buldi napisał(a):Siekoo - wkurzają mnie Twoje poglądy polityczne tak samo jak moje poglądy Ciebie, ale jeżeli miałeś na mysli ignora ode mnie, to niedoczekanie Twoje.
gdziez bym smial? roznica pogladow to dobra rzecz, problem w tym, ze niektorzy nie uznaja sily argumentu, lecz odwrotnie.
wypadaloby powiedziec wiecej w temacie watku.
jestem za kara smierci za morderstwo, pedofilie i brutalny gwalt (powazne przypadki, bez cienia watpliwosci, nie zabojstwa w afekcie, oskarzenia zdradzonych kochanek, czy tez zawiedzionych sponsorem lolitek). wlasciwie, to mialbym inne rozwiazania, ale kara smierci jest bardziej, hmm, zaryzykuje i powiem: humanitarna.
odnosnie pierwszego wpisu mathu - nie sadze, by publiczne wykonywanie wyrokow mialo wymiar edukacyjny. pierwszy raz to szok, drugi, trzeci juz oglada sie spokojniej, a potem juz tworzy sie ranking, kto zszedl 'lepiej'. mysle, ze wieksze wrazenie wywiera swiadomosc, ze 'czapa' to po prostu pozycja w 'menu'. to zreszta potwierdzalyby rozmowy psychologow z wiezniami.
dorzucilbym do tego przymusowa prace dla skazanych (zarabianie na sowje utrzymanie), bo to co mamy obecnie to absurd.
edit:
@bernie - chyba kazdy ma swiadomosc, o jakie sytuacje chodzi. bledow sie nie uniknie, ale to niestety musi byc wliczone w cene.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...