26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
20 marca 2013 14:42:05
przy kursie: 2,32 zł
Jest już dostepny wywiad z prezesem: www.tvncnbc.pl/sniper-nie-zagr...A tak swoją drogą to niezależnie czy Sniper 2 sprzeda się tak dobrze jak jedynka czy nie, to wciąż nie widzę tu uzasadnienia dla tak wysokiej kapitalizacji. Sniper miał dobrą sprzedaż mimo licznych niedoróbek głównie dlatego, że wykorzystał słabo zagospodarowaną niszę zabawy w snajpera. Następna gra, która ma się ukazać jeszcze w tym roku (w co nie wierzę), to już regularny FPS Alien Fear, jakich na rynku są setki. Produkując dwie części Snipera City pokazało, że dobrych jakościowo gier produkować na razie nie umie, więc nie wiem co miałoby być przewagą Alien Feara i co miałoby go wyróżnić na rynku z setek przeciętniaków.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
20 marca 2013 14:58:03
Jordan napisał(a):Kwestia oczekiwań. Ja się nie spodziewałem szału, a więc mam pozytywne wrażenia. Gra zadebiutowała za 2/3 ceny premium i takie też ma oceny. W pełni się z Tobą zgadzam a skrajne opinie zarówno na plus jak i minus dobitnie świadczą tylko o recenzencie, że miał jakieś nieczyste intencje lub bardzo zły dzień. Przy podchodzeniu do tematów giełdowych należy napić się kilka łyków zimnej wody i wziąć głęboki oddech. Wieszczenie klęski firmy jest zdecydowanie zbyt wczesne - nie będę tu przytaczał dowcipów które same się cisną na końce palców. Pozwólcie się wypowiedzieć graczom, którzy ilością kupionych kopii wydadzą jedyną wiarygodną recenzję. Bo to o jak największą sprzedaż chodzi każdemu producentowi. Chciałbym to przypomnieć niektórym i zaklinanie rzeczywistości w naszych mediach i forach ma minimalny wpływ na zagranicę. Zagraniczna sprzedaż decyduje o wynikach firmy. A nasz rynek stanowi co najwyżej kilka procent. Ja sam choć grywam w coś dość rzadko to przy jakiejś promocji kupię Snipera2 bo wydaje mi się dość ciekawą grą. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
20 marca 2013 15:32:53
Panowie dosyć! Każdy następny post z wycieczką personalną lub oceną czego innego niż spółki bądź jej otoczenia wyleci.
|
|
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
20 marca 2013 17:57:56
Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że powstaje wiele gier z niskimi budżetami i sprzedawane są po 1/3 ceny premium, które mają znacznie lepsze oceny od wielu gier premium, dzięki czemu firmy zyskują dobrze odbieraną serię i dobrą opinię wśród graczy. Tak więc pisanie o tym, że jak gra sprzedawana jest po niższej cenie to od razu musi mieć słabszą jakość.
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
20 marca 2013 18:17:42
Myśle że niedopracowanie multiplayera to powazny bład producentów, dzisiaj gry bez dobrego multi zyja conajwyżej chwile i zaraz o nich nikt nie pamięta. Cena akcji spółki bujała sie w obłokach fantazji i marzeń, a teraz się urealnia. I nie jest to tylko moja opinia, mechanizmy wycen stockwatch sugerują kierunek: "Potencjał zmiany kursu -91%" Spisek? Nie, przebudzenie. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
20 marca 2013 18:49:50
chimpo napisał(a):A w UK sprzedaż na pewno była poniżej 60 tys sztuk, bo ok tyle sztuk sprzedało się Tomb Raidera, który był liderem sprzedaży w zeszłym tygodniu. Na pewno było ponad 22 tys sztuk bo ok tyle wyniosła sprzedaż Sim City, które uplasowało się za Sniperem 2. Ja bym obstawiał więc coś w przedziale 25-35 tys sztuk. Zgodnie z tym co powiedział prezes to jednak przeszacowałeś - wersje konsolowe poszły w ilości 17tys. sztuk. Dodając wersję PC to i tak sprzedaż nie przekroczyła 20 tys. na terenie UK. Jednocześnie prezes twierdzi, że sprzedaż jest 20-30 % większa niż 1. [chyba ta wypowiedź dotyczyła całości] - to by dawało powyżej 100k sprzedanych sztuk w pierwszy weekend. Porównując sprzedaż obu wersji należy uwzględnić to, że koszty tworzenia były kilkukrotnie wyższe, a sprzedaż już nie. I teraz najważniejsze będzie czy gra utrzyma dotychczasowe tempo sprzedaży - bo zaraz wychodzi GoW:J i Bioshock. Zatem sprzedaż spadnie. Jak szybko - zobaczymy. Recenzje zawsze wpływ mają na sprzedaż, tylko trzeba pamiętać, że podstawowym atutem S:GW2 jest cena. Opowieści, że recenzje są słabe bo ktoś miał wysokie oczekiwania są niepoważne i szkoda coś takiego komentować.
|
|
Wysłane:
20 marca 2013 19:16:44
Fantomas@
No cóż bazowałem na szacunkowych danych z vgchartz i na raporcie tej firmy analitycznej GFK. Obie firmy nie mają pełnych danych tylko bazują na raportach z największych sieci sprzedaży.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
20 marca 2013 19:16:46
Cytat:Czy Sniper 2 jest słabą grą? Nie podejmę się oceny, nie moja działka (na pewno jest bardzo ładny). Z całą jednak pewnością, CI Games jest wśród polskich twórców ekspertem od tworzenia i sprzedawania słabych gier, uczynili z tego aspektu niemalże sztukę, a następnie przekuli na swoją potęgę, w związku z czym mówienie z miną ofiar o czarnym PR i „zorganizowanej działalności hejterskiej”… www.spidersweb.pl/2013/03/prez...
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 259
Wysłane:
20 marca 2013 19:38:18
Na Filmwebie jest też założony wątek S2: www.filmweb.pl/videogame/Snipe...Ocena użytkowników 5,8 jest niewiele wyższa od zawodowych recenzji. Ale co chciałem powiedzieć. Co oznaczają oceny wg Filmwebu? 1-nieporozumienie 2-bardzo zła 3-słaba 4-ujdzie 5-średnia 6-niezła 7-dobra 8-bardzo dobra 9-rewelacyjna 10-arcydzieło Tak właśnie można przełożyć oceny innych portali w skali od 1 do 10. Wynika z tego, że średnia ocena gry oscyluje wokół 5-6, czyli pomiędzy średnia a niezła. Więc problem tylko leży w głowach ludzi, którzy popadają w skrajności. Jeśli coś nie jest rewelacyjne, to jest już dla nich gniotem. W sumie jako obiektywny obserwator mogę się zgodzić z Tymińskim, że fora atakują firmę. Ciekawe, że w wywiadzie prezes nawet podał prawie nick Sinhue z Parkietu, który ostro atakuje spółkę i prezesa, a sam się afiszuje z logo CD-RED.
|
|
Wysłane:
20 marca 2013 20:10:45
Tylko szczerze powiedziawszy to Sinuhe go po prostu wypunktował i praktycznie wszystko się sprawdziło.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-06-03 Wpisów: 84
|
|
0 Dołączył: 2010-02-15 Wpisów: 21
Wysłane:
20 marca 2013 22:23:55
Ja jeszcze zwrócę uwagę na jedno ryzyko związane z sprzedażą wersji na ps3. O ile pierwsza wersja była produktem tanim i z uwagi na brak złamania zabezpieczeń sony zachęcała mniej zamożnych klientów do kupna, o tyle w przypadku części drugiej i faktu złamania zabezpieczeń ps3, chętnych na zakup nie będzie za wielu. Po pierwsze grę można sobie spokojnie ściągnąć z netu, po drugie lepsze gry też można ściągnąć na ps3. A skoro można lepsze gry ściągnąć to po co kupować snipera 2 ? Nie wiem jaki udział w ogólnej sprzedaży miała wersja na ps3 ale sniperowi 2 nie wróżę sukcesu obecnie na ps3
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 marca 2013 22:36:56
Fantomas napisał(a):chimpo napisał(a):A w UK sprzedaż na pewno była poniżej 60 tys sztuk, bo ok tyle sztuk sprzedało się Tomb Raidera, który był liderem sprzedaży w zeszłym tygodniu. Na pewno było ponad 22 tys sztuk bo ok tyle wyniosła sprzedaż Sim City, które uplasowało się za Sniperem 2. Ja bym obstawiał więc coś w przedziale 25-35 tys sztuk. Zgodnie z tym co powiedział prezes to jednak przeszacowałeś - wersje konsolowe poszły w ilości 17tys. sztuk. Dodając wersję PC to i tak sprzedaż nie przekroczyła 20 tys. na terenie UK. Jednocześnie prezes twierdzi, że sprzedaż jest 20-30 % większa niż 1. [chyba ta wypowiedź dotyczyła całości] - to by dawało powyżej 100k sprzedanych sztuk w pierwszy weekend. Porównując sprzedaż obu wersji należy uwzględnić to, że koszty tworzenia były kilkukrotnie wyższe, a sprzedaż już nie. I teraz najważniejsze będzie czy gra utrzyma dotychczasowe tempo sprzedaży - bo zaraz wychodzi GoW:J i Bioshock. Zatem sprzedaż spadnie. Jak szybko - zobaczymy. Recenzje zawsze wpływ mają na sprzedaż, tylko trzeba pamiętać, że podstawowym atutem S:GW2 jest cena. Opowieści, że recenzje są słabe bo ktoś miał wysokie oczekiwania są niepoważne i szkoda coś takiego komentować. Moim zdaniem sprzedaż mniejsza niż 1,7-krotność SGW1 jest negatywem. Dlaczego? Ano dlatego, że pierwsza wersja poszła na początku tylko na PC i XBox'a, natomiast druga ma jeszcze PS3. Zakładając na każdą platformę 50%, to taki sam okres sprzedaży powinien dać wzrost o 50% na wolumenie. Jak do tego dodamy oczekiwanie sprzedaży o 20% większej to wychodzi konsensu na poziomie 1,75*SGW1 w tym samym czasie. Kwestii recenzji i oczekiwań tak bardzo bym nie bagatelizował. Czy tę grę tak surowo byśmy oceniali gdyby nie świadomość na jakim jest silniku, jaki wynik miała poprzednia, ile kosztowała i jak długo ją produkowano? Moim zdaniem nie. Natomiast narzekanie na fora internetowe prze prezesa jest infantylne. Chyba zagubił się gdzieś w otchłaniach alien feara
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
20 marca 2013 22:49:00
Od dłuższego czasu śledzę ten wątek zarówno na SW, jak i na forum Parkietu. Moje opinia może spowodować wylanie wiadra pomyj na moją głowę, ale:
Dla mnie są spółki prowadzące "regularną" działalność gospodarczą. Podlega ona zasadom ekonomii, cyklom rynkowym, prawom podaży i popytu, itp.
Jest też działalność rodem z tradycji "szczęk" (dla niewtajemniczonych - to rodzaj stoiska zamykanego na noc przez opuszczenie w dół dachu - jak w filmie "Szczęki", popularnego w latach 90-tych w okolicach Pałacu Kultury). Ta działalność jest jeszcze spotykana na stacjonarnych bazarach. Ci ludzie istnieli od transakcji do transakcji. Jeden nieudany kontrakt powodował że firmy takie szybko upadały. 95% takich firm tak działa, i tylko niewielu udało się wybić na szersze wody. Widzę tu analogię z segmentem gier. Firmy z segmentu gier notowane na naszych rynkach (GPW i NC) są zakładnikami ostatniej wyprodukowanej gry. Jeżeli się uda, jesteśmy "pany", jeżeli nie, nasz los będzie marny. To niewiele ma wspólnego z typowym segmentem rynku publicznego, który ceni regularność razem z innowacyjnością. Jeśliby takie firmy jednocześnie prowadziły inny biznes (np. software), to sukces lub niepowodzenie gry nie determinowałyby losu firmy. W przypadku CIA, CDR i innych spółek notowanych na NC jest inaczej. Dodatkowo, kwoty uzyskane z emisji na ogół nie wystarczają do rozwoju, więc następują kolejne emisje akcji i obligacji.
Jeżeli ktoś chce inwestować w taki segment, to jest odważny. To czysta spekulacja (w złym znaczeniu tego szlachetnego słowa). Możemy dyskutować nad ocenami jakości gry przez różne fora, nad sprzedażą, cenami gry, dodatkami i tak dalej. Ale, lepiej chyba użyć swojej siły analitycznej do innych spółek. Szkoda naszego czasu. To zbyt mi przypomina tzw. "geszeft".
Nie chcę nikogo obrażać, a w szczególności tych, którzy poświęcili swoją karierę zawodową takim produktom i firmom, ale to przecież margines gospodarki, czyż nie?
|
|
Wysłane:
21 marca 2013 00:31:09
@anty: Prezes podał takie dane co do UK: S:GW1 na samego x360 poszło 7k, natomiast S:GW2 sprzedano 17k wersji x360 i ps3, czyli masz sprzedaż 2,4x większą. Gdyby chcieć w ten sposób liczyć całość to w ciągu 4 miesięcy S:GW2 powinien przebić milion sprzedanych egzemplarzy na wszystkie platformy [dla przypomnienia: jedynka zrobiła ten wynik w 7 miesięcy bez wersji ps3]. Tyle tylko, że w 2010r. nie musiał konkurować z premierami dwóch bardzo silnych marek FPSowych, z którymi S:GW w żadnej mierze mierzyć się nie może.
@lesgs: Oczywiście, że spółki z branży rozrywkowej to inwestycja wysokiego ryzyka. Jeśli ktoś szuka przewidywalności to powinien szukać czegoś innego.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 marca 2013 12:02:34
przy kursie: 2,33 zł
Cytat:Łukasz Kosiarski z DM BZ WBK uważa, że gwałtowna przecena akcji City Interactive jest nieuzasadniona pb.plPodczas porządków wyleciał link do stosunkowo istotnej oceny, więc go przywracam
Edytowany: 21 marca 2013 12:03
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
21 marca 2013 19:33:58
od przedwczoraj codzienne średnie oceny graczy na metacritic.com gry zaczęły zasadniczo spadać (ze skokiem o +0,1 z wczoraj na dzisiaj na PS3) tyle było ranking ocen graczy do dnia 19.03 PlayStation3: 6.3/10 pkt PC: 6.3/10 pkt Xbox 360: 6.7/10 pkt Oceny graczy do dnia 20.03 PlayStation3: 5.9/10 pkt PC: 6.2/10 pkt Xbox 360: 6.0/10 pkt Oceny graczy do dnia 21.03 (dzisiaj) PlayStation3: 6.0/10 pkt PC: ???? Xbox 360: 5.9/10 pkt na ogólne oceny gry można popatrzeć przez szczegółowe wejście przez wyszukiwarkę www.metacritic.com/search/all/... - wszystkie wyniki spadają. wyniki PC zwiesiły się... prawdopobnie zorganizowane grupy hejterskie wysłały komanda hakerów żeby ukryć poprawę wyników  ;p a tekst o hejterach jest jednym z najbardziej niepowaznych tekstów jakie słyszałem w ustach prezesa spółki giełdowej... przebija go chyba tylko spadek IDMSA tłumaczony przez prezesa płochliwym spekulacyjnym akcjonariatem (zresztą zdaje się że panowie znają się dobrze). Retorycznie w każdym razie bardzo podobny styl. Zachodnie recenzje w wersji Xbox 360 zaczynają być cokolwiek słabe www.metacritic.com/game/xbox-3... - srednia 48/100 i spada. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 marca 2013 19:47
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
21 marca 2013 22:01:22
EDIT: strona z danymi na PC już działa www.metacritic.com/game/pc/sni...dzisiaj średnia ocena zachodnich recenzentów 49/100 i spada szybko, a z ocen graczy średnia ocena 6.2/10 (trzyma się). najgorszą ocenę wystawili Hiszpanie (30/100) z Eurogamer Spain Cytat:Ghost Warrior 2 is just a series of corridors and the same typical shooting levels we've seen millions of times, only with no inspiration whatsoever najlepszą Gamespot 70/100 Cytat:Sniper: Ghost Warrior 2's story and stealth make for a satisfying and entertaining single-player campaign. The frustratingly few-and-far-between checkpoints and MIA multiplayer are disappointments, but this is a worthy sniping experience, especially given the game's budget price generalnie grupy hajterskie obejmują coraz większą część świata.. spisek zatacza niesamowite kręgi... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 marca 2013 22:01
|
|
Wysłane:
21 marca 2013 22:46:51
Tylko dla fanów - cz. 3 tego filmu: polygamia.pl/Polygamia/12,9538...Z najważniejszych info: 1. Budżet gry=20 mln, nie licząc marketingu i silnika. 2. Jeśli ktoś nie wiedział: prezes Tymiński jest polskim Stevem Jobsem. No ale to jest oczywiste dla wszystkich. 3. Na premierze polski Jobs powitał wszystkich nie ciepło i nie serdecznie tylko gorąco. Aż się wszyscy spocili.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
22 marca 2013 09:26:27
przy kursie: 2,35 zł
Rozpiętości w ocenach od 30 do 70 są kompromitujące. Jeśli przy średniej ocen w przedziale 50-60 (70 też odrzucamy jak zawyżone) ocena 30 kompromituje recenzenta. Chyba powinien się zająć czymś bardziej pożytecznym bo to wskazuje, że nie ma kwalifikacji w tym zawodzie. Spadające recenzje mogą osłabić sprzedaż. Co na to spółka, występ prezesa raczej nie spotkał się z najlepszym odbiorem graczy. Może powinien wystawiać w TV kogoś bardziej medialnego ? Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.