PARTNER SERWISU
chdsqljr
6 7 8 9 10

MILMEX (Catalyst)

inwt
0
Wpisów: 65
Wysłane: 17 października 2013 09:21:21
Trochę tych pytań się już nazbierało. Prosimy o odpowiedź.

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 17 października 2013 09:29:53
a ja mam pytanie....

co się stanie z obligacjami osób, które się do Państwa NIE zgłoszą w ogóle....

bula
0
Wpisów: 22
Wysłane: 17 października 2013 10:40:32
dobre pytanie,
nie wspomnę już o innych seriach obligacji, które są w toku..

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 17 października 2013 14:02:41
czy ktokolwiek otrzymał odpowiedź od Pana Mikołajczyka?

ja wysłałem maila we wtorek, ale jak na razie cisza
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

zgred
5
Wysłane: 17 października 2013 14:16:04
ja się kontaktowałem mailowo w środę...
dostałem również odpowiedź (w ten sam dzień)...

być może teraz jest dużo bardziej zajęty i już nie odpowiada....
Edytowany: 17 października 2013 14:34

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 17 października 2013 14:25:15
@zgred
znaczy się nie dostałeś..?
Edytowany: 17 października 2013 14:27

bula
0
Wysłane: 17 października 2013 16:00:54
nzarod - to gdzie te odpowiedzi?

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 17 października 2013 16:27:32
odpowiedzi będą pewnie ogólnikowe, posiadaczy obligacji tez jak widać jest niewielu - zaledwie 5-6 forumowiczów zadało pytania, pewnie większość mają grube ryby
Edytowany: 17 października 2013 16:28

mzarod
0
Wpisów: 10
Wysłane: 17 października 2013 17:55:34
Witam,
Dziś zebrałem wszystkie pytania.
Kiedy tylko uzyskam odpowiedzi, zamieszczę je na forum.

Pozdrawiam, Mateusz Zaród

peterpz
0
Wpisów: 161
Wysłane: 17 października 2013 19:15:57
Panowie,

Dlaczego my mamy ponosić koszt za pozyskanie zaświadczeń z biur maklerskich? Niech milmex pokryje ten koszt. Ten kto zawalił niech ponosi odpowiedzialność.

PS: Czy jest ktoś jeszcze chętny do pozwu sądowego przeciwko firmie Milmex? Moim zdaniem koniec czekania, trzeba zacząć działać.
Edytowany: 17 października 2013 19:16

0846132579
0
Wpisów: 136
Wysłane: 18 października 2013 16:12:03
to ja mam jeszcze pytanie fundamentalne - dlaczego nikt nie odpowiada na maile i telefony?
zawsze jestem przełączany pomiędzy różnymi osobami i kończy się na zerwaniu połączenia!
po każdym mailu głucha cisza

@peterpz - napisz do mnie na pw, ale nie bądź takim męskim szowinistą, panie też na pewno tu są
pani Anna na przykład!

a ty dziecko nie uzyskuj odpowiedzi, tylko po prostu odpowiedz!

@zgred - próbujmy do skutku
voila!

0846132579
0
Wpisów: 136
Wysłane: 20 października 2013 22:44:30
coś mi się jeszcze przypomniało - to pytanie też już zadawałem, ale nie mam odpowiedzi, więc próbuję ponownie, a nuż się uda...
czy spółka może przedstawić sprawozdania z działalności podmiotów zależnych?
na pewno zasłonicie się tym, że firma nie ma takiego obowiązku, bo nie wynika on z żadnych przepisów
ale nie wygląda to dobrze, gdy spółki istnieją parę lat i nic nie robią
w takiej sytuacji istnieje uzasadnione podejrzenie, że powstały niekoniecznie dla celów statutowych
a być może nasze środki wylądowały właśnie w tych spółkach...?

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 21 października 2013 09:54:06
Poniżej wklejam informacje, jakie otrzymałem od Pana Mikołajczyka.

Co jest powodem nieotrzymania pieniędzy z dotacji?
Wpływ środków z dotacji jest uzależniony od szeregu czynników, w tym przede wszystkim od:
- dostępności środków dla Instytucji Finansującej (instytucja odpowiedzialna za przeprowadzanie rozliczeń w ramach danego programu unijnego) – każda umowa dotacyjna zawiera klauzulę pozwalającą odroczyć termin wypłaty środków z tytułu dotacji w przypadku, gdy dana instytucja nie będzie dysponowała wystarczającymi środkami finansowymi.
- zakończenia kontroli kilkakrotnie weryfikujących wykonanie poszczególnych działań, dokumentację projektową/powykonawczą/finansową oraz wypełnienie tzw. wskaźników rezultatu (np. zbudowanie infrastruktury stacji bazowych, zakupienie określonej liczbie urządzeń abonenckich, zatrudnienie określonej ilości osób o stosownych kompetencjach, zbudowanie infrastruktury sprzedażowej, etc)
- wypełnienia warunków formalnoprawnych związanych z udokumentowaniem realizacji umowy dotacyjnej

W przypadku dotacji, które miały zostać wykorzystane do wykupu obligacji serii KOM12D, kwestiami kluczowymi są pierwsze dwa czynniki tj. Milmex wypełnił swoje zobowiązania dotacyjne, na bieżąco dostarcza wszelkich wyjaśnień i odpowiedzi Instytucjom Finansującym oraz podejmuje działania w celu przyspieszenia wpływu środków z dotacji. Nie mniej pojawiają się także interpretowane różnie przez strony uchybienia, które wymagają usunięcia, lub podtrzymania sprzeciwu, a to wydłuża proces uruchomienia środków dotacyjnych.

Czy Pani Olesińska współpracuje jeszcze z Waszą firmą?
Pani Olesińska pracuje w naszej firmie w obszarze PR’u, nie mniej nie reprezentuje i nie reprezentowała spółki, jak również nie pełniła funkcji pozwalających na dostęp do informacji finansowych w Spółce. Wszystkie wypowiedzi Pani Olesińskiej były wypowiedziami osobistymi, nie konsultowanymi ze Spółka, aczkolwiek wypowiadane zapewne w dobrej wierze/po prostu miał miejsce „wypadek przy pracy” co czasami się zdarza każdemu.

Kto jest pośrednim beneficjentem dotacji unijnych pozyskanych przez Milmex?
Bezpośrednim beneficjentem jest Milmex, natomiast pośrednimi beneficjentami są klienci Spółki oraz osoby i firmy zaangażowane w budowę infrastruktury telekomunikacyjnej oraz kontrahenci, od których Spółka kupuje lub wynajmuje usługi i produkty niezbędne do świadczenia usług telekomunikacyjnych. Głównym pośrednim beneficjentem jest międzynarodowa korporacja Airspan GB/USA/ Izrael - dostawca technologii 4G Mobile WiMAX/LTE, urządzeń transmisyjnych i abonenckich, jak i sieci rozumianej jako całości infrastruktury/ i oczywiście jej poddostawcy jak i podwykonawcy.

Dlaczego nie chwalicie się współpracą z podwykonawcami?
Zdecydowana większość umów realizowanych w ramach programów dotacyjnych została podpisana przed dniem złożenia wniosku o wprowadzenie instrumentów dłużnych Milmex do notowań na Catalyst i w związku z czym nie podlegała obowiązkom informacyjnym. Część w/w informacji została pośrednio i tak opublikowana w dokumentach informacyjnych dostępnych na stronach Catalyst np. informacji o współpracy z korporacją Airspan, od której Spółka nabywała wszystko to o czym wspominałem powyżej. Po wejściu na giełdę zostało zawartych szereg nowych umów o istotnie mniejszej wartości, które nie podlegały obowiązkom informacyjnym.

Co z zapłatą odsetek, która przypada na dzień 24 października 2013 r?
Na dzień 24 października 2013 r. przypada wypłata kuponu obligacji serii KOM12C za 3 okres odsetkowy o wartości 48,12 zł na obligację. Podobnie jak w przypadku płatności kuponu obligacji KOM12B zrealizowanego w tym miesiącu, Spółka planuje wypełnić swoje zobowiązanie wobec obligatariuszy.

Co się stanie z obligacjami osób, które nie zgłoszą się do Państwa w ogóle?
Prośba o przekazanie danych osobowych skierowana do obligatariuszy obligacji KOM12D była spowodowana następującymi kwestiami:
- możliwością weryfikowania, czy osoby zgłaszające się do Spółki z żądaniem udzielenia informacji lub przyspieszenia płatności faktycznie posiadają obligacje Spółki. Obligacje serii KOM12D były przedmiotem obrotu, co oznacza że wielu Obligatariuszy mogło nabyć lub sprzedać obligacje na Catalyst. Informacje o takich transakcjach nie są przekazywane do Emitentów, a w chwili obecnej regulacje KDPW nie przewidują udostępniania takich informacji. Natomiast do Spółki przychodzą zapytania np. mam 3 obligacje, proszę o przekazanie kwoty …. na rachunek numer ….. Spółka w takim przypadku nie posiada możliwości zweryfikowania zasadności żądania.
- możliwością szybkiego przekazywania informacji związanych z przygotowywaniem do wykupu obligacji KOM12D oraz informacji nie podlegających obowiązkom informacyjnym
- przyspieszania kontaktu z pracownikami odpowiedzialnymi za udzielanie informacji Obligatariuszom

Ponieważ nie zostały wykupione obligacje serii KOM12D, właśnie do Obligatariuszy posiadających w/w obligacje została skierowana prośba. Natomiast w żaden sposób nie ogranicza ona praw Obligatariuszy posiadających pozostałe serie obligacji Spółki.

Jaka konkretnie data to jest: "do końca miesiąca rozliczeniowego bieżącego roku"?
Spółka przewiduje występowanie klasycznej przy realizacji projektów unijnych niestabilności finansowej, do końca marca 2014, tj. do końca okresu rozliczającego w Spółce miniony rok obrachunkowy 2013 a przede wszystkim rozliczającego dotacyjnie wszystkie projekty unijne kończące się w roku 2013. Sytuacja ta może ulec radykalnej zmianie czyli przyspieszeniu, wskutek oczekiwanego pozytywnego zamknięcia procesu kapitałowego wprowadzenia do Spółki strategicznego Inwestora w roku 2013..

Dlaczego w ciągu 1,5 miesiąca spółka nie była w stanie zorganizować alternatywnego finansowania dla wykupu obligacji?
Spółka prowadzi intensywne prace nad pozyskaniem finansowania w kilku niezależnych kierunkach obejmujących między innymi:
- finansowanie krótkoterminowe, które ma posłużyć do zwiększenia płynności finansowej w okresie kilku następnych miesięcy
- wprowadzenie do spółki inwestora strategicznego, który wskutek dokapitalizowania Spółki radykalnie poprawił by jej płynność oraz pozwolił Spółce na finansowanie działań inwestycyjnych i przyspieszenie rozwoju Spółki
- przyspieszenie spływu należności dotacyjnych

W przypadku finansowania krótkoterminowego prowadzone są zaawansowane rozmowy, które mogą w krótkim czasie doprowadzić do wykupu obligacji. Jednak przy znaczących środkach, które są w trakcie rozmów poruszane, kwestie uzgodnień na wielu szczeblach organizacji finansowych powodują wydłużenie ścieżki decyzyjnej. Na przebieg tych uzgodnień, ich wydłużanie, istotnie wpływają również kwestie związane z niedokonanym przez spółkę wykupem obligacji w pierwotnym terminie. Rozbieżność pomiędzy zamierzeniami spółki i podejmowanymi przez nią działaniami w ceku pozyskania finansowania pomostowego w danym okresie czasu, a uzyskanym efektem, jest wyłącznie pochodną dużej pasywności oraz asekuracji rynku finansowego, a bankowego w szczególności, wzmacnianej publicznie okazywaną przez obligatariuszy nerwowością oraz czasami artykułowanymi roszczeniami - a to zdecydowanie wpływa na wydłużanie procesu pozyskiwania przez spółkę finansowania na wymagany termin/ psychologia tak kreowanych zachowań oraz „małość” rynku inwestycyjno-bankowego w Polsce, jak i mające czasami miejsce wręcz wrogie działania wobec Spółki pseudobiznesowych inwestorów prywatnych a nawet i firm, ma niebagatelne znaczenie .

W przypadku pozyskania inwestora strategicznego, informacje, dla dobra całego procesu, mogą zostać przekazane po sfinalizowaniu umowy inwestycyjnej lub ostatecznym uzgodnieniu części jej warunków.

Zwracamy uwagę, że cały czas mówimy o wykupie obligacji o wartości nominalnej 7,53 mln zł, co powoduje, że uzyskanie finansowania nie jest tak szybkie i proste jak otrzymanie kredytu konsumpcyjnego w banku.

Spółka w poprzednim komunikacie zastrzegła, że zaległość z tytułu obligacji ureguluje "w nieprzekraczalnym terminie". Co takiego się stało, że terminu nie udało się dotrzymać?
Informacje przekazywane w raportach bieżących są przygotowywane na podstawie informacji posiadanych przez Zarząd Spółki na datę sporządzenia raportu dotyczących miedzy innymi informacji otrzymywanych od podmiotów trzecich. Dla przypomnienia wykup obligacji serii KOM12D miał zostać sfinansowany środkami, które mogły pochodzić z kilku źródeł: przede wszystkim z wpływu dotacji, względnie z pozyskania alternatywnego krótkookresowego finansowania pomostowego. Sam wpływ środków z dotacji pozwoliłby na rozliczenie z dużą nadwyżką całego wykupu obligacji KOM12D.

Czy spółka otrzymała już środki z tytułu unijnej refundacji działań inwestycyjnych poniesionych w ramach projektów NetMaks? Jeśli nie to kiedy spółka spodziewa się otrzymać środki? O jaką kwotę dofinansowania chodzi?

Spółka realizując ponad 30 unijnych projektów o specyfice NetMaks, czyli ponad 30 przedsięwzięć inwestycyjnych opartych w znacznym stopniu na dofinansowaniu unijnym,
odzyskuje środki dotacyjne czasami z bardzo dużą zwłoką. Przyczyny tego są najróżniejsze zarówno administracyjne (procedury urzędnicze znacznie odbiegające od potrzeb biznesowych)
jak i bankowe ( brak jest w Polsce typowych banków inwestycyjnych a procedury pozyskiwania w istniejących bankach finansowania pomostowego na inwestycje, nie mówiąc już o działaniach operacyjnych, są szalenie długotrwałe/ na samy końcu pojawia się problem zabezpieczeń pozyskiwanego finansowania które te nasze banki nie chcą zaakceptować w postaci inwestycyjnych zasobów telekomunikacyjnych, uznając je za … trudno zbywalne – zdecydowanie oczekują na ten cel nieruchomości, maszyn budowlanych, samochodów, etc. )

Nie mniej w okresie minionych 2 – 3 lat prowadzenia tej wieloregionalnych, unijnych inwestycji, spółka pozyskała już – wcześniej – połowę środków dotacyjnych. Pozostają w oczekiwaniu na rozliczenie dotacje w kwocie ok. 50 mln zł, w tym pozostające w ocenie bądź sporze w wysokości ok. 10 mln zł.

inwt
0
Wysłane: 21 października 2013 10:33:33
"wzmacnianej publicznie okazywaną przez obligatariuszy nerwowością oraz czasami artykułowanymi roszczeniami..."

Spółka jest winna od ponad 1,5 msc pieniądze obligatariuszom, kręci co do terminu wykupu i się jeszcze dziwią że ludzie są z tego powodu nerwowi co wpływa na wydłużenie czasu uzyskania finansowania - śmiech na sali.

Trzeba chyba powoli myśleć o przedsądowym wezwaniu do zapłaty wierzytelności i jak to nie pomoże zgłosić sprawę do sądu..

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 21 października 2013 10:41:33
Drodzy koledzy chętnie wyślę do boju niezawodnego druid ale nie mam przeterminowanych oblig może ktoś chce się pozbyć kłopotu?

inwt
0
Wysłane: 21 października 2013 11:28:35
Czy ktoś zamierza wysyłać swoje dane do spółki?

Tomek1979
0
Wpisów: 165
Wysłane: 21 października 2013 11:41:11
Tak, ja wysłałem w piątek.

zgred
5
Wysłane: 21 października 2013 11:43:22
też wysłałem...

bula
0
Wysłane: 21 października 2013 11:46:28
wysyłam..

mzarod
0
Wpisów: 10
Wysłane: 21 października 2013 12:11:12
Witam, właśnie miałem zamieścić, odpowiedzi, jednak widzę, że Sasky mnie ubiegł.
Pozdrawiam Mateusz Zaród

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,561 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat