141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
20 kwietnia 2012 13:30:14
widzę, że grasz ostro przeciwko rynkowi na spółkach budowlanych. spekulacyjnie krótkoterminowo myślę, że się może udać,
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
20 kwietnia 2012 21:10:54
Patrzę sobie tak na długoterminowy wykres indeksu WIG Budownictwo i widzę, że wsparcie jest na poziomie 2000 pkt. Jak nie teraz kupować to kiedy, ja rozumiem, że kontrakty mieli źle podpisane i nierentowne, ale kasa jednak wróci, będą straty ale kasa wróci, a o to jest największy hałas teraz, a firmy nie wszystkie ale przetrwają. Wolę kupować jak jest tanio, a uważam, że teraz jest tanio co nie znaczy, że nie może być taniej. Podejście typowo kontrariańskie. Mam wrażenie, że WIG Budownictwo dyskontuje koniec świata... w końcu w 2012 r. miał być :) "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 20 kwietnia 2012 21:16
|
|
0 Dołączył: 2010-11-01 Wpisów: 314
Wysłane:
23 kwietnia 2012 20:06:24
Jest okazja na usrednienie PBG.Napisz o wynikach.
|
|
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 01:28:02
Sprzedane PBG z ogromną stratą 40%, kupiony za część środków z jego sprzedaży Polimex. Uśredniony Mirbud oraz Tesgas. Po zakończeniu miesiąca, przedstawię jak to wygląda. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 27 kwietnia 2012 01:56
|
|
0 Dołączył: 2011-01-13 Wpisów: 128
Wysłane:
27 kwietnia 2012 07:57:32
Po jakim kursie uśredniłeś Mirbud i jeśli można wiedzieć, jaki masz teraz kurs zakupu?
Rozważam też uśrednienie, ale wciąż mam wahania "czy to już?"...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
27 kwietnia 2012 08:17:39
No trochę mnie przerażacie, bo widzę, że ta budowlanka ciągle modna, pomimo, że leci bez trzymanki. Owszem, podczas każdego zjazdu są korekty w górę, ale ilu potrafiło tak trafić w lokalny dołek by rzeczywiście coś na tym zarobić...? Założę się, że nie jest ich wielu. Generalnie na przyszłość jest taka zasada: uśrednianie w dół czasami ma sens,ale wyłącznie wtedy, gdy dana spółka z core-buisnessu stale co kwartał zarabia coraz więcej i dalej ma takie perspektywy szybkiego powiększania zysków, w przypadku silnie rozwojowych spółek nawet jeśli kurs stałby w miejscu, to realnie spółka tanieje poprzez obniżki wskaźników fundamentalnych. Ale...jeśli core-buisness się kurczy, to spadki niekoniecznie powodują jednocześnie "tanienie"spółki, o czym się często zapomina, inaczej mówiąc przy kurczącym się biznesie pomimo spadków o 70-80% dana spółka wbrew pozorom spółka nie musi być "tania", tu nie ma tak prostego przełożenia... @ucofbA co się stało, że jednak zmieniłeś zdanie o PGB i zdecydowałeś się na sprzedaż (nawet pisałeś o chęci dobierania), przecież żadna nowa informacja się nie pojawiła, jedynie technicznie ciągle wygląda do bani.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 11:44:47
@Price_Bubble średnią zakupu Mirbudu mam 1,56. @pop Zarząd zdecydowanie zarząd, Jaskółka z Polimexu jakoś komunikuje się z rynkiem, przyznaje, że ma kilkadziesiąt mln zł nie zapłaconych, smutne to dla spółki ale przekazał taką informację. Także to przemawia na korzyć Polimexu, że są w stanie składać oferty w przetargach energetycznych, PBG jakoś z przyczyn podobno formalnych nie złożyło, myślę, że prawda jest inna. Cały czas spory alstomu z rafako też nie sprzyjają. Ostatnio ktoś bardzo mocno zbiera papier to też ma znaczenie dla mnie. Poza tym, że wskaźnikowo PBG jest 2 razy tańsze nie oznacza, że jest lepsza inwestycją. Na spółkach budowlanych bardzo mocno się przejechałem co będzie widać w wyniku portfela za kwiecień. W poniedziałek wieczorem comiesięczne podsumowanie. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 27 kwietnia 2012 11:46
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
27 kwietnia 2012 12:43:51
A co sądzisz o pojawiających się tu i ówdzie plotkach, wypowiadanych raczej półgębkiem niż pełnymi ustami, jakoby PBG podrasowywał swoje sprawozdania? Przy wypowiedziach przedstawicieli funduszy, wysypujących podaż typu "Nie wierzymy już Prezesowi" brzmi to całkiem logicznie.... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 27 kwietnia 2012 12:44
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 13:12:46
To nie są plotki tylko prawda. W ostatnich raportach kwartalnych pojawiały się bardzo dziwne operacje księgowe, np. w raporcie bieżącym podali informację, że sprzedali jakieś udziały w spółce zależnej za bodajże 78 tys. zł, a w raporcie kwartalnych z tych 78 tys. zł zrobili 20 mln zł zysku. Zobaczymy jak na to spojrzy wszystko audytor bo jak wiemy raporty kwartalne nie muszą być poddawane audytowi. Zupełnie niesłusznie przymykałem oko na takie rzeczy. Właśnie m.in dlatego prowadzę dosyć konsekwentnie tę kronikę, żeby za 2, 5 czy nawet 10 lat móc wrócić , z perspektywy czasu puknąć się w łeb i zobaczyć jakie błędy popełniałem na początku swojej przygody z giełdą. A nóż widelec gdybym stał się niezależny finansowo dzięki giełdzie (baaaaardzo daleki jestem od takiego myślenia) to miałbym spisaną książkę: "Jak osiągnąłem sukces na giełdzie" :D:D "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 27 kwietnia 2012 13:30
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 14:31:19
nasuwa mi się jeszcze jedna rzecz... zanim będzie mozna wrocić fundamentalnie do budowlanki to musi ona przejść czyściec finansowy i czyściec w umysłach inwestorów... teraz mamy wielu łapiących spadające noże i zaklinających rzeczywistość... jak oni się stracą z papierów to bedzie początek odbudowy
|
|
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 22:52:07
Osobiście nie lubię generalizowania i mówienia "budowlanka". Myślę, że czas pokaże, ale to się okaże.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 23:01:16
ale na giełdzie żądzą mody i własnie generalizowanie... kiedyś rosło wszystko co miała w nazwie internet, potem developerka, ostatnio "gry" a spadają także zwykle wszystkie firmy spod jednego znaku..
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2012 23:52:49
Nie chcę rozwadniać tego tematu, ale myślę, że lepiej w "nowej" rzeczywistości tj. latach 2013-dalej w pierwszej kolejności odnajdą się mniejsze spółki z budowlanki, działające w mniejszej skali, o zdywersyfikowanej działalności. Porównuję je na tle np. GTC. Zapraszam do Łodzi zobaczcie, jak funkcjonuje ich projekt :UBP  kliknij, aby powiększyć Moim zdaniem, jak na to miasto: 1) przeszacowany 2) min. 2 lata za późno. I właśnie w tej elastyczności będę upatrywał sukcesu w trudniejszych czasach.
|
|
Wysłane:
1 maja 2012 21:29:09
Kolejny nieudany miesiąc, spadek wartości portfela spowodowany główne wtopą na PBG... Portfel prezentuje się następująco:  kliknij, aby powiększyćPortfel został nieco przemodelowany, zawiera obecnie 8 spółek, największy wartościowy udział ma Fasing oraz Zetkama. Są to dwie spółki bardzo mocne fundamentalnie moim zdaniem, które pokazały dobre wyniki roczne. Moim faworytem jest zdecydowanie Fasing. Portfel osiągnął następujące wyniki w porównaniu do innych indeksów:  kliknij, aby powiększyćUwagi, pytania, sugestie mile widziane : ) Pozdrawiam "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 1 maja 2012 21:46
|
|
0 Dołączył: 2012-03-12 Wpisów: 26
Wysłane:
2 maja 2012 19:36:00
Jak widać PBG mogło zostać sprzedane praktycznie w samym dołku, sytuacja wyklaruje się na tej spółce w ciągu najbliższych 4-5 miesięcy. Wg. mnie w przypadku kupna spadającego noża trzeba być naprawdę pewnym zakupu i przyszłości spółki oraz być gotowym tym samym do uśredniania przy oznakach zmiany trendu - inaczej taka transakcja na 100% przerodzi się w stratę, nic więcej. Bo jaki jest sens kupna spółki, która leci na łeb na szyję i pod kątem techniki nie widać u niej żadnych oznak przyszłego odreagowania.
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
3 maja 2012 00:08:46
@ vitoo Jak widać PBG mogło zostać sprzedane praktycznie w samym dołkuDopóki pojawiają sie opinie takie, jak Twoja, to na pewno nie jest sam dołek. Ten przyjdzie wtedy, gdy tacy jak Ty zniechęceni popatrzą na PBG i powiedzą: eetam kolejne chwilowe odbicie, a potem dalej spadki... Do stanu zniechęcenia tym, co dzieje się na PBG jeszcze daleko. Wg. mnie w przypadku kupna spadającego noża trzeba być naprawdę pewnym zakupuA wg mnie trzeba albo bardzo nie lubieć swoich pieniędzy i chciec się ich pozbyć jak najprędzej, albo mieć nie po kolei w głowie, by łapać spadające noże. oraz być gotowym tym samym do uśredniania przy oznakach zmiany trendu Uśrednianie na spadkach to prosty sposób na zdziesiątkowanie portfela. Zasada nr 1 - kupuje się to, co rośnie, a nie to, co spada"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2012-03-12 Wpisów: 26
Wysłane:
3 maja 2012 11:05:03
@ Szutnik
Co do Twojej zasady to w pełni się z nią zgadzam, ale i ona czasem nie działa, czytaj nie powinna być stosowana. Jeśli jesteśmy już przy PBG i byśmy ją zastosowali w 2006 roku to za dużo byśmy nie zyskali, tym bardziej jeśli ktoś jest fundamentalistą i horyzont ma kilkuletni. Co do stanu zniechęcenia na PBG to nigdy nie będziesz wiedział, kiedy on rzeczywiście nastąpi i jak daleko do niego. Bo niby na jakiej podstawie możesz o nim mówić? Nie sądzę, abyś w danej chwili mógł ocenić nastawienie do PBG każdej osoby posiadającej akcje tej spółki, bądź się nią interesującej. Mogę jeszcze powiedzieć, że spółką się nie zniechęcę, nawet jak będzie po 5 zł, co oczywiście nie oznacza, że w przypadku dalszych spadków będę ją trzymał czekając na takie poziomy i patrzył jak codziennie mi ubywa z portfela.
@ ucofb
Przepraszam za drobny off- topic. Wiem,że to nie moja kronika i na tym kończę w niej zapiski odnośnie swoich inwestycji.
|
|
Wysłane:
3 maja 2012 15:43:09
Kronika jest po to, żeby wyrażać swoje opinie i czytać opinie innych osób, vitoo nie masz za co przepraszać :) "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
Wysłane:
8 maja 2012 00:59:29
Zetkama podała wyniki za I kwartał, zysk netto dwa razy większy niż rok temu. Podane prognozy - konserwatywne. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
Wysłane:
11 maja 2012 01:21:14
Sprzedany z blisko 20% zyskiem Polimex, uśredniony w dół za uzyskane środki Mirbud oraz Tesgas, dokupiony także do okrągłej sumy Fasing. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 11 maja 2012 01:23
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.