PARTNER SERWISU
jeeallmi
217 218 219 220 221

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 7 października 2018 18:11:40
Cały czas mam wątpliwość czy w opcji 1A, zamykamy sobie drogę do dochodzenia dalszych roszczeń, czy nie....

Marwick75
0
Wpisów: 61
Wysłane: 7 października 2018 19:05:34
@ Vox
Jakich roszczeń? Będąc w grupie 1a zostaniesz spłacony w 100% (50,5% w gotówce przez 8 lat i 49,5% w akcjach. Nie może być więc mowy o żadnych dodatkowych roszczeniach.

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 października 2018 19:13:17
akcjach o ujemnej wartosci nominalnej....
ktore prawdopodobnie nigdy nie beda notowane...

jedyny plus opcji 1A, to przejeciez przez nas wladzy w spolce
i odsuniecie zlodzieji od stolkow
Edytowany: 7 października 2018 19:14

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 7 października 2018 19:29:09
Ja szczerze mówiąc uważam,że sanacja byłaby najlepszym wyjściem z tego całego bagna
Edytowany: 7 października 2018 19:29

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 7 października 2018 19:36:09
@Maupa_w_niebieskim
Cytat:
Jeżeli RW otwarcie w drodze uchwały popiera wniosek zarządu o przełożenie głosowania to znaczy, że widzi w takim działaniu sens i wypada ten apel RW do sądu poprzeć. . No i pamiętajmy, że większość w RW to wierzyciele niezabezpieczeni tak jak my (jedziemy na tym samym wózku). Mają znacznie większy dostęp do informacji niż my więc, przynajmniej ja przyjmuję, że 'wiedzą co czynią'.
.

Nie jestem temu przeciwny i jestem skłonny poprzeć wniosek RW.
Nie do końca tylko łapię cel tego przesunięcia - czy chodzi o czas na dopięcie ZCP/przygotowanie umowy z inwestorem, czy o zbudowanie i wdrożenie modelu dalszego (docelowego?) egzystowania GB.
Jestem sceptyczny co do drugiego przypadku - mam wątpliwości, czy GB ma kompetencje, by wybrać się w długą, ośmioletnią drogę. Sadzę, że nie ma nawet butów, nie mówiąc o reszcie ekwipunku.

Przy okazji - czy mogę prosić o komentarz do poniższej informacji z PDM:
„ Idea Bank S.A. nie znajdował się w konsorcjum z PDM, a wobec tego PDM nie ma możliwości udzielenia odpowiedzi na pytanie odnośnie roli Idea Banku S.A. w zakresie tych obligacji.
Z tym pytaniem proszę zwrócić się do Idea Banku S.A."
„PDM nie posiadał zawartej umowy z Idea Bankiem S.A. w zakresie obligacji spółki GetBack S.A. serii PF.”

Ja już o tym wspominałem, ale nadal mam niejasność.
Mnie wychodzi na to, że ID nie powinien nic do PDM przekazywać (np. danych osobowych, operować numerem rachunku bankowego PDM itp).
Jak rozumiem - PDM odżegnuje się od tego, że ID w jakimkolwiek zakresie działał na jego zlecenie.
Być może ID miał jakiś deal z GB, ale to chyba nie upoważnia na powoływanie się na PDM.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 7 października 2018 19:42:55
Proszę o podpowiedź.
Kurator napisał :
Konwersja jako rozwiązanie podatkowe dla INWESTORÓW
Rozwiązania zgodne z rzeczywistym stanem prawnym są z pewnością lepsze stąd wydaje się korzystniejsze niż konwersja (o czym poniżej) skorzystanie z art. 23 ust. 1 pkt 40 „Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów: umorzonych pożyczek, jeżeli ich umorzenie nie jest związane z postępowaniem restrukturyzacyjnym lub postępowaniem upadłościowym;” Ostatecznie to doradca podatkowy obligatariusza powinien zdecydować jakie rozwiązanie wybrać."

Może pytanie głupie ale proszę o podpowiedź dla osoby która nie ma nic związanego z rynkiem kapitałowym, a mianowicie jak stać się INWESTOREM, i mieć możliwość rozliczenia że straty podatkowej. I jakim kapitałem musiałbym inwestować żeby móc tą stratę wykazać. Wtopilem 100k w te obligacje. Proszę o doradzanie.

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 7 października 2018 19:47:09
Marwick75 napisał(a):
@ Vox
Jakich roszczeń? Będąc w grupie 1a zostaniesz spłacony w 100% (50,5% w gotówce przez 8 lat i 49,5% w akcjach. Nie może być więc mowy o żadnych dodatkowych roszczeniach.

No jeszcze niezaplacone odsetki i odsetki za opoznienie
No i zadoscuczynienie za stres itd

kris1986
0
Wysłane: 7 października 2018 19:47:31
wspomnę tylko że teraz rozliczam się Pit37 dochód z umowy o pracę. A jak wiadomo obecne przepisy nas dyskryminują i nie możemy przez państwo nic odliczyć.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 7 października 2018 19:57:29
@ hypnotized

Cytat:
Sami tego chcieliśmy, bo byliśmy chciwi i nie poszliśmy po lokatę 1,5%. Dobrze nam bo normalni ludzie myślą, jak związać koniec z końcem a nie jak się dorabiać.
Tak. Jesteśmy w Polsce
.

Ja tam nie uważam, żebym był chciwy, czy zahipnotyzowany.
Sam tego nie szukałem, w ogóle nie myślałem o jakiś produktach inwestycyjnych.. Zatelefonowali, bajerowali, mówili półprawdy. Dałem się namówić.
W takiej sytuacji głupotą by było skorzystać z propozycji, czy z niej nie skorzystać?

I co jest tu teraz wybrać:
- Mądry Polak po szkodzie
- czy "Tak. Jesteśmy w Polsce".

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 7 października 2018 20:29:06
Kibic1 napisał(a):
@obligatariusz_kontakt

Panie Radosławie nic Pan nie pisze o propozycjach układowych RW zawierające dwie opcje konwersji na akcje 5% i 49,5% o których informował na FB inny członek RW p. Mariusz Wójcik.
Jak Pan mógł zauważyć ten temat wywołał w dniu wczorajszym burzliwą dyskusję na tym forum.
Gdzie można zapoznać się z propozycjami układowymi RW ?

1/ Konwersja 5% jest z "automatu" - za nią głosować będzie kurator. Ona pozwoli na udział w ew korzyściach ze wzrostu wartości akcji (np. z uwagi na roszczenia wobec podmiotów/ osób trzecich). Jednocześnie będą oni mieć umorzenie obligacji - nie jest ono kosztem uzyskania podatku, ale pozwala na wystąpienie z roszczeniami wobec dystrybutorów obligacji
2/ Konwersja 49,5% jest dla tych, którzy nie chcą iść z roszczeniami wobec dystrybutorów, ale wolą wykorzystać akcje do wygenerowania straty podatkowej (objęcie akcji z konwersji, scalenie, potem sprzedaż za 1 gr) - strata do rozliczenia z zysków kapitałowych
3/ Dlatego też zawnioskowaliśmy za przesunięciem terminu głosowania, aby wszyscy chętni mogli wystąpić o zaświadczenia/ świadectwa niezbędne do wyłączenia się spod kurateli

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 7 października 2018 20:38:40
kokospl napisał(a):
Ja szczerze mówiąc uważam,że sanacja byłaby najlepszym wyjściem z tego całego bagna

Na to chyba trochę z późno - koszty zostały już mocno obcięte, a te pozostałe kwestie to raczej do renegocjacji na poziomie funduszy, a one nie podlegają sanacji

kris1986
0
Wysłane: 7 października 2018 20:50:58
Trochę Panie Radku nie mogę pogodzić Pana rozumowania. Z jednej strony Pan pisze Konwersja 5% jest z "automatu" - za nią głosować będzie kurator. Ona pozwoli na udział w ew korzyściach ze wzrostu wartości akcji (np. z uwagi na roszczenia wobec podmiotów/ osób trzecich).
A zaraz potem
Konwersja 49,5% jest dla tych, którzy nie chcą iść z roszczeniami wobec dystrybutorów, ale wolą wykorzystać akcje do wygenerowania straty podatkowej (objęcie akcji z konwersji, scalenie, potem sprzedaż za 1 gr.)

Czyli rozumiem że ci co wybiorą konwersję 5% i tak potem będą objęciem spalenia a kurs pewnie i tak będzie koło 1 gr.
To gdzie tu udział w ew korzyściach że wzrostu wartości akcji?

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 października 2018 20:53:20
@Obligatariusz kontakt.

1.
Czy nie warto wziaść konwersji 50%, żeby drobni przejęli zarząd nad spółką
(mataczenie, obstrukcje wobec rady wierzycieli itp...?)

trzeba wziąść pod uwagę, że instytucjonalni również wezmą akcje. Może warto wziąść 50% akcji choćby dla prawa głosu, i nadzoru nad wykoniem spłaty 50% w ratach przez 8 lat???

2.
Czy konwersja na poziomie 50% skutecznie utrudni dochodzenie roszczeń od Audytora, i innych podmiotów winnych afery? (argumentacja - dostales akcje - o co ci chodzi przeciez nie masz straty. splacilismy cie akcjami)

3. Radku, jestes obligatariuszem. Osobiscie wybrales opcje 1, czy 1A?
Edytowany: 7 października 2018 20:53

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 7 października 2018 21:53:55
W opcji 5 %, nie można będzie rozliczyć straty w zyskami z rynków kapitałowych ? Oprocentowanie lokat w banku też w to wchodzi ?
Edytowany: 7 października 2018 22:03

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 października 2018 22:00:20
no niby mozna
na podstawie przepisu ktory podaje kurator

Cytat:
Konwersja jako rozwiązanie podatkowe dla inwestorów

Rozwiązania zgodne z rzeczywistym stanem prawnym są z pewnością lepsze stąd wydaje się korzystniejsze niż konwersja (o czym poniżej) skorzystanie z art. 23 ust. 1 pkt 40 „Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów: umorzonych pożyczek, jeżeli ich umorzenie nie jest związane z postępowaniem restrukturyzacyjnym lub postępowaniem upadłościowym;” Ostatecznie to doradca podatkowy obligatariusza powinien zdecydować jakie rozwiązanie wybrać.

Ale pierwsze słyszę że tak można

voyager747
0
Wysłane: 7 października 2018 22:02:42
Czyli będzie tak, ktoś sobie odpisze a US go będzie ścigał.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 7 października 2018 22:04:55
Podpuszczają nas z
Konwersja
Odpisy podatków
Super portfele
Odbijemy sobie na akcjach

A wystarczy podsumować zaangażowanie mf i knf w nasza sprawę
PiS ma nas gdzieś
To samo PO
Spółka pokazuje wyniki w ramach których brakuje na bieżącą działalność
Jak stanie na nogi to wyjdzie na zero
A gdzie ma jeszcze nas spłacać?

I jeszcze te opowieści o 8 latach!

Kasa na stół do grudnia albo upadłość i tyle w temacie.

Ostatnia szansa !

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 7 października 2018 22:52:14
Załóżmy scenariusz, że spółka podpisuje układ. W rok po podpisaniu ukladu dalej ma miliardowe straty i nie jest w stanie spłacać wierzycieli.

Co wtedy się dzieje? Jak to wygląda?

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 7 października 2018 23:05:25
Maupa_w_niebieskim napisał(a):

Z Pańskich postów zamieszczonych tutaj wnioskuję, że w Pańskim przypadku najpierw został zrealizowany przelew (wpłata na obligacje) a dopiero później otrzymał Pan z PDMu całą dokumentację subskrypcyjną czyli było to zrobione odwrotnie niż powinno być bo najpierw powinny być dokumenty na stół a potem przelew. Jest zatem pytanie czy gdyby znał Pan treśc dokumentów subskrypcyjnych (w tym PN-ki gdzie jest obowiązek umieszczenia informacji o zadłużeniu Emitenta i perspektywach się jego kształtowania) to puścił by Pan ten przelew i dokonał skutecznego zapisu czy też przelewu nie puścił (ewentualnie nie pozwolił na jego puszczenie pracownikowi IB)? Czy mając te dokumenty zdecydowałby się Pan na zawarcie tej umowy? No chyba nie!

Tak było w co najmniej jednym przypadku u mojego ojca. Doszedłem do tego dopiero wczoraj...
Druk przelewu wypisany i podpisany przez bankiera oraz mojego ojca jest z godz. 15.00, a propozycja nabycia z 15.36

voyager747
0
Wysłane: 7 października 2018 23:26:13
Ja już nie pamiętam za bardzo jak było u mnie, ale wydaje mi się, że nic nie dostałem z PDM, prosektu emisyjnego, ani przed przelewem ani po.
I tak to nic nie zmienia, bo raczej nie będę się sądził z bankiem, bo wydaje mi się, że nie mam szans, a nie chcę dodatkowo dorabiać prawników. Ćwiczyłem już to z WGI i pisałem o tym, tutaj też. Prawnicy wiele obiecują i chcą, żeby wpłacać, wpłacać, a potem się zobaczy.
Gdyby było tak, że tylko za procent od odzyskanych pieniędzy pracują, to był było inaczej, a tak...
Za złożenie pozwu i wycofanie, nie było rozprawy wspaniały pan sędzia zasądził mi 100 % dla adwokata, chyba to 3600 pln wtedy było, a mógł nic, albo połowę, ale nie, poszedł na całość, bo przecież ja straciłem i ośmieliłem się złożyć pozew i go wycofać. Smutne to, ale tak to w sądach bywa.
Po przegranej sprawie tak samo trzeba zapłacić i to nie mało. Im wyższe kwoty tym więcej dla adwokata. Mają swoje tabelki, nie mniej niż...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

217 218 219 220 221

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,231 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat