PARTNER SERWISU
tyfnnibj
893 894 895 896 897

Kiedy dno bessy?

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 26 września 2022 14:31:27
1ketjoW napisał(a):

Jak PO zabrał moją kasę z OFE to dobrze bo były to środki publiczne, ale jak PiS nakłada podatki na spółki energetyczne za nadmierne zyski to źle bo tracą ludzie w OFE i PPK. Przecież taka argumentacja to absurd.

A kto i gdzie napisał, że jak PO zabrało kasę z OFE to dobrze?

Cytat:

Natomiast co do nadmiernych zysków. Zgadzam się, w 100% z unijną argumentacją. Te zyski nie wynikają z poprawy efektywności podmiotów itd. One wynikają, ze sterowania przez Rosję rynkiem gazu co miało wpływ na ceny energii w całej UE.

Dla mnie nie do pojęcia jest, że polskie firmy energetyczne kupujące węgiel z polskich kopalń po preferencyjnych cenach, liczą koszty węgla według notowań z giełd zagranicznych i na tej bazie ustalają ceny za prąd. To jest nieakceptowalne. Wypier... bym na zbyty pysk wszystkie zarządy w tych spółkach za taki numer. Oczywiście mowa wyłącznie o spółkach SP.

Diabeł tkwi w szczegółach. Nie wiem jaka jest struktura własnościowa spółek energetycznych w poszczególnych państwach Unii. Ale u nas zdecydowana większość z nich to spółki skarbu państwa. Rząd nie raz pokazywał, ze może poprzez swoich ludzi może w nich zrobić co chce. Więc możliwości transferu tych pieniędzy do budżetu, czy też wpływu na marże tych spółek rząd miał wcześniej i nadal ma.

Dodatkowo pojawiły się przecieki, że pan Sasin wymyślił sobie aby nowym 50% (przypominam, że EU mówiła max o 33%) podatkiem objęte będą nie tylko spółki energetyczne ale wszystkie spółki zatrudniające powyżej 250 osób. Ciekawi mnie jeszcze jak oni zdefiniują pojęcie nadmiarowego zysku.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 września 2022 14:31:47
W którym roku Bochnia i Głogów otrzymały prawa miejskie?

kliknij, aby powiększyć

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 26 września 2022 14:32:30
A mieli w tych założeniach budżetowych założone wydatki na prowadzenie wojny przez 10 miesięcy, straty, mobilizację i inne tam koszty? Wojna kosztuje i można ją przegrać tracąc Berlin lub równie dobrze gdy ma się wojska nieopodal Paryża. Wojna powoli zaczyna uwierać "przyjaciół" więc to już zapewne stanie nad przepaścią a obserwujemy próbę uczynienia kroku do przodu.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 września 2022 14:52:52
Cytat:
A mieli w tych założeniach budżetowych założone wydatki na prowadzenie wojny przez 10 miesięcy, straty, mobilizację i inne tam koszty?

Nie wiem, ja w trakcie prac nad założeniami budżetu siedziałem nad wykresami spółek. W każdym razie, bazując zarówno na twardych danych jak i miękkich, można z całą pewnością stwierdzić, że powodów do optymizmu nie znajdziesz ani w Smoleńsku, ani w Chabarowsku. Pytanie - jak długo masa biologiczna będzie w stanie to wytrzymać?

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 26 września 2022 15:09:09
Obstawiam, że to będzie kolaps. Wszyscy tracą, nikt nie zyskuje.

frostpanda
12
Wpisów: 62
Wysłane: 26 września 2022 15:27:26
@BearHand Zgadzam się, w końcu mają być wszyscy równi według partii rządzącej.

Nasza parta rządząca idzie o krok dalej:

"Z dokumentów, do których dotarli dziennikarze „Rz” wynika, że 50 proc. podatek ma objąć nie tylko spółki Skarbu Państwa, nie tylko spółki energetyczne i banki, ale po prostu wszystkie firmy – włącznie z prywatnymi – zatrudniające powyżej 250 osób"

Źródło: www.rp.pl/biznes/art37119461-k...

Ja mam nadzieję tylko, że oni sprawdzają gdzie granica leży, bo jak nie to podziękujmy naszym sprawiedliwym salute W końcu trzeba komuś zabrać, aby komuś dać... Tak bardzo boją się recesji oraz przegranej w przyszłorocznych wyborach.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 26 września 2022 15:36:03
Szarlej,

Cytat:
A kto i gdzie napisał, że jak PO zabrało kasę z OFE to dobrze?

Traktujesz fakty wybiórczo. Skoro nie pisałeś o poprzedniej władzy krytycznie, to brak wpisu w tej sprawie jak mam rozumieć. Jako negację działań PO? Za dużo wymagasz. Albo pisz kompleksowo albo wychodzi, że manipulujesz pomijając pewne fakty.

Cytat:
Dodatkowo pojawiły się przecieki, że pan Sasin wymyślił sobie aby nowym 50% (przypominam, że EU mówiła max o 33%) podatkiem objęte będą nie tylko spółki energetyczne ale wszystkie spółki zatrudniające powyżej 250 osób. Ciekawi mnie jeszcze jak oni zdefiniują pojęcie nadmiarowego zysku.

Podatku dochodowego nie da się wprowadzić z datą wsteczną. Jest też wyrok TK, który nakłada obowiązek, aby podatnicy byli informowani o zmianach w podatkach z wyprzedzeniem, aby mogli się do tych zmian dostosować.

Zmiany w podatkach można wprowadzać w ciągu roku podatkowego tylko wtedy, jeśli są korzystne dla podatnika, np. obniżenie stawki w PIT-cie.

Ciekawy więc jestem jak wprowadzą podatek dochodowy na niekorzyść spółek energetycznych itd od 1 stycznia 2022 r. Chyba, że nie będzie to podatek dochodowy - tylko, jak podatek od nadmiernych dochodów ma być podatkiem niedochodowym? Nie znam odpowiedzi na to pytanie, Chyba, że będziemy mieli do czynienia z sasinozacją prawa (nie mylić z falandyzacją) - dla mnie Sasin niedługo zostanie zdymisjonowany, jeżeli ten jego pomysł z podatkiem okaże się wielką lipą, a są ku temu spore szanse moim zdaniem.
Edytowany: 26 września 2022 15:37

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 26 września 2022 16:02:16
Cytat:
Podatku dochodowego nie da się wprowadzić z datą wsteczną. Jest też wyrok TK, który nakłada obowiązek, aby podatnicy byli informowani o zmianach w podatkach z wyprzedzeniem, aby mogli się do tych zmian dostosować

Właśnie cofamy się do lat 90, niemożliwe nie istnieje.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 26 września 2022 16:23:50
TK klepnie każdą lipę, przecież to organ totalnie zależny politycznie, który niczego nie może i jest do dyspozycji.
Wydaje mi się, ze rząd i PIS zajmował się węglem bo to temat bardzo ważny dla jego elektoratu i to było zawsze grane by węgiel był tani i można nim palić bo to nie wymusza na użytkownikach konieczności żadnych inwestycji w docieplania czy inne pierdoły. Jest węgiel., jest nasz i jest biało czerwony. Tyle, że temat węgla to małe piwo przy kwotach za gaz i prąd i tego kto i jak to ma zapłacić. Teraz mamy chaos jak na Kremlu.
A przecież można te spółki energetyczne i paliwowe tym kosztem obciążyć, dobić stratami i potem sprawnie znacjonalizować bez żadnych podatków-startków i naginania rzeczywistości. Jedno jest pewne, jako społeczeństwo musimy te rachunki zapłacić a kto i ile to się okażę i to nam powiedzą Kaczyński, Morawiecki, Sasin czy kto tam jeszcze jest od ogłaszania nieustannych sukcesów.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 września 2022 16:24:02
Patrzę teraz czy jest możliwość obejścia tego tematu. W przypadku podatku dochodowego to niemożliwe.

Mogą jednak wprowadzić jakiś podatek "niedochodowy". Tylko nie wiem jak.

W EU to zrobili vide np. Włochy.

Natomiast stawka 50% obrazuje strach Sasina że straci stołek. Unia proponowała maks 33% więc te 50% ma dla mnie właśnie taką wymowę. Spółki energetyczne itd. będą szukać rezerw w tym roku np. Zepak zrobił już dwa ruchy. Znalazł rezerwę na 31 mln zł i przesunął sprzedaż aktywów na następny rok, a może i na dwa lata, zobaczymy czy nie zmieni terminu. Podziwiam szybkość reakcji.

szarlej81
178
Wysłane: 26 września 2022 17:58:07
1ketjoW napisał(a):
Szarlej,

Traktujesz fakty wybiórczo. Skoro nie pisałeś o poprzedniej władzy krytycznie, to brak wpisu w tej sprawie jak mam rozumieć. Jako negację działań PO? Za dużo wymagasz. Albo pisz kompleksowo albo wychodzi, że manipulujesz pomijając pewne fakty.

Aha. Czyli napisanie przeze mnie, że
Cytat:

Sama decyzja o przejęciu części udziałów OFE przez ZUS była bardzo szkodliwa, głównie przez zniszczenie zaufania do kapitałowych form oszczędzania na emeryturę

nie jest wg Ciebie wpisem krytycznym? Może to jednak nie ja manipuluję?

Cytat:

Ciekawy więc jestem jak wprowadzą podatek dochodowy na niekorzyść spółek energetycznych itd od 1 stycznia 2022 r. Chyba, że nie będzie to podatek dochodowy - tylko, jak podatek od nadmiernych dochodów ma być podatkiem niedochodowym? Nie znam odpowiedzi na to pytanie, Chyba, że będziemy mieli do czynienia z sasinozacją prawa (nie mylić z falandyzacją) - dla mnie Sasin niedługo zostanie zdymisjonowany, jeżeli ten jego pomysł z podatkiem okaże się wielką lipą, a są ku temu spore szanse moim zdaniem.

Też jestem ciekawy. Ale jestem też pewien, że na pewno coś wymyślą ;)

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 26 września 2022 18:59:30
Ale burdel się zrobił. Obserwujemy bezprecedensową nagonkę w temacie " Kto zapłaci za energię, której to kosztem nie możemy obciążyć naszych wyborców". Poziom absurdu i żenady osiąga Everest głupoty.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 26 września 2022 19:22:58
tak to podsumuję:
Cytat:
Intel zostawia Polskę na lodzie. Gigant wybrał inny kraj na fabrykę

spidersweb.pl/2022/09/intel-fa...

Oraz tak

Cytat:
"Moja wizja jest warta poświęcania gospodarki". Mocne słowa Kaczyńskiego w wywiadzie dla Reutersa. Ekonomiści są w szoku

innpoland.pl/131837,moja-wizja...
Cytat:

Jarosław Kaczyński stwierdził, że jest w stanie zaakceptować spowolnienie wzrostu gospodarczego, jeżeli okaże się to kosztem, jaki trzeba zapłacić za przeforsowanie jego wizji Polski. Jego zdaniem, w kraju obserwujemy obecnie bunt elit, które nie mogą pogodzić się z utratą pieniędzy. Tych samych, które wcześniej zagrabiły i podzieliły między siebie.

Narod ma to czego chce. To dopiero poczatek podatków,
socjal rośnie, w budżecie dziura
Edytowany: 26 września 2022 19:25

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 września 2022 19:27:07
Szarlej,

nie masz racji. Poniżej Twój pierwszy wpis odnoszący się do OFE. Pijesz do Sasina to pij do całości i do tego czyj to będzie problem. Przeniesienie długów z OFE do ZUS to nie przeniesienie problemu na przyszłość gdy zadłużyło się nadmiernie państwo w stosunku do PKB? Miej litość i pamiętaj co napisałeś.

Cytat:
Nie zapominaj o tych co pozostali w OFE. Tutaj dopiero będą rekordowe straty bo zdążyło się tam uskładać znacznie więcej niż na niedawno utworzonych PPK. Ale co tam - przecież głodowe emerytury obecnych 30, 40 latków to nie będzie problem pana Sasina.
Edytowany: 26 września 2022 19:27

NeVeS
41
Wpisów: 197
Wysłane: 26 września 2022 20:52:01
Cytat:
Rzecznik rządu poinformował, że w tym tygodniu projekt ustawy o podatku od zysków nadmiarowych będzie dalej dyskutowany.

"Mechanizm musi być tak celowany, żeby przynajmniej w dużej części pokryć koszty, które będą wynikały z zamrożenia cen. To jest ponad 20 mld zł i to tylko dzisiejsze decyzje, a jeszcze chcemy pomóc samorządom i innym wrażliwym podmiotom" - powiedział. (PAP Biznes)

https://stooq.pl/n/?f=1511775

Robi się ciekawie skoro chcą większość z tych 28+ mld zebrać z tego podatku (23mld zamrożenie + 5mld wsparcie wrażliwych).
Edytowany: 26 września 2022 21:08

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 26 września 2022 20:59:03
Cytat:
Robi się ciekawie skoro chcą większość z tych 28+ mld zebrać z tego podatku.

mało chcą zebrać,
skąd wezmą na 17stą emeryturę i dopłaty do węgla?

powinien być podatek na 128 mld zł. Czemu tyle? bo to okrągła liczba Whistle
Edytowany: 26 września 2022 20:59

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 26 września 2022 21:35:49
Na sam gaz brakuję ok 60 mld, przy podwyżce cen o 100% dla ludu brak w kasie ok 35mld. To dane bez prądu i wungla. Bez dużych podwyżek się nie obędzie i to musi klepnąć Nowogrodzka co zapewne na dziś wg centrali jest równoznaczne ze strzałem w kolano. Stąd te robaczkowe i paniczne ruchy by przy okazji odebrania nadmiarowych zysków Orlenom i innej energetyce (czyli odebrania kasy sobie samym bo tak to zapewne jest postrzegane) ograbić innych a szczególnie prywatnych. Oni do prowadzenia polityki za cudze pieniądze zawsze byli bardzo chętni. Ciekawi mnie definicja zysków nadmiarowych. Co to q-a jest i jak to się wyliczać będzie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 września 2022 21:49:44
Wydaje mi się że o jednym zapominamy. Zaczyna się spowolnienie gospodarcze. Ciekawe ile z firm wypracuje te nadmiarowe zyski w przyszłym roku przy słabszej koniunkturze. Zakładam że niewiele firm osiągnie dochód taki aby płacić 50% podatku. Zwyczajnie nie będzie się opłacać i firmy wezmą na wstrzymanie.

Ciekawe jaki będzie to miało wpływ na inflację.
Edytowany: 26 września 2022 21:54

juniorAccount
PREMIUM
41
Wpisów: 172
Wysłane: 26 września 2022 23:53:47
Pamiętam jeszcze ogłoszenia drobne w gazetach drukowanych, typu: AAAAAAaaaby mieć koszty. Sprzedam tanio. Tel. ### ...

szarlej81
178
Wysłane: 27 września 2022 05:46:36
1ketjoW napisał(a):
Szarlej,
nie masz racji. Poniżej Twój pierwszy wpis odnoszący się do OFE. Pijesz do Sasina to pij do całości i do tego czyj to będzie problem.

No nie. Jeżeli w jednym poście skrytykowałem pomysły Sasina a w drugim przeniesienie kasy z OFE do ZUS to patrząc całościowo nie możesz twierdzić, że jedno wg mnie jest złe a drugie dobre.

Cytat:

Przeniesienie długów z OFE do ZUS to nie przeniesienie problemu na przyszłość gdy zadłużyło się nadmiernie państwo w stosunku do PKB? Miej litość i pamiętaj co napisałeś.

To była przecież kreatywna księgowość. Zadłużenie przyszłych pokoleń nie zmieniło się ani o złotówkę - po prostu dług przeniesiono z budżetu państwa do budżetu ZUS. Niezbyt fajne rozwiązanie (mimo iż emeryci na tym zyskali) ale z perspektywy czasu nie jestem pewien czy było to bardziej szkodliwe niż masowe upychanie długu poza budżet, z którym do czynienia mamy obecnie. Jak widać każdy ma inny pomysł jak nadmiernie się zadłużać mimo limitów zadłużenia określonych prawnie.

Cytat:

Ciekawe ile z firm wypracuje te nadmiarowe zyski w przyszłym roku przy słabszej koniunkturze. Zakładam że niewiele firm osiągnie dochód taki aby płacić 50% podatku

Podatek od nadmiernych zysków to pomysł Unijny. Tam miało być 33% płacone od zysków przekraczających o 20% średnią z ostatnich lat. U nas podatek ma być od większej marży.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

893 894 895 896 897

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,185 sek.

wjdwnobi
eagxqqdt
vngobpfc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yozfteik
kpgjutqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat