PARTNER SERWISU
zkqlptzt
880 881 882 883 884

Kiedy dno bessy?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 8 lipca 2022 10:11:12
Cytat:
Niemcy z miast przygranicznych tankują u nas nie od dziś i nie od wczoraj. Inne zakupy też robią. Słowacy też od dawna przyjeżdżają na większe zakupy do Polski, nawet do Krakowa mimo że mają ponad 100km gdy tylko kurs EUR jest na wyższych poziomach.

Utrzymanie cen przy obniżce VAT jest niczym innym tylko zwiększeniem marży, dotyczy to zarówno produktów spożywczych jak i paliw bo ceny tych produktów w lutym dokładnie obserwowałem i analizowałem. A przecież to było do przewidzenia, że żaden sklep z dnia na dzień nie będzie zmieniał cen wszystkich produktów żywnościowych o kilkanaście czy kilkadziesiąt groszy. Zmienili tylko w kasach stawkę VAT i tyle. Tarcza to w sporej części prezent dla sklepów, hurtowni, producentów.
Energia i gaz oczywiście potaniało dokładnie o zmianę VAT bo tu nie dało się inaczej.

Wspomnę jeszcze o obniżce cen nawozów. Komu to miało pomóc? Rolnikom żeby żywność dla nasz wszystkich była tańsza? No taki jest propagandowy przekaz. A przecież dla większości rolników kosztem jest cena netto a ta się nie zmieniła. Taki ten Mateusz mondry.

Pytanie czy zjawisko się nasiliło czy nie, jeżeli chodzi o zakupy Niemców w Polsce. Poszukaj informacji w internecie. Powinieneś odszukać. Przykład poniżej.

Cytat:
Niemieckie stacje przy granicy z Polską "mają prawdziwe problemy"

gospodarka.dziennik.pl/news/ar...

Rozmawiałem z żoną a propos cen w sklepie Netto w jakim robi zakupy. Powiedział mi, że obniżka była widoczna na produkty których dotyczyła. Jako, że to moja żona to jej wierzę.

Przykładu z nawozami nie rozumiem. W przypadku nawozów oglądałem wywiad z jednym z prezesów Azotów jakiś czas temu. Twierdził, że znaczne obniżki cen nie są możliwe z uwagi na możliwość wykupywania nawozów i ich eksportu do innych krajów przez pośredników, bo ceny w Europie są wyższe niż w Polsce.

Czyli jak są wysokie ceny na nawozy to źle (vide Kosiniak Kamysz) jak ceny są obniżane to też źle, bo to propaganda. To jak jest dobrze?

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 8 lipca 2022 10:28:28
Tu spróbujemy inaczej.
Co dała obniżka VAT na nawozy? Obniżyła cenę brutto. Np. tona nawozu kosztowała 1000 zł netto +8% VAT czyli 1.080 brutto.

Obniżono VAT do zera.

Rolnik kupił 10 ton nawozu, zapłacił za to 10,000 tys zł brutto zamiast 10.800 brutto. Ale na fakturze ma cenę netto taką samą czyli 10.000 zł Dla niego kosztem jest cena netto a nie brutto, bo VAT odlicza. Innymi słowy, wcześniej musiał zapłacić więcej o 800 zł producentowi nawozów, ale odzyskiwał te 800 zł z urzędu skarbowego. Teraz zapłaci mniej do producenta ale nie odzyska z US.
Prościej się już nie da.

I sam teraz odpowiedz, jak obniżka VAT na nawozy wpłynęła na ceny produktów? Czy rolnik obniżył w związku z tym ceny swoich produktów bo mu potaniały nawozy? Nie obniżył, bo mu nawozy nie potaniały.

Cena nawozów spadłą ale dla konsumentów czyli osób które nie odliczają VAT. Czyli np dla kogoś kto kupuje worek azofoski żeby posypać se wiosną trawnik.

Przecież takie ruchy sygnowane przez człowieka, który jest ekonomistą, był prezesem dużego banku to jakaś totalna kpina i kompromitacja.

Nie obraź się, ale odnoszę wrażenie, że jesteś klasycznym przykładem wyborcy PIS bezrefleksyjnie wierzącym w rządowy przekaz.

Edytowany: 8 lipca 2022 10:34

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 lipca 2022 10:41:53
Flesz,

Ilu według Ciebie rolników jest zarejestrowanych na potrzeby VAT-u? Z tego co wiem, zgodnie z ustawą dostawa produktów rolnych pochodzących z własnej działalności rolniczej i wykonywana przez rolnika jest zwolniona z konieczności uiszczania na rzecz skarbu państwa podatku VAT. Od czego więc rolnik ma odliczać VAT skoro jest działalność jest zwolniona z VAT-u?

Prawo do zwolnienia ma producent rolny, który występuje w charakterze rolnika ryczałtowego. Taki status oznacza, że na dostawy towarów pochodzących z działalności rolniczej rolnik ryczałtowy nie ma obowiązku wystawiania faktur. Nie musi prowadzić ewidencji dostaw towarów i usług, składać w urzędzie skarbowym deklaracji podatkowych VAT oraz rejestrować się, jako czynny podatnik VAT. Rolnik ryczałtowy dodatkowo jest także zwolniony z obowiązku prowadzenia ewidencji za pośrednictwem kasy fiskalnej.

Dodatkowo rolnik ryczałtowy traci swój status z mocy prawa, jeśli osiągnie w ciągu roku obrotowego przychody na poziomie 2 mln euro. Taka sprzedaż powoduje także, że zachodzi konieczność prowadzenia ksiąg rachunkowych, a rolnik nie może korzystać ze szczególnej procedury uzyskiwania zryczałtowanej rekompensaty zwrotu VAT zapłaconego przy nabywaniu towarów i usług. Staje się więc czynnym podatnikiem, rozliczającym podatek na zasadach ogólnych.

Poza tym zapominasz o kwestii przepływów pieniężnych. Rolnicy nie sprzedają płodów rolnych na wiosnę, kiedy kupują nawozy więc nie mają jak rozliczyć VAT-u naliczonego. Jeżeli nie mają sprzedaży a są VAT-wcami to czekają na zwrot 180 dni, jeżeli mają sprzedaż to 60 dni.
Edytowany: 8 lipca 2022 10:52

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 lipca 2022 10:53:50
To że rolnik nie musi opodatkować swoich plonów nie znaczy że nie może odliczać VAT od kosztów.

Cytat:
Rolnik ryczałtowy dokonujący dostawy produktów rolnych dla czynnego podatnika VAT dostaje od nabywcy fakturę VAT-RR dokumentującą transakcję. Sytuacja jest dość nietypowa, bo fakturę wystawia nabywca, a nie jak w większości przypadków sprzedawca. Na tej podstawie rolnik może ubiegać się o zwrot podatku z tytułu nabywania niektórych środków produkcji dla rolnictwa, które opodatkowane są VAT

Cytat:
Poza tym zapominasz o kwestii przepływów pieniężnych. Rolnicy nie sprzedają płodów rolnych na wiosnę, kiedy kupują nawozy więc nie mają jak rozliczyć VAT-u naliczonego. Jeżeli nie mają sprzedaży a są VAT-wcami to czekają na zwrot 180 dni, jeżeli mają sprzedaż to 60 dni.

Rozumiem powyższe, ale czy to jest działanie antyinflacyjne? Naprawdę uważasz, że dzięki temu że rolnikowi zostanie w kieszeni te 8% na kilka miesięcy to będzie tańsza żywność? Pray Pray
Edytowany: 8 lipca 2022 10:55

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 lipca 2022 11:05:26
Jeżeli ma wyższe koszty to musi podnieść ceny na swoje produkty, aby produkcja rolna była opłacalna. Jeżeli ma niższe koszty to nie musi tego robić. Dlatego obniżka VAT-u ma sens.

Ilu według Ciebie rolników rozlicza się z VAT-u w sposób jaki opisałeś, biorąc pod uwagę warunki jakie muszą być spełnione?

Rolnik ryczałtowy dokonujący dostawy produktów rolnych dla czynnego podatnika VAT dostaje od nabywcy fakturę VAT-RR dokumentującą transakcję. Sytuacja jest dość nietypowa, bo fakturę wystawia nabywca, a nie jak w większości przypadków sprzedawca. Na tej podstawie rolnik może ubiegać się o zwrot podatku z tytułu nabywania niektórych środków produkcji dla rolnictwa, które opodatkowane są VAT.

Zgodnie z art. 116 ust. 3 ustawy o VAT faktura VAT RR powinna również zawierać oświadczenie dostawcy produktów rolnych w brzmieniu "Oświadczam, że jestem rolnikiem ryczałtowym zwolnionym od podatku od towarów i usług na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 3 ustawy o podatku od towarów i usług".

Jak w praktyce wygląda zatem rozliczenie faktury od rolnika ryczałtowego?

Kwota zryczałtowanego zwrotu podatku jest wypłacana rolnikowi ryczałtowemu przez nabywcę produktów rolnych. Jednocześnie zryczałtowany zwrot podatku zwiększa u nabywcy produktów rolnych kwotę podatku naliczonego, w rozliczeniu za okres rozliczeniowy, w którym dokonano zapłaty pod warunkiem, że:

nabycie produktów rolnych jest związane z dostawą opodatkowaną;

zapłata należności za produkty rolne, obejmująca również kwotę zryczałtowanego zwrotu podatku, nastąpiła na rachunek bankowy rolnika ryczałtowego lub na jego rachunek w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem, jeżeli dyspozycja ta została zrealizowana,

w dokumencie stwierdzającym dokonanie zapłaty należności za produkty rolne zostaną podane numer i data wystawienia faktury potwierdzającej nabycie tych produktów albo na fakturze potwierdzającej zakup produktów rolnych podano dane identyfikacyjne dokumentu stwierdzającego dokonanie zapłaty.

Rozliczenie faktury od rolnika ryczałtowego może napotkać problemy. Jeżeli rolnik nie chce złożyć oświadczenia albo żąda zapłaty w gotówce, nabywca nie ma uprawnień do odliczenia kwoty zryczałtowanego zwrotu VAT z takiej faktury. Rozliczenie faktury od rolnika ryczałtowego opłaconej gotówką może być zatem niekorzystne podatkowo.

Oczywiście, że cash flow ma znaczenia jak prowadzisz działalność gospodarczą, bo ktoś ją musi finansować.
Edytowany: 8 lipca 2022 11:06

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 8 lipca 2022 11:06:59
Dzisiaj gro rolników to przedsiębiorstwa, które zatrudniają również pracowników na stałe i sezonowych. Sytuacja wygląda tak jak ją opisał flesz.
Dodam tylko, że te przedsiębiorstwa bardzo często działają w ramach kontraktów z odbiorcami i tu także rolnik dostaje po tyłku. Cześć z nich zabezpiecza się poprzez własne magazyny, aby mieć możliwość dystrybucji ziarna, nie tylko po zbiorach ale i później.

Kwestia odliczenia VATu nie dotyczy tylko rolników i nawozów, np. w firmach transportowych czy takich z dużą flotą pojazdów. Zakup paliwa jest po cennie netto a VAT był odliczany i tu także powiela się opisana przez flesza reguła.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 lipca 2022 11:28:11
Bearhand,

Ile wynosi zryczałtowany VAT podlegający zwrotowi dla rolnika? 7%.
Jaką stawką były opodatkowane nawozy? 8%
Do jakiej stawki zakup nawozów został obniżony? 0%

Wcześniej rolnik ryczałtowy nie mógł odliczyć całego VAT-u od zakupu nawozów (był 1% w plecy). Teraz dostaje 7% do kieszeni, a nie ponosi wydatków na VAT od zakupu nawozów. Zyskuje więc 8% (7% zwrotu + 1% jakiego nie traci od zakupu nawozów).

Flesz,

zanim coś o mnie napiszesz proszę sprawdzaj sam informacje jakie powielasz. Piszesz coś o propagandzie a nie ma to potwierdzenia w faktach, co widać z powyższego mojego wpisu. Pomoc jest realna i dla rolnika ryczałtowego jaki nie korzysta z możliwości zwrotu VAT-u jak i dla rolnika który z niej korzysta.

Obraża mnie zupełnie co innego. A właściwe nie obraża tylko złości. Jeżeli źle postrzegam rzeczywistość, bo to prowadzi do błędów. Błędów natomiast nie lubię.

Edytowany: 8 lipca 2022 11:34

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 lipca 2022 11:56:44
Rolnik ryczałtowy to dostarcza truskawki na targ. To nie zbija inflacji tylko jest pretekstem do głośnych haseł i naklejek propagandowych na stacjach Orlenu, Poczcie Polskiej czy sklepach Społem. Produkcja rolna na skalę krajową to przede wszystkim duże przedsiębiorstwa, setki hektarów pól czy XX tysięcy m2 szklarni. A tacy rolnicy są na pełnym VAT.
Edytowany: 8 lipca 2022 11:57

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 lipca 2022 12:28:57
Flesz,

nie mam w tej sprawie danych.

Załóżmy, że tak jest jak piszesz. Z jaką stawką obecnie rolnicy VAT-owcy sprzedają płody rolne? Z tego co czytam ze stawką 0%. Reasumując na zakupie nawozów płacą 0% VAT i na sprzedaży płodów rolnych jest stawka 0%. Cena jest niższa dla odbiorcy końcowego o VAT. Czy jest to antyinflacyjne działanie? Według mnie tak, bo jako końcowy konsument płacisz mniej o VAT.

Natomiast dla Państwa mechanizm w którym rolnik VAT-owiec odlicza VAT od zakupu nawozów i jednocześnie nie płaci VAT-u należnego od sprzedaży płodów rolnych, byłaby skrajnie niekorzystna jeżeli możliwa. Takie zakupy nie byłyby związane ze sprzedażą opodatkowaną więc zwrot VAT-u naliczonego i tak nie byłby możliwy.
VAT możesz odliczać od faktur zakupu jeżeli realizujesz sprzedaż opodatkowaną VAT-em.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 lipca 2022 12:46:19
Cytat:
Załóżmy, że tak jest jak piszesz. Z jaką stawką obecnie rolnicy VAT-owcy sprzedają płody rolne?

Ale to już jest kwestia obniżki VAT na żywność a dyskutujemy o obniżce VAT na nawozy która wg mnie nie ma wpływu na obniżkę cen żywności tylko jest zagrywką propagandową, pomijając fakt obniżenia wpływów do budżetu za co zapłacić będziemy musieli później w jakiś inny sposób.

W ogóle wszystkie te tarcze spowodują poważne spadki wpływów do budżetu, do tego nieuchronna recesja za rogiem i mamy przepis na budżetową katastrofę.

Dla rządzących cel jest tylko jeden, za wszelką cenę utrzymać władzę, choćby po trupach i kosztem nawet zapaści gospodarczej. Tarcze inflacyjne są tylko i wyłącznie paliwem dla propagandowej machiny, Mateusz doskonale wie, że te tarcze inflacji nie zatrzymają. Nie słyszałem by bardziej cywilizowane rządy niż polski i węgierski takie tarcze uruchamiały a jakoś inflacje mają mniejszą. Nasza inflacja jest rekordowa przez potężną i niespotykaną wcześniej skalę socjalnego rozdawnictwa nazywanego przez rządzących wyrównywaniem szans a tak na prawdę jest kupowaniem wyborców.

Wykres WIG-20 od 2015 roku (i jego porównanie do innych giełd) jest najlepszym cenzurką dla polityki gospodarczej polskiego rządu.

Cytat:
VAT możesz odliczać od faktur zakupu jeżeli realizujesz sprzedaż opodatkowaną VAT-em.

To nie tak. Jeżeli realizujesz sprzedaż opodatkowaną stawką 0% to ona dalej jest opodatkowana więc możesz odliczać VAT od zakupów.
Sprzedaż zwolniona z VAT to nie to samo co opodatkowana stawką 0%
Edytowany: 8 lipca 2022 13:06

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 lipca 2022 13:44:22
Cytat:
Ale to już jest kwestia obniżki VAT na żywność a dyskutujemy o obniżce VAT na nawozy która wg mnie nie ma wpływu na obniżkę cen żywności tylko jest zagrywką propagandową, pomijając fakt obniżenia wpływów do budżetu za co zapłacić będziemy musieli później w jakiś inny sposób.

Moim zdaniem ma wpływ, ponieważ nie wszyscy producenci żywności są VAT-owcami. W swojej masie uważam, że jest więcej rolników ryczałtowych niż rolników VAT-wców, którzy mają przychody powyżej 2 mln EUR. Wskazuje na to średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego w Polsce. Jaki jest stosunek produkcji nie wiem, ale pewno zależy od rodzaju upraw.

Zgadzam się, że dla VAT-wców obniżka VAT-u nie ma znaczenia, bo VAT nie jest kosztem jeżeli możesz go odliczyć. Natomiast dla rolników ryczałtowych, nie będących VAT-wcami wprowadzone rozwiązanie ma wpływ na koszty.

Co do budżetu. Obecnie budżet notuje nadwyżkę mimo obniżenia VAT-u jakieś 12,1 mld zł,. Ustawa Antyinflacyjna obowiązuje do lipca 2022 r. o ile dobrze pamiętam. Myślę, że przy rosnącej inflacji wpływy do budżetu mogą być rekordowe w tym roku, nawet jeżeli koniunktura się pogorszy. Zakładam, że ustawa Antyinflacyjna może zostać przedłużona o np. 3-6 miesięcy. Jak inflacja zacznie spadać, wtedy zapewne ustawa zostanie zmodyfikowana i stawki VAT podniesione, ale nie jestem pewny, czy za jednym razem do pierwotnej wysokości.

Zarzucanie władzy, że chce rządzić brzmi kuriozalnie. Zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Abdykacje czy rezygnacje skracanie kadencji nie są zbyt częste.

Giełda nie jest wyznacznikiem oceny rządzących, ale np. poziom dochodów, jakość usług medycznych, jakość edukacji itd. np. na tle innych krajów UE i zmiany tych wskaźników na przestrzeni lat. Robotnicy, górnicy, rolnicy nie interesują się giełdą i nie ma ona dla nich żadnego znaczenia i nie jest dla nich żadnym wyznacznikiem dla oceny rządzących.

Co do VAT-u masz rację. Sprzedaż opodatkowana stawką 0 to nie to samo co zwolnienie. Nie zmienia to jednak faktu, że gdyby nawozy były opodatkowane VAT-em to dla budżetu miałby to negatywne konsekwencje, bo nabywca miałby prawo do odliczenia VAT-u, a nie byłoby sprzedaży opodatkowanej VAT-em. Nic tylko kupować nawozy i odzyskiwać legalnie VAT.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 lipca 2022 14:26:49
Cytat:
Nic tylko kupować nawozy i odzyskiwać legalnie VAT.

Tylko najpierw musisz zapłacić za te kupowane nawozy, a odzyskasz tylko sam VAT. Jak dla mnie kiepski interes :)

No chyba, że kupujesz puste faktury i z nich odliczasz VAT, ale to już przestępstwo.

Cytat:
Zarzucanie władzy, że chce rządzić brzmi kuriozalnie. Zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Abdykacje czy rezygnacje skracanie kadencji nie są zbyt częste.

Nie zarzucam im, że chce rządzić, tylko jakimi środkami chce tą władzę utrzymać. Napisałem to wyraźnie więc proszę o nie przeinaczanie moich wypowiedzi :) Długo by wymieniać listę grzechów i raczej są powszechnie znane.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 8 lipca 2022 15:54:50
Stawka podatku VAT za paliwo nie zmniejsza inflacji jako procesu tylko odczyt chwilowy. Każda firma w ciągu roku płaci za paliwo około 70% więcej a od podatku VAT odlicza po prostu mniej środków ale to w zasadzie bez znaczenia. Cena netto za paliwo wzrosła z ok. 4 zł na ok 7 zł i ta cena jest kosztem a różnica jest wzrostem kosztu. Mnie to w sumie obojętne bo ja jeżdżę w swojej firmie tylko na paliwie krajowym więc tanim bo na nie nie wpływa cena dolara czy euro. Jem też tylko produkty krajowe a ich producenci do ich produkcji nie używają niczego za co płaci się w walucie. Dlatego cieszy mnie niski kurs PLNu bo wszak wszystko sprzedaje za granicę i koszę tam tych leszczy samą różnicą kursową i wspaniałością naszej myśli ekonomicznej. Jedynie kredyty pobrałem we franku na mieszkanie, w euro na magazyny i w jenie nie pamiętam już na co i tu jestem nieco w czarnej.... ale liczę na wakacje kredytowe czy inne wsparcie. Wakacje tylko w Zakopanem i w Mielnie bo fajne to Mielno było.
Edytowany: 8 lipca 2022 15:55

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 lipca 2022 16:13:52
Cytat:
No chyba, że kupujesz puste faktury i z nich odliczasz VAT, ale to już przestępstwo.

Zgadzam się w całej rozciągłości.

Cytat:
Nie zarzucam im, że chce rządzić, tylko jakimi środkami chce tą władzę utrzymać. Napisałem to wyraźnie więc proszę o nie przeinaczanie moich wypowiedzi :) Długo by wymieniać listę grzechów i raczej są powszechnie znane.

Każda władza prędzej czy później się deprawuje i stąd są wybory i zmiany u władzy w demokracji.

Środki są jasne - głównie pieniądze. Kiedyś rozmawiałem z Niemcem. Powiedział, że w lokalnych wyborach zagłosował na ugrupowanie, które oferowało darmowe przedszkola, bo akurat wysyłał dzieci do przedszkola. Racjonalne - ograniczył swoje wydatki. Nawet nie znał ich programu.

Poniżej twitt Kuczyńskiego dotyczący Tarczy Antyinflacyjnej. Mi nie musisz wierzyć, ale jemu chyba możesz, że Tarcza obniżyła inflację, a konkretnie odłożyła ją w czasie.

twitter.com/P_W_Kuczynski/stat...

Cytat:
Tarcza antyinflacyjna wg PMM będzie kosztowała ok. 20 mld.zł. I znowu na pytanie o to czy nas stać PMM mówi o kasie odebranej mafiom... A przecież oczywiste jest, że to zwiększy dług lub zostanie ukryte poza budżetem tak jak 250 mld w zeszłym roku. Ale chwilowo inflację to obniży
Edytowany: 8 lipca 2022 16:25

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 lipca 2022 16:34:04
mihumor napisał(a):
Stawka podatku VAT za paliwo nie zmniejsza inflacji jako procesu tylko odczyt chwilowy. Każda firma w ciągu roku płaci za paliwo około 70% więcej a od podatku VAT odlicza po prostu mniej środków ale to w zasadzie bez znaczenia. Cena netto za paliwo wzrosła z ok. 4 zł na ok 7 zł i ta cena jest kosztem a różnica jest wzrostem kosztu. Mnie to w sumie obojętne bo ja jeżdżę w swojej firmie tylko na paliwie krajowym więc tanim bo na nie nie wpływa cena dolara czy euro. Jem też tylko produkty krajowe a ich producenci do ich produkcji nie używają niczego za co płaci się w walucie. Dlatego cieszy mnie niski kurs PLNu bo wszak wszystko sprzedaje za granicę i koszę tam tych leszczy samą różnicą kursową i wspaniałością naszej myśli ekonomicznej. Jedynie kredyty pobrałem we franku na mieszkanie, w euro na magazyny i w jenie nie pamiętam już na co i tu jestem nieco w czarnej.... ale liczę na wakacje kredytowe czy inne wsparcie. Wakacje tylko w Zakopanem i w Mielnie bo fajne to Mielno było.

Też lubię się pośmiać.

Ja poszedłem dalej. Nie kupuję paliwa choć mam samochód, bo jeżdżę tylko na rowerze. Prawie nie jem a o co jem jest wyhodowane w moim gospodarstwie ekologicznym więc nie korzystam z nawozów, poza tym co wyprodukuje ja, moja rodzina i pies (naturalny nawóz). Kurs waluty jest mi objęty bo nie wydaje ani PLN ani żadnej innej waluty na jedzenie. Za prąd prawie nie płacę o mam instalację fotowoltaiczną od lat i płacę tylko opłaty stałe. Wodę pompuje sam ze studni, Na zakończenie, nie ma kredytów więc o co chodzi. Polecam Ci to rozwiązanie - można zaoszczędzić. thumbright

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 8 lipca 2022 19:07:34
Dobre rozwiązanie dla miłośników własnego samogonu, wina z porzeczek, bigosu na grzybach i małej architektury działkowej.
Życie jednak zmusza nas do nabywania niemieckich aut, jeżdżenia na nartach w Szwajcarii, wakacji na Zanzibarze i picia wyłącznie Brunello di Montalcino z produkcji zrównoważonej. No i od lokaty 1,5% musimy jeszcze płacić podatek co ma taką dobra stronę, że to małe kwoty więc i niski podatek - wręcz groszowy.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 8 lipca 2022 19:41:19
Kupa śmiechu to będzie jak ludzie zaczną szukać w składach węgla za 996 złotych za tonę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 8 lipca 2022 20:23:10
Póki co chodzą do lasu zbierać chrust. Taniej wychodzi.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 8 lipca 2022 22:42:07
Węgiel po 996 Euro. Może pomarzniemy tej zimy ale i pooddychamy. Zurich, tu się oddycha, nawet już Kwinto zauważył, że drogi węgiel poprawia jakość wdychanej mieszaniny gazowej.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 lipca 2022 23:54:32
A gdzieniegdzie pooddychamy też palonymi śmieciami.
Moja sąsiadka np. zrobiła już zapasy na zimę. Przywieźli jej 2 duże wywrotki drewnianych odpadów pobudowlanych. Głównie ścinki sklejki, kawałki desek razem z resztkami betonu. Jeden się pozbył śmieci z budowy, drugi ma darmowy opał co najmniej na pół zimy. Polak potrafi.
Edytowany: 8 lipca 2022 23:54

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

880 881 882 883 884

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,351 sek.

gpanlrvs
vcjubgxb
rqrzigfa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mplmlmyp
jlriieru
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat