PARTNER SERWISU
nbvhypid
881 882 883 884 885

Kiedy dno bessy?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 9 lipca 2022 00:03:17
Patrząc na poniższy cytat jakoś nie wierzę aby mróz i śnieg był dla Ciebie problemem, o węglu nie wspominając. 30-40 lat temu w Polsce palili węglem mocniej niż teraz i żyjemy. Teraz też damy radę.

Cytat:

Życie jednak zmusza nas do nabywania niemieckich aut, jeżdżenia na nartach w Szwajcarii, wakacji na Zanzibarze i picia wyłącznie Brunello di Montalcino z produkcji zrównoważonej

Akurat trafiłaś. Ja lubię bigos z grzybami, własną nalewkę z pigwowca, herbatkę z prądem i naszych górali. Nie zamienię tego na Alpy, Zanzibar i produkcję zrównoważoną, bo lubię jak mnie drapie w gardle.

BTW mercedes bardzo zszedł z jakością, więc niemieckie samochody to już nie to co kiedyś. Jak mówi mój mechanik wszystko jeden szajs.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 lipca 2022 01:14:06
mihumor napisał(a):
Węgiel po 996 Euro. Może pomarzniemy tej zimy ale i pooddychamy. Zurich, tu się oddycha, nawet już Kwinto zauważył, że drogi węgiel poprawia jakość wdychanej mieszaniny gazowej.

To akurat mówił Kramer, że tu się oddycha mówiąc o Alpach.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 9 lipca 2022 07:51:30
Zgadza się, tyle, że Kramer nie oddychał szwajcarskim powietrzem jeno wielkopolskim.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 9 lipca 2022 08:32:35
Zgadza się, tyle, że Kramer nie oddychał szwajcarskim powietrzem jeno wielkopolskim.
Zegarmistrz co mi naprawia zegar z kukułką mówił mi, że Roleksy strasznie teraz zeszły na psy.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 9 lipca 2022 10:20:05
W ramach oddechu od tematu inflacyjnego wrzucam film z mniej popularnego kanału YouTubowego:

Druga część filmu posiada wzmianki o informacjach skąpo publikowanych w większych mediach. Końcówka filmu humorystyczna (chyba, trudno stwierdzić co tam się wyprawia).

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 lipca 2022 10:23:56
mihumor napisał(a):
Zegarmistrz co mi naprawia zegar z kukułką mówił mi, że Roleksy strasznie teraz zeszły na psy.

Zegrze zgodnie z filmem było 33 km od Warszawy. Trochę duża ta Twoja wielkopolska. Wygląda na to, że inny film oglądałeś.

Gratuluję zegarmistrza skoro naprawia Roleksy. Tym bardziej węgiel to nie problem dla Ciebie.
Edytowany: 9 lipca 2022 10:26

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 9 lipca 2022 11:22:36
Węgiel to niestety także dla mnie problem jak dla każdego. W ten sam sposób jak problemem dla każdego jest przecena złotego mimo wypierania obiektywnych zależności.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 9 lipca 2022 11:51:29
mihumor napisał(a):
... i picia wyłącznie Brunello di Montalcino z produkcji zrównoważonej.

Swoją drogą, dlaczego w IT bez większego problemu rocznik 2010 można kupić w przedziale 25-29 EUR a 1000 km na wschód ta sama butelka dziwnym trafem podwaja (jak minimum) swoją wartość?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 lipca 2022 14:37:05
mihumor napisał(a):
Węgiel to niestety także dla mnie problem jak dla każdego. W ten sam sposób jak problemem dla każdego jest przecena złotego mimo wypierania obiektywnych zależności.

Pierwotnymi i głównymi czynnikami wzrostu cen są Covid (dotacje bez produkcji podczas lockdown ów) i następnie wojna (wzrost cen surowców w wyniku działań Rosji) za naszą wschodnią granicą. To że złotówka się osłabia to skutek nie przyczyna. To że dla ciebie to osłabienie złotówki ma jakieś znaczenie jeżeli chodzi o inflację to skupianie się na wtórny czynniku moim zdaniem też w kontekście inflacji. Nie skupiasz się nie na przyczynach, tylko na skutku i uważasz że Twoja diagnoza jest słuszna. Ceny surowców rosły przed osłabieniem się złotówki i inflacja jest między innymi tego efektem.

Zobaczymy jaki kurs będzie za 6 miesięcy. Zobaczymy też jaka będzie cena węgla i czy będzie go brakowało.

Idą zmiany bo układ podziału Europy między Rosję a Niemcy i Francję odchodzi do lamusa. Widać dziś jak na dłoni że to nie Rosja była uzależniona od Niemiec. Jestem bardzo ciekaw jak Niemcy poradzą sobie w tej sytuacji (braku tanich surowców zapewne spowoduje załamanie ich eksportu w dłuższej perspektywie) i czy strefa EUR przetrwa.

To że ludzie na emeryturze czy rencie w Polsce nie mają kasy na węgiel to duży problem. Ich wybór jest taki że albo kupią sobie jedzenie albo nie będą mieli co jeść jak kupią węgiel po dzisiejszych cenach. Czy obniżać więc ceny węgla czy nie robić nic w tej sytuacji? Dlatego oni palą czym się da. To tragiczna sytuacja. Nie uważam że to powód do żartu czy śmiechu. Ale syty głodnego nie zrozumie. Spróbuj nie jeść kilka dni ( np 3-4 dni i pić wodę - ja tak zrobiłem raz) poznasz co to głód, jak może być zimno z głodu itd.

Może napisz, co trzeba zrobić twoim zdaniem, aby było lepiej. Wystarczy spojrzeć poza Polskę, aby widzieć że większość krajów naszego regionu ma identyczne problemy.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 9 lipca 2022 16:10:14
Cytat:
Ich wybór jest taki że albo kupią sobie jedzenie albo nie będą mieli co jeść jak kupią węgiel po dzisiejszych cenach. Czy obniżać więc ceny węgla czy nie robić nic w tej sytuacji? Dlatego oni palą czym się da.

Nie popadajmy w skrajności - palili czym się da nawet wówczas, gdy ceny węgla były na znacznie niższych poziomach. I nie dotyczy to ludzi, którzy nie mają co do gara włożyć. Tutaj problemem jest brak świadomości ekologicznej.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 lipca 2022 16:35:23
Cześć Krewa,

Nie chodzi mi o skrajności czy patologie. Chodzi mi o emerytów i rencistów jak napisałem, którzy mają kupować węgiel po dzisiejszych cenach. Ile wynoszą emerytury ca. 1900 zł miesięcznie, z KRUS 1300 zł. Renta pewnie jeszcze mniej. Na zimę pewno potrzeba 3-5 ton węgla. Jaki to wydatek w stosunku do ich dochodów rocznych łatwo policzyć.

Nawet jak mają świadomość ekologiczną to jakie to ma znaczenie w ich sytuacji ekonomicznej. Mają nie jeść i kupić węgiel czy jeść i palić śmieci. Inne koszty też im wzrosły i wydają kasę na lekarzy i leki. Czasem jeżdżą na badania itd.

Tak się składa że mój teść jest rolnikiem. Wiem że jest kilku pijaczków w jego wiosce ale większość ludzi to zwykli ludzie. Kokosów nie zarabiają. Ile wzrosły im koszy węgla wiadomo.
Dla tych ludzi to duży problem.

Co do świadomości ekologicznej natomiast. Teść kilka lat temu zasądził wierzbę opałową. Ścina, suszy i nią pali. Ekologicznie.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 9 lipca 2022 17:02:46
Przecież przez lata powtarzano, że mamy węgla na 200 lat. Więc chyba to powinno być bardzo proste skąd go wziąć. Chyba, ze chodziło o to, że mają go Ruscy na 200 lat a my go mieliśmy od nich tanio kupować. Krytykujesz Niemców, że się uzależnili od Ruskiego gazu. Bardzo słuszna i racjonalna krytyka. Ale widzę tu pewne podobieństwa z sytuacją z węglem w Polsce i mój geologiczny nos wyczuwa potężne pokłady hipokryzji oraz ściemy jakimi kryto to przez lata.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 lipca 2022 19:41:39
Mihumor,

Od lat Polska odchodzi od węgla zgodnie z programem UE. Do 2050 r. mamy zamknąć ostatnią kopalnię węgla i elektrownię na węgiel Ten kierunek jest znany od dawna i realizowany.

Niemcy importowały z Rosji więcej węgla niż Polska. Zdaje się 13-14 mln ton rocznie o ile mnie pamięć nie myli, a udokumentowane złoża węgla mają większe niż Polska.

Niemców krytykuje za coś innego. Ich pomoc zbrojna Ukrainie jest niewystarczająca. Ten fakt jednak nie dziwi skoro byli i chcą dalej być uzależnieni surowcowo od Rosji. Z publikacji niemieckich wiem że dostarczyli sprzęt o wartości 192 mln Euro. To poziom Litwy i Estonii. Karabinami, hełmami i systemami przeciwrakietowymi wojny się nie wygrywa heutzutage.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 9 lipca 2022 21:34:43
Ja nie krytykuję tu polityki polskiego rządu w sprawie węgla tylko jego fałszywą retorykę. Głupio wyszło ale przecież i ropy sprowadzaliśmy z Rosji oczeń mnogo i zapewne teraz też kupujemy (i się z tego nie cieszymy). Głupotą by było tego nie robić i upaść ekonomicznie bo pożytek z nas jako z padliny byłby żaden. To wszystko takie czarno białe i jednoznaczne nie jest a bycie martwym zwycięzcą moralnym choć dla nas tradycyjne jest poza zakresem moich zainteresowań.
Niemcy kupowali ruskie surowce na potęgę ale retorycznie nie fałszowali rzeczywistości.Mnie ich polityka w tym zakresie także się nie podobała niemniej trzeba przyznać, że przez lata ich innowacyjna i produktywna gospodarka napędzana tanimi ruskimi surowcami szła mocno do przodu ciągnąc za sobą za sobą inne gospodarki unijne a zwłaszcza polską jako podwykonawcę. Sukcesy gospodarcze Polski ostatnich lat w dużej mierze tego są zasługą więc możemy krytykować ale chcąc nie chcąc czerpaliśmy z tego korzyści w drugiej pochodnej (nie cieszyliśmy się?). W Niemczech i tak już zaszły znaczne zmiany w postrzeganiu tej wojny i co niestety zapewne Ci się nie podoba to najbardziej antyrosyjska partia to Zieloni, którzy teraz prowadzą w sondażach (Habeck i Berbock prowadzą w rankingach zaufania) właśnie dzięki takiemu kursowi. Niemniej skala pomocy oraz działania w roli politycznego lidera UE są jak na razie kompromitujące .Zmiana to jednak proces i nadzieja w tym, ze to się dzieje. Nie wiem tez jak w tych danych zawarte są transakcje przekazywania sprzętu postsowieckiego z różnych krajów i uzupełnianiu tych darowizn sprzętem niemieckim bo tego typu rzeczy też miały miejsce. Nie znam skali takich działań ale to i tak na pewno dużo za mało. Niemcy to dosyć stabilny i duży okręt, wolno będzie zmieniać kurs i wieżę, że tu zmiana będzie jednak trwała.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 9 lipca 2022 21:39:06
Cytat:
Spółki Skarbu Państwa realizują wyższe zyski, dlatego wypracujemy mechanizm podzielenia się tymi zyskami z obywatelami albo wprowadzimy podatek od zysków nadzwyczajnych na spółki gazowe, energetyczne - zapowiedział w Rypinie (woj. kujawsko-pomorskie) premier Mateusz Morawiecki.

www.rmf24.pl/fakty/polska/news...

Jakie typy?

IMO: PGE, Tauron, Enea, Orlen, PGNiG pierwsze do bicia, pytanie czy drobni mogą coś zrobić aby się przeciwstawić.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 lipca 2022 21:41:08
Weryfikuje swoje dane. Nie 192 mln euro a 269 mln Euro. O takiej wartości broń dostarczyli Niemcy na Ukrainę.

www.wnp.pl/przemysl-obronny/ni...

suwak123
11
Wpisów: 172
Wysłane: 9 lipca 2022 22:18:13
Asston napisał(a):
I myślisz Panie Suwak, że ten ktoś o nazwisku Sasin, teraz nie kłamie tylko ma czyste intencje i faktycznie podzieli się z ludem?
Bo ja jakoś temu komuś nie wierzę.
Taj jak Orlen ma rekordowe marże tak i inne spółki dobrze na tym wyjdą. Nawet cieszę się, że tak powiedział ten ktoś i odczytuję to odwrotnie.

Wybory idą i populizm na całego
Tak ,myślę że przekichane mieć teraz spółki skarbu państwa.
www.polsatnews.pl/wiadomosc/20...

suwak123
11
Wpisów: 172
Wysłane: 9 lipca 2022 22:24:13
rafsty napisał(a):
suwak123 napisał(a):
Spółki skarbu państwa mają teraz już nie zarabiamy tylko trwać na minimalnej marży.

Konkurs na dowcip roku 2022 uważam za rozstrzygnięty! hello1

Tak uważam. Podatkami ściągną nadwyżki.
Spółki panstwowe będą zarabiać dla budżetu a nie dla akcjonariuszy.

"Spółki Skarbu Państwa realizują wyższe zyski, dlatego wypracujemy mechanizm podzielenia się tymi zyskami z obywatelami albo wprowadzimy podatek od zysków nadzwyczajnych na spółki gazowe, energetyczne - zapowiedział w sobotę w Rypinie (woj. kujawsko-pomorskie) premier Mateusz Morawiec"

Edytowany: 9 lipca 2022 22:28

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 lipca 2022 22:42:05
Mihumor,

To co Niemcy zainwestowali w Polsce nie jest bezinteresowne. To że byliśmy i jesteśmy ich podwykonawcą czy dostarczycielem komponentów im się opłaca. To biznes, budowanie wpływów ekonomicznych, a nie sentyment. Natomiast spostrzeżenie, że kłopoty Niemców mogą mieć wpływ na nasz przemysł jest słuszne. Nie obawiam się jednak że coś się zmieni. Tanie surowce się skończyły, będą chcieli dalej korzystać z taniej siły roboczej bo koszty u siebie mają dużo wyższe.

Z tego co pamiętam Niemcy mieli dostarczać sprzęt do Polski i do Czech. Do Polski nic nie dostarczyli. Do Czech nie wiem, ale raczej też nie. Zresztą Czechy mają dostarczyć sprzęt o wartości 260 mln Euro na Ukrainę. Niemcy obiecali dostarczenie 7 (słownie siedem) panzerhaubic 2000. Nie dostarczyli do tej pory o ile wiem.

Co do importu ropy z Rosji. Polska będzie importować ropę do końca 2022 r. z tego co czytam. Zawarte umowy obowiązują, a 100% embarga nie ma. Import ilościowy z tego kierunku spada w 2022 r. Niestety wzrost ceny jest większy i więcej płacimy mimo że mniej importujemy.

Jedyne co mnie cieszy to zerwanie umowy na gaz przez Rosją. Polska powinna dostać z tego tytułu spore odszkodowanie. Jako że zajęto spore środki Rosji nie powinno być kłopotów z wypłatą. Klika mld Euro może być w zasięgu.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 11 lipca 2022 07:36:41
mihumor napisał(a):
Przecież przez lata powtarzano, że mamy węgla na 200 lat

Tu chodziło o długość oczekiwania przy zapisie na węgiel. Czeka się 200 lat. ;)

A tak na serio - jasne, że ludzie zawsze palili byle czym, chociaż w ostatnich latach się tutaj dużo zmieniło, chociażby przez działania straży miejskiej, która to kontrolowała. Część robiła to faktycznie ze zwyczajnej głupoty. Niemniej jednak przy tych cenach tak węgla jak i gazu masa ludzi będzie musiała to robić aby się ogrzać. Ceny stały się zaporowe nie tylko dla tych najuboższych ale również dla sporej części "przeciętniaków" Więc obstawiam, że smog w tym roku będzie niemiłosierny.

W tym wszystkim brakuje mi jednego. Na socjal,wydajemy dziesiątki miliardów złotych rocznie. W EU jesteśmy w czołówce wydatków socjalnych w stosunku do PKB. . Spora część z niego to zwyczajne helicopter-money wydawane bez żadnego ładu, składu i sensu. Tymczasem w Polsce wciąż nie ma żadnej ustawowej definicji ubóstwa energetycznego. Trzeba by się zająć tym w pierwszej kolejności i tutaj skierować dobrze zaadresowaną pomoc. Bo skala tego ubóstwa będzie ogromna - i to nie tylko teraz, bo problem jest dużo bardziej złożony niż wojna na Ukrainie i drogie surowce.

Druga sprawa. Wszelkiego rodzaju dopłaty i dotacje. Większość programów jest tak zrobiona, że osoby najbiedniejsze są z nich praktycznie wyłączone. Dla przykładu ostatnio przeglądałem program dotacji do pomp ciepła. Osoby najbiedniejsze mogą uzyskać do 60% zwrotu kosztów inwestycji. Niby spoko. Ale próg dochodowy wynosi 1564 złote na osobę. No i najpierw trzeba wyłożyć całość. Weźmy teraz taką dwuosobową rodzinę, która łapie się na ten próg. Skąd Ci ludzie, którzy na przeżycie całego miesiąca mają nieco ponad 3100 złotych mają wziąć kasę aby najpierw wyłożyć kilkadziesiąt tysięcy złotych na inwestycję a potem ubiegać się o jej zwrot? Przecież przy tych zarobkach oni nawet kredytu nie dostaną, chyba, że chwilówkę w jakimś "Bocianie"

O tym, że ceny energii będą problemem mówiono już o 20 lat. Wojna na Ukrainie nieco to przyspieszyła, ale i bez niej mielibyśmy w najbliższym czasie mniej więcej to samo. Tymczasem żaden z rządów przez te 20 lat w kwestiach energetyki nie zrobił absolutnie nic. No i teraz tak jak zapowiadano znaleźliśmy się w czarnej d..... i oczywiście zamiast szukania rozwiązań zaczyna się szukać winnych. Winny Putin, winne uprawienia na emisję, winna EU winni totalnie wszyscy tylko nie nasi politycy, którzy przez 10-lecia radośnie olewali ten probelm
Edytowany: 11 lipca 2022 07:44

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

881 882 883 884 885

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,265 sek.

bowrluyv
qicyoebf
gwrexiol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ofoshcia
dfvmtcxy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat