PARTNER SERWISU
yhbvmepa
4 5 6 7 8
hansslave
0
Wpisów: 11
Wysłane: 16 grudnia 2009 15:31:19 przy kursie: 1,60 zł
Mi też to pachnie koło 1.50-1.55 ale znając moje wcześniejsze prognozy to pewnie i do 1.30 doleci ;)

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 16 grudnia 2009 16:33:22 przy kursie: 1,60 zł
PDZ22 napisał(a):
co szanowni koledzy myślą o obecnych poziomach?? czy przyjdzie nam przełknąc smak goryczy zaliczając poziom ok. 1,44 gdzie jest krocząca 200-sesyjna?? bo promocja na reszcie spółdzielni też jest. Think

Ja trzymam się zasady, że nie ma złych spekulacji, są tylko te długoterminowe. Każda spółka w odpowiedniej perspektywie przyniesie zysk(o ile wcześniej nie zbankrutuje, ale to nam raczej nie grozi). Jeśli sprzedawać, to tylko żeby kupić coś bardziej interesującego, a w tym momencie ciężko cokolwiek takiego znaleźć. Cały rynek się obsuwa. Nie ma się co przejmować, trzeba się uzbroić w cierpliwość. Ja uśredniłem na 1,60, ale nie twierdzę że nie spadniemy poniżej 1,50.
Aktualnie: MRB(100%)

siwy
0
Wpisów: 130
Wysłane: 16 grudnia 2009 22:08:57 przy kursie: 1,60 zł
Kamil napisał(a):
PDZ22 napisał(a):
co szanowni koledzy myślą o obecnych poziomach?? czy przyjdzie nam przełknąc smak goryczy zaliczając poziom ok. 1,44 gdzie jest krocząca 200-sesyjna?? bo promocja na reszcie spółdzielni też jest. Think

Ja trzymam się zasady, że nie ma złych spekulacji, są tylko te długoterminowe. Każda spółka w odpowiedniej perspektywie przyniesie zysk(o ile wcześniej nie zbankrutuje, ale to nam raczej nie grozi). Jeśli sprzedawać, to tylko żeby kupić coś bardziej interesującego, a w tym momencie ciężko cokolwiek takiego znaleźć. Cały rynek się obsuwa. Nie ma się co przejmować, trzeba się uzbroić w cierpliwość. Ja uśredniłem na 1,60, ale nie twierdzę że nie spadniemy poniżej 1,50.

Wreszcie ktos rozsądny.

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 22 grudnia 2009 21:32:25 przy kursie: 1,44 zł
przyglądam się od roku Krezusowi i zrobiło się tanio jak na tą spółkę. O ryzykach pisaliśmy wcześniej, mimo wszystko jutro wybieram się na zakupy bez szaleństw jeśli chodzi o udziałw w portfelu, jako długoterminowa inwestycja pod mocne kapitały, Karkosika i bardzo mi się podoba w Costa Caffe, jakoś pomijamy tu często dyskusję na temat tego czy podstawowa działalność broni się, jest zyskowna i ma przyszłość - a ja pomyślałem pozytywnie o KZS na kawie w Costa Cafe w Zakopcuwave

dresden27
0
Wpisów: 10
Wysłane: 23 grudnia 2009 09:55:14 przy kursie: 1,40 zł
Jak narazie kurs leci na łeb i szyje bez powodu co rodzi powazne watpliwosci. Czy to z powodu konca roku z powodu podatków aby wykazac strate?

Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 23 grudnia 2009 15:21:37 przy kursie: 1,40 zł
Dziś obrona szczytu kwietniowego. Jeśli puści to następne wsparcia poniżej złotówki...

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 23 grudnia 2009 15:28:30 przy kursie: 1,40 zł
Wskoczyłem po 1.47 licząc na obronę średniej 200 sesyjnej, wywaliłem po 1.39, jak będzie więcej takich głupich jak ja to pewnie zleci na zetala blackeye
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

Abraxas
0
Wysłane: 23 grudnia 2009 15:36:03 przy kursie: 1,40 zł
Ja wszedłem po 1,38. Na razie się broni, zobaczymy co dalej. Chociaż wolumen nadal wysoki, to nie wróży dobrze...

dresden27
0
Wpisów: 10
Wysłane: 23 grudnia 2009 18:18:46 przy kursie: 1,40 zł
Dzisiaj wszystkie spółki Karkosika polecialy mocno. Wyprzedaje? Czy ktoś mocno wyprzedaje i czemu?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 23 grudnia 2009 18:21:54 przy kursie: 1,40 zł
Może poubierani w te akcje zrozumieli że kupili spekulacyjne balony i nie chcą z nimi zostawać na święta? Od paru dni spadają zarówno karkosiki jak i patrowicze.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Abraxas
0
Wysłane: 23 grudnia 2009 18:27:20 przy kursie: 1,40 zł
Podatki? Zdaje się, że gdzieś czytałem, że dziś był ostatni dzień, żeby skorzystać z odpisu...

cube007
0
Wpisów: 53
Wysłane: 23 grudnia 2009 20:01:50 przy kursie: 1,40 zł
Abraxas napisał(a):
Podatki? Zdaje się, że gdzieś czytałem, że dziś był ostatni dzień, żeby skorzystać z odpisu...

W tym roku ostatnim dniem jest 28XII; rozliczenie dla akcji to D+3.
Edytowany: 23 grudnia 2009 20:05

Dave
0
Wpisów: 3
Wysłane: 23 grudnia 2009 20:18:38 przy kursie: 1,40 zł
Kamil napisał(a):
PDZ22 napisał(a):

w ten sposób i z taką filozofią można dość szybko .... zaangażować cały kapitał w inwestycje długoterminowe crybaby

Kamil
0
Wysłane: 24 grudnia 2009 12:24:59 przy kursie: 1,40 zł
Dave napisał(a):
w ten sposób i z taką filozofią można dość szybko .... zaangażować cały kapitał w inwestycje długoterminowe

Masz rację, ale popatrz jaka jest sytuacja:
Kupuję Krezusa powyżej 2zł. Bezdyskusyjny błąd, pytanie w jaki sposób za ten błąd zapłacę. Niektórzy wolą zapłacić w złotówkach i próbować odegrać się na innych spółkach. Ja zakładam że mamy hossę i trend jest niezagrożony, więc jestem przekonany że w końcu i Krezus zacznie odrabiać. "Karę" za swój błąd wypłacam w czasie jaki marnuję trzymając te akcję. A powstrzymywanie się od sprzedaży będzie jeszcze trudniejsze niż teraz. To jest kwestia strategii jaką się obierze. Strategia skaczącej pchły to nie dla mnie. Po za tym ciężko znaleźć lepszego psa na którego można by przeskoczyć;-)

mathu
0
Wysłane: 24 grudnia 2009 12:55:28 przy kursie: 1,40 zł
Kamil napisał(a):
Niektórzy wolą zapłacić w złotówkach i próbować odegrać się na innych spółkach.

Ty natomiast wolisz zapłacić w złotówkach i próbować odegrać się na jednej konkretnej spółce - Krezusie, która spada i spada. To naprawdę niczym się nie różni. Zapomnij o przeszłości, liczy się chwila obecna. Jeśli po zakupie straciłeś już 25% wartości akcji Krezusa, to sytuacja jest taka jakbyś spieniężył stratę i otworzył za to nową pozycję przy kursie 1,50. Zaklinanie rzeczywistości może i daje komfort psychiczny, ale straconych pieniędzy nie wyczaruje.

Tak samo jak "uśrednianie" nie jest żadnym uśrednianiem, tylko otwieraniem kolejnych pozycji na spółce która spada, zamiast otworzyć je na czymś co rośnie.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 24 grudnia 2009 12:57

Dave
0
Wysłane: 26 grudnia 2009 12:24:13 przy kursie: 1,40 zł
Kamil napisał(a):
Dave napisał(a):
w ten sposób i z taką filozofią można dość szybko .... zaangażować cały kapitał w inwestycje długoterminowe

Masz rację, ale popatrz jaka jest sytuacja:
Kupuję Krezusa powyżej 2zł. Bezdyskusyjny błąd, pytanie w jaki sposób za ten błąd zapłacę. Niektórzy wolą zapłacić w złotówkach i próbować odegrać się na innych spółkach. Ja zakładam że mamy hossę i trend jest niezagrożony, więc jestem przekonany że w końcu i Krezus zacznie odrabiać. "Karę" za swój błąd wypłacam w czasie jaki marnuję trzymając te akcję. A powstrzymywanie się od sprzedaży będzie jeszcze trudniejsze niż teraz. To jest kwestia strategii jaką się obierze. Strategia skaczącej pchły to nie dla mnie. Po za tym ciężko znaleźć lepszego psa na którego można by przeskoczyć;-)

ok,

a zmień na chwilę założenie na takie, że jesteśmy w trakcie zawracania trendu na całym rynku i przed nami nowe dołki.

ile będziesz potrzebował czasu aby się odegrać ?

Kamil
0
Wysłane: 26 grudnia 2009 13:39:02 przy kursie: 1,40 zł
Mathu napisał(a):
Ty natomiast wolisz zapłacić w złotówkach i próbować odegrać się na jednej konkretnej spółce - Krezusie, która spada i spada. To naprawdę niczym się nie różni.

Nieprawda, dopóki nie zrealizuję straty, to ma ona czysto charakter wirtualny. Przeskoczenie na inny papier nie gwarantuje odrobienia strat. Jeśli uważałem że kupienie tych papierów za 2 zł było opłacalne i fundamentalnie nic się nie zmieniło, to sprzedawanie po tych cenach uważam za głupotę. Dopóki nie jestem zmuszony do spieniężenia tych akcji, będę je trzymał. To jest oczywiście tylko moja strategia i nie twierdzę że jest doskonała i jedyna najlepsza. Być może się przejadę.

Masz rację, psychologiczne wiązanie się z konkretną spółką jest złe, ale w tym wypadku są jeszcze inne argumenty za trzymaniem tych papierów. Teraz jest już chyba za późno na ucieczkę...

Dave napisał(a):
a zmień na chwilę założenie na takie, że jesteśmy w trakcie zawracania trendu na całym rynku i przed nami nowe dołki.
ile będziesz potrzebował czasu aby się odegrać ?

Trzymam się teorii Dowa i na jej podstawie uważam że trend główny jest niezagrożony. Po tak silnej bessie uważam że czeka nas jeszcze conajmniej 1,5roku hossy(choć jej charakter pozostaje niewiadomą).

mathu
0
Wysłane: 26 grudnia 2009 13:49:15 przy kursie: 1,40 zł
Kamil napisał(a):
Mathu napisał(a):
Ty natomiast wolisz zapłacić w złotówkach i próbować odegrać się na jednej konkretnej spółce - Krezusie, która spada i spada. To naprawdę niczym się nie różni.

Nieprawda, dopóki nie zrealizuję straty, to ma ona czysto charakter wirtualny. Przeskoczenie na inny papier nie gwarantuje odrobienia strat. Jeśli uważałem że kupienie tych papierów za 2 zł było opłacalne i fundamentalnie nic się nie zmieniło, to sprzedawanie po tych cenach uważam za głupotę.

Nie ma jak zaklinanie rzeczywistości przy złym trejdzie. :)

Nie ma żadnego znaczenia czy spieniężasz stratę i otwierasz nową pozycję, czy trzymasz starą. Straciłeś tyle ile straciły twoje akcje, teraz musisz to odrobić, twój wybór czy będziesz to chciał zrobić na Krezusie czy na innej spółce. Ja uważam że jeśli mam odrabiać stratę to na spółce która rośnie, a nie na takiej która ciągle spada. Ty natomiast twierdzisz że najbardziej opłacalnym sposobem na odrobienie będzie pozycja L na Krezusie. Twój wybór, jednak nie tłumacz sobie tego tak, że strata jest tylko wirtualna, bo to jest śmieszne :)

Co zrobisz jak spadnie do 1 zł i tam pozostanie? Spieniężysz "wirtualną stratę", czy bedziesz sobie pluć w brodę że zamroziłeś całą gotówkę być może do następnej hossy za jakieś 7 lat? Jeśli nawet jesteś pewien że to Krezus pozwoli zarobić najwięcej, to trzeba było ustawić stopa na 2 zł i się go trzymać, a odkupić jak wzrośnie z 1,3 na 1,5 zł bo to może oznaczać odwrócenie trendu.
Edytowany: 26 grudnia 2009 13:51

Robin2003
0
Wpisów: 23
Wysłane: 26 grudnia 2009 17:17:36 przy kursie: 1,40 zł
mathu napisał(a):

Nie ma żadnego znaczenia czy spieniężasz stratę i otwierasz nową pozycję, czy trzymasz starą. Straciłeś tyle ile straciły twoje akcje, teraz musisz to odrobić, twój wybór czy będziesz to chciał zrobić na Krezusie czy na innej spółce. Ja uważam że jeśli mam odrabiać stratę to na spółce która rośnie, a nie na takiej która ciągle spada.

Nie che się wtrącać, ale generalnie ryzyko wejścia w wykupią spółkę jest większe niż pozostanie w wyprzedanej, i z tego punktu widzenia ma to doże znaczenie. Oczywiście możne sie zdarzyć ze czegoś nie wiemy, szczególnie w Polsce, i spółka to bankrut, albo ktoś ją napompował, jeżeli jednak tak nie jest to warto ją obserwować. Bez sensu natomiast było wchodzenie przy wykupionym rynku na początku października, gdy wszystkie wskaźniki at dla krezusa krzyczały sprzedaj - wchodzenie być może za kasę ze spieniężenia innej straty w spółkę która wtedy rosła ;).

Dave
0
Wysłane: 26 grudnia 2009 21:18:19 przy kursie: 1,40 zł
Kamil napisał(a):

Trzymam się teorii Dowa i na jej podstawie uważam że trend główny jest niezagrożony. Po tak silnej bessie uważam że czeka nas jeszcze conajmniej 1,5roku hossy(choć jej charakter pozostaje niewiadomą).

a mógłbyś przybliżyć coś więcej ...... skąd takie wnioski ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,551 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat