Cytat:Jeżeli chodzi o OFE to trzeba by się cofnąć znacznie dalej - do roku 1999. Już wówczas pojawiały się ostrzeżenia, że to jak skonstruowana była ustawa o OFE powoduje, że to nie są prywatne środki tak jak w przypadku PPK ale są częścią systemu emerytalnego. Owszem prowadząc słynną kampanię zachwalającą OFE, kuszącą wizją emerytury pod palmami sugerowano, że te środki są prywatne - ale nie była to prawda. Nikt jednak nie słuchał tych, którzy ostrzegali, że prawo przewiduje możliwość przeniesienia tych środków do ZUS.
Poziom absurdu jest tym większy, że te środki podlegały dziedziczeniu. Były przypadki osób, które zmarły, a
OFE wypłaciły spadkobiercom pełne kwoty zebranych środków. Pisząc więc o cofnięciu się do 1999 r. mijasz się z prawdą. Stan prawny był ustalony mimo ostrzeżeń z 1999 r. itd i został zmieniony.
Podaj mi przykład środków, które nie są prywatne, ale podlegają dziedziczeniu. Niestety ale ten twór prawny, że nie były to środki prywatne jest kolejną bzdurą mającą uzasadnić ich nacjonalizację. Ja tego nie kupiłem i nie kupuję.
Wysokość środków wpłacanych do OFE była zależna od wysokości mojego wynagrodzenia, wpłacana na moje konto prowadzone przez prywatną instytucję, której ja płaciłam za inwestowanie środków ponieważ opłaty były potrącane z moich wpłat. To nie RP podpisywała umowę z OFE tylko ja na prowadzenie mojego konta.