5 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 190
Wysłane:
11 października 2010 11:00:17
przy kursie: 2,80 zł
poszperałem trochę na temat ABC data i widzę że ludzie z nimi powiązani mają "długie" ręce,ich zainteresowanie optkiem jest dla mnie oczywiste z racji zbliżonych planów przyszłościowych obu firm,nurtuje mnie pytanie czy ewentualne wrogie przejęcie optka ,zakończy się dla drobnicy katastrofą czy też nie?/przejecie i likwidacja ,czy poszerzenie holdingu o kolejna firmę, pytanie tylko po co skoro już w tej branży działają swym podmiotem?/
|
|
0 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 100
Wysłane:
11 października 2010 12:42:23
WatchDog napisał(a):Fantomas napisał(a):CDP wprowadza sprzedaż elektrowniczą W2 co oznacza, że praktycznie cały przychód [poza kosztami transakcyjnymi] idzie do kieszeni CDP. Bazę klientów i zaplecze sprzętowe już mają w postaci gog.com. W tym momencie ten kanał sprzedaży przebija wszystko - zyskowność powinna być większa niż miał CIA [bo ten ceną Snipera musiał się dzielić z detalistą]. Czy uważasz, że GOG (Good Old Games), który przyciąga Klientów w price point'ach od 6$ do 10$, jest dobrym miejscem na sprzedaż premierowego tytułu AAA w full price? A czemu nie?  Nie byłby to jedyne miejsce gdzie W2 będzie sprzedawany online. Skoro koszta z wprowadzeniem go na gogu nie powinny być wysokie, mogą uzyskają dodatkową bazę klientów i "dodatkowy" przychód. A nawet jak się będzie słabo sprzedawał na gogu to tragedii nie będzie :).
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 października 2010 12:57:50
Moim zdaniem właśnie nie jest. Segmentacja i te sprawy. Oczywiste, że powinni sprzedawać też przez inne kanały, najlepiej przez wszystkie, tylko że wtedy ponoszą koszty dystrybucji i trzeba założyć przychody mniejsze niż 100% ceny. Albo trzecie wyjście, tj. repozycjonowanie GOGa lub spinoff sklepu z grami premierowymi. Ale to z kolei wymaga inwestycji, więc znów nie da się tego zrobić bezkosztowo.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
11 października 2010 17:10:27
artbeco napisał(a):poszperałem trochę na temat ABC data i widzę że ludzie z nimi powiązani mają "długie" ręce,ich zainteresowanie optkiem jest dla mnie oczywiste z racji zbliżonych planów przyszłościowych obu firm,/.../ A jakie są to plany jeśli można spytać ? ABC chyba nie ma forsy na żadne wrogie przejęcia, myślisz że MCI wyłoży kilkadziesiąt mln USD żeby zapewnić sobie kontrolę nad spółką ? I przede wszystkim: jaki biznesowy cel miałoby ABC w takim przejęciu ?
|
|
Wysłane:
11 października 2010 17:18:50
czasem przejmuje się konkurencję by żyło się lepiej ,a czasem są to demony przeszłości ,o kasę się nie martw skąd weźmie ABC na przejęcie ,jeśli wspominani ludzie tak zadecydują ,to jedyna niewiadomą będzie sposób przejęcia i późniejszy cel takiego działania .
Edytowany: 11 października 2010 17:22
|
|
Wysłane:
11 października 2010 17:39:01
CDP nie jest konkurencją dla ABC; jeśli ktoś inwestuje z powodu demonów przeszłości to pozostaje jedynie współczuć; o kasę się nie martwię bo nie moja; żeby przejąc Optyka trzeba kupić akcje byłych CDP-wców co wydaje się przed premierą W2 mało realne.
Edytowany: 11 października 2010 17:41
|
|
Wysłane:
12 października 2010 00:40:03
Free float to prawie 55% + ewentualne stare umowy zabezpieczające, oraz zapowiedz Kicińskiego o planach zbycia akcji w transzach . To daje możliwość zmiany właściciela, a jeśli poczytasz historię optka z przed kilku lat to zrozumiesz dlaczego ta firma jest kolcem w zadkach niektórych " biznesmenów "
Edytowany: 12 października 2010 06:40
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 262
Wysłane:
12 października 2010 09:50:37
przy kursie: 2,66 zł
ABC obejmie warranty, MCI jest większościowym właścicielem ABC, może tu chodzić nie o OPT a o CDP bo MCI ma w swoim portfelu spółek firmy robiące gry, może będą chcieli stworzyć coś większego bo ten rynek ma przyszłość
WD co do segmentacji dystrybucji gier w sieci. Dla zainteresowanego kupnem wg mnie nie ma większego znaczenia czy ściągnie grę z serwisu w którym są również tanie pozycje, większe znaczenie ma cena i kwestie techniczne (szybkość transferu, bezpieczeństwo transakcji i przesyłu danych, możliwość uzyskania wsparcia w razie problemów itp.) Jak ktoś chce kupić, to kupi i nieco droższą wersję na nośniku bo po prostu chce pograć (pamiętam jakie było zamieszanie np. przy World of Warcraft, jak płyty znikały z półek w dniu premiery - po najwyższej cenie a przedsprzedaż w sieci kwitła na kilka miesięcy przed premierą) Zastanawia mnie czy CDP przewidział w swojej akcji edycje kolekcjonerskie z różnymi dodatkami/gadgetami na których zarabia się dodatkowe spore pieniądze.
|
|
1 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 991
Wysłane:
12 października 2010 10:30:26
Kiciński w wywiadzie dla cnbc - " nie widzę sensu być akcjonariuszem spółki, w której istnieje poważny konflikt w akcjonariacie " Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody
|
|
Wysłane:
12 października 2010 21:27:18
Byli prezesi zabrali obszerny głos w sprawie Metropolisu. Cytat:Pierwsza akwizycja i próba kultywowania w ramach większej organizacji małej, samodzielnej jednostki zakończyła się niepowodzeniem. W naszej ocenie przyczyniło się do tego z jednej strony niedostatecznie jasne wyznaczenie celów i obowiązków dla Metropolisu, z drugiej zaś zbyt małe zaangażowanie ze strony grupy CD Projekt w bieżące wsparcie w najtrudniejszych obszarach. Niezależność potraktowaliśmy zbyt dosłownie, a jej połączenie z silnym wpływem wieloletnich współwłaścicieli i szefów spowodowało rozdźwięk w tym, czego obie strony oczekiwały od wzajemnej współpracy. polygamia.pl/Polygamia/1,96455...Z kilku zasadniczych powodów nie skomentuję tego tekstu.
|
|
|
|
Wysłane:
12 października 2010 21:29:09
diR napisał(a):Kiciński w wywiadzie dla cnbc - " nie widzę sensu być akcjonariuszem spółki, w której istnieje poważny konflikt w akcjonariacie " Tylko czy to coś fundamentalnie zmienia dla samej spółki ?
|
|
Wysłane:
12 października 2010 21:51:22
WatchDog napisał(a):Byli prezesi zabrali obszerny głos w sprawie Metropolisu./.../ To już jest przeszłość - przejęcie się nie udało i tle. To jest też świetny przykład na to, iż takich spółek jak CDP nie można wprost przejąć - owszem kupić akcje można, ale jeśli pracownicy [a to oni są główną wartością firmy] poodchodzą to tylko traci się kupę kasy.
|
|
Wysłane:
12 października 2010 21:57:58
Fantomas napisał(a):diR napisał(a):Kiciński w wywiadzie dla cnbc - " nie widzę sensu być akcjonariuszem spółki, w której istnieje poważny konflikt w akcjonariacie " Tylko czy to coś fundamentalnie zmienia dla samej spółki ? Dzięki zgodzie małe rzeczy rosną, przez niezgodę - wielkie upadają Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody
|
|
Wysłane:
14 października 2010 18:41:37
przy kursie: 2,67 zł
Wywiad z M.Kicińskim- pozytyw: ani Kiciński ani Iwiński w ogóle nie brali udziału w produkcji W2, zatem ich odejście w żaden sposób nie wpływa na tworzenie gry; - negatyw: nie będzie cyfrowej dystrybucji W2 poprzez gog.com, nie wiadomo czy CDP będzie samodzielnie prowadził dystrybucję elektroniczną, coś bliżej będzie wiadomo na konferencji.
Edytowany: 14 października 2010 18:42
|
|
30 Dołączył: 2010-07-06 Wpisów: 200
Wysłane:
15 października 2010 00:02:30
przy kursie: 2,67 zł
Dystrybucja via Gog.com to raczej tylko flavor.
