oponeo przy kursie 5,62 i tam wsparcie zadziałało.Trudno powiedzieć czy tu będzie podobnie,ale szansa jakaś jest.
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
19 stycznia 2010 23:39:05
chyba nie ma tu zabardzo nad czym rozmyślać, kurs blisko istotnych dołków i jak ktoś lubi ryzyko to można dokonać zakupu licząc na odbicie i ustawić stopa jakoś pod 19zł, jak ktoś nie lubi to poczekać na przełamanie lini spadkowych. ja czekam  kliknij, aby powiększyćEEX
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-19 Wpisów: 93
Wysłane:
20 stycznia 2010 00:24:11
Index popularności forum Ganta na stockwatchu wskazuje, że jednak jesteśmy blisko dna. Ostatnie dwa dołki w boczniaku charakteryzowały się wzrostem średniej liczby komentarzy na 1 dzień. Ponadto Ganta zbytnio rozjechał się z wykresem WIGu oraz z wykresami pozostałych spółek deweloperskich. Z wyjątkiem kilku spółek głównie w upadłości wszystkie w ostatnich kilku dniach odbiły,a wyniki finansowe nie są aż tak złe. Wskaźniki RSI i STS wychłodzone. Wykres na liniach wsparcia. Moim zdaniem ryzyko wzrost/spadek opłacalne. Co więcej widzę tu bardziej V niż W, które było na dziennych na poprzednim dołku. Trzeba także zauważyć, że 1/3 dzisiejszego obrotu zrobiona w ostatnich dwóch godzinach przy up co też wróży pozytywnie. Osobiście ponownie zakupiłem w przedziale 20,30-21,00 i jestem spokojny, że w perspektywie tygodnia zobacyzmy wyższy poziom.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 113
Wysłane:
20 stycznia 2010 01:11:23
siekoo napisał(a): z ciekawosci zerknalem na oferte mieszkan we Wrocku - 6.910zl/m2 na ulicy Pomorskiej (1km od rynku). i tu pojawia sie problem - kto kupi 70m2 mieszkanie za prawie pol miliona zlotych w miescie pieknym, ale nieprzejezdnym dla aut? a te przeciez te pol banki to nie koniec wydatkow...
Spoko:) To wybuduj się we wrocku za 500K... w dobrej lokalizacji.... hihihi.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
20 stycznia 2010 10:41:25
przy kursie: 20,25 zł
tumpli napisał(a):Spoko:) To wybuduj się we wrocku za 500K... w dobrej lokalizacji.... hihihi. jakies 3 lata temu w UK byl szokujacy dla konserwatywnych Brytyjczykow reportaz o pewnej parze, ktora cale zycie mieszkala w hotelach - po podliczeniu wyszlo ich to taniej, niz kupno i utrzymanie domu (podatki, remonty) + prania, sprzatania itp. u nas juz jest podobnie - to juz nie PRL, gdzie pracowalo sie w jednym zakladzie od matury do emerytury. w Szwajcarii moze 15% spoleczenstwa ma wlasne domy/mieszkania czesciowo z tego wzgledu, a czesciowo, ze finansowo wychodzi taniej. w tej chwili kupuja glownie ci, co sa przyparci do muru (dziecko w drodze + wredna tesciowa  ). a co do domu, to za pol banki - mozna kupic duzy dom z jeszcze wieksza dzialka na rynku wtornym np. w Katach Wroclawskich. nie jestem przeciwnikiem posiadania mieszkania/domu - jestem przeciwnikiem wkladanie glowy w petle, jaka jest kredyt mieszkaniowy na 30 lat, by miec wlasna klitke w szuflandii (raty sa gwarantowane, zdrowie i praca nie). Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
20 stycznia 2010 10:47:38
no właśnie, nawet niedawno rozmawiałem z bratem z UK. powiedział że tam chyba z 80-90% ludzi nie ma własnego m tylko wynajmuje  ludzie potrafią przez 50-60lat wynajmować EEX
|
|
0 Dołączył: 2009-03-27 Wpisów: 96
Wysłane:
20 stycznia 2010 11:07:32
mieszkałem kilka lat w usa, tam jest to samo jeżeli chodzi o wynajem. ale ogólnie w Polsce ludzie mają różne podejście w zależności od statusu majątkowego, Ci ktorych stac kupują na własnośc , Ci których nie stać mieszkaja z rodzicami, inni wolą wynajmować a jeszcze inni biorą pod uwage ze wynajem to wywalenie kasy w błotoi biorą kredyty nawet na 30 lat i nawet jeśli tak sie stanie ze zdrowie nie pozowoli im na spłate kredytu to zawsze mogą odsprzedać takie mieszkanie i część pieniedzy odzyskać co wydaje mi sie rozsądne
|
|
0 Dołączył: 2008-11-19 Wpisów: 93
Wysłane:
20 stycznia 2010 13:29:22
rafskr napisał(a):Index popularności forum Ganta na stockwatchu wskazuje, że jednak jesteśmy blisko dna. Ostatnie dwa dołki w boczniaku charakteryzowały się wzrostem średniej liczby komentarzy na 1 dzień. Ponadto Ganta zbytnio rozjechał się z wykresem WIGu oraz z wykresami pozostałych spółek deweloperskich. Z wyjątkiem kilku spółek głównie w upadłości wszystkie w ostatnich kilku dniach odbiły,a wyniki finansowe nie są aż tak złe. Wskaźniki RSI i STS wychłodzone. Wykres na liniach wsparcia. Moim zdaniem ryzyko wzrost/spadek opłacalne. Co więcej widzę tu bardziej V niż W, które było na dziennych na poprzednim dołku. Trzeba także zauważyć, że 1/3 dzisiejszego obrotu zrobiona w ostatnich dwóch godzinach przy up co też wróży pozytywnie. Osobiście ponownie zakupiłem w przedziale 20,30-21,00 i jestem spokojny, że w perspektywie tygodnia zobacyzmy wyższy poziom. No i chyba jednak złapaliśmy dzisiaj dno. Niżej niż dzisiejsze minima w krótkim terminie już nie będziemy.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-20 Wpisów: 36
Wysłane:
20 stycznia 2010 13:46:23
Będzie można tak powiedzieć po sesji, jeżeli zrobi się harami i najlepiej, żeby wolumen przekroczył 2 kółka, bo na chwile obecną raczej takich wniosków bym nie wyciągał ;)
|
|
|
|
Wysłane:
20 stycznia 2010 14:33:30
FrancisMaxford napisał(a):Będzie można tak powiedzieć po sesji, jeżeli zrobi się harami i najlepiej, żeby wolumen przekroczył 2 kółka, bo na chwile obecną raczej takich wniosków bym nie wyciągał ;) dokladnie - mnie ta mizerna swieczka tez nie przekonuje. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
20 stycznia 2010 17:26:26
No i fiasko, lecimy dalej
|
|
0 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 113
Wysłane:
20 stycznia 2010 19:08:36
siekoo napisał(a):tumpli napisał(a):Spoko:) To wybuduj się we wrocku za 500K... w dobrej lokalizacji.... hihihi. a co do domu, to za pol banki - mozna kupic duzy dom z jeszcze wieksza dzialka na rynku wtornym np. w Katach Wroclawskich. Jeśli kupisz nowy, dobrze wykończony dom ze wszystkimi mediami (a m.inn. tak rozumiem dobrą lokalizację), o pow. powiedzmy 150m2 + garaż na niewielkiej działce- 1000m2 za 500 k w wyżej wspomnianej dobrej lokalizacji we wrocku (lub kątach ale nie 200m2 polną drogą i "... prąd i wode SE pan sam pociągnie O!- stamtąd")- podaj mi linka sam chętnie zainwestuję i kupię desperata. Cudów nie ma. A co do zamknięcia- dajcie dokupić za 19,5- potem razem sie przejedziemy na północ ;)
|
|
Wysłane:
20 stycznia 2010 19:28:03
@tumpli - przeciez napisalem, ze na rynku wtornym. pewnie, ze cudow nie ma i jak ktos mowi, ze moze sprzedac dom na duzej dzialce za rownowartosc kawalerki, to znaczy, ze cos jest nie halo co do linka - nie mam, ale nie pisalbym wczesniejszych postow, gdybym nie widzial ostatnio wlasnie takiej oferty pod Wrockiem. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
20 stycznia 2010 20:51:38
edit: juz nic nie dotczytałem
Edytowany: 20 stycznia 2010 20:53
|
|
0 Dołączył: 2009-06-15 Wpisów: 106
Wysłane:
21 stycznia 2010 00:30:15
No cóż, chcę powiedzieć co myślę. Jeśli będzie korekta na giełdzie to oczywiście będę chciał sprzedać moje 5000 szt GANTA. To, że posiadam te papiery jest wynikiem fundamentalnej analizy tej spółki. Nie chcę mówić na jaką wartość ją wyceniłem, ponieważ stanęłyby Wam włosy na głowie i byście zastanawiali się, skoro tak to dlaczegu nie są warte tyle jej akcje. Wziąłem też pod lupę oczywiście innych deweloperów i mam punkty odniesień. Jak robiłem te analizy to stwierdziłem, że GANTa nic nie przebije fundamentalnie. Moja analiza opierała się oczywiście "post" nie "ante" i polegała na zetawieniu dostępnych danych z raportów okresowych. Wiem, że spółka ta rozwinęła się w dobie kiedy rynek deweloperski był na dnie, ala branża ta jeszcze nie jest godna zaufania. Bardziej godne uwagi innym graczom są inne spółki, które wyróżniały się większymi stopami zwrotu. Na GANTa, też przyjdzie czas, bo musi... a rynek tego nie zaaneguje.
Mirek
|
|
Wysłane:
21 stycznia 2010 00:41:24
A powie mi Pan Mirosław po ile tego ganta zakupił? I dlaczego chcesz sprzedawać kiedy będzie korekta, skoro w długiej perspektywie czasu i tak nastąpi pokaźny(w Twojej ocenie, bo wnioskuje, że liczysz na jakieś 300%) wzrost?
|
|
0 Dołączył: 2009-06-15 Wpisów: 106
Wysłane:
21 stycznia 2010 01:09:12
Powiem, choć pewnie ten portal nie służy danym tego typu. Jestem 15000 tyś w plecy na dzień dzisiejszy. No minu prawa poboru, które posiadam. Biorę też pod uwagę, że może się obsubnąć jak cały rynek. To tyczy się wszystkich akcji (prócz tych, na których wydarzy się coś istotnego). Niestety może się to wydarzyć niebawem. Wiem, że jeśli wyjdę to potem wrócę, bo niechcę zmarnować mojej teorii i wiedzy. Osobiście zacząłęm zabezpieczać akcje kontraktami, ale za chwilę będę musiał pewnie obrócić w inną stonę i nie posiadać akcji.
Mirek
ps. nie pisz mi Pan MIrosław jestem MIrek
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 stycznia 2010 08:05:18
mir_oslaw napisał(a): To, że posiadam te papiery jest wynikiem fundamentalnej analizy tej spółki. Nie chcę mówić na jaką wartość ją wyceniłem, ponieważ stanęłyby Wam włosy na głowie i byście zastanawiali się, skoro tak to dlaczegu nie są warte tyle jej akcje. Wziąłem też pod lupę oczywiście innych deweloperów i mam punkty odniesień. Jak robiłem te analizy to stwierdziłem, że GANTa nic nie przebije fundamentalnie. Moja analiza opierała się oczywiście "post" nie "ante" i polegała na zetawieniu dostępnych danych z raportów okresowych. Mirek
Mirek, a podzielisz się z nami swoją analizą? Ja widzę parę powodów do ograniczonego zaufania do waloru o czym już parokrotnie pisałem. To zaufanie odnosi się na wycenę, ale pozostaje pytanie jak bardzo... Jakie są mocne strony spółki a jakie słabe? Gdzie są szanse a gdzie zagrożenia? Ciągle zastanawiam się po co jest Gant FIZ po zmianie MSRa... Jak się odnosisz do Corporate Governance? Czy możesz jakoś wycenić aktywa spółki? ile ziemi ma GNT i kiedy kupowanej, po jakiej cenie? czy są jakieś powody do testu na utratę wartości? Jak bardzo wpłynie na ilość akcji plan motywacyjny i jakim na razie skutkiem jest jego wprowadzenie na rozwodnienie akcji?
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
21 stycznia 2010 11:23:43
przy kursie: 20,00 zł
anty_teresa napisał(a):mir_oslaw napisał(a): To, że posiadam te papiery jest wynikiem fundamentalnej analizy tej spółki. Nie chcę mówić na jaką wartość ją wyceniłem, ponieważ stanęłyby Wam włosy na głowie i byście zastanawiali się, skoro tak to dlaczegu nie są warte tyle jej akcje. Wziąłem też pod lupę oczywiście innych deweloperów i mam punkty odniesień. Jak robiłem te analizy to stwierdziłem, że GANTa nic nie przebije fundamentalnie. Moja analiza opierała się oczywiście "post" nie "ante" i polegała na zetawieniu dostępnych danych z raportów okresowych. Mirek
Mirek, a podzielisz się z nami swoją analizą? Ja widzę parę powodów do ograniczonego zaufania do waloru o czym już parokrotnie pisałem. To zaufanie odnosi się na wycenę, ale pozostaje pytanie jak bardzo... Jakie są mocne strony spółki a jakie słabe? Gdzie są szanse a gdzie zagrożenia? Ciągle zastanawiam się po co jest Gant FIZ po zmianie MSRa... Jak się odnosisz do Corporate Governance? Czy możesz jakoś wycenić aktywa spółki? ile ziemi ma GNT i kiedy kupowanej, po jakiej cenie? czy są jakieś powody do testu na utratę wartości? Jak bardzo wpłynie na ilość akcji plan motywacyjny i jakim na razie skutkiem jest jego wprowadzenie na rozwodnienie akcji? Witaj Twoje pytania wskazuja ze dosc wnikliwej analizie poddales ta spolke, mam wiec prosbe- by osmielic Mirka moze podzielisz sie swoimi spostrzezeniami i odpowiesz nam na pytania przez siebie zadane, milo by bylo gdybys wylozyl nam taki osobisty subiektywy ranking dewelepoerow pozdrawiam
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.