PARTNER SERWISU
ucoscdsi
45 46 47 48 49

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 15 listopada 2015 09:49:36
Bez zbędnych wstępów ;). Jest źle a może być dużo gorzej:

SP500 week

kliknij, aby powiększyć

Sporo oznaczeń na wykresie więc wyjaśniam:
1 - trend wzrostowy na SP500 trwał nieprzerwanie praktycznie od końca 2012 (od 2009 też były wzrosty ale po drodze było kilka korekt - jak np 2011).
2 - od początku 2015 roku indeks przeszedł w konsolidację, warto zauważyć że praktycznie skończyło się wybijanie nowych maxów a zmienność mocno spadła.
3 - możliwy scenariusz (który uważam za najbardziej prawdopodobny) który potwierdzony zostanie wybiciem nowych minimów (przebicie wsparcia na 1868 trwale).

3 to oczywiście wejście indexu w bessę co po fazie konsolidacji ma prawo się stać. Zwracam uwagę na RSI - tu nie zostały ostatnim rajdem wybite new high (NH) i na nim trend spadkowy praktycznie trwa od dawna.

Kolejna ciekawostka to ostatni rajd w górę. Moim zdaniem miał on znamiona dystrybucji. Przyzwyczajeni inwestorzy do buy dip dali się złapać. Jak oznaczyłem obroty w czasie tego rajdu wcale nie rosły (jak wygląda to na początku dużych ruchów wzrostowych) a malały. Sił nie wystarczyło na strefę oporu ok 2120 i mamy na tygodniach dużą prospadkową świecę. Negacja spadkowego układu jest prosta - niezbędne byłoby wybicie nowych max co pozwoliło by na powrót do hossy. Biorąc pod uwagę niewielką odległość od nich (ok 4%) stanowi to niezłe miejsce na SLa.

Krótkoterminowo indeks powinien poruszać się w kierunku 1900 pkt.

Nasdaqa nie wklejam bo jest praktycznie bliźniaczy do SP500 pod względem sytuacji.

Russel 2000 week

kliknij, aby powiększyć

Ciekawa sytuacja na mniejszych amerykańskich spółkach (mniejsze z nazwy bo to raczej bliższe temu co u nas jest w W20 ;p). Gdy SP500 nie chciał robić nowych szczytów w tym roku, na Russelu ta sztuka się udała. Co z tego jednak gdy ostatnie spadki z sierpnia były nawet mocniejsze niż na największym indexie. Objęcie bessy (ostatnia świeca) po odbiciu się od SMA30t (dość często widywany motyw) wróży rychły test linii szyi utworzononej RGR (taka formacja nie musi mieć tylko jednego ramienia - dlatego oznaczyłem z lewej więcej). Poziomy ok 1080 pkt będą więc kluczowe.

DAX week

kliknij, aby powiększyć

W tym roku najtrudniejszy index do analizy. Kilkukrotnie zadziwiał "decyzjami" jak wybicie w styczniu (warto porównać jego siłę wtedy do SP500) i siłą spadków z sierpnia. Po dotarciu do SMA 30t jak i strefy oporu z dawnych wsparć z lipca mamy też niezbyt ładną świeczkę tygodniową. Przewidywalny ruch powinien być swingiem do październikowych minimów gdzie powinno być odbicie.

Czas na nasz grajdół ;p
W20 week

kliknij, aby powiększyć

W kategorii na najgorszy index giełdowy nagroda dla W20 chyba jest gwarantowana ;). Od lipca praktycznie został potwierdzony trend spadkowy a ostatnio udało się wybić trwale wsparcie na 2000 pkt (co jest nie lada wyczynem biorąc pod uwagę ile razy było ono testowane). Jak wygląda konsolidacja z lat 2011-2015 każdy wie więc tego nie będę wklejał (i gdzie spadki powinno z racji jej rozmiaru poprowadzić). Krótkoterminowo powinniśmy zobaczyć doji lub nawet lekkie odbicie w kierunku 2000 pkt (obstawiam odbicie od poziomów 1920-1940), które obecnie będzie pełniło rolę mocnego oporu. Taka podbitka może być doskonałym miejscem dla zajęcia pozycji krótkich - obecnie do shorta to się niezbyt nadaje gdyż najbliższe sensowne miejsce na SLa to ponad 2150 pkt.

mW40 week

kliknij, aby powiększyć

Sytuacja na średnich spółkach przypomina skrzyżowanie DAXa z Russellem. Niby trend trwa, było wybicie NH ale można już linię trendu spadkowego zacząć prowadzić. Dopiero przebicie wsparcia na 3500 dołem stanowi sygnał sprzedaży, obecnie raczej mamy wyczekiwanie na ruch. Niepokoi jednak odbicie się do SMA30t w ostatnich tygodniach. Za bardziej prawdopodobne uznaję osuwanie się właśnie w kierunku 3500. Spadkowy układ neguje oczywiście wybicie 3800 (ostatni szczyt).

sW80 week

kliknij, aby powiększyć

Ciekawy indeks - w opozycji do innych potrafił już być w trendzie spadkowym 2013-2014, mocnym wzrostowym (do maja 2015) a obecnie jest w konsolidacji i chyba sam nie wie gdzie chce zmierzać. Można sobie nawet narysować trójkąt z którego wybicie w którymś kierunku powinno dać sygnał bo zmienność wyraźnie spadła (widać to też na RSI które przeszło w konsolidację). Sytuacja póki co tutaj nie jest zła, jednak wymaga obserwacji. Wybicie dołem 13 000 pkt może być zwiastunem fali spadkowej. Równie dobrze konsolidacja na poziomach 12500-14000 może potrwać jeszcze długo. Biorąc pod uwagę że index ten był ciągle w opozycji (hossa w 2012-2013, spadki 2014 itd) do głównych nie sugerowałbym się DAX czy W20 i tym razem w jego ocenie ;).

Oczywiście powyższe przewidywania mogą dostać "w łeb" gdy wydarzy się zmiana w fundamentach typu masowy dodruk czy inne QE/LTRO itp - wtedy zobaczymy pewnie "dziwną" wzrostową świecę która zaneguje sygnały sprzedaży. Z drugiej strony - kiedyś na ta bessa i tak musi nastąpić...

Ropa week (crude)

kliknij, aby powiększyć

Na ropie koncepcję już parę razy straciłem. W kwietniu wydawało się że wróci do wzrostów, zamiast tego zrobiła w lipcu, długi swing spadkowy po wybiciu z mniejszej konsolidacji w lipcu (kto to zagrał brawo - można było naprawdę dobrze zarobić. Patrząc na ostatnią świecę raczej nieuchronny jest test 40 USD, może nawet nastąpi wybicie nowych minimów i kontynuacja trendu spadkowego. Na grę shorta długoterminowo trochę odległy stop, ale obserwować warto bo pewnie będą kolejne okazje do zagrań (jak z lipca).
Edytowany: 15 listopada 2015 09:54

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 15 listopada 2015 12:28:56
@ Wojetek kawał dobrej robotythumbright

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 16 listopada 2015 20:09:51
Widzicie co dzisiaj ropa wyprawia(???)Ostra jazda do góry,ostra jazda w dół.Coś chyba "czuć" inwazję lądową na Syrię.Media zachodnie podawały ze ma być jakieś spotkanie Obama-Putin-Hollande (??????)

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 16 listopada 2015 21:28:47
A cóż można powiedzieć, to wielcy tego świata decydują o cenach ;)
Ostatnio oglądałem wypowiedzi ludzi którzy zajmują się tą branżą i jest tam zgodność co do tego że ropa szuka dna albo raczej równowagi między popytem a podażą. Zapasy są spore i podobno utrzyma się ten stan przez cały rok 2016. Ale teraz mamy nowe sprawy, takowa inwazja. A może czekali tylko na pretekst? Na Crude Oil to może to być tylko podbitka do utraconego poziomu 44$. Chociaż RSI rośnie...

knoker
0
Wpisów: 47
Wysłane: 16 listopada 2015 21:41:35
@ Wojtek bardzo doceniam twoje analizy, obawiam się jednak że są one obarczone "oczywistością"

Twoja analiza spx500 w zasadzie jest dokladnym kopiuj wklej analizy Vic Tradera który twierdził że jedynym jeszcze skutecznym sygnałem sprzedaży jest formacja którą ukazałeś, czyli nieudane przebicie szczytu. Do tego spadające RSI, zbliżające sie podwyżki stóp procentowych, widmo wojny, dzikie zadłużenie itp. itd.

To wszystko jest zbyt oczywiste...
At którą wyrysowałeś jest zbyt oczywista...

Obawiam się że rynek cierpi na brak płynności. Nie tylko tyczy się to naszego grajdołu ale i zagranicy. Obawiam się że wbrew zdaniu większości tutaj czeka nas jeszcze "dzika" fala hossy po to by oddać akcje w ręce drobnicy.

Może nie mam racji.
Może historia się powtarza i to ja jestem drobnicą.

Tak czy owak obecna sytuacja na W20 to prawdopodobnie miejsce do powstania zanegowanego wybicia z konsolidacji i taki scenariusz ja widzę na koniec tygodnia, a o jego słuszności bądź nie zaświadczy sposób w jaki spróbujemy sforsować 2000

pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 17 listopada 2015 09:53:27
Cytat:
To wszystko jest zbyt oczywiste...
At którą wyrysowałeś jest zbyt oczywista...

Jeśli AT ma pomagać w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych to pewne rzeczy muszą być oczywiste. Do nich należy definicja sygnału kupna i sprzedaży. Zastanawianie się czy to jest zbyt proste czy nie prowadzi do paraliżu decyzyjnego. Pewności oczywiście nie ma nigdy bo rynek albo urośnie albo spadnie (a na pewno wykres pójdzie w prawo...).

Cytat:

Może nie mam racji.
Może historia się powtarza i to ja jestem drobnicą.

Nie ważne jest kto ma rację a kto zarabia;)

Cytat:
Tak czy owak obecna sytuacja na W20 to prawdopodobnie miejsce do powstania zanegowanego wybicia z konsolidacji i taki scenariusz ja widzę na koniec tygodnia, a o jego słuszności bądź nie zaświadczy sposób w jaki spróbujemy sforsować 2000

Podbitka do poziomu 2000 na pewno będzie na co zresztą sam liczę. Jak widać póki co jej scenariusz realizuje się szybciej niż później (zeszli do 1958 a nie ok 1940 jak sądziłem). Kluczowe oczywiście będzie to co wydarzy się w okolicy tych 2000 pkt - choć do wyłamania trendu spadkowego droga jest bardzo daleka -> 2150 pkt.

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 17 listopada 2015 12:30:56
Co Wojetek sądzisz o tym wybiciu na indeksach SP500 i DAX ?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 17 listopada 2015 14:25:23
KGH 26 szt po 77 do FL ląduje.

@Bushido

Zadziałało wsparcie na 2000 pkt na SP500, jednak dopiero przebicie 2113 daje w miarę pozytywny obraz (choć strefa oporu powyżej 2113 jest szersza) odnośnie kontynuacji wzrostów w średnim terminie.

jimaz
0
Wpisów: 36
Wysłane: 17 listopada 2015 15:42:43
jimaz napisał(a):
Może pierw jakieś przesilenie?

Pierwsze śliwki robaczywki ;)
Zobacze jeszcze jak zejdą po tej fali

waszi
2
Wpisów: 168
Wysłane: 20 listopada 2015 16:35:26
Wojtek: widze ze masz w portfelu FL PGE. Jak oceniasz pozytywny przebieg wydarzen na tej społce? Tzn jakies odbicie? Na moje oko kurs zaczynał ładnie wychodzić, a teraz sie znowu schował:) SL daleko masz ustawiony?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 20 listopada 2015 17:46:39
Pod 13,7 SL na PGE.

Tydzień zakończył się odbiciem i póki co hiobowe prognozy z zeszłego weekendu się nie realizują. SP500 dąży do testu strefy 2110-2140 - zobaczymy co z tego tam wyjdzie. Na DAX próby wyjscia z małej konsolidacji górą więc pozytywnie (doszukać się można nawet sygnału kupna z przebicia LT). Tylko u nas rachitycznie to wygląda - okolice 2025 działają jako opór.

Ferrum ostro odbija - trochę się spóźniłem i nie dało szansy na wejście w czwartek - a do FL się nadawało :/
Edytowany: 20 listopada 2015 17:47

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 23 listopada 2015 17:08:59
Zmiana w FL:

PGE out na SLu po 13,7 (-176,67zł, -8,8%)

blazej778
0
Wpisów: 23
Wysłane: 23 listopada 2015 17:22:14
Wojtek a KGHM jeszcze nie wypadlo?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 23 listopada 2015 20:08:42
KGH jeszcze trzymam - SL pod dołkiem z sierpnia (ok 10% stop).

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 24 listopada 2015 17:15:03
Ergis out po 4,64 (-158 zł, -7,9%). Niezbyt ładnie mi wybito tego stopa :/ ENA out po 11,98 (-98 zł, -4,9%)

aurora80
15
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 495
Wysłane: 30 listopada 2015 18:08:03
Wojetek napisał(a):
Zwracam uwagę na RSI - tu nie zostały ostatnim rajdem wybite new high (NH) i na nim trend spadkowy praktycznie trwa od dawna.

Wojetek, tak przy okazji chciałem się zapytać, ile Twoim zdaniem musi upłynąć czasu w danym interwale, na którym wystąpiła dywergencja RSI, aby można było oczekiwać zmiany trendu? Czy są jakieś różnice między dywergencją na dziennym, tygodniowym?
W książkach wszystko opisują, łącznie ze wzorami, oczywiście nie udzielając odpowiedzi na kluczowe pytanie - po jakim czasie od wystąpienia dywergencji należy się spodziewać zmiany trendu i czy wpływ na to ma interwał (tygodniowy, dzienny)? Wiadomo, że chodzi o szacunkowe dane, takie z doświadczenia:)

cyzo
3
Wpisów: 753
Wysłane: 1 grudnia 2015 09:32:54
dobre pytanie @aurora
To ja jeszcze dołożę swoje...tylko w druga stronę. Ile czasu musi upłynąć, żeby uznać dywergencję za nie ważną. Np. obecna sytuacja na BVD w układzie tygodniowym.

kliknij, aby powiększyć

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 grudnia 2015 11:00:26
aurora80 napisał(a):
Wojetek napisał(a):
Zwracam uwagę na RSI - tu nie zostały ostatnim rajdem wybite new high (NH) i na nim trend spadkowy praktycznie trwa od dawna.

Wojetek, tak przy okazji chciałem się zapytać, ile Twoim zdaniem musi upłynąć czasu w danym interwale, na którym wystąpiła dywergencja RSI, aby można było oczekiwać zmiany trendu? Czy są jakieś różnice między dywergencją na dziennym, tygodniowym?
W książkach wszystko opisują, łącznie ze wzorami, oczywiście nie udzielając odpowiedzi na kluczowe pytanie - po jakim czasie od wystąpienia dywergencji należy się spodziewać zmiany trendu i czy wpływ na to ma interwał (tygodniowy, dzienny)? Wiadomo, że chodzi o szacunkowe dane, takie z doświadczenia:)

Dywergencja dla mnie jest znakiem ostrzegawczym. Nie stanowi de facto sygnału (sprzedaży czy kupna) a raczej jest dodatkowym kryterium, które może zadecydować w przypadku wyboru zagrania (zakładając 2 podobne sygnały kupna, ten z negatywną dywergencją prędzej odrzucę). Podobnie negatywna dywergencja może być dodatkowym argumentem w przypadku sygnału sprzedaży - o ile takowy się pojawi. Zwracam uwagę na fakt, iż póki co moja trochę kasandryczna wizja SP500 się nie spełniła (najpierw marubozu po prognozie, a teraz index idzie dalej w bok, więc czekamy) i sygnał sprzedaży nie został wygenerowany.

Tak długo jak sygnału nie będzie negatywna dywergencja na RSI nie może stanowić sama w sobie sygnału. Nie wyznaczam sztywnych ram czasowych - bywa czasem tak że dana koncepcja nie chce się spełnić np. pół roku i o niej zapominamy (ale mamy np zapisaną starą AT) a po kolejnych kilku tygodniach rynek jednak robi to co przewidywaliśmy wcześniej. Widziałem badania statystyczne które dowodziły że w trendach wzrostowych jest wiele negatywnych dywergencji i nie mogą one być sygnałem sprzedaży, gdyż kompletnie nie działają w ten sposób. Statystyka jednak nie ujmowała tego że gdy kurs daje sygnał sprzedaży (przejście w trend spadkowy) wcześniej albo równocześnie dywergencje się tworzą.

@cyzo

RSI wyszło praktycznie bokiem z tej dywergencji na BVD. Wyraźnie widać wyczekiwanie - w przypadku wybicia górą obecnych poziomów dywergencja będzie z pewnością zanegowana i trend wzrostowy powinien być kontynuowany (pod warunkiem że szeroki rynek na to pozwoli ;)).
Edytowany: 1 grudnia 2015 11:01

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 1 grudnia 2015 11:34:37
wracając do głównego wątku, nie uważacie, że na Vividzie jest dobry moment na "łapanie noża" ?
Za rejonem 6,8 - 7zł można postawić stop loss'a.

aurora80
15
Wpisów: 495
Wysłane: 1 grudnia 2015 14:53:15
Wojetek napisał(a):

@cyzo
RSI wyszło praktycznie bokiem z tej dywergencji na BVD. Wyraźnie widać wyczekiwanie - w przypadku wybicia górą obecnych poziomów dywergencja będzie z pewnością zanegowana i trend wzrostowy powinien być kontynuowany (pod warunkiem że szeroki rynek na to pozwoli ;)).

Czyli wyjście bokiem i przebicie przez oscylator LT pociągniętej po wierzchołkach, tak jak to przedstawił na wykresie Cyzo, nie neguje jeszcze dywergencji?
RSI musi zamknąć się powyżej dolnego szczytu utworzonej dywergencji i wtedy będzie ona zanegowana?

Może zdarzyć się przecież tak, że kurs wybije nowy szczyt, ale RSI pozostanie w ruchu bocznym, wtedy dywergencja trwa. To miałeś na myśli?;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

45 46 47 48 49

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,669 sek.

ejbmyzyf
wfhqppzx
gwlvijpb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dviomoqf
etsenbfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat