Omówienie wyników spółki na podstawie raportu skonsolidowanego za II kwartał 2010 r.
Jednym słowem można powiedzieć, że w spółce zaczęło się dziać coś pozytywnego. Oprócz nieznacznej poprawy wyników (o tym szerzej w dalszej części analizy), Pol-Mot Warfama wykupił spółkę Bioenergia-Invest Sp. z o.o. dzięki czemu ponownie możemy analizować sprawozdanie skonsolidowane (spółka została wykupiona od jednostki powiązanej Invest Mot Sp. z o.o., a działalność została przeniesiona do Dobrego Miasta).
Nowy podmiot w grupie będzie odpowiadał za produkcję biomasy - działalność, a w szczególności jego model biznesowy w mojej ocenie ciekawy, zgodny z bardzo popularnym aktualnie trendem pod tytułem ekologia i ograniczanie emisji CO2, jednakże czy trochę nie za późno? Bioenergia Invest ma organizować sieć produkcji brykietu ze słomy poprzez wydzierżawianie kompletnych linii technologicznych do brykietowania – ostateczny produkt ma być sprzedawany do elektrowni. Analizując raport okazuje się, iż sam Pol-Mot Warfama jest producentem takich linii – czyżby zarząd w końcu znalazł sposób na upłynnienie zapasów? Wyniki nowej działalności na razie nie zachwycają – ponad 3 MPLN przychodu po I półroczu oraz zysk 52 TPLN to mało, ale dla mnie istotne jest że działalność już w początkowej fazie jest rentowna, co daje pozytywne rokowania na przyszłość.
Wyniki za I półrocze w mojej ocenie są zadowalające. Pomimo ciągle bardzo słabego popytu ze strony kontrahentów zagranicznych grupa wygenerowała wyższy poziom sprzedaży niż w I półroczu roku poprzedniego – wzrost wynikał głównie z przychodów z nowej działalności oraz według mnie wprowadzeniu nowych modeli maszyn rolniczych (głównie chodzi o ciągnik rolniczy PolMot H). W porównaniu do I półrocza 2009 nastąpił spadek rentowności, jak się okazuje w dużej części wynikający z dwóch powodów, a mianowicie:
- firma w bieżącym roku poniosła znaczne koszty sprzedaży w związku z promocją nowego modelu traktora rolniczego
- wyniki I półrocza 2009 były zawyżone przez jednorazowe zdarzenia (odwrócenie odpisów aktualizujących należności w kwocie 1 333 TPLN oraz nabycie Bioenergii Invest w zamian za aport prezentowane w innych przychodach operacyjnych = 1 MPLN); Po korektach wynik operacyjny I półrocza roku poprzedniego wyniósł ok. 3,6 MPLN.
Kwestią otwartą pozostają ciągle wysokie rotacje należności oraz zapasów, choć są one na poziomie porównywalnym do poprzednich okresów to moim zdaniem firma powinna dokładniej przyjrzeć się cyklowi spływu należności oraz polityce zarządzania zapasami. Pol-Mot Warfama w I połowie 2010 wygenerowała nieznaczny cash flow na działalności operacyjnej, głównie ze względu na osiągnięty zysk netto oraz poziom amortyzacji. Nadwyżki gotówki zostały przeznaczone na spłatę oraz obsługę długu. Rok roczna akumulacja zysku powoduje, iż firma powoli ale systematycznie buduje wartość wewnętrzną – dla mnie ogromną zaletę analizowanej spółki jest znaczny poziom kapitałów, który przewyższa poziom zobowiązań. Taka struktura finansowania powinna wpływać pozytywnie na postrzeganie spółki.
Podsumowując, Pol-Mot Warfama to ciekawa spółka, w której wynikach widać pewną pozytywną zmianę. Dodatkowo biorąc pod uwagę ambitne plany spółki w zakresie uruchomienia produkcji pick-upa Grand Tiger spółka może być dobrą inwestycją w dłuższym terminie. Pomimo że wskaźniki na naszym portalu są trochę „rozstrzelone” – głównie ze względu na ujemny wynik na działalności operacyjnej za ostatnie 12m, to spółka jest godna uwagi. Jeżeli tendencja w kolejnych kwartałach się utrzyma to może się okazać, iż spółka będzie wyceniania znacznie poniżej średniej w sektorze. Dodatkowo poprawa wyników odzwierciedli się w wzroście ratingu, który aktualnie pozostał bez zmian w porównaniu z 1Q br. (BBB-).
www.stockwatch.pl/gpw/warfama,...Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.