W1 i wszystkie edycje specjalne byly dystrybuowane via steam i sadze ze i w przyszlosci tak bedzie.
Plus jest taki ze steam zrzesza znaczna ilosc 'powaznych' graczy na PC. Minus jest taki ze steam zbiera 30% z obrotow. Plus jest taki ze na steamie gry kosztuja tyle ile w retailu, ale bez kosztow dystrybucji, logistyki, placementu, etc. Do tego steam daje promocje, featured itd. Koniec koncow, calosc moze wychodzic znacznie na plus w stosunku do edycji pudelkowej. Minusem jest teoretycznie mniejszy zasieg steama vs pudelko.
|
|
Wysłane:
15 października 2010 09:41:56
przy kursie: 2,63 zł
Fantomas napisał(a):ani Kiciński ani Iwiński w ogóle nie brali udziału w produkcji W2 Ciekawe jak by to zabrzmiało, gdyby z zarządu naprawdę dużej firmy odszedł naprawdę duży prezes i powiedział: Bill Gates: "Praktycznie nie napisałem ani linijki kodu do Windows 7" Steve Jobs: "Ani razu nie obsługiwałem wtryskarki robiącej obudowy do iPhonów" Richard Branson: "Nie pilotowałem ani jednego rejsowego samolotu Virgin Atlantic" Mark Zuckerberg: "To nie ja wrzucałem te wszystkie zdjęcia i Like'i"
|
|
Wysłane:
15 października 2010 10:19:03
liderzy w każdym zespole - nie ważne z jakich stanowisk, to największa wartość w spółce Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody
|
|
0 Dołączył: 2010-08-29 Wpisów: 3
Wysłane:
15 października 2010 10:20:04
WatchDog napisał(a):Bill Gates: "Praktycznie nie napisałem ani linijki kodu do Windows 7" Steve Jobs: "Ani razu nie obsługiwałem wtryskarki robiącej obudowy do iPhonów" Richard Branson: "Nie pilotowałem ani jednego rejsowego samolotu Virgin Atlantic" Mark Zuckerberg: "To nie ja wrzucałem te wszystkie zdjęcia i Like'i" Albo gdyby odszedł Leszek Czarnecki z Getinu i powiedział, że nigdy nie siedział w nim przy biurku i nie wykonał żadnej operacji, Solorz nigdy nie zrobił żadnego programu TiVi, a Karkosik... itd. itd.
Edytowany: 15 października 2010 10:29
|
|
Wysłane:
15 października 2010 16:53:22
WatchDog napisał(a):Ciekawe jak by to zabrzmiało, gdyby z zarządu naprawdę dużej firmy odszedł naprawdę duży prezes i powiedział: Bill Gates: "Praktycznie nie napisałem ani linijki kodu do Windows 7" Steve Jobs: "Ani razu nie obsługiwałem wtryskarki robiącej obudowy do iPhonów" Richard Branson: "Nie pilotowałem ani jednego rejsowego samolotu Virgin Atlantic" Mark Zuckerberg: "To nie ja wrzucałem te wszystkie zdjęcia i Like'i" Ładne porównania - Kiciński i Iwiński niczym Gates i Jobs CDP Red ma niezmienione władze - zmiany na stanowiskach w spółce-matce mają niewielki [o ile w ogóle] wpływ na działalność operacyjną. Musiałoby dojść do zmian w samej koncepcji funkcjonowania spółki a na to się nie zanosi. Powód do zmartwień byłby gdyby odszedł ktoś w rodzaju głównego programisty czy szefa projektu. Tymczasem W2 jest w fazie alfa i konsekwentnie jest zapowiadana wersja konsolowa. A co do Gatesa - przecież już od jakiegoś czasu nie jest szefem MS i katastrofy to nie spowodowało. Jobs to też złe porównanie, bo on bierze bezpośredni udział w tworzeniu iphona czy ipada.
|
|
Wysłane:
15 października 2010 18:17:58
A co ta spółka (Optimus) jeszcze robi poza Wiedźminem? I za co prezesi w takim razie brali pensje, jeśli nie za pracę przy najważniejszym, przyszłościowym produkcie? I na jakiej podstawie MK tak się szczegółowo wypowiadał w różnych mediach o grze, jeśli nie miał z nią bezpośredniego kontaktu?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.