0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
4 lutego 2010 09:04:56
przy kursie: 30,00 zł
Prawie zapomniana spółka, a chyba niesłusznie. Można kupować ;) A poważniej jest tu moim zdaniem diabelnie ciekawie. 30 złotych mniej więcej - czerwona linia nas trzyma przed dalszym spadkiem. Na Ciechu tu się w przeszłości wiele działo. Przełamany został co prawda trend rosnący - zielona linia, ale można zaryzykować tezę, że jesteśmy teraz w szerokim kanale budowanym od początku sierpnia - niebieskie linie.Wnioski? Gdyby nie sytuacja na WIG20 to bym kupował w ciemno :) Z 2-3 zł to prawie na pewno. A więcej, jak Bóg da. A tak... to ryzyko nieco większe.  kliknij, aby powiększyćPS: Rekordowo niski RSI i wysoki ADX zdają się również potwierdzać tezę, że jednak odbijemy.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
4 lutego 2010 09:17:28
mkk napisał(a):Prawie zapomniana spółka, a chyba niesłusznie. Można kupować ;) A poważniej jest tu moim zdaniem diabelnie ciekawie. 30 złotych mniej więcej - czerwona linia nas trzyma przed dalszym spadkiem. Na Ciechu tu się w przeszłości wiele działo. Przełamany został co prawda trend rosnący - zielona linia, ale można zaryzykować tezę, że jesteśmy teraz w szerokim kanale budowanym od początku sierpnia - niebieskie linie.
Wnioski? Gdyby nie sytuacja na WIG20 to bym kupował w ciemno :) Z 2-3 zł to prawie na pewno. A więcej, jak Bóg da. A tak... to ryzyko nieco większe.
PS: Rekordowo niski RSI i wysoki ADX zdają się również potwierdzać tezę, że jednak odbijemy. nie wiem, wyskoczylem z Ciecha jakis miesiac temu, z ostatecznym stwierdzeniem, ze cos tu nie gra. tez sie zastanawiam, czy nie wskoczyc, ale jakos mam ostatnio awersje do lapania dolkow, zwlaszcza w takich okolicznosciach przyrody. co przemawia za, to fakt, ze ciech teoretycznie ma duuzo do odrobienia - duzo wiecej niz koledzy z grupy. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
4 lutego 2010 11:13:57
Jest jeszcze tło fundamentalne. Dzisiaj Parkiet pisze o rozmowach, jakie toczy Nafta Polska w kwestii sprzedaży 36,68 proc. akcji Ciechu inwestorowi strategicznemu. Ponoć jest ich trzech - nazwy nie podali.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 468
Wysłane:
4 lutego 2010 18:53:39
Podobnie, wyszedłem z tyg. temu, wygląda na to, że będziemy mieli jeszcze dużo ciekawsze poziomy na zakupy patrząc na S&P500, WIG, 30MLDPLN nowych emisji na GPW w najbliższych miesiąch. Będę się przyglądał, jeśli dojdzie do zakupu przez inwestora strategicznego możemy mieć bardzo ładne wybicie?
|
|
0 Dołączył: 2009-05-12 Wpisów: 220
Wysłane:
10 lutego 2010 10:51:54
ja zacząłem kupować kilka dni temu coś mi się wydaje,że juz czas na wybicie i powinno przyjść w końcu jakiieś info o sprzedaży tego pakietu
|
|
Wysłane:
10 lutego 2010 10:59:35
zastanawiam sie, czy przypadkiem nie wyrysuje nam tutaj glowy do ~27,50 (vide lipiec 2009), bo w takie 'proste' odwrocenie trendu nie chce mi sie wierzyc Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
10 lutego 2010 15:00:52
siekoo napisał(a):zastanawiam sie, czy przypadkiem nie wyrysuje nam tutaj glowy do ~27,50 (vide lipiec 2009), bo w takie 'proste' odwrocenie trendu nie chce mi sie wierzyc Wypluj Waść to słowo ;) A poważniej, to jeszcze nie odwrócenie trendu. Kanał jest ciągle spadkowy - to tylko ruch w środku na razie, ale chyba obiecujący. Chyba... ;)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 468
Wysłane:
15 lutego 2010 19:27:54
przy kursie: 27,60 zł
wróciłem do Ciechu już drugi raz poprzednio w ub. roku też miało być śrenioterminowo:), jak syn marnotrawny:) pod prywatyzację.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 marca 2010 23:52:13
przy kursie: 34,40 zł
Spojrzałem w raport jak to jest z wartością i stabilnością Ciechu. Gorzej. www.stockwatch.pl/gpw/ciech,wy...Jedyne co można zrobić to wycenić ją wskaźnikowo około wartości księgowej - tak robi rynek. Która to wartość spada i spada, na razie od sufitu (połowa 2007 r. - 1,3 mld zł) spadła o 34% do podłogi (IV kwartał 2009 r. - 883 mln zł). Jeśli nie przestanie spadać, kurs nie będzie trwale rósł, bo takie cuda się nie zdarzają. Sytuacja przychodowa spółki nie jest wcale tragiczna, spadek kosmetyczny o 3% r/r, ale kaszel operacyjny nie wychodzi jej na zdrowie. Dodatkowo, słynne opcje wepchnęły spółkę w zadłużenie ogólne 79%. Miliard złotych kredytów jest na krótkoterminowych i 650 mln na długoterminowych. Z tego są gigant odsetki i duże zagrożenie. Sytuacja finansowa spółki jest ciężka, walczy o obronę ratingu CCC już od pięciu kwartałów. Odpowiedzią może być tylko poprawa rentowności, ale póki co marża handlowa spadła z ponad 20% na około 15%. To realne pieniądze zdjęte z zysków. Na szczęście aktywność nie jest zła: Cykl rotacji zapasów 42 Cykl rotacji należności 120 Cykl rotacji zobowiązań 146 Cykl operacyjny 162 Cykl konwersji gotówki 16 Zapasy rotują podobnie, trochę wyciśnięto z należności i CKG skrócono z trzydziestukilku na kilkanaście dni. Duże osiągnięcie, stąd wyciśnięto gotówkę operacyjną. Przepływowo spółka dobrze stoi i rok do roku wyszła na małe dodatnie zero, schodząc odrobinę z kredytów. Ciężka praca bez przyszłości, bo jednocześnie tracąc pieniądze, na dłuższą metę nie odrobi strat. Według mnie jeśli nie wrócą zyski, przynajmniej operacyjne, to dokapitalizowanie będzie koniecznością. Możliwe są różne warianty: emisja, sprzedaż pakietowa, połączenie z jeszcze gorzej stojącymi Policami. Sprawa jest polityczna, a Ciech nie jest jeszcze okazją. Może gdy go ktoś wyceni na zero złotych, a chemia ruszy. Na razie, mimo sporej wartości księgowej na akcję, wszystko inne odstrasza. W sektorze jest wskaźnikowo równie drogi, co pierwszoklaśny Synthos: www.stockwatch.pl/gpw/indeks/w...Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 2 marca 2010 23:57
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 kwietnia 2010 16:16:27
przy kursie: 32,90 zł
Raport roczny Ciechu zawiera istotne korekty na minus wyników pokazanych wcześniej. Po wydzieleniu samego IV kwartału, mamy następujące istotne różnice:
Wartość księgowa - spadek o 23 mln zł, z 883 mln do 860 mln zł Wartości niematerialne i prawne - spadek o 14 mln zł, z 178 mln do 164 mln zł
Zysk na sprzedaży - spadek o 20 mln zł, z 200 mln do 180 mln zł Zysk operacyjny - spadek o 35 mln zł, z +30 mln do -5 mln zł Koszty finansowe - wzrost o 39 mln zł, z 79 mln do 118 mln zł Zysk brutto - spadek o 44 mln zł, z -48 mln do -92 mln zł Zysk netto - spadek o 29 mln zł, z -35 mln do -64 mln zł
Zysk roczny netto, a właściwie strata, powiększyła się z -63 mln do -92 mln zł.
Dodatkowo spółka dzisiaj poinformowała o konwersji części zobowiązań opcyjnych na kapitał.
|
|
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2010 23:16:12
przy kursie: 32,90 zł
z sentymentem patrze na te spolke, bo to byla jedna z 'moich pierwszych' i dala zarobic. co prawda wykres nie nastrajal pozytywnie, ale zastanawialem sie co sie tu dzieje, bo pare pozytywnych newsow sie w miedzyczasie przewinelo. tym bardziej wielki dzieki  WD za wnioski z raportu - sam pewnie potrzebowalbym duuzo czasu zeby sie przebic przez te wszytkie cyferki, a jeszcze zeby je poskladac w sensowna calosc... takie moje spostrzezenie (wybaczcie, ale w temacie gieldy dalej sie ucze), AT ukazuje zarys czegos, co ukazuje sie w raporcie po czasie...  kliknij, aby powiększyćZawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 30 kwietnia 2010 23:30
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
25 czerwca 2010 08:53:44
przy kursie: 25,56 zł
Fajny artykuł o restrukturyzacji Ciechu. Cytat:Przebudowa Grupy Ciech wkracza w kluczową fazę
Ciech sprzedał spółkę zależną Ciech Service. Zarząd grupy zapewnia, że konsekwentnie realizuje cele restrukturyzacji. Ciech SA, w ramach realizacji fazy wykonawczej restrukturyzacji obejmującej m.in. sprzedaż nienależących do jego podstawowej działalności aktywów i zbędnych elementów majątku, podpisał 24 czerwca umowę zbycia Ciech Service Sp. z o.o. Umowa opiewa na 3 miliony złotych, za które Sotronic Sp z o.o. z Krakowa nabył od Ciechu 100 proc. udziałów usługowej firmy. Ciech Service to spółka z 13-letnią tradycją w branży ochrony osób i mienia oraz usług czystościowo-porządkowch. W chwili obecnej głównymi klientami Ciech Service są spółki Grupy Ciech. Firma posiada biura terenowe w 5 miastach.
- Sprzedaż Ciech Service to pierwsza sfinalizowana transakcja programu zbycia aktywów nienależących do core business Ciechu. Proces zbycia Ciech Service i kilku innych spółek rozpoczęliśmy przed ponad rokiem, jeszcze przed podjęciem negocjacji z bankami w sprawie restrukturyzacji finansowania. Teraz nadszedł czas domykania tych transakcji - mówi cytowany w komunikacie prasowym Ryszard Kunicki, kierujący Grupą Chemiczną Ciech. - Choć to trochę trwało, teraz mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z wynegocjowanej kwoty. Również w przyszłości warunkiem sprzedaży aktywów będzie dobra cena - dodaje.
W ramach restrukturyzacji Grupy rozważana jest sprzedaż m.in. PTU, gdańskich Fosforów, Alwerni, Vitrosiliconu, Pofly, Chemana, Transcleanu i Transody.
W związku z upływem kadencji, do realizacji planu restrukturyzacji Grupy Chemicznej Ciech akcjonariusze powołali zarząd w poszerzonym składzie. Na kolejną kadencję zostali wybrani Ryszard Kunicki - prezes zarządu, oraz: Artur Osuchowski, Marcin Dobrzański, Rafał Piotr Rybkowski i Andrzej Bąbaś. Jak zapewnia Ciech, niewiele zmieniony skład zarządu gwarantuje ciągłość realizacji założonej strategii. Obowiązki Roberta Bednarskiego, dotychczasowego członka Zarządu odpowiedzialnego za finanse Grupy Ciech, przejmie Rafał Rybkowski, specjalista o bogatym doświadczeniu w zakresie zarządzania finansami przedsiębiorstw. Jednocześnie Robertowi Bednarskiemu zaproponowano poprowadzenie jednego z kluczowych projektów planu restrukturyzacji - wprowadzenia części sodowej na giełdę. Zgodnie z zapewnieniami i intencją głównego akcjonariusza - Skarbu Państwa - powołanie dodatkowej osoby w skład zarządu nie zwiększy ponoszonych przez zarząd kosztów działalności. Całość artykułu na portalu wnp.pl www.wnp.pl/wiadomosci/113319.h...
|
|
0 Dołączył: 2009-08-23 Wpisów: 16
Wysłane:
11 lipca 2010 09:24:39
przy kursie: 23,15 zł
Patrzą z punku AT to tylko kupować, ale fundamentalnie to już trochę gorzej. Jeszcze w lipcu ma ma być zwołane WZA w sprawie redukcji długu, który wedle umów z bankami musi być zredukowany do marca 2011 o 400 mln zł. Oj przydało by się jakieś połączenie, choć Police mają jeszcze większe problemy. Będzie ciężko ale już coś działają. Pojawiła się informacja o chęci kupna od Ciechu części działki przez Marvipol o powierzchni 1,2 ha przy ul. Powiązkowej w Warszawie. Z tego co widziałem wartość działek w podobnej lokalizacji i o podobnej powierzchni wynosi około 20 mln zł, a wiec trochę gotówki może zbiorą. Zawsze to coś, ale czy jest dość nisko aby wchodzić? Kto wie?
|
|
0 Dołączył: 2009-06-30 Wpisów: 2
Wysłane:
28 lipca 2010 10:16:48
przy kursie: 27,00 zł
Ciech sprzeda PTU za 136,3 mln
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
28 lipca 2010 18:03:23
przy kursie: 27,00 zł
Kiepsko jak na tak dobre info. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-25 Wpisów: 22
Wysłane:
27 sierpnia 2010 17:08:01
przy kursie: 29,05 zł
Drodzy Państwo, jakie przewidywania co do tej spółki. Nie wiem, czy trzymać ją dalej, czy realizować zysk. Męczący ten kurs w ostatnich dniach.
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2010 12:42:25
przy kursie: 29,05 zł
referat50 napisał(a):Drodzy Państwo, jakie przewidywania co do tej spółki. Nie wiem, czy trzymać ją dalej, czy realizować zysk. Męczący ten kurs w ostatnich dniach. ciekawa sytuacja, ciech dochodzi do sciany, jezeli ja przeskoczy (ORGR, stany zamnknely sie na sporym plusie, wiec poniedzialek widze na zielono) to wyskakuje z kanalu spadkowego, opor zamienia sie w mocne wsparcie, a nastepny opor jaki ja widze, to okolice 35zl. jesli sie odbije (wyprzedane RSI), to zostajemy w kanale. zalezy na jakim poziomie wskoczyles, jaka suma, ile jestes w stanie zaryzykowac i czy masz mozliwosc czynnego brania udzialu w sesji - ja bym postawil SL, ale na jakim poziomie, to juz Twoja decyzja (ja bym stawial na 28, bo moze zabujac, ale to moje zdanie).  kliknij, aby powiększyćZawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 31 sierpnia 2010 14:55
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2010 14:47:29
przy kursie: 27,95 zł
Co się dzieje, że taki duży spadek?
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2010 17:29:25
przy kursie: 27,95 zł
Jest szansa na obicie na północ, czy będzie dalej obsuwać się?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
3 września 2010 21:11:47
przy kursie: 28,03 zł
bardzo ciekawy kanal i bardzo ciekawie, gdyby gora wyskoczyc, ale na impecie (a wiec na impetopochodnych takze) widze negatywna dywergencje, co swiadczy o braku sily bykow (wierzcholek cenowy z konca sierpnia jest wyzej niz z konca lipca podczas gdy na impecie odwrotnie, szczyt wystapil 27 lipca)  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 3 września 2010 21:14
|
|