PARTNER SERWISU
srjwvkav
9 10 11 12 13

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Arly1972
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 2
Wysłane: 6 maja 2018 13:28:01
Na grupie obligatariuszy na Facebooku administrator napisał, że pan Paweł i Radek nie byli na spotkaniu z członkami zarządu. Wg zawartych tam informacji dopiero za 3. razem zarząd zgodził się na rozmowy. Niestety mam wątpliwości obecnie co do tego, że panowie Paweł i Radek mają kontakt z GetBackiem tak jak to wspominali na pierwszych stronach tego wątku. Chociażby ze względu na defensywną postawę zarządu, która jest potwierdzona poprzez brak jakichkolwiek komunikatów pomijając obowiązkowe komunikaty inwestorskie.

Język pana Pawła i Radka wskazuje, że mają jakieś pojęcie w temacie rynku kapitałowego. Co jest dziwne patrząc, że utopili pieniądze na ryzykownych obligacjach GetBack. Albo w ostatnim czasie nauczyli się jak działa rynek kapitałowy albo posiadali tą wiedzę wcześniej.

Chociaż samo posiadanie wiedzy nic jeszcze nie mówi. TFI, gdzie pracują profesjonaliści też wtopili pieniądze w GetBack.
Edytowany: 6 maja 2018 13:33

BoloGTB
4
Wpisów: 102
Wysłane: 6 maja 2018 15:16:47
Z pewnością nie byli na tym samym spotkaniu, tylko innym. Co do grupy na fb to panoszy się admin i moderator, ja też zostałem zbanowany, mimo w przeciwieństwie do imć Sułka moderatora mam obligacje. Ty na tej zasadzie powinieneś być zbanowany 10x za taki tekst. Ale tu rozmawia się w większości merytorycznie.

tronuser
0
Wpisów: 8
Wysłane: 6 maja 2018 15:56:37
Doro napisał(a):

Po żołniersku:
- powołanie kuratora to była nasza inicjatywa,
- kontaktowaliśmy się z innymi podmiotami z rynku by uzgodnić odpowiedniego kandydata, też chcą odzyskać pieniądze
- kryteria to profesjonalizm kandydata (mec Tatara to ścisła czołówka) i niezależność od spółki.

Kurator głosuje na zgromadzeniu wierzycieli za tych co nie przyjdą osobiście. Można poprzeć wybór kuratora a głosować samemu.

@tronuser
Czy odpowiedź @Maupa_w_niebieskim jest wystarczająca? Jak nie, to bardzo prosimy, tu czy na priva, o szczegółowe pytania do mec. Tatary, postaramy się jutro o odpowiedź

Napisałem na priv, ale jeszcze ważniejsza sprawa dotyczy tego, że kurator do pewnego czasu był ustanawiany tylko dla emisji zabezpieczonych i to na majątku emitenta. W pozostałych przypadkach jak np. PCZ kuratora nie było, bo prawo tego nie przewidywało.

Dużo zmieniło się od początku 2016 roku, ale to należy wyjaśnić z dobrym prawnikiem, ponieważ np. emisje obligacji Getback zabezpieczone na wierzytelnościach mają swoich administratorów zastawu i tylko oni mogą reprezentować obligatariuszy a nie kurator.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 6 maja 2018 16:52:12
amadeus napisał(a):
Czy próbowaliście rozmawiać z Stockwatch, Bankier żeby wspomnieli o niezależnym kuratorze w swoich artykułach? Jak sobie pomyślę, że jakiś urzędnik z Sądu miałby decydować o warunkach układu, czyli o moich pieniądzach, to mnie krew zalewa.

Z Bankier.pl, będziemy prosić o rozpropagowanie tej inicjatywy

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 6 maja 2018 17:28:36
Uwagi ogólne:
1. Mam nieodparte wrażenie, że z takiego kopania się pod stołem to cieszy się tylko Abris
2. Osobiście to nie mam czasu ani zamiaru przekonywać wiecznych malkontentów, którzy wyłącznie dają uwagi, bez przedstawiania propozycji co robić inaczej. Wiem, że to prostsze i wygodniejsze, ale mam do Was prośbę - jeżeli ktoś z Was ma konstruktywne propozycje dla Porozumienia to zapraszam na obligacje_getback@wp.pl. Osoby, które zwracały się do nas z różnymi uwagami/ propozycjami, doskonale wiedzą, że są one wdrażane. Nie mamy wyłączności na rację

Ad rem wcześniejsze posty:
1. Nie mam i nie miałem żadnej obligacji GBK kupionej w DM M/S
2. Mamy listę wszystkich instytucji finansowych aktywnie sprzedających obligacji GBK. Kontaktujemy się z nimi proponując wsparcie naszej inicjatywy. Od samego początku informowaliśmy o tym członków Porozumienia i tak cały czas robimy. Wśród tej grupy jest też DM M/S
3. Budujemy szeroką koalicję także z instytucjami finansowymi - celem jest zgrupowanie wierzycieli mających >30%, aby móc wpływać na propozycje układowe, a być może także udział w Radzie Wierzycieli
4. Udowodnienie misselling’u wymaga wg mnie podejścia case-by-case, a nie zbiorowego sporu – każdy ma inny profil MIFID, do tego każdy sprzedawca przekazywał inny komunikat w czasie sprzedaży. Ale to każdy z pokrzywdzonych może zrobić sam - od tego chyba jest UOKiK oraz sądy powszechne (to raczej kc, a nie kk)
5. Mec. Tatara to w tym obszarze prawa jeden z dwóch najbardziej uznanych nazwisk w Polsce. Ta druga kancelaria podobno pracowała z GBK, więc nie kontaktowaliśmy się z nimi
6. GBK wniósł wniosek o otwarcie postępowania w długi weekend, a to wymusiło zdecydowane przyspieszenie działań. Dlatego działamy bez szerokich uzgodnień wewnątrz porozumienia. Zresztą jak mieliśmy to uzgodnić - głosując wg jakiego kryterium? Ranking rp.pl? To są nasze dylematy i ryzyko, które bierzemy na siebie. Mamy spore środki w obligacjach GBK, a to powinno dać Wam pewność, że działamy we wspólnym interesie. Ponadto, poruszamy się wyłącznie w ramach wcześniej ustalonego mandatu (ankieta z 25.04)
7. Spotkanie z GetBack S.A. odbyło się w dniu 26.04 w siedzibie w Warszawie. Ze strony GBK obecny był p. Brysik. Paweł wysyłał podsumowanie po nim
8. Co do prywatności to odpowiem otwartym tekstem - moja Żona przewidując bezinteresowny (sic) hejt w sieci zakazała mi podawać nazwiska. Tak samo było z artykułem do Bankier.pl, tam wiedzą kim jestem, ale nie zgodziłem się podać nazwiska w tekście. Cały czas przekonuję się jak mądrą jest Kobietą. Część osób ze stowarzyszenia rozmawiała ze mną przez telefon więc wiedzą, że istniejemy. Dodatkowo zweryfikował nas StockWatch oraz Bankier.pl

BoloGTB
4
Wpisów: 102
Wysłane: 6 maja 2018 17:35:07
tronuser napisał(a):
...
Dużo zmieniło się od początku 2016 roku, ale to należy wyjaśnić z dobrym prawnikiem, ponieważ np. emisje obligacji Getback zabezpieczone na wierzytelnościach mają swoich administratorów zastawu i tylko oni mogą reprezentować obligatariuszy a nie kurator.

Tylko pytanie, ile takich obligacji jest i ile wartościowo, bo z tego co wiem, to większość przynajmniej w tym późniejszym okresie była wypuszczana przez Getback tylko w emisjach prywatnych, a tam z reguły już nie było zabezpieczenia.
Również większość piszących tutaj i fb ma serie "prywatne" bez zabezpieczenia i nawet , gdyby kurator miał reprezentować nie wszystkich, to i tak będzie to większość jak sądzę, a dla pozostałych pewnie się zgłoszą do sądu ci administratorzy zastawu.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 6 maja 2018 17:58:56
Uwagi ogólne do wypowiedzi Naszego Lidera
Proszę wszystkich forumowiczów o jedno, uszanujmy Pawła i Radka, gdyż to Oni odwalają w sumie za Nas największą robotę, zarówno kosztem rodziny jak i zapewne zdrowia. To co napisał Radek jest w stu procentach prawdą, każda nasza sugestia jest przez Nich rozważana. Kto jeśli nie lider ma podejmować trudne i szybkie decyzje. Zaufaliśmy im, bo widzimy, że są profesjonalistami w tym co robią. Jeśli ktoś chce również podejmować decyzję, to niech napisze maila do Pawła i Radka z taką propozycją, a dam sobie rękę uciąć, że nie będą mieli sprzeciwu - bo tak jak wspomniałem każda nasza sugestia jest przez nich rozważana i otrzymujemy na nią odpowiedz. Ale kto z Nas tyle zrobił ja nie ci dwaj Panowie? Odpowiedzmy sobie sami. Dla wspólnego dobra lepiej niech każdy z Nas zastanowi się jak może Im pomóc. Ktoś zasugerował, abyśmy skontaktowali się z drugim porozumieniem na FB. Ja sam założyłem konto sugerując innym aby dołączyli również do nas i poparli naszego mecenasa. I odzew był pozytywny. Zauważcie, że zaraz była odpowiedz naszego lidera, że na prośbę i sugestię innych członków naszego porozumienia, nasi liderzy ponownie nawiążą kontakt z liderem FB. Kto tak działa? Tylko odpowiedzialna osoba. Zobaczymy jaki będzie odzew drugiej strony. Niech pokaże, że jest gotów podjąć się współpracy a nie tylko blokowania na FB wpisów dot. naszego porozumienia.

amadeus
0
Wpisów: 44
Wysłane: 6 maja 2018 18:38:44
Ja mogę również potwierdzić po kilku rozmowach telefonicznych i mailowych z Liderami grupy, że są to osoby mocno zmotywowane do osiągnięcia ambitnych celów jakie zdefiniowali na samym początku, bardzo ciężko pracują w naszym imieniu każdego obligatariusza i jestem im za to ogromnie wdzięczny i jeszcze tylko im jestem gotowy powierzyć resztki mojego zaufania jakie pozostało. Jeśli mogę pomóc dajcie znać.

Shadown
0
Wpisów: 14
Wysłane: 6 maja 2018 19:31:50
My staralismy sie przekonac do pomyslu liderow no ale coz widac moderatorowi sie nie spodobalo i nas zablokowal calkowicie.

To pokazuje jak dziala wladza grupy facebookowej

IGNAC4
0
Wpisów: 22
Wysłane: 6 maja 2018 20:22:38
kris1986 napisał(a):
Uwagi ogólne do wypowiedzi Naszego Lidera
Proszę wszystkich forumowiczów o jedno, uszanujmy Pawła i Radka, gdyż to Oni odwalają w sumie za Nas największą robotę, zarówno kosztem rodziny jak i zapewne zdrowia. To co napisał Radek jest w stu procentach prawdą, każda nasza sugestia jest przez Nich rozważana. Kto jeśli nie lider ma podejmować trudne i szybkie decyzje. Zaufaliśmy im, bo widzimy, że są profesjonalistami w tym co robią. Jeśli ktoś chce również podejmować decyzję, to niech napisze maila do Pawła i Radka z taką propozycją, a dam sobie rękę uciąć, że nie będą mieli sprzeciwu - bo tak jak wspomniałem każda nasza sugestia jest przez nich rozważana i otrzymujemy na nią odpowiedz. Ale kto z Nas tyle zrobił ja nie ci dwaj Panowie? Odpowiedzmy sobie sami. Dla wspólnego dobra lepiej niech każdy z Nas zastanowi się jak może Im pomóc. Ktoś zasugerował, abyśmy skontaktowali się z drugim porozumieniem na FB. Ja sam założyłem konto sugerując innym aby dołączyli również do nas i poparli naszego mecenasa. I odzew był pozytywny. Zauważcie, że zaraz była odpowiedz naszego lidera, że na prośbę i sugestię innych członków naszego porozumienia, nasi liderzy ponownie nawiążą kontakt z liderem FB. Kto tak działa? Tylko odpowiedzialna osoba. Zobaczymy jaki będzie odzew drugiej strony. Niech pokaże, że jest gotów podjąć się współpracy a nie tylko blokowania na FB wpisów dot. naszego porozumienia.

Popieram Twoje stanowisko. Panowie Paweł i Radek wzięli na siebie ogromny ciężar działania w imieniu naszej grupy. Winniśmy im pomoc i wdzięczność a nie krytykanctwo. Zamiast jednoczyć grupę mam wrażenie, że niektórzy pragną ją rozbić. Jakie to polskie. Nieprawdaż?

lew_r
0
Wpisów: 6
Wysłane: 6 maja 2018 20:29:46
W warunkach emisji obligacji, które na nieszczęście posiadam, jest zapis o prawie do żądania wcześniejszego wykupu obligacji w wypadku gdy m. in.
"Sąd ogłosi upadłość Emitenta lub Emitent złoży wniosek o otwarcie postępowania układowego"

Czyli w sumie można wystąpić z takim żądaniem teraz.

Czy też macie taki zapis w warunkach emisji i czy wysyłacie takie żądanie wcześniejszego wykupu ?

PinkTool
0
Wpisów: 26
Wysłane: 6 maja 2018 21:30:37
niestety ja nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie

led
led
0
Wpisów: 4
Wysłane: 6 maja 2018 21:40:58
Cytat:
lew_r napisał(a):
Czy też macie taki zapis w warunkach emisji i czy wysyłacie takie żądanie wcześniejszego wykupu ?

Podbijam pytanie. Czy w przypadku odrzucenia przez Sąd postępowania układowego takie żądanie nadal będzie w mocy i co do daje z prawnego punku widzenia?

Co do wniosku o ustanowienie kuratora, to w pełni popieram to działanie. Mail do Sądu już wysłany a jutro jestem osobiście w biurze podawczym i wtedy potwierdzę na naszą skrzynkę @ tak jak prosili Paweł i Radek.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 6 maja 2018 23:03:44
@led Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło, ale :
Sąd może odrzucić wniosek spółki o otwarcie postępowania układowego czyli mówiąc wprost odmówić otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego gdy skutkiem tego postępowania byłoby pokrzywdzenie wierzycieli oraz odmówić otwarcia postępowania układowego lub sanacyjnego również wtedy gdy nie została uprawdopodobniona zdolnośc dłużnika do bieżącego zaspokajania kosztów postępowania i zobowiązań powstałych po jego otwarciu - tak wynika z art 8 ustawy. Gdyby tak się stało to GBK może złożyć wniosek o otwarcie postępowania sanacyjnego lub od razu o upadłośc likwidacyjną. Cały czas pozostajesz wierzycielem spółki z tytułu obligacji dopóki Cię nie spłacą. Gdyby sąd im odmówił i by składali wniosek o sanację to wtedy Twoje roszczenie powinno przez spółkę zostać wykazane w spisie wierzycieli. Gdyby doszło do upadłości likwidacyjnej to będzie w Monitorze Sądowym i Gospodarczym obwieszczenie i termin na zgłaszanie wierzytelności - wtedy zgłaszasz sam.

getbeka
0
Wpisów: 19
Wysłane: 6 maja 2018 23:17:39
a powiedzcie mi, z punktu widzenia, szansy, na odzyskanie jakiekolwiek kasy, to lepiej w takich postępowaniach być wierzycielem czy obligatariuszem- bo to chyba jest różnica..?

Bo jeśli ktoś nie ma już obligacji to żeby sąd klepnął wniosek, to spółka musi spłacić te 90mln z tych zapadniętych obligacji?

jedreg
0
Wpisów: 1
Wysłane: 6 maja 2018 23:47:26
Dorzucę swoje 3 grosze - wniosek do sądu wysłany. No to czekamy na decyzję sądu czy będzie restrukturyzacja czy ją odrzuci i Getback ogłosi upadłość.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 7 maja 2018 00:05:54
getbeka napisał(a):
a powiedzcie mi, z punktu widzenia, szansy, na odzyskanie jakiekolwiek kasy, to lepiej w takich postępowaniach być wierzycielem czy obligatariuszem- bo to chyba jest różnica..?

Bo jeśli ktoś nie ma już obligacji to żeby sąd klepnął wniosek, to spółka musi spłacić te 90mln z tych zapadniętych obligacji?

Wierzyciel to każdy komu GBK wisi jakąkolwiek kasę - jesteś nim Ty ( i inni obligatariusze) ale także np. dostawca papieru do kopiarki czy operator telefoniczny. Dopóki Was nie spłacą wszyscy jesteście wierzycielami tylko z innych tytułów. Nie znane są na ten moment propozycje układowe i nie wiadomo czy proponowany układ miałby objąć wszystkie kategorie wierzycieli czy tylko niektóre, więc na razie wszelkie dywagacje są raczej teoretyczne.
O co chodzi z tym 'niemaniem' już obligacji?! ? Nie sądzę aby sąd uzależnił otwarcie postępowania układowego od spłacenia tych około 90 mln bo byłoby to zaspokajanie jednych wierzycieli z pominięciem innych w warunkach grożącej niewypłacalności. Zapewne posiadacze tych zapadłych obligacji na 90 mln zostaną wrzuceni do jednego worka z całą resztą.

PinkTool
0
Wpisów: 26
Wysłane: 7 maja 2018 07:59:57
czy złożenie samego wniosku o wcześniejszy wykup z datą przyszłą powoduje,że przestaje się się być obligatariuszem ? i zostaje się po prostu wierzycielem?

pinw
0
Wpisów: 48
Wysłane: 7 maja 2018 09:01:53
amatorinwestor napisał(a):
drax napisał(a):
@amatorinwestor

Nie odrobiłeś do końca lekcji, doczytaj jeszcze kto zajmuje stanowiska partnerów i dyrektorów departamentów w DM MS. Znajdziesz jeszcze kilka osób z podobnymi korzeniami.

Zgadza się. Ostatnio kilka osób z Lions przeszło do MS

Sprawdziłem i przeczytałem.

Po co siejesz ferment? Masz w tym jakiś cel?

Nikt z partnerów, ani z dyrektorów departamentów nigdy nie pracował w IB / Lions.

led
led
0
Wpisów: 4
Wysłane: 7 maja 2018 09:55:46
@Paweł, Radek
Czy myślicie że jest jakakolwiek szansa na dogadanie się z grupą na fb w sprawie wspólnego kuratora?
Jeśli oni nastawiają się bardziej na misselling to ok, nie ma tutaj konfliktu, ale i nam i im chodzi o szerokie poparcie kogoś kto zadbałby o interes obligatariuszy, czyli:
- zagwarantowanie w postępowaniu restrukturyzacyjnym aby firma dalej działała operacyjnie,
- nie zgodzi się na wyprowadzanie majątku,
- równe traktowanie grubych i tych malutkich podczas postępowania układowego,
- miałby wgląd w księgi i bieżącą sytuację i by nas informował.
Czy te w/w cele są naprawdę inne dla grupy fb? Osobiście nie sądzę, chyba że chodzi tutaj o coś innego.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,477 sek.

oypltrqu
ogiybdrk
takbcrgl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
msvoeitw
jcoqschv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat