PARTNER SERWISU
jeeallmi
218 219 220 221 222

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 7 października 2018 23:36:18
jest jeszcze zdzblo nadziei w prokuraturze...wtedy nie ponosimy kosztow...

a moze bysmy sprobowali jutro zainterweniowac w sadzie zeby ustosunkowal sie do tej prosby o odroczenie ZW. Setki ludzi przyjadą z calej Polski. Ja musze jechac cala noc...Moze by jutro napisal ze przeklada albo nie...Moze ktos z Wro by sie przeszedl do p. Madrego i przedstawil skale zjawiska...

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 7 października 2018 23:37:42
Vox napisał(a):

2.
Czy konwersja na poziomie 50% skutecznie utrudni dochodzenie roszczeń od Audytora, i innych podmiotów winnych afery? (argumentacja - dostales akcje - o co ci chodzi przeciez nie masz straty. splacilismy cie akcjami)

Idąc tym tokiem rozumowania przy konwersji 5%, argumentacja jest następująca – zgodziłeś się na umorzenie – o co ci chodzi, przecież zaakceptowałeś stratę, nie chciałeś akcji :))

A tak w ogóle, to może trzeba się zarejestrować i zagłosować przeciwko, żeby potem można było skutecznie dochodzić swoich roszczeń. Nie zagłosowałeś przeciwko, czyli zaakceptowałeś warunki układu, zaakceptowałeś stratę.

bukos4
6
Wysłane: 7 października 2018 23:40:31
no dokladnie...gdyby np w ramach reklamacji bank sie zgodzil odwrocic transakcje, to moze powiedziec mogl pan wziac chociaz akcje, to teraz my bysmy je wzieli, a tak pan sie zgodzil umorzyc...to jest niestety miecz obosieczny. Ale prawnicy sa zgodni, że wziecie akcji raczej utrudni roszczenia do bankow i instytucji niz ulatwi

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 7 października 2018 23:53:37
Bank wybrał sobie 65 osób i nimi tylko gada a resztę reklamacji odrzucił. Nie wiem ile osób złożyło, ale chyba więcej niż 65. Nie wiadomo co z tych rozmów wyszło, kiedyś pytałem tu na forum czy ktoś jest wśród tych szczęśliwców, ale nikt nie odpowiedział, to zakładam, że nie.
A może nie mogą nic pisać czy gadać. Mam na myśli Idea i Lionsa.
Edytowany: 7 października 2018 23:54

AsGBK
0
Wysłane: 7 października 2018 23:56:10
bukos4 napisał(a):

Setki ludzi przyjadą z calej Polski. Ja musze jechac cala noc...Moze by jutro napisal ze przeklada albo nie...Moze ktos z Wro by sie przeszedl do p. Madrego i przedstawil skale zjawiska...

I jak sędzia Mądry zobaczy te setki ludzi, to oznajmi - Proszę Państwa, ale my tu mieliśmy tylko przerwę w zgromadzeniu. Nikogo nowego nie dopuszczam do głosowania :))

bukos4
6
Wysłane: 8 października 2018 00:07:12
Jest komunikat Kuratora, że Sąd dopuści...

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 8 października 2018 00:09:48
No tak, najważniejsze to zadbać o pełny komfort sądu. Wszak zbyt duża liczba ludzi może spowodować zagęszczenie atmosfery i tak już gęstej.

AsGBK
0
Wysłane: 8 października 2018 00:09:49
Jak zobaczy te setki, to zmądrzeje i nie dopuści :)

bukos4
6
Wysłane: 8 października 2018 00:18:10
to sie narazi na zazalenia

bukos4
6
Wysłane: 8 października 2018 00:19:04
zakladamy ze Kurator wie co mowi i dopusci. Z reszta 27.09 kogos dopuscil a juz bylo ZW przerwane

bukos4
6
Wysłane: 8 października 2018 00:26:18
mariusz_wojcik napisał(a):
Zgodnie z prośbami opublikowałem na fb www.facebook.com/groups/580084... otrzymaną treść propozycji układowych.

Na prośbę Pawła Pasternoka z RW jednocześnie uprzejmie informuję, że Rada Wierzycieli przegłosowała uchwałę o z wyrażaniem poparcia dla zarządu o zmianę terminu głosowania nad układem do 20 grudnia 2018. Ewentualne zawarcie do tego terminu transakcji przy dobrej wycenie może w znaczący sposób wpłynąć na skrócenie okresu spłaty zobowiązań GetBack wobec obligatariuszy. Sąd może odrzucić jednak wniosek spółki i RW i zarządzić głosowanie w dniu 9 października.
Niezależnie od kwestii inwestora jeśli uważacie, że lepszą dla Was opcją jest przystąpienie do grupy 1a a nie macie aktualnych świadectw depozytowych i nie wyłączyliście się spod kuratora oraz nie możecie być we wtorek na ZW lub musicie mieć na o czas aby je pozyskać i złożyć deklarację o przystąpieniu do grupy 1a a uważacie za zasadne przesunięcie terminu głosowania to proponuję wysłać w tej sprawie krótki emial z uwiarygodnieniem, że jesteście obligatariuszem na adresy:
- boi@wroclaw-fabryczna.sr.gov.pl;
- getback@krsa.pl
pozdrawiam
Mariusz Wójcik

prosze o wklejenie tutaj propozycji ukladowych. Nie mam fb

YaPaE
0
Wpisów: 78
Wysłane: 8 października 2018 09:36:01
dostałem odp z sądu że moją prośbe o przesunięcie terminu wydrukowano i przełożono sędziemu. takze chyba czytaja maile :)

AsGBK
0
Wysłane: 8 października 2018 09:48:56
bukos4 napisał(a):
zakladamy ze Kurator wie co mowi i dopusci. Z reszta 27.09 kogos dopuscil a juz bylo ZW przerwane

A ile tych setek ludzi dopuścił 27 września? :)

Są przecież jakieś ograniczenia techniczne, jeśli tych osób poprzednio nie było jakoś specjalnie dużo, to Sędzia dopuścił nawet tych, którzy nie złożyli wniosków o samodzielne uczestnictwo w głosowaniu do 10 lipca.

Generalnie takie zmiany na kilka dni przed głosowaniem to jest kpina. Ludzie nie mają czasu do namysłu, niektórzy nawet mogą nie wiedzieć, że zostały wprowadzone takie modyfikacje warunków. I pewnie będzie duże zamieszanie na ZW, jeśli rzeczywiście przyjadą setki ludzi.

A najważniejsze - to są jakieś nieprzemyślane zmiany. Dlaczego raptem pojawia się konwersja 49,5%? Ile osób będzie miało takie zyski, żeby aż taką stratę z akcji rozliczyć?
Tym bardziej, że jak napisał kurator:

Cytat:
Konwersja jest nieodwołalna. Prawomocne postanowienie zatwierdzające układ wystarcza do rejestracji nowego podwyższonego kapitału. To znaczy, że w stopniu konwersji wierzyciel będzie już w dniu uprawomocnienia zaspokojony.

Konsekwencje:
W przypadku poprawy sytuacji gospodarczej dłużnika (tu np. efekty procesów „odszkodowawczych”) propozycje dla wierzyciela skonwertowanego do 100% nie mogą być poprawione (procedura zmiany układu art.173-175 Prawa Restrukturyzacyjnego)

Czyli osoby, które zdecydują się na konwersję 49,5% w przypadku, gdy spółka odzyska jakieś dodatkowe pieniądze z niekorzystnych umów, gdy GBK wygra pozew przeciwko Deloitte, to te osoby nic z tych pieniędzy już nie dostaną. To nie jest sprawiedliwe.

Ok, niech kurator, wprowadza grupę z konwersją 5%, ale uważam, że grupa 1a powinna mieć konwersję na poziomie 25-35%, żeby osoba, które chce rozliczyć stratę na akacjach (bo pewnie wszystkiego i tak nie rozliczy), nie została zaspokojona w 100% i mogła korzystać z ewentualnych efektów procesów odszkodowawczych spółki.

Albo zrobić jeszcze większe zamieszanie i wprowadzić dodatkową grupę 1b z konwersją na poziomie 25-30% :)

Ostatnio wprowadzone zmiany to są zmiany nieprzemyślane i jeszcze się od nas oczekuje, żebyśmy na chybcika podejmowali nieprzemyślane decyzje.
Przecież tu cały czas nie wiadomo, kiedy będzie można skutecznie dochodzić swoich roszczeń...
Edytowany: 8 października 2018 09:50

bukos4
6
Wysłane: 8 października 2018 10:10:05
co do drugiej części wypowiedzi masz racje. Dzieje się to za szybko i konwersja 35% byłaby lepsza o ile rzeczywiście bezwzględnie spłaca dług

Co do pierwszej części to jest nielogiczna. Nie ma znaczenia czy dopuścił setki czy jedną osobę. Skoro dopuścił tzn. że można brać udział i dołączać się do już otwartego ZW i musi dopuścić każdego kto b ędzie tego chciał pod rygorem nieważności układu

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 8 października 2018 10:46:03
AsGBK, zgadzam się co do tego że RW niepotrzebnie zrobiła większe zamieszanie wogole tworząc grupę 1a bo jak sam wspomniałeś

"Ostatnio wprowadzone zmiany to są zmiany nieprzemyślane i jeszcze się od nas oczekuje, żebyśmy na chybcika podejmowali nieprzemyślane decyzje.
Przecież tu cały czas nie wiadomo, kiedy będzie można skutecznie dochodzić swoich roszczeń..."

Wg mnie wszyscy powinniśmy mieć identyczną konwersję i to na poziomie 3-5% bo wtedy istnieje realna szansa na ew zyski z kursu akcji o czym wspominał Pan Radek.

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 8 października 2018 10:52:27
AsGBK zgadzam się z tym co napisałaś w poprzednim poście.

Przedstawienie tak zmodyfikowanych propozycji z jakimiś wydzielonymi grupami z mniejszą lub większą konwersją to jakieś dla mnie niezrozumiałe podejście i szczerze, to byłem mocno zdziwiony takimi modyfikacjami (na minus). Podejrzewam, że jedynym celem tego jest aby zmobilizować indywidualnych do wysyłania próśb o przesunięcie głosowania.

Panie Radku, przepraszam, ale Pańskie komunikaty pisane ostatnio są dla mnie za mało wyjaśniające i mam wrażenie pisane od tak. Jak rozumiem macie zespoły prawników, które analizują całą sytuację. Tylko my nie znamy tych analiz !!! Stąd całe zamieszanie i ciągle pytania wokół tej całej konwersji i spraw podatkowych. Nawet ostatnio sam Kurator dziwnie zaczął wypuszczać wpisy na temat tej konwersji i spraw podatkowych - w których tak naprawdę nic nie wyjaśnia (pewnie już dostaje maile w tych sprawach).

Panie Radku, kilka pytań:
1) w jednym z ostatnich postów pisze Pan: 'Konwersja pozwoli na udział w Ew korzyściach ze wzrostu wartości akcji (np. z uwagi na roszenia wobec podmiotów trzecich).

Jaki związek ma wzrost akcji z roszczeniami wobec podmiotów trzecich ?

2) w ostatnich postach odniósł się Pan do pytania jedne z osób nt. sanacji. Co się dzieje z tym tematem w kontekście zwrotu pieniędzy przez Altus i Trigon. Nadal podtrzymane jest to żądanie Zerotu przez nich środków. Z informacji w prasie można było dowiedzieć się, że z Altusem ma być postępowanie arbitrażowe, czy to jest nadal aktualne. A co z Trigonem, który przecież kategorycznie odmówił zwrotu jakichkolwiek środków ?

3) czy wszyscy członkowie RW są za konwersją ? Jakie są powody, dla których ta konwersja jest tak forsowana ? Czy chodzi o te całe możliwości odliczenia od podatku (tu raczej z innymi instrumentami finansowymi) czy raczej chodzi o przejęcie przez wierzycieli władzy w spółce czy obie te sprawy ?

Kto niby miałby przy takim rozumowaniu poprowadzić dalej tę spółkę (wiem zarząd wybrany na walnym), tylko kiedy by się to stało i jakie do tej pory byłoby zamieszanie z tym całym wyborem. Macie już jakichś kandydatów na prezesa .... skąd pieniądze na niwe portfele ...A jak się nie sprawdzą to co oni będą winni ...

4) proszę również o wyjaśnienie jak ma się wogóle ta konwersja to możliwości poprawy propozycji układowych w przyszłości. Z tego co zrozumiałem załóżmy jak bedzie lepiej to można poprawić układ, po co nam tam konwersja - czy tylko aby przejąć spółkę i aby ileś tam osób skorzystało z tej możliwości kompensowania strat zyskami na instrumentach finansowych i w ten sposób zmniejszenie / niepłacenie podatku od zysków kapitałowych

Na razie jest większościowy udziałowiec, a po konwersji to chyba będzie jakiś chaos ... czy to aby na pewno jest słuszna droga ?

Podsumowując , w chwili obecnej, to chyba jedynym wyjściem, w kontekście pojawienia się nowych informacji: ci niby inwestorzy oraz modyfikacje (a raczej "obrzygane" nas) propozycji układowych, jest przełożenie głosowania i ja taką prośbę wysłałem - nawet dostałem potwierdzenie mailem, że moja prośba została wydrukowana i zostanie przedłożona Panu Sędziemu Komisarzowi).

Potrzebne są bardziej klarowne komunikaty naszych przedstawicieli z wyjaśnieniem pewnych kwestii (tu rozumiem, że nie chcecie brać odpowiedzialności za pewne kwestie, co jest zrozumiałe, dlatego potrzeba jakieś formy bezosobowej przekazującej nam jednak wyjaśnienia ważnych spraw)

Przepraszam za swój długi wywód, moim celem nie jest tu obrażanie, ake raczej chęć zrozumienia i wyjaśnienia trudnych i ważnych spraw.

PS. A czy to nie ABRIS powinien może prowadzić to dalej i zapewnić finansowanie w przyszłości z zakupem portfeli i rozsądnym podziałem zysów dla niego i dla wierzycieli. Wtedy nie robić tej całej konwersji. Ja rozumiem, że tu jest utrata zaufania wobec obecnego zarządu, ja też nie mam zaufania, ale zanim nastąpi wybór nowych ludzi i nabranie do nich zaufania to minie tyle czasu, że co z tego zostanie ...

Odnośnie raportu za 6M 2018 - jest chyba strata na działalności operacyjnej (jako cash flow). Więksxość tych strat to przeszascowanie wartości portfeli w dół ( ponad 500 mln) oraz zawiązane rezerwy na udzielone gwarancje - prezentowane z tego co pamiętam jako pozostałe koszty operacyjne.

Edytowany: 8 października 2018 11:07

Beryl
0
Wpisów: 8
Wysłane: 8 października 2018 10:54:40
bukos4 napisał(a):
Generalnie rozumiem i się zgadzam. Ale jeden element tego wywodu jest nie do obrony: że bank mnie tylko poinformował. Na przykładzie ojca:
Skoro bank mnie namawiał podając nieprawdziwe dane z odzysków, wypełnił za mnie formularz PNO, zerwał lokatę bez utraty odsetek, wydrukował i wypełnił druki przelewu (miałem je tylko podpisać) i wziął prowizję za sprzedaż tego produktu, no to z całym szacunkiem ale to nie są rozmowy informacyjne...

U mnie było podobnie, z tą różnicą, że nie podpisywałem niczego, ani formularza zapisu, ani druku przelewu. Wszystko odbyło się telefonicznie. Pracownik banku wszystko zrobił sam. Standard: zerwanie lokaty bez utraty odsetek, inwestycja w obligacje pewna jak lokata itp. Prawdopodobnie ludzi, którzy niczego nie podpisali jest więcej./banki przecież wymagają dokonania przelewu osobiście przez klienta/. Ciekawy jestem jakie są szanse w tej sytuacji na reklamację /której jeszcze nie złożyłem/ wysłaną do banku?

El
El
0
Wpisów: 14
Wysłane: 8 października 2018 11:25:47
Wysłałam prośbę o przesunięcie na 20 grudnia 2018 r. na wszystkie podane na forum adresy.
Piszcie i wysyłajcie! Im więcej głosów, tym lepiej.
Nie na co czekać na spłaty w 8 lat!

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 8 października 2018 11:34:03
YaPaE napisał(a):
dostałem odp z sądu że moją prośbe o przesunięcie terminu wydrukowano i przełożono sędziemu. takze chyba czytaja maile :)

Czytają! I drukują i wkładają w akta sprawy !

El
El
0
Wpisów: 14
Wysłane: 8 października 2018 12:05:18
Macie może namiar na normalnego doradce podatkowego, który zna się na tych sprawach rozliczenia strat - Warszawa, a lepiej Wołomin - Radzymin i okolica. Ja w tym roku miałam niewielki zysk inwestycyjny i można byłoby rozliczyć część straty. A zysk z lokat też może być brany pod uwagę? Proszę o info dot doradcy. Ile bierze taki doradca?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

218 219 220 221 222

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,404 sek.

bnuhpouf
iqfkhpvh
nzchjgky
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat