193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
11 kwietnia 2014 15:21:59
przy kursie: 43,99 zł
mdd napisał(a):Zobaczymy co zrobią jak ceny węgla będą kontynuowały spadki. Ta tranzakcja może okazać się gwoździem do trumny. Skarb Państwa ratuje swój tyłek kosztem obywateli, którym niecałe 3 lata temu wcisnął akcje spółki w ofercie publicznej po 136 zł za sztukę. KGHM debiutował po 23 zł, rok później był po 10 zł. Taki to urok giełdy. Nigdy nie słyszałem żeby akcje JSW były obowiązkowe do kupowania. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 kwietnia 2014 15:22
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
11 kwietnia 2014 16:14:01
GRAF78 napisał(a):O jakim koszcie obywatelskim piszesz?? oba podmioty gospodarcze wpłacaja podatku do budżetu i nie dostaja żadnych dotacji - a to że trzymasz akcje o debiutu to tylko i wyłącznie twój błąd a nie rządu. O koszcie akcjonariatu obywatelskiego. Obywateli - akcjonariuszy. Kupno dziś kopalni po najwyższej z możliwych wycen wydaje się wymuszone politycznie a nie rynkowo i wg mnie to działanie na szkodę obywateli-akcjonariuszy spółki JSW. Jestem ciekaw jaka byłaby cena gdyby tutaj nie kupował podmiot kontrolowany przez SP i bez jego wpływu. Czy były jakieś inne oferty na tą kopalnię? P.S. - nie posiadam akcji ani JSW ani żadnej innej spółki wydobywczej. Nie wierzę w przyszłość węgla a z reguły nie kupuję niczego w co nie wierzę
Edytowany: 11 kwietnia 2014 16:16
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
11 kwietnia 2014 20:29:34
Panowie przecież mdd ma rację - zarząd powinien działać w interesie akcjonariuszy dażąć do jak najwyższej wyceny rynkowej ...
|
|
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
11 kwietnia 2014 20:35:01
mdd napisał(a):GRAF78 napisał(a):O jakim koszcie obywatelskim piszesz?? oba podmioty gospodarcze wpłacaja podatku do budżetu i nie dostaja żadnych dotacji - a to że trzymasz akcje o debiutu to tylko i wyłącznie twój błąd a nie rządu. O koszcie akcjonariatu obywatelskiego. Obywateli - akcjonariuszy. Kupno dziś kopalni po najwyższej z możliwych wycen wydaje się wymuszone politycznie a nie rynkowo i wg mnie to działanie na szkodę obywateli-akcjonariuszy spółki JSW. Jestem ciekaw jaka byłaby cena gdyby tutaj nie kupował podmiot kontrolowany przez SP i bez jego wpływu. Czy były jakieś inne oferty na tą kopalnię? P.S. - nie posiadam akcji ani JSW ani żadnej innej spółki wydobywczej. Nie wierzę w przyszłość węgla a z reguły nie kupuję niczego w co nie wierzę pisałem o tym dawno... państwo kosztem JSW kupuje spokój przed wyborami  , inaczej Kompania węglowa juz by zbankrutowała.... pisałem o tym dawno, wystarczyło poczytać parę miesięcy temu...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
11 kwietnia 2014 20:48:14
Cena za kopalnie i jej zasoby nie jest zła, dla JSW problem jest taki ze kupuje tą kopalnie wraz z załoga...
|
|
0 Dołączył: 2011-01-04 Wpisów: 34
Wysłane:
12 kwietnia 2014 01:22:01
Z załogą, za drogo w sumie wszystko jedno. Myślę, że jednak drogo (choć drugi zarzut również celny). Jak ktoś ma nóż na gardle, jak w tym wypadku KW, to idzie na daleko idące ustępstwa, ja tego przy tej transakcji nie widzę. Nawet zakładając, że jest to nie najgorsza inwestycja (uważam inaczej), to dla rynku zawsze "śmierdzące" jest gdy ktoś handluje sam ze sobą (w tym przypadku SP). Zaważmy ile bluzgów pojawiło by się na Pana X, gdyby spółki, które kontroluje zawierawły ze sobą transakcje, które w zewnętrznej opinii, mogłyby uchodzić za nierynkowe, a liczył by na zabezpiecznie swoich partykularnych interesów (a tak działa SP, obawiając się reperkusji społecznych w przypadku bankructwa KW, czy niezadowoleniu załogi przejmowanej kopalni). Dlaczego Bogdanka jest wyceniana zupełnie inaczej? (mówię szczególnie o okresach wcześniejszych, gdy JSW nie odstawało zyskiem). Ano dlatego, że JSW jest źle zarządzana. I nie chodzi mi o osobę Prezesa, który jest kompetentny tylko o naciski RN. Mamy tutaj klasyczny przykład ryzyka "dużego akcjonariusza". W bogdance OFE mają prawdopodobnie te same cele co "mały inwestor" długoterminowy. W JSW oczekiwania i cele małego akcjonariusza, mogą i są rozbieżne z tymi SP, dlatego też rynek wycenia tą spółkę tak a nie inaczej.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
14 kwietnia 2014 22:38:49
przy kursie: 45,00 zł
http://stooq.pl/n/?f=874026Jak widać, niektórzy wierzą nadal w węgiel w tym węgiel koksujący. Wiarę oszacowano na 3 mld.
|
|
Wysłane:
15 kwietnia 2014 00:22:20
przy kursie: 45,00 zł
Tyle,że wydobycie na Lubelszczyźnie jest dużo tańsze aniżeli na śląsku (vide Bogdanka vs śląskie spółki)
|
|
1 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 991
Wysłane:
23 kwietnia 2014 21:50:28
przy kursie: 42,75 zł
Taka ciekawostka branżowa : biznes.trojmiasto.pl/Statek-z-..." Statek-z-rekordowym-ladunkiem-wegla-w-gdanskim-porcie " Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
24 kwietnia 2014 10:15:24
przy kursie: 42,51 zł
Ciekawe są też komentarze pod artykułem. " Jak ja czytam te bzdury to szczęka opada. Od nas węgla się nie opłaca kupować ponieważ pracownicy zarabiają 5000zł. A co to jest? Przepraszam 1200 euro to w Europie kpina ale my zawistni Polacy zazdrościmy górnikom którzy wywalczyli sobie to co każdemu się należy. W Europie naśmiewają się z nas że jesteśmy takimi europejskimi Chińczykami pracującymi za miskę ryżu. Tak tusko-matołki wierzycie w tego swojego wodza tak bezgranicznie, że już wam oczy pozarastały g###. A węgiel w Ameryce wydobywa się odkrywkowo i dlatego jest dużo tańszy niż węgiel który wydobywa się w Polsce dużo ciężej i zarazem drożej. I nic do rzeczy nie mają tu pensje górników."
|
|
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
25 kwietnia 2014 07:18:10
przy kursie: 42,51 zł
Deal JSW z KW dotyczy Kopalni Knurów-Szczygłowice o wyd. 3,8 mta węgla, a cenę ustalono na 1,49 mld zl z czego już zaliczkowo przelano 0,365 mld zł na konto KW. Oznacza to, że negocjacje cenowe dobiegły końca (chociaż trudno mówić tu o rynkowym charakterze tego dealu). A dlaczego , to nikomu nie trzeba wyjaśniać. Nasuwa się jednak refleksja - ile naprawdę wart jest dziś Kopalnia. W tym samym czasie Tauron przejmuje także od KW pakiet 47% PKW o wyd. 5,6 mta węgla i płaci - o dziwo !!!! tylko 0,31 mld zł. A jednak można było coś więcej wycisnąć z KW - bowiem ona idzie na zatracenie. Pracownicy KW sprzedajac swe "prawa" do darmowych akcji w 2012 roku po 1000 zł mogą wcale nie być oszukani, wbrew wielu zazdrośników. A więc JSW zda się przepłaca za Kopalnie Szczygłowice. W obecnych uwarunkowaniach i sytuacji Kompanii Węglowej cena powinna być o połowę niższa- no jakieś 0,75 mld zł. Gotówka pozostająca w JSW wyniosłaby 2-0,75= 1,25 mld zł . A więc jakiś bufor na niepewne czasy. Zakupno za 1,49 mld zł , uszczupli gotówkę 2-1,49= 0,51 mld zł. Wprawdzie znacznie wzmacnia się moce wydobywcze JSW ale podcina jej skrzydła w tak istotnym aspekcie jak płynność finansowa. A czasy dla węgla w Polsce i na świecie są nadal mało przewidywalne. Rynek ocenia to jak widać z dużą rezerwą.
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2014 10:25:01
przy kursie: 41,41 zł
gornictwo.wnp.pl/kompania-wegl...To była oczywiście "pomoc finansowa" ze strony JSW ,która na parę miesięcy urarowała KW ale co dalej?
|
|
0 Dołączył: 2013-02-05 Wpisów: 46
Wysłane:
26 kwietnia 2014 10:45:41
Cytat:Gotówka pozostająca w JSW wyniosłaby 2-0,75= 1,25 mld zł . A więc jakiś bufor na niepewne czasy. Zakupno za 1,49 mld zł , uszczupli gotówkę 2-1,49= 0,51 mld zł. Wprawdzie znacznie wzmacnia się moce wydobywcze JSW ale podcina jej skrzydła w tak istotnym aspekcie jak płynność finansowa. A czasy dla węgla w Polsce i na świecie są nadal mało przewidywalne. Kolego le rom Cały deal będzie sfinansowany gotówką. W bilansie spółki jest dużo miejsca na zwiększenie udziału finansowania dłużnego. Trzeba też pamiętać o pozostałym planowanym CAPEXie na poziomie 1.9 mln PLN. Przy prawdopodobnym przepływie operacyjnym dochodzącym w porywach do 1 mld PLN i przy chęci utrzymania chociażby Cash Ratio na konserwatywnym poziomie 0.5 (jak dotychczas to miało miejsce - chociaż warunki rynkowe temu sprzyjały) w spółce na koniec 2014 pojawi się ponad 2 mld PLN długu. Z drugiej strony cena kopalnie KW jest rzeczywiście wysoka ...
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2014 13:47:58
Cena nie jest wysoka i jakiekolwiek porównanie do sprzedaży pakietu akcji PKW za 0,31mld jest nie namiejscu ze względu na rodzaj węgla jaki wydowbywa KWK Knurów-Szczygłowice. Przypome że węgiel koksowy jest znacznie droższy niż energetyczny, a w KWK Knurów-Szczygłowice wydobywa sie wegiel typ 34, z tego co mi wiadomo głębiej znajdują sie pokłady typowo koksowe węgla typ 35 po który wystarczy tylko sięgnąć.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-25 Wpisów: 1
Wysłane:
1 maja 2014 14:02:47
przy kursie: 41,60 zł
Kolego GRAF78 wiesz ile będzie kosztowało to "sięgnięcie" po węgiel koksujący. Przecież tu na stół trzeba położyć z 500 mln. Pogłębienie szybu, drążenie nowych chodników aby się do węgla dostać, w końcu przygotowanie i uzbrojenie ściany wydobywczej. A jaką masz pewność że ten węgiel w ogóle ktoś kupi.
|
|
Wysłane:
1 maja 2014 14:42:25
przy kursie: 41,60 zł
kupić napewno ktoś kupi - pytanie po jakiej cenie? ale na to nie umiem odpowiedzieć (bo nie jestem wróżką) i to jest główne ryzyko tego projektu
|
|
2 Dołączył: 2012-10-31 Wpisów: 565
Wysłane:
5 maja 2014 16:21:01
przy kursie: 41,50 zł
Z rozmowa z prezesem JSW Cytat:Czy wiadomo, kiedy ceny węgla się odbiją?
- Słyszymy, że sytuacja gospodarcza w Europie się poprawia. Mamy obecnie pełen zbyt na nasze produkty - na węgiel i koks. Jeszcze w zeszłym roku nasze koksownie nie były w pełni dociążone, a teraz wszystkie moce produkcyjne są uruchomione. Pozytywne informacje płyną ze strony przemysłu motoryzacyjnego - to jeden z głównych przemysłów mających wpływ na kondycję sektora stalowego. Można się spodziewać, że w pierwszej kolejności odradza się popyt, a za tym podążają ceny i w kolejnym okresie można się spodziewać odbicia. wyborcza.biz/Firma/1,101618,15...
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
5 maja 2014 21:23:00
@Salak
Cytuję: "Można się spodziewać, że w pierwszej kolejności odradza się popyt, a za tym podążają ceny i w kolejnym okresie można się spodziewać odbicia."
Znaczy się mamy bardzo mądrego Prezesa. Naczytał się książek o ekonomii. Takie ogólniki to może sobie nad łóżkiem powiesić. Mnie, w każdym razie, zwyczajnie nie przekonał.
|
|
2 Dołączył: 2012-10-31 Wpisów: 565
Wysłane:
5 maja 2014 22:16:42
Cytat:@Salak
Cytuję: "Można się spodziewać, że w pierwszej kolejności odradza się popyt, a za tym podążają ceny i w kolejnym okresie można się spodziewać odbicia."
Znaczy się mamy bardzo mądrego Prezesa. Naczytał się książek o ekonomii. tez mi sie wydaje ze to oczytany czlowiek musi byc Cytat:Mnie, w każdym razie, zwyczajnie nie przekonał. mnie natomiast przekonal w calej rozciaglosci
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
6 maja 2014 08:14:12
@Salak
Nie jestem przekonany dlatego, że do powrotu pozytywnej sytuacji w JSW nie wystarczą standardowe działania z podręcznika ekonomii, ani gładkie słówka. Wykonany został dość problematyczny ruch przejęcia przez spółkę kontrolowaną przez państwo kopalni od spółki kontrolowanej przez państwo. Z dyskusji na forum wynika, że cena była wysoka i przypuszczalnie zbyt wysoka. Ponieważ przeniesienie zostało wykonane przez właściciela obu podmiotów, istnieje ryzyko postawienia zarzutu wyprowadzenia kasy ze spółki giełdowej dla ratowania podmiotu państwowego, czyli niedozwolonej - acz dość specyficznie ukrytej - pomocy publicznej. Od dawna krytykuję obecność SP na giełdzie, a ten ruch to jeszcze jeden przyczynek do tej krytyki.
To między innymi źródło mojego, może trochę przypominającego facecję wpisu. Trzeba będzie poważnej restrukturyzacji majątku JSW (czyżby kosztem inwestorów giełdowych?) by wykorzystać "kolejny okres odbicia". Ponadto, wypowiedź prezesa zdaje się nie uwzględniać zmieniającego się obrazu struktury konsumpcji energii w naszym rejonie oraz importu energii do tego rejonu. Po zakończeniu takiej restrukturyzacji (a sądzę, że musi to potrwać ok. 2 a może i 3 lat - w końcu to państwo kontroluje JSW co znakomicie utrudnia wdrażanie zmian) może się okazać, że zmieniony rynek nie pozwoli na wykorzystanie w pełni efektów restrukturyzacji. Przejmowana kopalnia produkuje węgiel w zasadzie na potrzeby przemysłowe, chociaż nie typ 35 (koks do metalurgii), gdzie odbiorcy przemysłowi mają do wyboru więcej źródeł energii niż metalurgia. Tu będzie większa konkurencja importu i silniejszy lobbing na rzecz energii czystej. Dojście do pokładów węgla typu 35 w KWK Knurów będzie kosztować i nikt nie wie ile (patrzy wpisy @GRAF78 i @lukazo83).
To w nieco większym rozwinięciu jest przyczyną, dla której tak krytykuję "gładkie" słówka prezesa JSW.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.