PARTNER SERWISU
rmrycfcx
95 96 97 98 99
wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 10 września 2010 07:47:44 przy kursie: 47,80 zł
Taurus80 napisał(a):
Wiec proponuje wrocic do meritum bo widze ze po raz kolejny inwestorzy zamiast analizowac spolke i jej mozliwosci, zajmuja sie glupotami czy warto to czy tamto.
Jak myslicie czy Boryszew jest w stanie nowa spolke przejac ewentualnie po ile i z czego sfinansuje to przejecie??
Mysli wogule ktos o tym? Czy najwieksze zmartwienie to 5 pazdziernik ???

Z tego co wyczytałem z tego zaproszenia do składania ofert, które wrzucił "leszkong" to Borek ofertę nie wiążącom na kolejną akwizycję musiał złożyc przed 2 sierpniem (ogłoszenie o przetargu wyszło 6 lipca). Niezgadzam się że to jest interes zapasowy na wypadek gdyby Maflo nie wypaliło gdyż 6 lipca jest info na stronie Borka "Boryszew otrzymał zgodę na przejęcie wybranych spółek jednego z największych producentów w branży Automotive w Europie Grupy Maflow" www.ir.boryszew.com.pl/wiadomo... Jest to przemyślana strategia na zbycie własnych wyrobów poprzez szukanie nowych rynków w sennsie producentów aut, gdyż sam volzwagen to nie wszystko :)
Taurus80 napisał(a):
Na Maflow pieniadze mieli bo pan Karkosik wylozyl :) a emisja jest po to aby mu kase oddac, wiec na nowe przejecie trzeba finansowanie inne poszukac :) po przejeciu maflow z dostaniem kredytu nie beda pewnie mieli problemu pytanie jednak jest ile ma kosztowac ta nowa wloska firma ?? Tego chyba nikt nie wie bo jak narazie to jedyne co wiemy ze 10%kapitalow wlasnych czyli kolo 100mln na wiecej informacji musimy poczekac dluzej :(
Wydajem mi się że kolega jest błędzie,(chociaż też tak myslałem że emisja na spłate za Maflo ale doszły kolejne puzle układanki 1) kolejna akwizycja 2)przyszpieszenie nowej emisji ...) sądze że własnie ta emisja jest pod zakup Cablelettra i dlatego przyszpieszono ją a gdy nie wyjdzie z zakupu przejdą do pierwszego planu czyli do zwrotu Karkosikowego. Napewno nie bedą korzystać z kredytu jak już to emisja obligacj.

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 10 września 2010 07:57:36 przy kursie: 47,80 zł
i jeszcze jedne moje trzy grosze odnośnie kursu wszystko za ładnie by wyglądało gdybyśmy powtarzali wykres sprzed ostatniej emisji i mogło by to doprowadzić do braku wykupu pp. dlatego będzie już inaczej bardziej atrakcyjnie i brak odniesien do 2009r. Sądze że jeszcze w przedziałe 4-5 będzieby jakiś czasz. Obym się mylił dlatych co wskakują i wyskakują. Mam taki sam problem jak Taurus80 z podatkami (mam 99500akcji)binky

del-31052019
0
Wpisów: 26
Wysłane: 10 września 2010 08:01:32 przy kursie: 47,80 zł
Jeśli chodzi o nową akwizycję...
Z tego co czytałem o Maflov, to włoskiego zakłdu sprzedać się nie opłaca, bo wówczas polski oddział nie będzie miał komponentów( jesli się mylę - proszę o sporstowanie). Moim zdaniem jeśli dojdzie do nowej akwizycji to część środków może pochodzić z zysku za 2009 roku (nie doszukałem się do tej pory sposobu jej wydania) oraz z kredytu lub obligacji...Think

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 10 września 2010 09:02:00 przy kursie: 48,00 zł
Co oznacza powtorzenie zachowania sprzed ostatniej emisji? Niektorzy chyba nie zdaja sobie sprawy, ze oznacza to zaliczenie poziomu ok 3,70.. jezeli chcemy byc juz tak dokladni..salute

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 10 września 2010 09:09:48 przy kursie: 48,00 zł
O co chodzi?? Jezeli wykres ma sie powtarzac to 3.7 mozesz zobaczyc ale po nowej emisji :) jak juz to konsola byla miedzy 4.41 a 5.02 do tego liczac dni konsoli dzisiaj powinno byc opuszczenie 5.02
Inna sprawa jest ze dokladne kopiowanie wydaje sie maloprawdopodobne w mysl zasady jezeli rynek czegos oczekuje dzieje sie zupelnie inaczej :)
To tyle o teori "wykresu" jestesmy w granicach konsoli i dopuki nie wyjdziemy w ktoras strone jest ok jezeli przejdziemy dolem 4.41 to mozemy zapomniec o powtorzeniu i zapewne mnostwo inwestorow spisze inwestycje na straty wtedy te 3,7 nie bedzie wykluczone!!!
Edytowany: 10 września 2010 09:16

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 10 września 2010 09:15:53 przy kursie: 48,00 zł
Przed pierwsza emisja sytuacja byla taka, ze ok miesiac przed ustaleniem pp byl szczyt 8,32 a potem konsekwentnie do pp kurs spadal i dopiero po ustaleniu pp poszybowal w gore.. jezeli chcesz powtorki tego scenariusza, to wlasnie wychodzi cos takiego jak napisalem wczesniej..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

Taurus80
0
Wysłane: 10 września 2010 09:25:22 przy kursie: 48,00 zł
Pytanie kiedy bedzie czy byl szczyt w tych wzrostach ???
I oczywiscie mamy nieco inna sytuacje :) przy poprzedniej emisji nikt nie marzyl nawet o przejeciu a tymczasem w wynikach mamy juz konsolidowane maflow i istnieje prawdopodobienstwo przejecia nowej spolki wiec fundamentalnie zmienialo sie bardzo duzo na plus.
Patrzac na to wydaje sie atrakcyjnym wejscie w PP przynajmniej dla inwestorow dysponujacych wiekszym kapitalem i wypracowanymi duzymi zyskami w tym roku, z prostego powodu spolka dobrze rokuje na przyszlosc, i mozna czesc kapitalu z podatku przeniesc o rok wiec mamy wiecej kapitalu do inwestycji.
Jezlei owe domysly odnosnie fundamentow potwierdza sie w wynikach w przyszlym roku to takie posuniecie moze przyniesc duzo profitow :) no ale to zalezy od strategi inwestujacych nam nie pozostalo nic innego jak przygladac sie :)

Jest nas duzo jedni graja codziennie inni nie wykonali nawet jednego ruchu przynajmniej przez rok dlatego tez sa dwa obozy odnosnie myslenia o gorkach i dolkach :)

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 10 września 2010 13:40:29 przy kursie: 48,00 zł
Taurus80 napisał(a):
Broker mam pytanie do tego :)

Cytat:
Dobrze pamiętasz bo kurs po odjęciu z 1,5 zł w dniu 5.01.2010 wyskoczył na 1,8. Tyle że dla poprawności należałoby dodać, iż potem cały czas spadał by osiągnąć dołek na poziomie 1,41 zł w dniu 26.01.2010. Potem już były wzrosty.

To byla twoja odpowiedz na pytanie czy sie nie oplaca sprzedac przed odcieciem i kupic po wnioskuje ze stwierdziles ze warto :)
Wiec pytam dlaczego ???
Przy poprzedniej emisji kurs przed odcieciem byl po 6.44 natomiast kurs odniesienia po odcieciu wynosil 1.17
CZY KIEDYKOLWIEK NOTOWANIA DOSZLY DO TEJ CENY PO ODCIECIU PP ??

Odpowiem sam NIE Jak sam stwierdziles najnizej po odcieciu kurs byl po 1.41 czyli okolo 20% wiecej jak przed odcieciem!!!

To był argument za wchodzeniem w emisję bo jeśli ktoś w nią wówczas wszedł to b.dobrze na tym zarobił. Ale poniżej tez przytoczyłem argumenty przeciw. Podsumowując ten wątek (bo faktycznie jest to sprawa indywidualna czy ktoś wejdzie w emisję czy wcześniej sprzeda) to jedynie mam duże wątpliwości czy ona będzie równie udana jak poprzednia. Taurus uwierz mi że gdybym był przekonany nawet co do 1/3 podobnych efektów jak przy poprzedniej emisji to bym się nie wahał i wchodził w ślepo. Problemem jest cały czas duża niewiadoma z przejęciem nowej włoskiej spółki. A jeśli to nie Borek ją przejmie to wówczas mamy problem bo mamy zamrożone akcje w PP i nie ma jak reagować. I co wówczas? Ok ale koniec rozważań na ten tematsalute

Taurus80 napisał(a):
Pytanie kiedy bedzie czy byl szczyt w tych wzrostach ???

I to jest bardzo dobrze postawione pytanie zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę teorię kopiowania wykresów. Czy to już jest/był (4,95) szczyt czy jeszcze jednak spróbujemy coś wyżej zaliczyć. Jeżeli dzisiaj nie spróbujemy w końcówce sesji zaatakować to jestem pesymistycznie nastawiony na kolejny tydzień.

Taurus80 napisał(a):
I oczywiscie mamy nieco inna sytuacje :) przy poprzedniej emisji nikt nie marzyl nawet o przejeciu a tymczasem w wynikach mamy juz konsolidowane maflow i istnieje prawdopodobienstwo przejecia nowej spolki wiec fundamentalnie zmienialo sie bardzo duzo na plus.

Zgoda ale tylko częściowa. Przy poprzedniej emisji spółka już była po restrukturyzacji, pomimo wzrostów kursów była wciąż niedowartościowana - bo wcześniej przeceniona z 30 na 2 zł!, światowy kryzys finansowy mieliśmy już za sobą i byliśmy w fazie wzrostowej na szerokim rynku. Po emisji kurs mocno wzrósł wskaźniki się zaczynają przegrzewać. Z jednej więc strony fundamentalnie się zmieniło b. dużo na plus lecz z drugiej strony tez większość po szaleńczych wzrostach jest już w cenie. Jak słusznie wcześniej zaznaczył doncarlos obecny kurs spółki (jeśli nie byłby "zniekształcony" przez ostatnią emisję)to ok 27-28 więc już nie tak tanio! Ja nie twierdzę że nie będzie kolorowo i że nie będzie rosło. Ja tylko lubię patrzeć na pewne rzeczy nawet chłodniej aniżeli to rzeczywiście wygląda.

looker
0
Wpisów: 11
Wysłane: 10 września 2010 13:47:44 przy kursie: 48,00 zł

broker_ns napisał(a):
Jeżeli dzisiaj nie spróbujemy w końcówce sesji zaatakować to jestem pesymistycznie nastawiony na kolejny tydzień.

Zgadzam się z kolegą broker_ns:) Niebezpiecznie nam sie tworzy podwójny szczyt, dodatkowo słabe obroty dzisiaj jak na borka, jeśli pod koniec sesji nie ruszymy w góre to przyszły tydzień faktycznie może być nieciekawy;]
Edytowany: 10 września 2010 13:48

Taurus80
0
Wysłane: 10 września 2010 14:00:00 przy kursie: 48,00 zł
Wbrew pozora ja tezz nie twierdze ze bedzie roslo :) na gieldzie tak to juz jest ze albo spadnie albo urosnie blackeye
Tez uwazam ze jak narazie mamy wszystko w cenie jezeli nie przejmiemy nowej spolki to powinnismy sie pokisic troche i poczekac az bedzie potwierdzenie w wynikach czy tez przejecie maflow bylo warte :) Bo to ze przebijemy historyczny szczyt to wedlug mnie nie podlega dyskusji jednak moze to nastopic dopiero w polowie przyszlego roku :) no chyba ze nowe przejecie dojdzie do skutku wtedy zaczynamy zabawe od nowa :) trzeba tez pamietac ze to przejecie ma sie rozstrzygnac na przelomie wrzesnia i pazdziernika wiec idealnie z nowa emisja, zapewne kurs zareaguje wczesniej bo tak to juz na rynku jest ze niektozy wiedza wczesniej Angel

Co do wskaznikow to sie kompletnie niezgodze ze sa przegrzane :) zgadzam sie ze miesiac czy dwa temu sytuacja byla lepsza a o zeszlym roku nie wspominajac :) ale teraz wiekszosc jest na optymalnym poziomie a niektore nadal niedowartosciowane :)
Po emisji znow parametry sie zmienia, dodatkowo mozna sie spodziewac ze Boryszew urealni wartosc maflow wiec tez wskazniki sie poprawia :)
O wynikach nie mowie bo najpierw musza wykonac prognoze ale jak prognoza wynikow sie sprawdzi lub bedzie wieksza to tez wskazniki sie poprawia idt

Oczywiscie idac w druga strone jezeli te wszystkie wrozby okaza sie bajka a wszystko sie pogorszy to normalnym jest ze bedzie spadalo :)

Pamietam jak dzis okres przed poprzednia emisja wszyscy psioczyli ze bankrut ze bedzie spadal itd na forach bylo wyraznie widac ze wiekszosc w emisje nie wchodzila przynamniej tych agresywnych codziennie piszacych i wszystkich obrazajacych :) pseudo day traderow
Co bylo pozniej wiadomo mysle ze teraz bedzie podobnie najwiekszym zagrozeniem jest brak plynnosci zanim PP beda notowane jednak jezeli wszystko idzie dobrze w spolce to wchodzenie w PP czesto daje premie za ryzyko :)

looker
0
Wpisów: 11
Wysłane: 10 września 2010 14:20:37 przy kursie: 48,00 zł
Jeśli chodzi o wskaźniki to masz racje po ostatniej drobnej korekcie wskaźniki się nieco schłodziły, ale niepokoi mnie właśnie tworzący się podwójny szczyt i dywergencja na niektórych wskaźnikach...ale to jest borek tutaj nie zawsze AT się sprawdza bardziej fundamenty odgrywają dużą rolę:) Może mamy teraz scenariusz małej konsolidacji w oczekiwaniu na jakieś info?może właśnie na temat nowego przejęcia:) Poprzednie duże wybicia w górę były poprzedzone znacznym spadkiem wolumenu:)Więc może przed emisją ruszymy jeszcze ostro w górę:)Czas pokaże, teraz czekamy na dzisiejsze zamknięcie:) A co do pseudo day traderów to masz racje jak czasem sie czyta takie posty jak to oni wszystkich obrażają bo kupili jakąś spółkę i ona jest najlepsza to aż żal takich ludzi...

Klincewicz
0
Wpisów: 69
Wysłane: 10 września 2010 14:22:34 przy kursie: 48,00 zł
moim zdaniem wpadlismy w trend boczny teraz, a kolejne sesje beda rysowaly nam szpulki. 4,78-4,80 to obecna cena jaka jest w stanie inwestor zaplacic za borka i widac to po konsolidacjach przez 3 dni sesyjne w tym rejonie. Nie uwazam jednak, ze jezeli dzis nie przebijemy 5,02 to zjedziemy w dol. Male szpulki z niskim wolumenem odzwierciedlaja niepewna i slaba sytuacje na rynku jezeli chodzi o popyt i podaz.

ArekB
0
Wpisów: 29
Wysłane: 10 września 2010 15:44:34 przy kursie: 48,00 zł
666 napisał(a):
ArekB napisał(a):
Czy możesz uchylić rąbka tajemnicy i powiedzieć w dwóch zdaniach o czym była mowa i czy jakies istotne rozjaśniające informacje się tam pojawiły?

Wystarczy spojrzeć na kurs, tu nie ma żadnych tajemnic, co tu rozjaśniać ? hello1

właśnie patrząc na kurs który nie może się zdecydować w którą strone pojść do wyjaśniania jest sporo. IMHO jeśli w najbliższym czasie nie bedzie jakiegoś konkretnego info w sprawie nowego przejęcia to przed PP dużo już nie pojdzie do góry, jeśli wogóle. Raczej wszystko co wiemy jest juz w cenie.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 10 września 2010 16:16:58 przy kursie: 48,00 zł
Uwaga Uwaga
...
...
...

Oto wywiad przeprowadzony przez naszych użytkowników z Prezes Boryszewa Małgorzatą Iwanejko
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Każdy miał możliwość zadania pytania. Było czterech użytkowników, którzy to zrobili. Jeżeli kogoś pominąłem to proszę o kontakt na priv.

Zapraszamy do czytania.

del-20120121
0
Wpisów: 168
Wysłane: 10 września 2010 16:25:43 przy kursie: 48,00 zł
Nic nowego się nie dowiedzieliśmy.

del-31052019
0
Wpisów: 26
Wysłane: 10 września 2010 20:49:05 przy kursie: 48,00 zł
antoni napisał(a):
Nic nowego się nie dowiedzieliśmy.

hmm ja tam co nieco wyczytałem...:)
pozdrawiam

krycho67
0
Wpisów: 12
Wysłane: 11 września 2010 13:27:44 przy kursie: 48,00 zł
na bankierze jest artykuł z gazety prawnej z 8.09. polecam

enthusiast
PREMIUM
10
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 201
Wysłane: 12 września 2010 01:35:48 przy kursie: 48,00 zł
krycho67 napisał(a):
na bankierze jest artykuł z gazety prawnej z 8.09. polecam

Możesz podać link?

bobbyg
0
Wpisów: 68
Wysłane: 12 września 2010 08:07:31 przy kursie: 48,00 zł
Edytowany: 12 września 2010 08:18

tryk
0
Wpisów: 38
Wysłane: 12 września 2010 11:53:23 przy kursie: 48,00 zł
Z tą podnoszącą sie branżą moto to tak wesoło nie jest.Eh?
biznes.onet.pl/zle-perspektywy...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE boryszew
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

95 96 97 98 99

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,419 sek.

mkpdasfw
sjsmixvp
dvmqlfwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fjpfhike
ohgqkpwo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat