PARTNER SERWISU
epnhrfjj
879 880 881 882 883

Kiedy dno bessy?

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 4 lipca 2022 19:23:29
Głęboki spadek na ropie byłby bardzo miłą wiadomością ale obawiam się raczej trendu bocznego. Za spadkiem przemawiają odgłosy ze świata anali o cenach typu 380 USD a pojawianie się takich głosów zapowiada zwykle rychły wodospad. Jeszcze niedawno pobekiwano o cenach za BTC typu 1mln baks albo 20 000 USD za miedź. Tymczasem w składach budowlanych spadek obrotów o min 50%, kredyt hipoteczny umiera, stopy w górę na całym świecie w tym także w kraju kantonów. Głosy Glapy i jego klakierów (ale też innych Centralnych), że inflacja to stan przejściowy i na krótko okazały się tak prorocze jak opinie Misia Uszatka o dupie Maryni. Może jeszcze Jaro opodatkuje banki by drastycznie wzrosły opłaty i prowizje. Więcej takich tez rynek i gospodarka potrzebuje bo przecież do tej pory zarządzanie tym szło super, wymagało wszak wyłącznie sprawnej obsługi drukarek i powolnego okradania obywateli z oszczędności. Skąd nagle te wątpliwości i skrupuły? Lokata na nowe środki w PKO BP - 2,5%, zwykła 1,5%. Waćpanowie, kto oszczędza ten kiep. Jarek zahuka to podniosą na 3,5%? Na 5%? Mega słabo.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 6 lipca 2022 20:53:08
Czy poraz kolejny zagranica wymieni drogie dolary na tanie akcje ?

stooq.pl/c/?s=wig20usd&c=3...

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 6 lipca 2022 20:54

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 6 lipca 2022 21:24:49
Akcje są relatywnie tanie, bo PLN dołuje. Bez wątpliwości, chodzi tu o generalne odczucie świata finansowego odnośnie naszej polityki finansowej i społecznej. Nie mniej, taki zjazd na PLN przy tak "świetnej" sytuacji gospodarczej naszego państwa, świadczy tylko o tym, że poziom zaufania do PLN (co jest poziomem zaufania do nas, nieprawdaż) osiągnął dno. Podobnie jest zresztą na Węgrzech, gdzie silne podwyżki stóp procentowych zaowocowały beznadziejną słabością Forinta. Możemy przytaczać dowolne bajki, o słabości strefy Euro, o Putinie i nawet super-wybuchu wulkanu Tonga, ale nic nie zmieni nagiej prawdy. Nasza ofiarność (chodzi o Ukrainę) i inne sławetne cechy narodowe w świecie realiów finansowych nic nie znaczą.

Świat nam mówi - NIE, polityce Glapińskiego - NIE, bilokacji finansowo-umysłowej Premiera - NIE, nadziejom Prezydenta, że będzie dobrze bo on tak postanowił - NIE. Świat może nie wiedzieć kim jest były wicepremier - ale jego słowa o ręcznym sterowaniu gospodarką (proszę zauważyć, że to mentalność z okresu jego nauki ...a czym skorupka za młodu ...) zostały zauważone.

Może i świat w bessę nie wpadnie, ale lokalnie powoli zaczyna brakować instrumentów blokujących nieodpowiedzialne słowa polityków. Zresztą, technicznie to już mamy bessę na GPW, a wiadomo, że wyprzedza ona gospodarkę o kilka tygodni lub miesięcy - tak jak podwyżki stóp.

Czekajmy na cud, który odwróci to wszystko. Może jak dostaniemy (za darmo) 500 wyrzutni HIMARS i je sprzedamy, to coś się zmieni (Rosjanie i Chińczycy chętnie od nas taki złom kupią). Może się na nie zrzucimy, tak jak na drony? Wygląda na to, że nasza polityka obecnie polega na inwestowaniu tylko w taki złom i temu podobne produkty.

Proszę się obudzić - świat jest zupełnie inny niż malowany w mediach. I cierpią na tym nasze łatwowierne portfele.

Edytowany: 6 lipca 2022 21:28

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 6 lipca 2022 23:17:34
lesgs politycy wcale nie mają tak istotnego wpływu na gospodarkę jak się potocznie myśli a już na pewno takiego wpływu jakby chcieli mieć sami politycy.

Czemu HIMARS nazywasz złomem?

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 6 lipca 2022 23:56:06
Ropa w tydzień -15%, wszystkie surowce lecą więc może poleci też mocniej ropa, a za nią gaz i węgiel czego życzę wszystkim w imię wyczyszczenia systemu bo nie marzy mi się pizza po 100 zł i herbatka po 40.
Tania ropa dla wszystkichBoo hoo!

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 7 lipca 2022 00:15:15
Wygląda na to że inflacja jednak zacznie maleć tyle że nie gwałtownie i pytanie czy zwiększony popyt na surowce energetyczne w zimie nie odwróci tej tendencji.

Mi słabą złotówka pasuje. Rzuć też okiem na bilans płatniczy. Tu główną rolę odgrywa przygotowanie do kryzysu ekonomicznego, a nie postrzeganie Polski. Na tym polu jest konstans od lat.

Idzie spowolnienie gospodarcze i lepiej mieć kasę na ten czas niż jej nie mieć.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 7 lipca 2022 10:12:59
Tania złotówka to ile? Biorąc pod uwagę kurs z początku 2020 ok 4,30 to kurs dzisiejszy Ci pasuje? Czyni nas uboższymi o 10-20% w zależności od wybrania układu odniesienia. Napędza też inflację co zapewne cieszy rząd bo jakoś te ogromne zadłużenie trzeba będzie spłacić. Rząd oczywiście musi robić dobrą minę do złej gry bo w tej sytuacji to co korzystne dla rządu jest mocno niekorzystne dla obywatela tyle, ze społeczeństwo tak czy inaczej długi spłacić będzie musiało a narzędzia albo się znajdzie albo się same znajdą a w zasadzie mamy z nimi do czynienia na co dzień co jest rozwiązaniem korzystnym politycznie bo" to nie my przecież" ale generalnie drogim i bardzo nierównomiernie rozłożonym bo różnie dotkliwym. Taki urok demokracji i taki charakter tchórzostwa politycznego. No ale nie prowadzimy wszak żadnych działań antyinflacyjnych a raczej pro. Stać mnie na węgiel ale wezmę tą dopłatę, nowego Iphona sobie kupie i wiele innych takich benefitów też przytulę.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 7 lipca 2022 11:00:09
flesz napisał(a):
W20 ma do zamknięcia lukę na 1640 i ja tam upatruję punktu zwrotnego analogicznie jak zamknięcie luki na 1500 jesienią 2020. Oczywiście nie zejdziemy tam od razu bo póki co jest zbyt duże wyprzedanie na RSI i niebawem powinno być uspokojenie/odbicie zdechłego kota.

Zamknięcie luki na 1640 zainicjowało odbicie, ale czy to było już dno bessy?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 lipca 2022 12:02:16
mihumor napisał(a):
Tania złotówka to ile? Biorąc pod uwagę kurs z początku 2020 ok 4,30 to kurs dzisiejszy Ci pasuje? Czyni nas uboższymi o 10-20% w zależności od wybrania układu odniesienia. Napędza też inflację co zapewne cieszy rząd bo jakoś te ogromne zadłużenie trzeba będzie spłacić. Rząd oczywiście musi robić dobrą minę do złej gry bo w tej sytuacji to co korzystne dla rządu jest mocno niekorzystne dla obywatela tyle, ze społeczeństwo tak czy inaczej długi spłacić będzie musiało a narzędzia albo się znajdzie albo się same znajdą a w zasadzie mamy z nimi do czynienia na co dzień co jest rozwiązaniem korzystnym politycznie bo" to nie my przecież" ale generalnie drogim i bardzo nierównomiernie rozłożonym bo różnie dotkliwym. Taki urok demokracji i taki charakter tchórzostwa politycznego. No ale nie prowadzimy wszak żadnych działań antyinflacyjnych a raczej pro. Stać mnie na węgiel ale wezmę tą dopłatę, nowego Iphona sobie kupie i wiele innych takich benefitów też przytulę.

Ja na życie nie ponoszę głównie wydatków w EUR więc mnie bezpośrednio słabsza złotówka nie dotyczy. Oczywiście na wpływ na cenę dóbr importowanych (głównie paliwo), a więc i na moje wydatki. Natomiast eksport będzie bardziej konkurencyjny i o tu widzę kolejny argument za szybszym wyjściem Polski z recesji jaka nadejdzie w 2-ej połowie roku.

Nic nie pisałem o rządzie, więc nie wiem do czego się odnosisz pisząc o dobrej minie do złej gry. W zasadzie cały świat boryka się z podwyższoną inflacją, więc Polska nie jest tu wyjątkiem. Patrząc na poziom stóp procentowych w regionie Europy Środkowo-Wschodniej nie odstajemy od krajów regionu i dziś zapewne stopy procentowe zostaną podwyższone. Pewnie o co najmniej 50p.

Popatrz na wypowiedzi członków rządu odnośnie oprocentowania depozytów, czy oprocentowanie obligacji skarbowych nie wspominając o Tarczy Antyinflacyjnej, a będziesz wiedział, że pisanie o braku działań antyinflacyjnych rządu nie ma pokrycia w faktach.

Natomiast, co do dopłat upustów itd. zgoda, że są to działania pro inflacyjne. Pytanie jednak który z efektów przeważy.

Ceny surowców zaczęły już spadać, więc będzie miało to pozytywne przełożenie na inflację, a politycznie uderzy mocno przede wszystkim w Rosję.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 7 lipca 2022 12:45:43
Spłacanie zadłużenia podatkiem inflacyjnym jako bardzo efektywny sposób wyjścia z problemów długów publicznych to działania wielu rządów, nie tylko polskiego. Takie czasy. Musisz zwrócić uwagę, ze inflacji nie zwalcza się wypowiedziami tylko konkretnymi, konsekwentnymi i często niełatwymi decyzjami. Inflację może tylko zmniejszyć coś w rodzaju krachu na rynku surowcowym tyle, że to się może nie wydarzyć albo mieć zdecydowanie za słaby przebieg. W wielu kontekstach potrzebny jest duży spadek ceny ropy. Retorykę o słabym złotym jako remedium na nasze kłopoty uważam za szkodliwą a argumenty, ze żyję za złote i ceny euro mnie nie dotyczą to skrajny populizm w stylu " nasza chata z kraja". Ceny euro, dolara czy nawet juana niestety każdego dotyczą i są zawarte w cenie każdego produktu i każdej usługi. Wynajmuję halę magazynową od PZU i cena w umowie jest w euro i dziwnym trafem każdy najemca płaci to w euro a ja obsługuję tysiące podmiotów, i ten kurs euro uwzględniam w marży czyli oni to uwzględniają w kosztach . Tak też czyni każdy bez względu czy jada w sobotę wieczorem polską zwyczajną z grilla popijając wyłącznie polską wódką czy też ten co jada sushi i pije wyłącznie prosecco. Wyjeżdżasz za granicę? Kupujesz czasem auto? Kupujesz czasem laptop czy komputer albo jakieś inne dobra, z których produkcji ten kraj raczej nie słynie?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 lipca 2022 13:16:46
Cytat:
Musisz zwrócić uwagę, ze inflacji nie zwalcza się wypowiedziami tylko konkretnymi, konsekwentnymi i często niełatwymi decyzjami.

Napisałem Ci o podwyżce oprocentowania obligacji skarbowych i Tarczy Antyinflacyjnej a ty dalej piszesz o braku konkretnych działań. Jakoś się rozmijamy.

Cytat:
Inflację może tylko zmniejszyć coś w rodzaju krachu na rynku surowcowym tyle, że to się może nie wydarzyć albo mieć zdecydowanie za słaby przebieg.

Zgoda. Ceny surowców obecnie obniżają się i spodziewam się utrzymania tego trendu do co najmniej jesieni/zimy.

Poza tym pomijasz efekt wysokiej bazy przy wyliczaniu inflacji. Ceny surowców nie będą rosły to the sky, bo każdy ma ograniczony budżet i popyt spadnie przy pewnym poziomie ceny.

Cytat:
Retorykę o słabym złotym jako remedium na nasze kłopoty uważam za szkodliwą a argumenty, ze żyję za złote i ceny euro mnie nie dotyczą to skrajny populizm w stylu " nasza chata z kraja". Ceny euro, dolara czy nawet juana niestety każdego dotyczą i są zawarte w cenie każdego produktu i każdej usługi.

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Z prostego powodu, nie każdy produkt czy usługa jest związana z importem. Poza tym nie pisałem o remedium, ale o jednym z czynników na szybsze wyjście z recesji, a Ty przeinaczasz ewidentnie moją wypowiedź w tym punkcie.

Cytat:
Wynajmuję halę magazynową od PZU i cena w umowie jest w euro i dziwnym trafem każdy najemca płaci to w euro a ja obsługuję tysiące podmiotów, i ten kurs euro uwzględniam w marży czyli oni to uwzględniają w kosztach . Tak też czyni każdy bez względu czy jada w sobotę wieczorem polską zwyczajną z grilla popijając wyłącznie polską wódką czy też ten co jada sushi i pije wyłącznie prosecco. Wyjeżdżasz za granicę? Kupujesz czasem auto? Kupujesz czasem laptop czy komputer albo jakieś inne dobra, z których produkcji ten kraj raczej nie słynie?

Rynek najmu w EUR związany jest z finansowaniem inwestycji. Zapewne spółka zależna PZU zawarła kredyt w EUR i w ten sposób hegdzuje się w sposób naturalny przed ryzykiem kursowym (koszty finansowania ma w EUR i przychody de facto też ma w EUR). Skoro ma kredyt w EUR i płaci odsetki w EUR do banku, to chce mieć wpływy również denominowane w EUR. To normalna praktyka na rynku najmu. Twój przykład jest miarodajny dla pewnej grupy ludzi, ale nie należnych raczej do większości.

Z powodu Covid dawno nie byłem zagranicę. Samochód owszem zmieniłem itd. Natomiast jedzenia nie kupuje z importu i z usług korzystam w Polsce itd. Nie uważam np. aby uprawa warzyw czy owoców była w sposób istotny związana z kursem PLN wobec EUR. Napisałem również, że wydatków nie ponoszę głównie w EUR, więc osłabnie PLN ma ograniczony wpływ na moje wydatki, ale nie znaczy, że go nie ma.

Dla importerów i firm które ponoszą koszty denominowane w EUR osłabienie PLN to zła wiadomość. Nie ma co do tego wątpliwości. Natomiast otwarta pozostaje kwestia, na ile osłabienie PLN będzie trwałe.

W przypadku KPO widać że w Komisji Europejskiej jest pewien rozdźwięk. Niemcom zależy aby Polska dostała te pieniądze, bo to oznacza zwiększone wydatki inwestycyjne u nas, których w sporej części beneficjentem mogą być firmy z kapitałem niemieckim jakie operują w Polsce. Tanie surowce z Rosji się skończyły więc Niemcy potrzebują zwiększać źródła swoich dochodów.
Edytowany: 7 lipca 2022 13:34

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 7 lipca 2022 13:46:40
Takie podwyżki oprocentowania obligacji przy dzisiejszej inflacji trudno uznać za skuteczne działania antyinflacyjne. To raczej gesty symboliczne a oszczędzający nadal będą tracić i w jeszcze większej skali finansować rząd bo różnica pomiędzy oprocentowaniem obligów a inflacją w ciągu roku wzrosła około dziesięciokrotnie. Nawet te słynne obligacje Morawieckiego dają mu przecież realną stratę wiec te głosy o tym jak to wykorzystał stanowisko by zarobić są mocno groteskowe i świadczą o całkowitej ignorancji piszących te bzdury.
Jak każdy co najwyżej ograniczy straty.
Tarcza Antyinflacyjna nie jest składową w procesie zmniejszania inflacji tylko ją ogranicza chwilowo poprzez zmniejszenie podatków i opłat więc ma wątpliwe działanie w kwestii ograniczania inflacji jako a jedynie daje doraźny, chwilowy efekt. Działania dla procesu przeciw skuteczne a te opłaty i po9datki będzie trzeba kiedyś podnieść dodając do pieca.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 lipca 2022 14:02:36
To że realnie obligacje skarbowe mają ujemne oprocentowanie ma mniejsze znaczenie. Liczy się oprocentowanie u tzw. konkurencji.

Co do Tarczy Inflacyjnej, można policzyć jakie byłby wzrosty cen produktów objętych tarczą i można policzyć jaki miałoby to wpływ na inflację. Tarcza miała negatywny wpływ na wysokość inflacji. To, że jest to działanie doraźne nie zmienia tego faktu, a spowoduje spłaszczenie inflacji, ale jej spadek będzie wydłużony w czasie.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 lipca 2022 15:08:45
krewa napisał(a):

Spójrz, na poniższym wykresie mamy taką sytuację z lat 2014-2015. Co prawda, tam jeszcze coś świadczyło o utracie wyczucia kierunku - rozszerzający się trójkąt.

kliknij, aby powiększyć

Różnice powoli zacierają się

kliknij, aby powiększyć

Kakarotto
83
Wysłane: 7 lipca 2022 17:25:51
Tutaj wrzucam uzasadnienie dzisiejszej decyzji RPP:

www.nbp.pl/polityka_pieniezna/...

Bardzo nie podoba mi się zarys lipcowej projekcji inflacyjnej:

..
roczna dynamika cen
znajdzie się z 50-procentowym prawdopodobieństwem w przedziale 13,2-15,4% w 2022 r.

Jeśli oni to liczą jako średnia arytmetyczna ze wszystkich miesięcy w roku to będziemy na jesieni dobijać do 20% . Dlaczego? Ano dlatego że w styczniu mieliśmy 9,4%, luty 8,5... itd. Żeby zrobić z tego średnią 13,2-15,4 to ewidentnie czeka nas kolejny wzrost inflacyjny a szczyt inflacji jaki miał być na sierpień/wrzesień można między bajki już włożyć.

Jak ktoś lubi martwić się to warto sobie dodać 3 lata z rzędu inflację. Rok 2021 + 2022 + 2023(prognoza) = około 40%. Czyli przez 3 lata pieniądze "przepołowią się" - tak w telegraficznym skrócie. Boo hoo! (zasadniczo to nie tyle co dodać to zrobić z tego % składany, tak żeby być precyzyjnym.)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 7 lipca 2022 22:16:34
[quote=1ketjoW]

Napisałem Ci o podwyżce oprocentowania obligacji skarbowych i Tarczy Antyinflacyjnej a ty dalej piszesz o braku konkretnych działań. Jakoś się rozmijamy.

[quote]

Tarcza Antyinflacyjna jest de facto działaniem proinflacyjnym. Zauważyłeś obniżkę cen żywności w lutym jak obniżyli VAT? Ja nie, a przynajmniej nie w tych sklepach w których robię codzienne zakupy. Większość sklepów cen nie zmieniła czyli tarcza to był prezent dla detalistów, dał im po prostu lepsze marże. To samo paliwa, ceny powinny spaść wtedy o około 70 groszy a spadły o około 40. Wyniki Orlenu za I kwartał widział? Rekordowe marże.

I chyba nie musze dodawać, że jak VAT wróci na poprzednie stawki ceny wzrosną o VAT albo nawet ciut więcej dla zaokrąglenia. Dziwię się, że nikt o tym nawet nie wspomina.
Edytowany: 7 lipca 2022 22:19

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 7 lipca 2022 22:31:15
Prognozy NBP? Ich przewidywania szanuje jak te cioci Wiesi co wróżyła w fusów po kawie. Ten aparat analityczny NBP w nie tak odległej przeszłości zupełnie się skompromitował. Może to było takie żałosne naśladowanie modelu chińskiego, pełna wolność poglądów byle tylko były zgodne z linią Przewodniczącego Xi .No i mamy turecki all inclussive.
Edytowany: 7 lipca 2022 22:32

Kakarotto
83
Wysłane: 7 lipca 2022 23:02:33
mihumor wiem, że narzekania na rząd i jego okolice jest zarówno w modzie jak i łatwy to wyrzucenia z siebie, ale już bez przesady. GUS robi analizę w oparciu o to co ma na "dziś dzień". To zmienia się bardzo szybko. Zresztą w jednej analizie, tej po covidowej sami przyznali że muszą zmienić liczenie bo na tamten czas zmienił się koszyk inflacyjny (ludzie zaczęli inaczej pieniądze wydawać). W któreś zeszłorocznej projekcji, a raczej prezentacji tej projekcji sami dawali do zrozumienia, że to co pokazują już jest nie aktualne. Generalnie polecam obejrzeć całość.

W kwestii cen żywności... to zależy... od tego co się kupuje. Różne ceny towarów różnie zachowują się. Ktoś mi uwierzy że kupowałem czereśnie po 5zł za kg w zeszłym tygodniu? Z drugiej strony ceny serów rosną, na przestrzeni 2 lat spokojnie poszły 50% w górę.

Podjąłem dziś próbę rozkładania inflacji na czynniki pierwsze. Niestety nie udało mi się nic sensownego uzyskać. Nie potrafię wskazać wprost co jest główną przyczyną. Przykłady:

1. Waluta - propaganda opozycyjna mówi, że jakbyśmy mieli Euro to była by niska inflacja. Przeczy temu sytuacja w Estonii.
2. Putininflacja - tu propaganda rządowa, ale ropa była już droga przed marcem 2022. Gaz też nie był najtańszy, to samo węgiel. Przecież nie wszystkie kraje są uzależnione od rosyjskich surowców a inflację mają.
3. Dodruk kasy - socjal był w większości krajów. W Luksemburgu jest największy socjal na głowę a inflacja 9%.

To wyżej to uproszczenia, ale takich przykładów jest więcej. Największym podejrzanym wydaje mi się zerwanie łańcuchów dostaw. 2 lata minęły od epidemii, ale sprawa dostaw nadal jest nieuregulowana plus obecna sytuacja z dużymi zapasami w magazynach. Wydaje mi się, że spowolnienie krążenia pieniądza było zapalnikiem, któru dał iskrę nagromadzonym "śmieciom" wymienionym wyżej w 3 punkach. Whistle

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 lipca 2022 23:06:57
flesz napisał(a):

[quote]

Tarcza Antyinflacyjna jest de facto działaniem proinflacyjnym. Zauważyłeś obniżkę cen żywności w lutym jak obniżyli VAT? Ja nie, a przynajmniej nie w tych sklepach w których robię codzienne zakupy. Większość sklepów cen nie zmieniła czyli tarcza to był prezent dla detalistów, dał im po prostu lepsze marże. To samo paliwa, ceny powinny spaść wtedy o około 70 groszy a spadły o około 40. Wyniki Orlenu za I kwartał widział? Rekordowe marże.

I chyba nie musze dodawać, że jak VAT wróci na poprzednie stawki ceny wzrosną o VAT albo nawet ciut więcej dla zaokrąglenia. Dziwię się, że nikt o tym nawet nie wspomina.

Jeżeli utrzymanie cen (zgodnie z Twoim opisem) gdy wszystko drożeje ( bo w tym czasie był wzrost inflacji) jest działaniem proinflacyjnym to mamy inny pogląd na rzeczywistość.

Rozumiem że rachunki za prąd i za gaz też płaciłeś takie same albo wyższe. Ja płaciłem mniejsze.

Co do żywności się nie wypowiem, bo większe zakupy robię raz w tygodniu na targu a w tygodniu żona dokupuje w sklepie jak czegoś braknie.

Pełna zgoda natomiast co do tego że Tarcza Antyinflacyjna spowoduje rozciągnięcie inflacji w czasie.

Orlen zarobił rekordowo wyniki w 1q22. Tyle że Orlen nie sprzedaje tylko paliwa. Energa Anwil itd. tez są częścią Orlenu i zapewne dołożyły swoje. Natomiast gdyby sprzedawali paliwa jeszcze taniej to pewno Polska stałaby się eksporterem paliw w Europie. Zresztą na małą skalę widać to na granicy z Niemcami. Eksport paliwa kwitnie. Niemcy z miast przygranicznych tankują w Polsce.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 lipca 2022 09:29:02
Niemcy z miast przygranicznych tankują u nas nie od dziś i nie od wczoraj. Inne zakupy też robią. Słowacy też od dawna przyjeżdżają na większe zakupy do Polski, nawet do Krakowa mimo że mają ponad 100km gdy tylko kurs EUR jest na wyższych poziomach.

Utrzymanie cen przy obniżce VAT jest niczym innym tylko zwiększeniem marży, dotyczy to zarówno produktów spożywczych jak i paliw bo ceny tych produktów w lutym dokładnie obserwowałem i analizowałem. A przecież to było do przewidzenia, że żaden sklep z dnia na dzień nie będzie zmieniał cen wszystkich produktów żywnościowych o kilkanaście czy kilkadziesiąt groszy. Zmienili tylko w kasach stawkę VAT i tyle. Tarcza to w sporej części prezent dla sklepów, hurtowni, producentów.
Energia i gaz oczywiście potaniało dokładnie o zmianę VAT bo tu nie dało się inaczej.

Wspomnę jeszcze o obniżce cen nawozów. Komu to miało pomóc? Rolnikom żeby żywność dla nasz wszystkich była tańsza? No taki jest propagandowy przekaz. A przecież dla większości rolników kosztem jest cena netto a ta się nie zmieniła. Taki ten Mateusz mondry.
Edytowany: 8 lipca 2022 09:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

879 880 881 882 883

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,444 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat